18.07.2020. - u organizaciji Udruge branitelja DR "Plitvička Jezera" i našeg vrsnog pilota, puk./mir. Danijela Borovića, posjetili smo nekadašnji Vojni aerodrom u planini Ličkoj Plješivici pod kodnim nazivom "Objekat 505 - Željava". Ovdje je nekada bio razmješten 117. mješoviti avio puk sa 124.  i 125. lovačkom eskadrilom i 352. izviđačkom eskadrilom. Puk prelazi u avio brigadu 1991. g. kada u njegov sastav dolazi jedna eskadrila iz Cerklja, nakon povlačenja JNA iz R. Slovenije. Na putu za Željavu, zaustavljamo se u Slunju i postavljamo lampion  u Parku na spomen obilježju za poginule branitelje sa prostora Slunja.  Kroz podzemne galerije vodio nas je puk. Borović i upoznao nas je sa ovim kompleksnim objektom. Dužina galerija pod zemljom je 3,5 km sa kompletnom infrastrukturom i autonomijom djelovanja od 30 dana. Glavni projektant ovoga kompleksa bio je dipl. ing. Dragoslav Sobotka. Delegacija JNA posjetila je jedan sličan objekat u Švedskoj 1954. g. i 1955. g. započinje razrada projekta sa izborom lokacije u podnožju Ličke Plješivice na zaravni dužine oko 15 i širine 5 km. Projektiranje je bilo tajno i objekat dobiva kodni naziv "Objekat 505", a građevinski radovi započinju 1959. g. Aerodrom je imao 4 izlaza, a u tunelski sustav moglo se smjestiti 58 aviona. Svi izlazi povezani su sa dvije poletno sletne staze, a i sami izlazi mogli su poslužiti za uzletanje i slijetanje aviona pravo u ili iz podzemnog objekta. Sam objekat mogao je izdražati eksploziju više od 20 kilotona nuklearne energije. Objekat je useljen 1968. g. u vrijeme krize u Čehoslovačkoj, kasnije je još dorađivan. Avione su u tunelu vukli električni tegljači, a vani traktori. Aerodrom je imao zapovjedni i tehnički dio razmješten po cijeloj dužini tunelskih galerija. Nakon razgleda i obilaska kompletnog objekta, Udruga branitelja DR "Plitvička Jezera" sa predsjednikom g. Ivicom Jandrićem, priredila nam je ugodno druženje na tzv. Trijanglu, mjestu sastajanja svih 3 ulaza u podzemne galerije. Po povratku za Karlovac, posjetili smo OPG "Novković", siranu u Točku i degustirali proizvode ove sirane. U današnjoj ekipi bili su naši članovi, gđa. Martina Furdek Hajdin, dožupanica, suradnici iz PU Klc i Braniteljske udruge iz Draganića. Na današnjoj edukaciji upoznali smo zaista mnogo novih saznanja koje ranije nismo ni shvaćali ni razumijeli, kao i uspostavili brojna prijateljstva. Ova aktivnost ostat će u dubokom sjećanju i nesvakidašnji doživljaj.

 

05.07.2020. - u sklopu manifestacije "Zvjezdano ljeto u Karlovcu" sa našim vojnim vozilom tipa "Pinzgauer 710 K", prevozili smo zainteresirane posjetitelje i turiste od Katzlerovog paviljona do Muzeja Domovinskog rata na Turnju. U puni sat startali smo ispred Paviljona od 09,00 do 13,00 sati i u ovih 5 vožnji prebacili više od 40 zainteresiranih gostiju i posjetitelja na ovoj relaciji. Uz put pri kretanju kroz Zvijezdu, Rakovcu, Mostanju i Turnju, objašnjavali smo našim gostima povijesne činjenice i kulturne objekte pored kojih smo prolazili, a posebno sa tematikom iz razdoblja Domovinskog rata, a na dijelu crte bojišnice.  Na današnji dan je obljetnica Muzeja Domovinskog rata na Turnju, pa je ulaz bio slobodan. Naši gosti bili su zadovoljni sa ovom našom aktivnošću. Danas je pomagao gardista Verino Joha.

 

03.07.2020. - za potrebe snimanja novog filma radnog naziva: "Doživljaji velikog Perice", posuđena su naša vozila koju su danas prevežena na lokaciju snimanja, a već navečer počinje rad na snimanju filma. Vozila su prevežena labudicama, a neka sredstva su vozili i naši vozači g. Ivica Pulez i g. Domagoj Matić. Vozila su prilagođena za scenu i nakon završetka scena vraćena na naš lokalitet. Nadamo se kako će ovaj uradak "Croatia filma" u režiji našeg poznatog režisera, g. Vinka Brešana, polučiti uspjeh.

 

24.06.2020. - u Knjižnici za mlade, održali smo predstavljanje knjige supružnika Danijela i Snježane Borović koji su nas upoznali sa svojom knjigom o uspješnom preletu pilota Danijela Borovića sa baznog aerodroma JNA "Željava" na slobodni teritorij R. Hrvatske, 04.02.1992. g. Ispred nakladničke kuće "Alfa", obratila nam se gđa. Helena Magdić i ukratko opisala aktivnosti nakladnika na ovako zanimljivim pričama. O pripremi preleta i komplikacijama koje su imali, upoznao nas je pilot Danijel Borović, te samom letu i spletu nespretnih okolnosti koje je imao pri preletu do Pulskog vojnog aerodroma na sam dan preleta. Imali smo čast upoznati se sa stvaranjem Prve eskadrile borbenih aviona HRZ-a RH. Gđa. Snježana je posebno dojmljivo opisala svoj put izvlačenja sa malodobnim sinom Vanjom, iz Bihaća preko Jajca, Posušja, sve do Splita, a kasnije i do Zagreba. Ovo vrlo zanimljivo iskustvo podijelili smo s našim vjernim slušateljima, a posebno je izrazila svoje emocije gđa. Martina Hajdin Furdek, dožupanica, koja se posebno zahvalila gđi. Snježani na hrabrosti, odlučnosti i izdržljivosti koju je morala donijeti na ovakvu odluku. Billo je dosta zanimljivih pitanja naših posjetitelja na koje su odgovarali i g. Danijel i gđa. Snježana. Zaključili smo kako bi ovakvih predavanja trebalo puno više pogotovo za naše mlađe slušatelje kako bi se upoznali sa problematikom stvaranja naše države.

 

10.06.2020. - u Nacionalnom Svetištu "Sv. Josipa" slavljena je sveta misa povodom obilježavanja 333. obljetnice nebeskog zaštitnika Domovine Hrvatske. Godine 1687. tadašnji hravatski sabor izabrao je na svojoj redovnoj sjednici sv. Josipa za svoga zaštitnika. Sv. misu predvodio je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, sa brojnim svećenicima predvođenih našim dekanom, preč. Draženom Karačićem i msgr. Antunom Sente 2, rektorom svetišta. Crkva je bila ugodno popunjena, a svečanost su uveličali vatrogasci DVD- Zabok, sa svojim orkestrom.