25.03.2018. - sudjelovali smo na već tradicionalnom Križnom putu na Cvjetnicu u organizaciji UVDDR - ogranak Ozalj - Žakanje i Ozaljskog dekanata. Križni put je predvodio vlč. Dario Grbac, župa Novigrad na Dobri. Više od 500 sudionika ovogodišnjeg Križnog puta krenulo je podno Župne crke u Ozlju do Svetica, a posvećen je svećeniku Janezu Strašeku, kojeg su 30. travnja 1947. godine, mučki ubili dva "hrabra Komunista". Toga dana bila je Cvjetnica i vlč. Strašek je slavio sv. misu u Ozlju, a vraćao se u Svetice za poldanju sv. misu, gdje su ga čekali vjernici sa grančicama, koje je trebao blagosloviti. Kako se vlč. Strašek nije pojavljivao duže vrijeme, vjernici su pošli tražiti, ali ga nisu našli. Drugi dan, pronašla ga je gđa. Dora Lukešić, odvučenog u grmlje tridesetak metara od mjesta zločina. Bio je pokriven lišćem i granama, a u stisnutoj šaci držao je lišće i grančice, što je znak da je još bio živ dok su ga ubojice vukli u grmlje. Prema dokumentima iz Karlovačkog Arhiva, vidljivo je kako ništa nije poduzimano prema ubojicama koji su priznali zločin. U tijeku je postupak za proglašenje blaženim, koji vodi vlč. Dario Grbac, lazarist, kao što je bio i vlč. Strašek. Polako se približavamo Sveticama, koje su osnovali plemići Frankopani. Fran Frankopan i njegova supruga Amalija, 1520. g. podižu ovdje zavjetnu crkvu posvećenu "Gospi od čudesa", nakon svoga izbavljanja iz mletačkog sužanjstva. U crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, dočekao nas je pater Marko Glogović, te blagoslovio i pozdravio sve hodočasnike. Domaći župljani pripremili su tople napitke i prigodne slastice. Bilo je ugodno i korisno družiti se na Cvjetnicu na ovom Križnom putu od Ozlja do Svetica.

 

23.03.2018. - u župnoj crkvi "Sv. Franje Ksaverskog" na Švarči, održan je Križni put i sv. misa sa novouređenim prostorom ispred oltara. Nakon sv. mise, svi zainteresirani mogli su pogledati naš dokumentarni film "Krvavi Uskrs 1991. g.", kada su naši policajci Specijalne jedinice iz Lučkog i ostalih PU, deblokirali NP "Plitvička jezera", a koje su zaposjeli Srpski ekstremisti i pobunjenici. Nazočni su se mogli osvjedočiti o borbenim aktivnostima naših mladih postrojbi i prvoj pobjedi mlade hrvatske oružane snage, koja je zabilježena u ovom dokumentarnom filmu. Svi nazočni bili su vrlo zainteresirani za vrijeme filma, a stariji su se podsjetili na povijesne dane koje smo preživjeli u stvaranju naše Domovine.

 

21.03.2018. - u Policijskoj upravi Karlovačkoj, postavili smo izložbu povodom 27. obljetnice deblokade NP "Plitvička jezera" od strane Srpskih pobunjenika, 31. ožujka 1991. g. poznate pod nazivom,  borbena akcija "Krvavi Uskrs". Izložili smo dio autentičnog naoružanja, ratnih fotografija, artifakata i MES-a iz naše bogate Zbirke. Izložba je postavljena na ulazu u PU Klc. kako bi je pogledali svi zainteresirani, a na otvaranju izložbe sudjelovali su i policijski službenici iz svih Postaja ove Uprave, poglavito mladi, pako bi se upoznali sa povijesnim događajem u stvaranju naše novije povijesti neovisne Republike Hrvatske. Prikazan je i dokumentarni film "Krvavi Uskrs 1991." pa su mladi policijski službenici upoznati sa ovom borbenom akcijom putem zabilježenog filmskog zapisa. Izložbu je otvorio g. Josip Ćelić, načelnik PU Klc. a ostat će otvorena do 07. travnja.  Za poginule i stradale policijske službenike ove PU, postavljen je lampion za 45 poginulih i jednog nestalog službenika. Tijek borbene akcije evocirao je umirovljeni službenik g. Nikola Turkalj. Najljepše zahvaljujemo Načelniku i njegovim suradnicima koji su nam omogućili ovo predstavljnje i evociranje uspomena na Domovinski rat u stvaranju naše Domovine.

 

07.03.2018. - u prostoru našeg kazališta, promovirali smo novu knjigu admirala Davora Domazeta Loše. Okupio se lijepi broj naših branitelja koji su sa pažnjom i zanimanjem pratili izlaganje admirala. Nesvakidašnja saznanja koja prati admiral, nisu beznačajna s obzirom na sudbinu koja nam se nameće bez obzira kojem dijelu svijeta pripadamo. Svijet polako prelazi u novu religiju a to je novac, užitak i razvraće. Jedan od naših prvih ljudi koji je to otkrio, bio je naš mučenik i svetac, msgr. Alojzije Stepinac. Ova knjiga govori o njemu i njegovoj viziji.

 

17.02.2018. - već tradicionalno, u organizaciji Karlovačkog dekanata održan je 19. po redu Križni put kroz šumu Kozjaču. Vodiči su bili pripadnici Povijesne postrojbe "Karlovački počasni vod ZNG-91.", a iz razloga sječe drvnih sortimenata, staza je malo izmijenjena. Pokret je bio ispred Župne crkve "Sv. Franjo Ksaverski" na Švarči, gdje je uvodni dio održao vlč. Duje Kurtović. Sudionike je pozdravio i preč. Dražen Karačić, dekan, a daljnje vođenje preuzeo je pater Mario Škrtić, gvardijan Župe "M.B. Snježne" sa Kamenskog. Na prvom odmorištu kod lovačke kućice u Mokricama, za osvježenje i okrijepu, čaj i kuhano vino pripremili su lovci Grupe "Švarča" i pripadnici PP "KPV ZNG-91." U prostoru Jamadola, postavili smo lampion za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Nastavak kretanja slijedio je do kapele "Sv. Ane" na Vučjaku, gdje su nam članovi KUD-a "Sv. Ana", pripremili bogatu okrijepu od čaja, kuhanog vina, raznih kolača i kave. Veći dio staze Križnog puta bio je pokriven snijegom, a uz vedro raspoloženje, molitvu i ugodno druženje, savladali smo i tu žrtvu. Križni put je završio kod Župne crkve "M.B. Snježne" na Dubovcu, gdje je dekan, preč. Dražen Karačić prikazao Sv. misu zahvalnicu i nadahnuto se obratio sudionicima Križnog puta. Pomalo umorni od ugodnog vremena i svježeg zraka, rastali smo se sa porukom "Do viđenja iduće godine".