26.01.2020. - sudjelovali smo na komemoraciji za žrtve iz razdoblja 2. sv. rata, kada su 1943. god. partizanske jedinice osvojile Krašić i poubijale sve zarobljenike ustaško-domobranskih formacija, od kojih je dio odveden i bačen u jamu Jazovku. Na sv. misi u crkvi "Presvetog Trojstva",  koju je predvodio domaći župnik, vlč. Ivan Vučak, a misna čitanja pročitala je gđica. Ines Mateša. Na sv. misi sudjelovali su članovi udruga Hrvatski domobran - ogranak Karlovac i D. Resa, članovi udruge CEIK "Braća Seljan", DBHZ - Zmajski stol iz Karlovca, PP "KPV ZNG-'91.", udruga branitelja 151. br. HV iz Samobora i vjernici iz Župe Krašić. Nakon sv. mise, svečana povorka je obišla groblje u Krašiću gdje je sahranjen dio poubijanih branitelja Krašića, a njih se prisjetio g. Hrvoje Dugi i vlč. Ivan Vučak, te nakon kratke molitve za pokojnike, vraćamo se u Župnu dvoranu. Ovdje je g. Mladen Kuka uz dokumentarni film "Zločin bez kazne - Jazovka", objasnio i prisjetio se pronalaska jame Jazovke 1989. god. i spuštanje u samu unutrašnjost jame. Prošle godine, nakon 30 godina, ponovo je zajedno sa vlč. Ivanom Vučak posjetio Jazovku. Svoje utiske iznio je i vlč. Ivan, a nazočnima se obratio i načelnik općine Krašić. Predavanje je bilo vrlo impresivno i emocionalno.

 

17.01.2020. - u MO "Mala Švarča" organizirali smo izložbu naslova "Na prvoj crti sjećanja", a povodom 28. obljetnice međunarodnog priznanja i 22. obljetnice mirne integracije. Izložba je inicirana od strane Vijeća MO i predsjednice, gđice. Ivane Mihalić, a temeljem dobre suradnje s našom udrugom i prve organizirane postrojbe NZ prije početka Domovinskog rata. Na izložbi smo izložili ratne fotografije sa ovoga našeg terena i sa poznatim osobama iz ovoga MO, MES-a, naoružanja iz razdoblja Domovinskog rata, dokumentima o organiziranoj postrojbi tadašnje "čete NZ" i dokumentarnim filmovima sa ovoga prostora. Dokumenti o ovoj postrojbi upravo govore o dobroj organiziranosti i pravovremenim pripremama za predstojeća ratna djelovanja. Zapovjednik ove postrojbe bio je tada kap. Dubravko Halovanić, njegov zamjenik Ivan Dobranić, a kasnije Tomica Belavić. Tomica Belavić komletnu četu pripaja u sastav 129. br. HV, a po njegovom odlasku na višu dužnost i organizaciju domobranskih postrojbi, zapovjednik domobranskog voda bio je Juraj Tuškan, najprije u sastavu 1. domobranske bojne, a kasnije samostalni vod u sastavu 13. domobranske pukovnije, gdje je ova postrojba dočekala i završetak rata. Izloženi dokumenti podsjetili su mještane na same početke Domovinskog rata, naše pripreme i organizirane obuke u sklanjanju i rukovanju naoružanjem, što je bilo presudno u daljnjem tijeku rata. Tada je to sve organizirao predsjednik g. Ivan Sučić uz potporu Kriznog štaba i svih mještana. Na otvaranju su uzeli učešće, gđica Ivana Mihalić koja je pozdravila sve goste i sumještane. Brig./mir. Dubravko Halovanić, autor ove izložbe, podsjetio je sumještane na stvaranje i organizaciju postrojbe, a brig./gen. Rudof Brlečić, prisjetio se ratnih aktivnosti kao drugi zapovjednik 110. br. ZNG i stvaranja naše vojske. Izložbu je otvorio naš gradonačelnik g. Damir Mandić i poželio još ovakvih i sličnih druženja. Mještani Male Švarče dali su tako svoj obol u stvaranju samostalne Republike Hrvatske na samoj crti bojišnice.

 

12.01.2020. - sudjelovali smo na 11. hodočašću u Gvozdansko, mjesto vele junaštva hrvatskog naroda i sjećanje na tragičan događaj stradavanja i pogibije hrvatskih branitelja 12. siječnja1578. godine, kao i sjećanje na nevine žrtve stradanja hrvatskog naroda u ovim krajevima iz 1941. i 1991. godine. Svetu misu u crkvi "sv. Filipa i Jakova" predvodio je sarajevski biskup u miru, msgr. Pero Sudar u koncelebraciji sa biskupom sisačke biskupije, msgr. dr.sc. Vladom Košićem i nazočnim svećenicima. Nadahnuta homilija msgr. Sudara na ovom svetom mjestu hrvatskih mučenika, njihov doprinos, zalog i žrtva za slobodom u tadašnja vremena, obavezuje nas danas na suradnju, toleranciju i svijest za poštivanje žrtve naših predaka. Obilježavanjem spomena na ove događaje, prihvaćamo nasljeđe kulture, vjere i povijesne baštine jer se radi o univerzalnim ljudskim vrednotama i vrijednostima. Nakon sv. mise, u mimohodu smo došli do spomen obilježja u Gvozdanskom, gdje se odvijala komemoracija za žrtve, polaganje vijenaca i paljenje lampiona izaslanstva Predsjednice, Vlade i županije te brojnih gradova, općina i udruga proisteklih iz razdoblja Domovinskog rata. I mi smo položili upaljeni lampion na spomen obilježje u Gvozdanskom.

 

23.12.2019. - Betlehemsko svjetlo odnijeli smo u Ozaljski dekanat, na Zornicu koju je predvodio preč. Josip Jakovčić, župnik ove župe. Svjetlo je podijljeno nazočnim vjernicima koji su radosno odnijeli Svjetlo svojim kućama.

 

22.12.2019. - na večernju sv. misu donijeli smo i podijelili Betlehemsko svjetlo u Župnoj crkvi "sv. Franjo Ksaverski" na Švarči. Svjetlo je primio vlč. Duje Kurtović, župnik ove župe. Prije deset godina, naša udruga je prvi puta donijela Betlehemsko svjetlo u tada karlovački dekanat na Švarču. Tada je Svjetlo primio dekan karlovački, preč. Ferdinand Vražić.