30.12.2018. - danas smo se prisjetili pogibije jednog od naših novinara koji je svoj život okončao na Turnju izvještavajući sa prve crte bojišnice o borbi za neovisnost i samostalnost jedine nam Domovine Hrvatske. Na današnji dan prije 27 godina, na zadatku je poginuo naš novinar i izvjestitelj sa ovih borbenih prostora - Živko Krstičević. Njegova je kamera zabilježila i njegovu smrt, pa je jedan od rijetkih koji je to i zabilježio, na žalost. Evociranju uspomene na ovaj događaj potaknuo je g. Ivica Sertić, suradnik i radni kolega, a sada predsjednik udruge ratnih snimatelja u našoj županiji, g. dr. Ervin Jančić, svjedok događaja i liječnik koji je priskočio u pomoć teško ranjenom Živku, kao i g. Josip Grdina, suradnik i ratni kolega. Svi su se oni prisjetili toga događaja i nastoje to očuvati za buduća sjećanja. Mi smo sudjelovali u toj aktivnosti prenoseći istinu i za buduća pokoljeljenja, jer je to vrijednost koju treba čuvati i prenosti dalje. Zapaljeni su i lampioni na spomen obilježju za sve naše branitelje koji su utkali svoj život u našu Domovinu. Neka im je vječna hvala i slava im.

 

29.12.2018. - već tradicionalno, na kraju godine odlazimo u našu Zaštitnu šumu grada Karlovca - Kozjaču, gdje sumiramo cijelogodišnji rad i druženje na kraju tekuće godine. Danas je osvanuo lijep i sunčan dan, baš stvoren za šetnju šumom nakon iscrpljujućih blagdana, izležavanja i prejedanja u našim kućama. Temperatura je bila zadovoljavajuća, minus dva stupnja, a zubato sunce nas je mamilo na šetnju. Krenuli smo iz Doma HV "Zrinski" u 09,00 sati i uz ponavljanje stječenog dosadašnjeg znanja u praćenju tragova, orijentaciji, snalaženju u šumi i prirodi, prošetali smo po Kozjači. Obišli smo oko 8 - 10 km po svježem zraku, malo se družili i ispunili si današnji dan bez malih ekrana i suvremene tehnologije. Uz druženje na lovačkoj kućici u Mokricama, svatko si je pripremio nešto za jelo uz vatru i neizbježne pošalice sa današnjeg druženja. Svi su se složili kako bi ovo trebalo biti češće, a to ćemo i nastojati ubuduće.

 

23.12.2018. - Betlehemsko svjetlo odnijeli smo u kapelu "Sv. Tri kralja" u Dubravcima, župa Novigrad na Dobri, a sv. misu je slavio pater Filip Vicić. U propovijedi se osvrnuo na današnje slavljenje Adventa, koje nema veze sa najvećim kršćanskim blagdanom, rođenjem Isusovim. Sve se nešto očekuje i trči se za nekakvim poklonima koji veze nemaju sa rođenjem Spasiteljevim. Zahvalio se na našoj požrtvovnosti što smo došli i u ovu kapelicu. Nakon sv. mise u Dubravcima, sudjelovali smo na sv. misi u župnoj crkvi "Uznesenja Marijina" u Novigradu na Dobri. Pater Vicić je naglasio kako nam nisu potrebni nikakvi pokloni jer se Isus rodio u štalici, a gdje je upaljena svijeća Betlehemskog svjetla i donešena u ovu župu. Neka ovo Svjetlo mira, radosti, ljubavi, veselja i sreće obasja i naše obitelji, što će nam biti najljepši poklon. Ljudi su donijeli lampione i podijelili smo svima Betlehemsko svjetlo u Dubravcima i Novigradu na Dobri.

 

22.12.2018. - već tradicionalno, pri paljenju 4. adventske svijeće na Trgu bana Jelačića u Karlovcu, a ispred župne crkve "Presvetog trojstva", donijeli smo Betlehemsko svjetlo. Ove godine su se uključile i braniteljske udruge pa je 4. svijeću upalio pripadnik 110. br. ZNG/HV, g. Marinko Brozović s dvije djevojčice. Prigodni program uz paljenje svijeće, priredila su djeca iz Dječjeg vrtića Karlovac, KUD "Sv. Ana" sa Vučjaka i Vatrogasci DVD-a Karlovac. Ceremonijal na Trgu i sv. misu predvodio je fra Marino. U propovijedi se osvrnuo na današnje obilježavanje svega i svačega samo ne rođenja Isusova. Ovaj advent je konzumerski i nema veze sa isčekivanjem rođenja Spasitelja svijeta. U potpunosti se slažemo sa fra Marinom.

 

21.12.2018. - Betlehemsko svjetlo odnijeli smo na zornicu u slunjski dekanat. Sv. misu slavio je msgr. Mile Pecić, dekan uz vojnog kapelana sa Vojnog poligona. Nakon ove sv. mise, msgr. Pecić ide u Zavalje, katoličku župu gdje žive Hrvati u Bihačkom prostoru i tamo će im odnijeti ovo Betlehemsko svjetlo. Vlč. Majić, sa Vojnog poligona odnijet će ovo Svjetlo u novu kapelicu Bl. Ivana Mercza na Vojni poligon.