14.12.2023. - iz kapelice na Kaptolu 3, donijeli smo Betlehemsko svjetlo u Karlovac. Svjetlo su u nedjelju, 10.12. donijeli Izviđači iz Austrije u našu Prvostolnicu, Zagrebačku katedralu. Ove godine je BS donešeno ranije iz Svete Zemlje, iz Betlehema jer je tada vladalo primirje u tom prostoru ratne zone. Svetlo je uneseno u prostor za održavanje svete mise u pratnji g. Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog Sabora i rektora katedrale, msgr. Josipa Kuhtića. Nakon sv. mise, svjetlo je podijeljeno Izviđačkim grupama i zainteresiranim građanima kako bi ga prenijeli po cijeloj našoj domovini Hrvatskoj u svoje domove i ustanove. Naše Betlehemsko svjetlo prenijet ćemo u naš dekanat u nedjelju, 17.12. na sv. misu u 18,00 sati a odatle će Svjetlo putovati u naše župne zajednice kako bi donijelo mir i radost svim dobrim ljudima.

 

08.12.2023. - organizirali smo prigodno predavanje na temu "Bliski Istok - istine i zablude" koje je vrlo uspješno održao naš sugrađan i ratni kolega, prof. dr sc. Marinko Ogorec, a povijesno nas je upoznao sa ovim prostorom. Na predavanju su još sudjelovali; gđa. Maja Grba Bujević, saborska zastupnica, g. dr. Žunić, gđa. Branka Hastor, ravnateljica GD CK Klc., brig. Josip Tomačić, zapovjednik 110. br. ZNG, g. Denis Manojlović i g. Željko Pavlić, djelatnici PU Klc. te ostali branitelji, prijatelji i sudionici. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo pa su sudionici sudjelovali u predavanju.

 

 

25.11.2023. - održali smo našu redovnu Izvještajnu godišnju skupštinu u Domu OSRH. Sudjelovalo je 10 redovnih članova a 5 članova je bilo odsutno. Upoznali smo se sa ovogodišnjim radom i evocirali uspomene na proteklo razdoblje. U ovoj godini ostvarili smo financijsku potporu od 6.000 E a potrošili smo oko 5.700 E, pa poslujemo u pozitivno. Održali smo više od 40 aktivnosti uz izložbe, predavanja, izobrazbu i raznih druženja sa drugim raznim udrugama. Posebno iskustvo bilo je na ovogodišnjem taborovanju gdje su sudjelovali naši gosti iz udruge "Velebit" a koji su bili oduševljeni krajem, prirodom i zanimljivostima po kojima smo ih proveli i upoznali. Sve odluke su jednoglasno usvajane a odlučili smo kako ćemo i iduće godine organizirati razne izložbe, druženja, izobrazbu i upoznavanje naše domovine u povijesnom, kulturnom i turističkom smislu. U planu nam je i uređenje jednog spomen obilježja na bitku koja je vođena u neposrednoj blizini grada Karlovca i D. Rese. Povećali smo i članarinu za 2,oo E. Upriličili smo i MMP po temi: "Karlovac kroz stoljeća", koju su svi pratili sa zanimanjem, upoznavši se sa našim gradom Karlovcem od nastanka do današnjih dana. Na kraju GS podijeljene su nagrade i priznanja za naše članove koji su bili aktivni cijelu godinu a svojim zalaganjem promovirali i našu udrugu; Lorena Pavičić, Franko Župčić i Ivica Tuškan. Zahvalnice su zavrijedili: Mato Vidmar, Bruno Trpčić i Antonio Dušković. Podijelili smo i zahvalnice našim donatorima, suradnicima i podupirateljima. GS je završila ugodno kako je i započela uz skroman domjenak.

 

16.11.20023. - organizirali smo predstavljanje nove knjige autora dr. Nevena Materljana, "Banovina Hrvatska - Prva hrvatska pobjeda nad velikosrpskim terorizmom". Dr. Materljan je vrlo jednostavnim i slikovitim jezikom opisao stvaranje Hrvatske banovine najprije u sastavu Kraljevine SHS, zatim u 1. Jugoslaviji i kompliciranost povijesnih događanja na Hrvatskoj povijesnoj sceni. Nakon puno događanja i izmjena povijesnih osoba na političkoj pozornici, 1939. g. zaživjela je i Banovina Hrvatska, ali joj je rok bio kratak jer je već 10. travnja 1941. g. nestala sa političke scene. Prve "vojne" formacije pojavljuju se već 1918. g. u obliku samoorganizacije Hrvatske seljačke zaštite, (HSZ), jer politička zaštita od Velikosrpske hegemonije nije prestajala. Dr. Materljan je vrlo plastično objasnio izgled i naoružanje pripadnika HSZ. Kako smo se i tada mučili sa organizacijom obrane svoga životnog prostora, tako je to bilo i u 1991. g. pa je prikazan prigodni dokumentarni film "Bitka za Logorište". Isto tako, posložili smo i prigodnu izložbu ratne fotografije iz Logorišta, te radio - uređaje korištene tijekom Domovinskog rata. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo a sudionici su sudjelovali u predavanju.