16.-18.09.2016. - sudjelovali smo u svečanom obilježavanju "Rujanskog rata na prostoru Šibenika", temeljem 25 obljetnice. Iz Karlovca i Zagreba krenuli smo sa 5 starodobnih vojnih vozila i 12 sudionika ovogodišnjeg obilježavanja, a bili smo uključeni u izložbu ratne fotografije, raznog ratnog materijala i naoružanja, koju su priredili članovi udruga; "Ruža Hrvatska" sa Žirja, predsjednik Željko Šižgorić i promicanje Šibenika "Volim Šibenik", predsjednik Stanko Ferić. Na izložbi su bila izložena i obnovljena dva topa cal. 90 mm sa otoka Žirja koji su i sudjelovali u "Rujanskom ratu 1991. g." na prostoru Šibenika, a građanstvo je bilo vrlo zainteresirano za njihovo izlaganje. Naša starodobna vojna vozila bila su izložena na Šibenskoj rivi uz ratne brodove Flotile HRM-a OSRH, kao sastavni dio izložene tehnike iz razdoblja Domovinskog rata, a tu su nam se pridružila i četiri vozila sa njihovog prostora. U sklopu obilježavanja "Rujanskog rata 1991. g.", na širem šibenskom prostoru, obišli smo Vodice i dio bojišnice na Skradinskom prostoru, gdje nas je proveo g. Anđelko Barić, sudionik događanja na ovom prostoru. Naši su se domaćini potrudili za vrlo organiziran boravak na šibenskom prostoru sa puno sadržaja i upoznavanja sa ovim prostorom. U samo obilježavanje bili su organizirani Ministarstvo obrane, Ministarstvo branitelja, HMDC DR-a, Vojni muzej MORH-a, Državni arhiv iz Šibenika i braniteljske udruge. Potrebno je istaknuti članove udruge 113. br. HV, udrugu tenkista iz sastava 113. br. i posade topova sa Žirja. U prostoru izložbe ratnih fotografija postavljen je i Ratni radio Šibenik, koji će emitirati svoj program iz ovog prostora dok traje izložba, a program vodi ratne spikerica, gđa. Dijana Ferić, sa ekipom iz razdoblja Domovinskog rata. Obišli smo ratne brodove Flotile HRM-a OSRH i upoznali se sa njihovim svakodnevnim djelatnostima. Bili smo uključeni i u dvije Milenijske fotografije Šime Strikomana. Bilo nam je časno sudjelovati u ovim veličanstvenim i povijesnim aktivnostima 25. obljetnice obrane grada Šibenika i šireg šibenskog prostora od nasrtaja 9. Kninskog korpusa JNA, k-danta R. Mladića.

 

11.09.2016. - u Novigradu na Dobri održano je vanjsko proštenje za Malu Gospu, rođendan Blažene Djevice Marije, gdje smo i mi sudjelovali. Tom prigodom priređena je zahvala Gospi za branitelje, Domovinu i dar slobode. Misno slavlje predvodio je msgr. Antun Sente ml., rektor NC "Sv. Josipa" i župnik župe BDM Snježne u Karlovcu, sa svećenicima ovog Dekanata. Sv. misa je bila prikazana za sve one koji su ustali u obrani naše Domovine, hrvatske branitelje, domobrane te žrtve rata i poraća. U prigodnoj procesiji, kip Majke Božje nosili su hrvatski generali; gen.boj. Marinko Krešić, gen.boj. Miljenko Galić, gen.puk HVO Željko Šiljeg i puk/mir. Rudolf Klicper iz HGZ, predsjednik gen.zbora Pavao Miljavac. Na svečanoj svetoj misi okupili su se hodočasnici i vjerni puk ovog kraja te time odali počast hrvatskim očevima koji nisu imali sreće gledati svoju djecu kako rastu i ostvaruju davnu želju - slobodnu i neovisnu  hrvatsku Domovinu. Nakon sv. mise, održana je komemoracija za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, kao i sve žrtve hrvatskog naroda u 2. svj. ratu i poraću. Prigodnim riječima obratili su se: g. Nikola Katić, predsjednik HD - ogranak D. Resa, puk./mir. Ivo Benić, predsjednik ratnih postrojbi KŽ, g. Marijan Peretić, načelnik općine Netretić i gen.boj. Miljenko Krešić. Zajedničku molitvu, blagoslov i zahvalu iskazao je pater Filip Vicić, CM, župnik ove župe. Nakon komemoracije, pučko veselje nastavljeno je uz glazbeni sastav "Strings band".

 

"05.08.2016. - u suradnji s OTK "Zlatni kotač", predsjednik Mladen Veršić i udrugom "Branitelja Pokupske doline", predsjednik puk. Ivan Bočić, sa starodobnim vojnim vozilima, na Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, obišli smo Generalski Stol i upoznali naše goste iz Zagreba sa situacijom iz razdoblja Domovinskog rata, kada je ovdje bila organizirana protudesantna prostorija. Te smo podatke dobili operativnim radom, a nakon VRO "Oluja" pronašli smo planove i dokumente koji su zaista postojali na neprijateljskoj strani za tu aktivnost. Upalili smo lampione na Spomen obilježju i krenuli dalje. Naša naredna radna točka bila je u Kamenici, gdje smo goste upoznali sa početnim borbenim rasporedom u napadnoj operaciji na našem Zbornom području, glavnom smjeru napada i uspješnosti ostvarenog zadatka za 14. dp "Slunj". Obišli smo i most u Tržiću, koji je prvoga dana bio miniran od strane neprijateljskih snaga, kako bi usporio napredovanje sastava 14. dp. No, ova akcija je usporila napredovanje, ali nije zaustavila hrabre branitelje u povratku svojim domovima nakon 4 godine progonstva. Snage 14. dp. su ispoljile veliku hrabrost, staloženost, neizmjernu ljubav i ponos za povratkom na rodna ognjišta pa su već drugog dana operacije oslobodili Primišlje, a trećeg dana, 06.08., ušli su ovi hrabri branitelji u svoj rodni grad. I ovdje je neprijatelj minirao veličanstveni lučni most preko r. Korane, kako bi usporio napredovanje, ali bez većih uspjeha. U Primišlju, na Kurjevcu i u Grmu, upalili smo lampione i odali dužno poštovanje hrabrim poginulim braniteljima. Naša kolona starodobnih vojnih vozila, uklopila se u hodnu kolonu branitelja koji su pješice prošli rutu od Tržića do Slunja. Nakon trenutka povijesti i upaljenih lampiona na Spomen obilježju u centru Slunja, ugodno smo se družili sa braniteljima na domijenku koji su pripremili. U povratku iz Slunja, svratili smo u Barilović gdje nas je načelnik općine, g. Držen Peraković,  počastio sa pečenim volom. Današnja ekspedicija bila je vrlo zanimljiva i sadržajna, pa su naši gosti otišli u Zagreb puni ugodnih doživljaja. Cijelo vrijeme naše aktivnosti, s nama je bio i st.brig. Željko Gašparić, nekadašnji Načelnik stožera 4. OZ Klc. i pratitelj rada u 137. dp. "D. Resa" u VRO "Oluja".

 

30.06. - 07.07.2016. izveli smo Ljetno šumsko taborovanje "DOBRA -16." na prostoru Novigrada na Dobri. Taborovanje je proteklo po planiranim aktivnostima uz obradu tema i rad na terenu. Sudionici taborovanja su se upoznali sa boravkom u prirodi, ponašanju u skladu s prirodom i korištenju prirodnih resursa. Posebno smo obradili teme koje su potrebne za snalaženje u prirodi uz orijentaciju na terenu, kretanje po zemljovidu pomoću kompasa, prepoznavanju terena na zemljovidu i u prirodi, paljenju vatre, korištenju šumskog alata, pružanju prve pomoći, jednostavnoj prehrani u prirodi, poznavanju drveća i bilja kraja u kojem boravimo. Svaki sudionik, a bilo nas je osam, izradio si je ležaj za šator, police za stvari u šatoru i uređaj za sušenje i odlaganje obuće pred šatorom. Od zajedničkih aktivnosti, prvi dan je postavljen jarbol za zastavu, mjesto za taborsku vatru s klupama, umivaonik i kabina za WC. Tijekom taboraovanja posjetili smo toplice "Lešće", kupalište na r. Kupi u Jakovcima, kupalište na r. Dobri, kulturno-povijesne građevine, spomen obilježja iz razdoblja Domovinskog rata i gospodarski pogon pilane "Miljavac". Ustajanje je bilo u 06,15 sa svim aktivnostima do smotre: osobna higijena, uređenje šatora, jutarnja tjelovježba, doručak, podizanje zastave, dnevna zapovjed za aktivnosti koje ćemo savladavati, jutarnja smotra. Nastava i savladavanje planiranih aktivnosti odvijali su se po planu taboraovanja od 08,00 - 12,00 sati kao i popodnevne aktivnosti od 16,00 - 19,00 sati, spuštanje zastave, večera i slobodno vrijeme. Izvodili smo i druge sadržaje kao npr: uređenje drvoreda oko Pastoralnog centra "Sv. Vinko Paulski" gdje smo se hranili. Susjedu pored nas smo scijepali drva za zimu, obojali drvene dijelove na našem kamionu TAM 5000. Uz taborsku vatru "pretresali" smo razne aktualne teme i jedan rođendan na kraju taborovanja. Povečerje i noćni odmor započinjao je u 22,00 sata. Sudionici taborovanja bogatiji su za još jedno iskustvo, timski rad i nezaboravno druženje.

 

09.06.2016. - sudjelovali smo u organizaciji predavanja i izložbe na temu Domovinskog rata s našim Državnim arhivom u Karlovcu povodom Dana arhiva. Pri izboru i postavljanju izložbe najviše su nam pomogli gđa. Marica Basar i g. Damir Klarić, a pri izboru tema za predavanje i dokumentarni film, gđa. Davorka Škrtić - Janković, ravnateljica DAKA. Pored našeg predavanja bilo je i predavanje o stradanju našeg Arhiva u Domovinskom ratu koje je priredila prof. Marija Jagunjić. Izložba i predavanje bili su dobro posjećeni, a izložbu je otvorio g. Dubravko Delić, zamjenik gradonačelnika.