14.01.2018. - sudjelovali smo na obilježavanju 440. obljetnice jedinstvene bitke u svijetu, gdje je kompletna obrana utvrde Gvozdanskog radije izabrala smrt, nego Tursko roblje. Te 1578. godine, šačica vojnika, njih 50 i 250 civila, uspješno je odolijevala Turskim jurišima, a opsada je započela početkom listopada 1577. godine. Utvrda Gvozdansko, nalazi se na putu između Gline i Dvora u Pounju. Izgradili su je plemići Zrinski, Nikola 3. i njegov sin, Nikola 4. Šubić - Zrinski - Sigetski, a namjena joj je bila kovnica novca za potrebe organizacije obrane Banovine od Turskih najezda i provala. Na Božić, 1577. turski zapovjednik, Ferhat paša, sa 10 tisuća vojnika opsjedao je gradinu Gvozdansko i po treći puta pozvao branitelje na predaju. No, branitelji se nisu htjeli predati i ustuknuti pred toliko silnom vojskom, već su radije izabrali smrt. Predposljednji juriš turskih osvajača bio je odbijen još 10. siječnja 1578. g., a tijekom noći, 12. na 13. siječnja ugasila se i posljednja vatra u gradu. Uslijedio je novi Turski napad, ali bez otpora. Sve dosadašnje juriše, posada gradine uspješno je odbijala uz nadljudske napore izmučene glađu i hladnoćom. Ulaskom Turaka u gradinu, ostali su zatečeni strahovitim prizorom, jer su svi branitelji bili na svojim mjestima, ali smrznuti i nepomični. Poštujući njihovo junaštvo,  sam Ferhat paša, naredio je sahranu ovih branitelja po katoličkim običajima i time odao veliko poštovanje prema svojim neprijateljima. Tragična sudbina ponovila se za Božić 1941. i 1991. g. kada su srbočetničke horde poharale ovo selo, pa smo se i tih žrtava prisjetili. Svetu misu  u Župnoj crkvi "Sv. Filipa i Jakova", za sve poginule branitelje i mještane ovoga sela, slavio je msgr. Tomislav Rogić, biskup šibenski sa msgr. Vladom Košićem, biskupom sisačkim i biskupima u miru; msgr. Antunom Ivasom i msgr. Milom Bogovićem, uz nazočnost ovdašnjih svećenika. Svi nazočni današnjoj komemoraciji, poklonili su se žrtvi ovih hrabrih i nevinih žrtava uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u središtu Gvozdanskog. Ovdje su bile brojne delegacije, izaslanici Predsjednice, Vlade, Hrvatskog Sabora, ministra obrane, Načelnika Glavnog stožera, ministar hrvatskih branitelja, g. Tomo Medved, Hrvatski generalski zbor sa predsjednikom, gen.zbora Pavlom Miljavcem, župan SMŽ, g. Ivo Žinić, gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata i Hrvatski domobrani, te ostali građani i mještani okolnim mjesta. Iz Karlovca smo bili mi, članovi PP "KPV ZNG-91." i Družba Braće hrvatskog zmaja - Zmajski stol iz Karlovca. Vidljivo je na ovom svjetlom primjeru kako se brani Domovina i kršćanstvo na ovim prostorima.

 

30.12.2017. - na mostobranu Turanj, obilježili smo pogibiju našeg TV snimatelja, g. Živka Krstičevića. Društvo snimatelja, novinara i izvjestitelja iz razdoblja Domovinskog rata, naša udruga i GČ "Turanj", na Turnju je obilježilo 26. obljetnicu pogibije ovoga novinara koji je sa kamerom u ruci i prenoseći istinu u Svijet, zabilježio posljednje trenutke boravka na crti Turanjske bojišnice. Ujedno smo se prisjetili svih naših poginulih branitelja i novinara kako na Turnju, tako i diljem Hrvatske, koji su svoje živote utkali u obranu i izgradnju naše Domovine. U spomen na naše branitelje i novinare, evocirala je uspomenu i naša ratna novinarka, gđa. Željka Pulez, g. Ivica Sertić i g. dr. Ervin Jančić, koji je bio na Turnju u momentu pogibije Živka Krstičevića. Za trajnu uspomenu na sve naše branitelje, a pogotovo mostobrana Turanj, upaljeni su lampioni na spomen obilježje. Želimo zadržati u memoriji svoje sugrađane i branitelje koji su položili život na Oltar Domovine u trajnom sjećanju, neka im je velika hvala i vječna slava, počivali u miru Božjem.

 

22.12.2017. - Betlehemsko svjetlo mira, ljubavi i razuma, odnijeli smo jutros na Zornicu u Župnu crkvu Presvetog Trojsva. Sv. misu prikazao je fra. Krunoslav, a nakon sv. mise, vjernici su uzimali Betlehemsko svjetlo za svoje domove. Pozvani smo na Svečanu akademiju u Varaždin povodom 25. obljetnice ustrojavanja 7. gbr. Akademija se odvijala u Dvorani HNK u Varaždinu. Prilikom obraćanja nazočnim gostima, roditeljima poginulih branitelja, pripadnicima 7. gbr., g. Damir Krstičević, ministar obrane, naglasio je ponovni povratak "Puma" u Varaždin, jer su prije 15 godina rasformirani i uklopljeni sa 2. gbr., što se pokazalo nepraktičnim i neopravdanim. 7. gbr. ima zavidan ratni put, a svoje prvo veće vatreno krštenje 1. bojna ove brigade imala je na Karlovačkoj bojišnici 1993. god. gdje sudjeluje u ojačanju 1. gbr. na prostoru Generalskog Stola, sa ciljem sprječavanja prodora 15. Ličkog korpusa, prema Generalskom Stolu iz smjera Perjasice. Posjetili smo i izložbu ratne fotografije, naoružanja i MES-a u Gradskom muzeju Varaždin. Naime, ovdje se nalazi naše naoružanje iz Zbirke naoružanja Domovinskog rata, koje smo im posudili za organizaciju ove ozložbe. Izložbu je do sada posjetilo više od 600 učenika i posjetitelja, od 12.12. kada je otvorena, gdje se svakodnevno organizira predavanje za posjetitelje o Domovinskom ratu i ratnom putu ove brigade.

 

21.12.2017. - Betlehemsko svjetlo mira, ljubavi i razuma, danas smo odnijeli na zornicu u Slunj za slunjski dekanat. Lijepi broj vjernika se okupio na sv.misi, a uz domaćeg župnika, msgr. Milu Pecića, svetoj misi bio je nazočan i vojni kapelan sa Vojnog poligona "E. Kvaternik", vlč. Majić. Tako je Betlehemsko svjetlo preneseno i u prostor Vojnog poligona.

 

19.12.2017. - Betlehemsko svjetlo mira, razuma i radosti, jutros smo odnijeli u Nacionalno svetište "Sv. Josipa". Svetu misu prikazao je msgr. Antun Sente, ml. - rektor svetišta, a nakon mise, Svjetlo je podijeljeno nazočnim vjernicima.