04./05.08.2017. - sudjelovali smo na ovogodišnjem obilježavanju 22. obljetnice VRO "Oluja" u Kninu i Slunju. Sa starodobnim vojnim vozilima bili smo uključeni u Svečani mimohod zajedno sa motoristima kroz grad Knin, a zatim na Taktičko - tehničkom zboru u sastavu MORH-a i GS OSRH. U Knin smo došli 04.08. i smjestili seu Vojarnu "Andrija Matijaš - Pauk". Na putu smo upalili lampion na Turnju i Plitvičkim jezerima za sve poginule hrvatske branitelje. Zajedno sa prijateljima iz Zagreba, OTK "Zlatni kotač", OTK "Sesvete" i iz Imotskog, OTK "Imotski", ukupno  7 starodobnih vojnih vozila. Po dolasku u Knin, smještaj u vojarnu, posjetili smo izvor rijeke Krke gdje smo upriličili druženje i razmjenu iskustva. Povratkom u vojarnu, noćimo i ujutro palimo lampion na spomen obilježje poginulih pripadnika 4. gbr. "Pauci" i njihovom zapovjedniku Andriji Matijašu. Nakon doručka odlazimo u vojarnu "Kralj Zvonimir"  gdje se priključujemo motoristima i sudjelujemo u Svečanom mimohodu kroz grad Knin. Parkiramo vozila na pomoćnom stadionu, na TTZ-u i izlažemo naša vozila zajedno sa borbenom opremom i tehnikom OSRH. Radi uključenja u obilježavanje Dana grada Slunja, iz Knina krećemo u 13,30 kako bi stigli na polaganje lampiona i vijenaca u parku "Dr. Franje Tuđmana" na spomen obilježju u Slunju. Iz razloga gužve na cesti. I ovdje postavljamo lampion za poginule branitelje ovoga kraja. Vrlo smo ponosni i sretni što smo bili dio ekipe za obilježavanje 22. obljetnice VRO "Oluja", na Dan Domovinske zahvalnosti, Danu hrvatskih branitelja i Danu grada Slunja. Na našem prostoru VRO "Oluja" izvedena je briljantno, vojnički korektno i precizno, pod zapovjedanjem gen.puk. Miljenka Crnjca, zapovjednika ZP Karlovac u to vrijeme.

 

29.06. - 06.07.2017. - izveli smo osmo po redu taborovanje u prostoru Novigrada na Dobri pod radnim nazivom: Ljetni šumski pokretni tabor "DOBRA - 17.". Pored osnovnog tabora imali smo i dva noćenja vani na lokaciji Modruš i Ribnik. Taborovanje smo izveli po planiranim aktivnostima, a obrađivali smo teme iz topografije i snalaženja na zemljovidu, kretanje po nepoznatom terenu, paljenju vatre, izradi bivaka u prirodi, osmatranju, postrojavanju i prestrojavanju, okretanju u mjestu i kretanju, rad sa šumskim alatom, pružanju prve pomoći i poznavanje drveća i bilja kraja u kojem boravimo. Na poduci iz Prve pomoći, obradu teme su nam servisirali volonteri i zaposlenici GD CK Klc., a praktično smo izveli simulacijsku vježbu izvlačenja ranjenika u oklopnom transporteru M-60 "sanitet". Obišli smo kulturne i povijesne spomenike na našem prostoru: Modruš, Josipdol, Viničica, Tounj, Ribnik, Kamanje, Gorica Lipnička. Posjetili smo i dva spiljska objekta u Tounju, spilju Tounčicu i u Kamanju Vrlovku. Na tabor je došlo 9 naših pripadnika, a zbog bolesti i osobnih razloga troje naših članova je napustilo taborsku prostoriju. Sa nama je bio i naš gost Ivano Kosturić, koji se dragovoljno priključio taborovanju i izdržao do kraja. Taborovanje je bilo vrlo dinamično i svi sudionici pohvalno su se izrazili o sadržaju tabora. Kupali smo se u r. Dobri, a hranili se u PC "Sv. Vinko Paulski" u Novigradu na Dobri. Doručak smo pripremali sami i nekoliko puta večeru gdje su sami sudionici bili uključeni u tu aktivnost. Na taboru smo proslavili i jedan rođendan - Patriku želimo puno uspjeha u njegovom životu, dobro zdravlje i puno lijepih trenutaka, i neka je sa srećom.

 

Sastanak svih zainteresiranih bit će 27.06. u Domu HV u 09,00 sati, sa pojedinostima na taborovanju.Taborovanje je od 29.06. - 06.07. na prostoru Novigrada na Dobri, ali ćemo izbivati sa taborske prostorije na više lokacija jer ove godine imamo "pokretan šumski tabor". Uplata za člana, sudionika tabora, je na naš IBAN u iznosu od 700,00 kn do početka taborovanja.

DNEVNI RASPORED RADA

ELABORAT

 

15.06.2017. - sudjelovali smo na tradicionalnom okupljanju vjernika u Nacionalnom svetištu "Sv. Josipa" na Tijelovo i Tijelovskoj procesiji kroz grad Karlovac. Nakon svetkovine Presvetog Trojstva, slavi se svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Misno slavlje predvodio je msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrabački sa brojnim svećenicima našeg dekanata. Na ovo hodočašće odazvao se veći broj raznih udruga, društava i vjernika. Nakon sv. mise, ustrojena je hodočasnička povorka, a u sredini povorke, msgr. Ivan Šaško, biskup, nosio je Presveto kroz grad Karlovac, pod "nebom" koje su nosili: gardisti KGG, dočasnici i časnici H KoV-e, vatrogasci JVP GK i vatrogasci DVD "Klc.". Zastanci su bili kod župne crkve "Srca Isusova" u Novom Centru, kod župne crkve "Presvetog Trojstva" u Zvijezdi i u župi "Sv.Tri kralja" na Baniji, gdje je procesija i završila. Naši gardisti su nosili svijeće uz Križ i uz "nebo". Bila nam je čast sudjelovati na ovoj svetkovini.

 

14.06.17. - Supercars club "6to6" iz Španjolske, posjetio je Muzejsku zbirku naoružanja Domovinskog rata na Turnju u svojoj Europskoj turi sportskim automobilima tipa "Porsche". Trasa kroz R. Hrvatsku vodi smjerom: Split - Zadar - Karlovac - Zagreb i sljedeći zastanak je u Ljubljani. "Europe Tour 6to6" organizirao je g. Jordi Lozano iz Madrida, a na Turanj je dovezao 45 sportskih automobila tipa "Porsche" sa oko 80 posjetitelja. Sudionici ove ture upoznati su sa našim Domovinskim ratom, Muzejskom zbirkom i događanjima na Turnju, a izloženu borbenu tehniku iskoristili su za naše i svoje predstavljanje predstavljanje na nacionalnoj televiziji Španjolske. Istinom o Domovinskom ratu, gledatelji u Španjolskoj upoznati su u direktnom javljanju, a prijevod na španjolski, pomogla nam je gđa. Eva Pavan, pročelnica EU integracija u županiji. Gosti su bili oduševljeni ambijentom i sa pijetetom su saslušali predavanje o Domovinskom ratu, događajima na Turnju i žrtvi naših branitelja na ovom prostoru.

Prilog HRT