18.02.2023. - po našem redovnom planu aktivnosti, danas smo bili na izobrazbi u našoj park šumi Kozjači. Upoznali smo se sa zemljovidom i kompasom, kretali se po zemljovidu i mjerili azimute. Na lovačkoj kućici smo upoznali lovce LU "Dubovac - grupa Švarča" u akciji uređenja okoliša kućice uz lovačke specijalitete koje smo i mi konzumirali. Upoznali smo načine kretanja na terenu i svladavali razna iznenađenja na terenu. Osposobili smo se u paljenju vatre na terenu i pripremi hrane na žaru. Svaki naš član samostalno priprema sebi hranu na terenu. S ovakvim načinom osposobljavanja i boravka u prirodi nastavit ćemo i dalje tijekom godine. Upoznali smo povijesno i dio šume Kozjače. Pomalo umorni ali napunjenih baterija za nastavak svakodnevnih aktivnosti, vratili smo se sa današnje izobrazbe oko 13 sati.

 

 

01.02.23. - sudjelovali smo na otvaranju spomen ploče na šetalištu poginulog puk. Miroslava Perisa, pilota HRZ-a, sa njegovim podacima. Ploču su postavili mještani GČ Novi centar, na čelu sa gđom. Ivanom Mehle, koja se je ovom prilikom prisjetila pilota M. Perisa. Ploča je postavljena na rođendan pilota M. Perisa, 01.02.1961. g. u cilju sjećanja na sve poginule branitelje. Na otkrivanju spomen ploče, prigodno sjećanje evocirao je g. Marin Svetić, predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovaca. Pilot M. Peris završio je Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru i Vojnu vazduhoplovnu akademiju u Zadru i Puli. Službovao je na Vojnom aerodromu "Bihać", sa kojeg je i 1991. godine zajedno sa suprugom Snježanom prešao na Hrvatsku stranu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. U jednoj borbenoj akciji, 14.09.1993. g. pri izvršenju borbenog zadatka na okupiranom prostoru, pogođen je njegov avion MIG-21, i oboren u blizini sela Stipan, gdje se sada nalazi prigodno spomen obilježje. M. Peris je sahranjen na mjesnom groblju u Hrnetiću. Ovom pločom ostat će sjećanje na ovoga hrabrog i odvažnog našeg građanina, neka mu je hvala i slava.

 

15.01.2023. - sudjelovali smo danas na 13. hodočašću u povijesno mjesto Gvozdansko za velejunaštvo Hrvatskog naroda. Vraćamo se u povijest, godine 1577. - 1578. kada skupina branitelja odolijeva nasrtajima osmanlija u osvajanju ove utvrde iz sastava obitelji Zrinski. Gradinu je tada branilo 50 banskih vojnika, 4 kapetana i 250 pripadnika stalne posade sa obiteljima. Opsada započinje, peta po redu, 09. rujna 1577., a za Božić , Ferhat - paša, zapovjednik ove osmanlijske grupacije, po treći put nudi preostalim braniteljima časnu predaju utvrde. Branitelji nisu prihvatili ponuđeni prijedlog uz riječi: "kako će to nama budući naraštaji oprostiti!" Božić su preživjeli a utvrdu nisu predali. U cik zore 13.01.1578. godine, započinje napad osmanlija ali bez otpora branitelja! Ulaskom u utvrdu, osmanlije nalaze smrznute branitelje otvorenih očiju na svojim borbenim pozicijama na bedemima. Potresen viđenim, Ferhat - paša naredi i provede sahranu ovih branitelja po katoličkom obredu i dostojno ih sahrani uz sve vojne počasti. Ovog događaja se sjećamo i komeoriramo, jer branitelji višu nisu imali hrane, baruta i ogrijeva, a odlučili su rađe otići u smrt nego živjeti u sramoti. Presedan neviđen u povijesti ratovanja. Svetu misu zahvalnicu, slavili su msgr. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko - Osječki i msgr. dr. Vlado Košić, biskup Sisačko - Moslavački sa domaćim svećenicima. Nakon sv. mise, održan je svečani mimohod i komemoracija, položeni su vijenci i upaljeni lampioni na spomen obilježje; predstavnika Vlade i MHB - gen.zbora Josip Lucić, u ime Sabora - gđa. Marijana Petir, Hrvatski generalski zbor na čelu sa gen.boj. Marinkom Krešićem, predsjednikom, zamjenik župana Sisačko - Moslavače županije - g. Mihajlo Jurić, gradonačelnici i načelnici općina, brojne udruge Povijesnih postrojbi, udruge branitelja iz razdoblja Domovinskog rata, udruge Hrvatske domovinske vojske i brojni pojedinci. Ove godine su sudjelovali i članovi Saveza povijesnih vozila sa nekoliko povijesnih vozila iz OTK "Zlatni kotač" iz Zgb.-a. Prigodne stihove recitirao je poznati naš pjesnik, g.Ante Nadomir Šutra iz Zvonimirovog grada Knina. Sa povijesnim aspektima upoznao nas je g. Damir Borovčak, začetnik ovoga hodočašća. Naši članovi su bili uključeni u protokol nošenja prigodnih vijenaca za navedene institucije. Iako hladan, sunčani dan, zagrijao nam je srca na ovoj povijesnoj komemoraciji. U povratku iz Gvozdanskog, posjetili smo i spomen obilježje u Brijunu, kod Gline, gdje se predao 21. kordunaški korpus SVK, 09. kolovoza 1995. godine.

 

05.01.2023. - po našem planu i programu izobrazbe, obuke i upoznavanja sa institucijama države, županije i grada, obišli smo Policijsku upravu Karlovačku, Centar - 112, Radio Karlovac i Karlovački tjednik, foto studio "Anđela" i Područni odjsek za poslove obrane, Karlovac. U PU Klc. dočekao nas je policijski službenik, g. Željko Pavlić, upoznao nas sa ovom PU i u njegovoj pratnji obišli smo sve rodove i službe o ovoj PU. Na ulazu u Upravu, postavili smo lampion za sve poginule i nestale djelatnike ove Uprave tijekom Domovinskog rata. U OKC-u, dočeku nas načelnik, g. Davor Ivanković i upoznaje nas sa "mozgom" ove PU. Upoznali smo se sa Odjelom Kriminalističke policije i sudjelovali u jednom procesu. Posjetili smo i ured Načelnika, Odjel za vozačke dozvole, oružje, osobne dokumente a tu nas dočekuje i Načelnica, gđa. Jasminka Tot. Po završenoj posjeti PUK, odlazimo u C - 112, gdje nas Načelnik g. Alenko Hudak upoznaje sa ovim Centrom. Sudjelujemo u jednoj praktičnoj akciji i upoznajemo se sa Žurnim službama i Operativnim snagama na raspolaganju ovoga Centra te njihovoj upotrebi. Odlazimo u Redakciju Karlovačkog tjednika i Hrvatskog radio Karlovca, a ovdje nas dočekuje glavni urednik g. Ivica Pilaković. Upoznajemo se sa ovom institucijom a posebno sa studiom Radija Karlovac kojeg vodi g. Branko Obradović. Uz put posjećujemo i Foto studio "Anđela", gdje nas gđa. Anđela poslaguje za povijesnu fotografiju. Još posjećujemo i Područni odsjek za poslove obrane, Karlovac a dočekuje nas zamjenica načelnika, gđa Dijana. Tu se upoznajemo sa načinom upisa u Vojnu evidenciju i svrhom postojanja ovoga ureda. Danas smo imali vrlo dinamičan tempo i nadam se kako smo uspješno realizirali današnji program te nešto korisno naučili za svakodnevni život. Sudionici današnje aktivnosti bili su vrlo disciplinirani i zainteresirani za rad i stjecanje novih znanja.