08.02.2019. - u prostoru hotela "Korana Srakovčić" održali smo konstituirajući sastanak članova Organizacijskog odbora "17. međunarodnog susreta starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj". Za predsjednika je izabran g. Ivan srakovčić, vlasnik hotela, i izabrani su članovi Odbora za pripremu i provođenje ovogodišnjeg Susreta. Preliminarno je predložena i trasa promotivne vožnje uz desnu i lijevu obalu r. Kupe, nekadašnje bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata. Sastanak je protekao u dobrom raspoloženju i vedra duha.

Organizacijski odbor

 

02.02.2019. - uključili smo se u hodočašće karlovačkog dekanata za Stepinčevo do Krašića. Polazak je za nas bio u okupljanju ispred župne crkve "sv. Tri kralja" na Baniji. Krenuli smo oko 09,30 smjerom: Banija - Ilovac - D. Pokuplje - Mahično - Gršćaki - Križpolje - Brezarić - Krašić. Po ugodnom vremenu i lijepom broju hodočasnika, cca 350, ovih 20 km savladali smo do 13,30 sati. Ovo se hodočašće upriličuje svake godine, a mi smo za sada sudjelovali na 2. od 5. Blaženi Alojzije Stepinac, rođen je 8. svibnja 1898. godine u s. Brezarić, (Krašić). a za svećenika je zaređen u Rimu 26. listopada 1930. g. Bl. A. Stepinac je jedno vrijeme boravio i u Karlovcu dok je bio pripadnik 26. domobranske pukovnije, koja je bazirala u Karlovcu. Za nadbiskupskog koadjutora posvećen je 24. lipnja 1934. g., a nakon smrti msgr. Antuna Bauera, 7. prosinca 1937. g. postao je zagrebačkim nadbiskupom. Bio je uzorni sluga Božji, a odlikovao se hrabrim navještanjem Evanđelja i ljubavi prema bližnjem. Nakon ustrojavanja nove države, FNR Jugoslavije, započeo je progon Katoličke Crkve. Od Blaženika se zahtijevalo osnivanje tzv "narodne crkve" odvojene od Rima. Odbivši to, montiranim procesom osuđen je 11. listopada 1946. g. na 16 godina strogog zatvora s prisilnim radom. Papa Pio XII., nagrađuje njegove vrline i zasluge 12. siječnja 1953. g. i imenuje ga kardinalom. Umro je na glasu svetosti i mučeništva u Krašiću 10. veljače 1960. g. Sveti Ivan Pavao II., proglasio ga je blaženim u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

 

13.01.2019. - već tradicionalno, u Gvozdanskom sudjelujemo na obilježavanju povijesnih događaja iz 1578. g. kao i događanja po stanovništvo ovoga kraja iz 1941. i 1991. godine. Okupljamo se ispred župne crkve, a sv. misu za sve stradale i poginule kroz povijest predvodi msgr. Vjekoslav Husjak, biskup bjelovarsko - križevačke biskupije. Prije sv. mise, sve nazočne pozdravio je msgr. Vlado Košić, biskup sisačke biskupije koja je kao i bjelovarsko - križevačka osnovana prije 10 godina, 2009. godine. Svetoj misi nazočili su i brojni svećenici ovoga kraja. Ovo hodočašće pokrenuo je domaći svećenik, vlč. Stjepan Filipec i g. Damir Borvčak, prije 10 godina. Ovdje su i prije živjeli ljudi, uz brojne teškoće, ali se živjelo. Posebno je potresna povijesna činjenica kako je tristotinjak branitelja utvrđenog grada Gvozdanskog odoljevalo tromjesečnoj opsadi osmanlijskih osvajača, iako su mogli napustiti utvrdu i premjestiti se dalje u sigurnije krajeve. No, oni su radije izabrali smrt od lagodnog života. Ovdje se nije branio samo njihov život već hrvatski identitet, hrvatska domovina i hrvatski narod. Zato je ova žrtva velejunaštvo hrvatskog naroda i treba joj se pokloniti. I sam Ferhat paša bio je zadivljen ovim junaštvom branitelja i za sve poginule i smrznute branitelje, organizirao je sahranu po katoličkim običajima. Brojne delegacije i udruge pohode ovo mjesto. Nakon sv. mise položeni su vijenci i zapaljeni lampioni za sve poginule i umrle branitelje kroz povijest. U ime predsjednice, nazočnima se obratio njen izaslanik, gen.boj. Marinko Krešić i istakao ovo velejunaštvo. Domaćin ovoga hodočašća, g. Ivo Žinić, župan SMŽ, napomenuo je kako je došlo vrijeme za pokretanje i ovoga kraja pa se i radi na tome.  Na hodočašću brojna je bila i delegacija Hrvatskog generalskog zbora na čelu sa predsjednikom, gen. zbora Pavlom Miljavcem. Mi smo posjetili i ovu velebnu utvrdu prije sv. mise, a posjetili smo i spomen obilježje o predaji 21. kordunaškog korpusa SVK 08.08.1995. godine, nakon VRO "Oluja" u mjestu Brioni kod Gline, pri povratku u Karlovac.

 

30.12.2018. - danas smo se prisjetili pogibije jednog od naših novinara koji je svoj život okončao na Turnju izvještavajući sa prve crte bojišnice o borbi za neovisnost i samostalnost jedine nam Domovine Hrvatske. Na današnji dan prije 27 godina, na zadatku je poginuo naš novinar i izvjestitelj sa ovih borbenih prostora - Živko Krstičević. Njegova je kamera zabilježila i njegovu smrt, pa je jedan od rijetkih koji je to i zabilježio, na žalost. Evociranju uspomene na ovaj događaj potaknuo je g. Ivica Sertić, suradnik i radni kolega, a sada predsjednik udruge ratnih snimatelja u našoj županiji, g. dr. Ervin Jančić, svjedok događaja i liječnik koji je priskočio u pomoć teško ranjenom Živku, kao i g. Josip Grdina, suradnik i ratni kolega. Svi su se oni prisjetili toga događaja i nastoje to očuvati za buduća sjećanja. Mi smo sudjelovali u toj aktivnosti prenoseći istinu i za buduća pokoljeljenja, jer je to vrijednost koju treba čuvati i prenosti dalje. Zapaljeni su i lampioni na spomen obilježju za sve naše branitelje koji su utkali svoj život u našu Domovinu. Neka im je vječna hvala i slava im.

 

29.12.2018. - već tradicionalno, na kraju godine odlazimo u našu Zaštitnu šumu grada Karlovca - Kozjaču, gdje sumiramo cijelogodišnji rad i druženje na kraju tekuće godine. Danas je osvanuo lijep i sunčan dan, baš stvoren za šetnju šumom nakon iscrpljujućih blagdana, izležavanja i prejedanja u našim kućama. Temperatura je bila zadovoljavajuća, minus dva stupnja, a zubato sunce nas je mamilo na šetnju. Krenuli smo iz Doma HV "Zrinski" u 09,00 sati i uz ponavljanje stječenog dosadašnjeg znanja u praćenju tragova, orijentaciji, snalaženju u šumi i prirodi, prošetali smo po Kozjači. Obišli smo oko 8 - 10 km po svježem zraku, malo se družili i ispunili si današnji dan bez malih ekrana i suvremene tehnologije. Uz druženje na lovačkoj kućici u Mokricama, svatko si je pripremio nešto za jelo uz vatru i neizbježne pošalice sa današnjeg druženja. Svi su se složili kako bi ovo trebalo biti češće, a to ćemo i nastojati ubuduće.