15.10.2017. - sudjelovali smo na Godišnjoj izbornoj skupštini Hrvatskog domobrana - ogranak "Sv. Ivan Zelina" u Zelini. Na GS došlo je priličan broj gostiju iz raznih ogranaka i dali potporu g. Juraju Fruku, koji je ponovno izabran za Predsjednika ovoga ogranka. I predsjednik središnjice, g. Nikola Matičić, zahvalio je g. Jurju na njegovoj dosadašnjoj aktivnosti i zaželio mu nove uspjehe uz dobro zdravlje i u idućem mandatnom razdoblju. I mi se pridružujemo ovim lijepim željama, a g. Jurju želimo još puno aktivnosti u očuvanju domovinskog naboja, dobro zdravlje i strpljivosti u ostvarenju planiranog. Našoj članici, gardistici Đurđici, želimo uspjeh u obrazovanju i ostvarenje planiranih želja.

 

05.10.2017. - u sklopu izložbe "Prva crta sjećanja", u OŠ "Banija", dovezli smo oklopni transporter M-60 "sanitet" i upoznali učenike sa njegovim djelovanjem u Domovinskom ratu, a zatim provozali sve sudionike predavanja tim transporterom po dijelu kruga ove škole. Svi koji su koristili uslugu vožnje bili su oduševljeni ovim transferom. Ovaj OT M-60 bio je na Istočnoslavonskom ratištu tijekom 1991./92. godine sa zadaćom izvlačenja ranjenika i pružanja medicinske pomoći u prvim minutama ranjavanja. U OT M-60, mogla su se prevoziti 2 ležeća ranjenika i 4 sjedeća, a ekipu su činili posada transportera; zapovjednik, vozač, radio-fonista koji je ujedno bio i na strojnici PAM cal. 12,7 mm za zaštitu i obranu transportera, te medicinska ekipa od lječnika i medicinske sestre ili bolničara.

 

04.10.2017. - sudjelovali smo na komemoraciji "Sjećanje na Turanj" za 26. obljetnicu žestokog napada pobunjenih Srba i JNA na grad Karlovaci okolicu grada. Bogati arsenal raznih topničkih, raketnih i avio projektila označio je krvavu dramu narednih četiri godine borbe za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Na ovim se prostorima branila čast i slava opstojnosti u ovom prostoru, a životom su platili mnogi branitelji dajući svoju žrtvu za našu Domovinu. Tih slavnih dana se želimo prisjetiti i evocirati uspomene na mladiće i djevojke koji su bez puno znanja u strategiju i taktiku stali na branik Domovine, sa puškom u ruci ovdje na Turnju i zaustavili daleko nadmoćnijeg i opremljenijeg napadača. U OŠ "Banija" priredili smo prigodnu izložbu na tu tematiku uz suradnju sa učenicima, nastavnicima i ravnateljicom ove škole, kao i naših prijatelja i branitelja iz oldtajmer klubova iz Zgb-a i Klc-a, Rijeke, Varaždina i o. Žirja. Izložbu ratne fotografije, projektila, naoružanja i starodobnih vojnih vozila uz prigodan program učenika OŠ "Banija", uveličali su naši cijenjeni gosti: gen.zbora/mir. Pavao Miljavac, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i predsjednik HGZ-a, gradonačelnik g. Damir Mandić, pročelnica za društvene djelatnosti, gđa. Draženka Sila Ljubenko, predstavnici PU Klc., naši gosti iz OTK, Zlatni kotač" iz Zgb-a, OTK "Karlovac", HD - ogranak Rijeka, predsjednik 7. gbr iz Varaždina, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada i županije. Izložbu je otvorio gen.zbora/mir. Pavao Miljavac, a prigodne nagrade, pehare i zahvalnice za sudionike orijentacijskog crossa podijelio je naš gradonačelnik, g. Damir Mandić. Najljepše zahvaljujemo gđi. Antoniji Mastelić- Milanović, ravnateljici i prof. Dijani Grginčić, na ukazanom povjerenju i organizaciji ove izložbe u OŠ "Banija".

 

30.09.2017. - organizirali smo već tradicionalni orijentacijski cross za osnovne škole, sada već osmu godinu, pod radnim nazivom "Crtom Turanjske bojišnice". Prijavljeno je bilo 19 ekipa, a na startu se postrojilo 15 ekipa koje su savladale predviđenu stazu od 14 km, uz druženje i upoznavanje s novim terenom. Sudionici su iskazali i svoje znanje iz poznavanja povijesnih događaja, ličnosti s našega prostora i novije hrvatske povijesti. Zamjetno je kako naši učenici slabo prate teren i zemljovid, pa su se dvije ekipe pogubile u terenu, ali su se vratile nakon izvjesnog vremena na pravu stazu. Najbolje vrijeme i najbolje odgovore dali su sljedeći sudionici ovoga crossa po rangu:
1. mjesto osvojila je ekipa "LAVOVI" O.Š. "B. Seljan" - sastava: Jerko Kovačević, Dominik Šegota i Matija Erak.
2. mjesto osvojila je ekipa "IMENA BEZ" O.Š. "Turanj"- sastava: Marijana Ribić, Martina Pranjić i Antonela Ramljak.
3. mjesto osvojila je ekipa "PANJEVI" O.Š. "Turanj" - sastava: Dragan Tavić, Filip Šalković i Josip Stojanović.
Sudionici crossa došli su na vrijeme na startnu poziciju na parkiralište restorana "Lana Korana", gdje su izvučeni startni brojevi i pristupilo se takmičenju. Staza kretanja planirana je po crti nekadašnje bojišnice do G. Mekušja (Trg 129. br.) uz r. Kupu, a zatim do Pavlinskog samostana i crkve "M.B. Snježne" na Kamenskom, dalje uz groblje, poljskim putem do Banovca, gdje je neprijatelj u ratu imao značajne instalacije naoružanja i borbene tehnike, a koje smo iskusili tijekom Domovinskog rata. Sa Banovca, poljskim putem do Muzejske zbirke naoružanja na Turnju i dalje trasom stare pruge i Aleju branitelja, na polaznu točku ispred restorana. Mentori učenika su obišli stazu i nisu imali primjedbi na ovako koncipirani sadržaj, a izrazili su i pozitivan stav oko načina i sadržaja današnjeg crossa. Dan je bio sunčan i pogodan za šetnju pa su učenici boravili u prirodi uz korisne i sadržajne aktivnosti. Zahvaljujemo svim učenicima, mentorima i ravnateljima koji su sudjelovali na današnjoj aktivnosti.

 

09.09.2017. - u dogovoru sa vlč. Dujom Kurtovićem, izvodili smo radnu aktivnost na uređenju okoliša Župne crkve "Sv. Franje Ksavera" na Švarči. Uklonili smo i spalili odbačene grane i smeće sa sjeverne strane župne crkve. Mala skupina članova naše udruge, potrudila se i uljepšala okoliš, a pošto je vrijeme bilo bez vjetra i oblačno, sve izvučeno smeće  i granje smo uspješno neškodljivo uklonili vatrom. S malo truda, lijepim druženjem, uljepšali smo okoliš naše župne crkve.