14.04.2018. - u organizaciji HAVAP-a i OTK "Zlatni kotač", naših prijatelja iz Lučkog, sudjelovali smo na Zagrebačkom Auto showu sa našim strodobnim vojnim vozilima. Iz Karlovca su krenula tri vozila sa 12 sudionika, koja su predstavljala naše aktivnosti starodobnih vozila. Naše okupljanje je bilo u Lučkom, gdje smo se susreli s našim starim prijateljima iz OTK "Zlatni kotač", a posjetili smo grob na mjesnom groblju od našeg starog prijatelja i ljubitelja stare vojne tehnike, pokojnog g. Želimira Meglaja. Odali smo mu dužno poštovanje jer je on jedan od utemeljitelja naših Susreta starodobnih vojnih vozila koje ćemo ove godine organizirati po 16. put, uz obilazak crte bojišnice do Slunja. Uslijedila je vožnja do Trga bana Jelačića gdje smo se parkirali uz ostala starodobna vozila raznih modela, tipova, boja i kategorija. Nakon izložbe na Trgu, krenuli smo Ilicom do Frankopanske, a zatim do Velesajma. Lijepa kolona šarolikih vozila i vozača, parkirala je svoje limene ljubimce uz Kineski paviljon na Zagrebačkom velesajmu. Našu kolonu je obišao i zagrebački gradonačelnik, g. Milan Bandić, susreo se s nama i poželio nam uspješne aktivnosti jer smo ga upoznali s našim radom. Po razgledu Zagrebačkog Auto showa, krenuli smo i sretno stigli na polaznu točku u Karlovac. Nadamo se kako smo dostojno prezentirali naše aktivnosti i grad Karlovac.

 

06.04.2018. - Organizacijski odbor 16. susreta starodobnih vojnih vozila obišao je stazu kretanja za ovogodišnji "16. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj" i upoznao se sa ovogodišnjom rutom kretanja. Na čelu O.O. bio je gen. zbora Pavao Miljavac, a trasom kretanja obišli smo i točke koje ćemo posjetiti i na kojima ćemo se zadržati za vrijeme Susreta. Posjetili smo i Vojni poligon "Eugen Kvaternik" u Slunju, a sa poligonom nas je upoznao brig. Mario Lilić - zapovjednik sa suradnicima, uz obilazak točaka koje ćemo posjetiti na dan izvođenja Susreta, 26. svibnja 2018. godine. Iskreno se nadamo kako će taj dan biti povoljno vrijeme kako bi doživljaj bio potpun, a ulazimo u do sada malo viđeni ili gotovo potpuno neotkriveni dio ovoga kutka naše županije.

 

25.03.2018. - sudjelovali smo na već tradicionalnom Križnom putu na Cvjetnicu u organizaciji UVDDR - ogranak Ozalj - Žakanje i Ozaljskog dekanata. Križni put je predvodio vlč. Dario Grbac, župa Novigrad na Dobri. Više od 500 sudionika ovogodišnjeg Križnog puta krenulo je podno Župne crke u Ozlju do Svetica, a posvećen je svećeniku Janezu Strašeku, kojeg su 30. travnja 1947. godine, mučki ubili dva "hrabra Komunista". Toga dana bila je Cvjetnica i vlč. Strašek je slavio sv. misu u Ozlju, a vraćao se u Svetice za poldanju sv. misu, gdje su ga čekali vjernici sa grančicama, koje je trebao blagosloviti. Kako se vlč. Strašek nije pojavljivao duže vrijeme, vjernici su pošli tražiti, ali ga nisu našli. Drugi dan, pronašla ga je gđa. Dora Lukešić, odvučenog u grmlje tridesetak metara od mjesta zločina. Bio je pokriven lišćem i granama, a u stisnutoj šaci držao je lišće i grančice, što je znak da je još bio živ dok su ga ubojice vukli u grmlje. Prema dokumentima iz Karlovačkog Arhiva, vidljivo je kako ništa nije poduzimano prema ubojicama koji su priznali zločin. U tijeku je postupak za proglašenje blaženim, koji vodi vlč. Dario Grbac, lazarist, kao što je bio i vlč. Strašek. Polako se približavamo Sveticama, koje su osnovali plemići Frankopani. Fran Frankopan i njegova supruga Amalija, 1520. g. podižu ovdje zavjetnu crkvu posvećenu "Gospi od čudesa", nakon svoga izbavljanja iz mletačkog sužanjstva. U crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, dočekao nas je pater Marko Glogović, te blagoslovio i pozdravio sve hodočasnike. Domaći župljani pripremili su tople napitke i prigodne slastice. Bilo je ugodno i korisno družiti se na Cvjetnicu na ovom Križnom putu od Ozlja do Svetica.

 

23.03.2018. - u župnoj crkvi "Sv. Franje Ksaverskog" na Švarči, održan je Križni put i sv. misa sa novouređenim prostorom ispred oltara. Nakon sv. mise, svi zainteresirani mogli su pogledati naš dokumentarni film "Krvavi Uskrs 1991. g.", kada su naši policajci Specijalne jedinice iz Lučkog i ostalih PU, deblokirali NP "Plitvička jezera", a koje su zaposjeli Srpski ekstremisti i pobunjenici. Nazočni su se mogli osvjedočiti o borbenim aktivnostima naših mladih postrojbi i prvoj pobjedi mlade hrvatske oružane snage, koja je zabilježena u ovom dokumentarnom filmu. Svi nazočni bili su vrlo zainteresirani za vrijeme filma, a stariji su se podsjetili na povijesne dane koje smo preživjeli u stvaranju naše Domovine.

 

21.03.2018. - u Policijskoj upravi Karlovačkoj, postavili smo izložbu povodom 27. obljetnice deblokade NP "Plitvička jezera" od strane Srpskih pobunjenika, 31. ožujka 1991. g. poznate pod nazivom,  borbena akcija "Krvavi Uskrs". Izložili smo dio autentičnog naoružanja, ratnih fotografija, artifakata i MES-a iz naše bogate Zbirke. Izložba je postavljena na ulazu u PU Klc. kako bi je pogledali svi zainteresirani, a na otvaranju izložbe sudjelovali su i policijski službenici iz svih Postaja ove Uprave, poglavito mladi, pako bi se upoznali sa povijesnim događajem u stvaranju naše novije povijesti neovisne Republike Hrvatske. Prikazan je i dokumentarni film "Krvavi Uskrs 1991." pa su mladi policijski službenici upoznati sa ovom borbenom akcijom putem zabilježenog filmskog zapisa. Izložbu je otvorio g. Josip Ćelić, načelnik PU Klc. a ostat će otvorena do 07. travnja.  Za poginule i stradale policijske službenike ove PU, postavljen je lampion za 45 poginulih i jednog nestalog službenika. Tijek borbene akcije evocirao je umirovljeni službenik g. Nikola Turkalj. Najljepše zahvaljujemo Načelniku i njegovim suradnicima koji su nam omogućili ovo predstavljnje i evociranje uspomena na Domovinski rat u stvaranju naše Domovine.