14.09.2023. - Stipaan, sjećanje na pok. pilota, puk. Miroslava Perisa, na današnji dan prije 30 godina, za Domovinu život je dao naš poznati pilot HRZ-a, 1. lovačke eskadrile prilikom izvršenja borbene zadaće na tada okupiranom prostoru. Prisjetili smo se toga događaja u s. Stipan, gdje je sada spomen obilježje pok. pilotu. Zajedno sa ravnateljicom OŠ. "Banija", gđom Antonijom Mastelić, obišli smo mjesto pogibije i postavili lampione za pok. pilota i prisjetili se toga događaja. Pok. Miroslav Peris bio je učenik OŠ "Banija" i kao odličan učenik upisao se najprije u Vojnu zrakoplovnu gimnaziju u Mostaru a zatim na Vojnu zrakoplovnu akademiju u Zadru. Kao obučeni i osposobljeni pilot RV i PVO JNA, (Ratnog vazduhoplovstva i protuvazdušne odbrane), prešao je na našu stranu tijekom početka Domovinskog rata i uključio se u 1. zrakoplovnu lovačku eskadrilu tada ustrojenog HRZ i PZO, (Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane). Nakon izvršenog borbenog zadatka u pari sa brig. Ivanom Selakom, a prilikom povratka, pogođen je raketom PZO sustava "KUB". Svoj život dao je za slobodu i nezavisnost Republike Hrvatske, neka mu je vječna slava i hvala, počivao u miru Božjem sa svim poginulim Hrvatskim braniteljima.

 

09.09.2023. - sudjelovali smo na tradicionalnom 12. međunarodnom sajmu militarija, već nekoliko godina za redom u organizaciji "Hrvatsko društvo kolekcionara militarija", predsjednik Damir Batistić. Mi smo izložili naše ratne fotografije i naoružanje koje je korišteno u početnom razdoblju Domovinskog rata a izrađeno je u raznim priručnim radionicama. Upoznali smo se i sa pneumatskim čekićem koji je služio za delaboraciju pješačkog streljiva. Kao i obično, bilo je vrlo zanimljivih eksponata, fotografija, vojne opreme, vojnih vozila, vojnih sredstava i raznih militarija iz raznih razdoblja na ovom prostoru. Pri povratku smo posjetili i Prirodoslovni muzej u Rijeci, upoznali se sa biljnim i životinjskim svijetom Kvarnera. Uz lijepo druženje i sunčani dan, proveli smo jedan ugodan i koristan dan sa našim prijateljima.

 

05.08.2023. - što se krvlju brani, ne pušta se lako, kaže naša pjesma a na današnji dan prije 28 godina izvojevana je briljantna pobjeda Hrvatske vojske, stasale u ratu od 1991. do 1995. godine. Naše oružane snage 7. gbr. "Pume" i 4. gbr. "Pauci" u VRO "Oluja" ušli su u napušteni Zvonimirov Hrvatski grad Knin, žarište velikosrpske pobune protiv novo stvorene i plebiscitom izabrane Hrvatske vlasti na slobodnim višestranačkim izborima 1990. godine. Na današnji dan obilježavamo Dan pobjede, Dan Gospe Snježne, Dan Domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih branitelja a sjećamo se svih žrtava koje su svoj život položili na Oltar Domovine kroz ratne godine kako bi današnji stanovnici živjeli u miru i radosti života u našoj samostalnoj domovini Hrvatskoj. U znak sjećanja na te dane, hrabre Hrvatske branitelje, na groblju Jamadol, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale Hrvatske branitelje u R. Hrvatskoj, uz brojne delegacije civilnih, vojnih i policijskih sudionika, te braniteljskih udruga iz razdoblja Domovinskog rata. Prigodni blagoslov na groblju Jamadol i sv. misu predvodio je preč. Dražen Karačić, dekan karlovačkog dekanata u župnoj crkvi "Presvetog srca Isusova". Mi smo još upalili lampion za poginule policijske službenike PU Karlovačke, prve žrtve Domovinskog rata na našem prostoru u D. Budačkom, koji su poginuli 04.08.1991. godine iz obijesti velikosrpskog ludila u to vrijeme. Svim našim građanima i građankama kao i braniteljicama i braniteljima u R. Hrvatskoj čestitamo današnji Dan sa željom za slogu, radost i jedinstvo budućeg života. Živjeli!

 

17. - 22.07.2023. u prostoru Novigrada na Dobri, organizirali smo taborovanje sa članovima udruge "Projekt Velebit" koji su se odazvali na "Ljetni šumski tabor DOBRA - 23". Boravak i provođenje aktivnosti bilo je planirano zajedno sa ovom udrugom pod šatorima na njima nepoznatom zemljištu. pored redovnih tema za takove prigode; orijentacija, paljenje vatre, kretanje po nepoznatom zemljištu, izrada bivaka, rukovanje motornom pilom, postrojavanje, okretanje i kretanje pojedinca i u stroju, čitanje zemljovida, domovinska izobrazba, provedena su još i brojna predavanja radi skladnog boravka u prirodi i prilagođavanja prirodi. Posjetili smo i Karlovačku Zvijezdu, Muzej Domovinskog rata na Turnju, Streljački klub "D. Resa", NS "sv. Josipa" i crkvu "Presvetog srca Isusova" na Luščiću. Sudionici taborovanja sa zanimanjem su savladali sve teme i pohvalno se izrazili o našoj organizaciji taborovanja. Prehranu smo organizirali u PC "sv. Vinko Paulski" u Novigradu na Dobri. U slobodno vrijeme smo se kupali u r. Dobri. U obilazak naših znamenitosti putovali smo našim terenskim vojnim vozilom "Pinzgauer" što je još bila dodatna atrakcija samog taborovanja. Instruktori na taboru su bili; Filip Pavičić i Lorena Pavičić a voditelj taborovanja je bio brig./mir. Dubravko Halovanić. Iskreno se nadamo kako će sudionici ovoga taborovanja ponijeti lijepe uspomene i novo stečeno znanje. Pored domaćih sudionika, nazočili su i hrvati iz Švedske, Nizozemske i Švicarske, pa je taborovanje bilo i međunarodno.

ČLANAK

VIDEO

 

16.07.2023. - na Švaračkom brdu u župi "sv. Franje Kasverskog" svoj dijamantni jubilej i 60 godina svećeništva proslavio je naš župnik msgr. Ferdinand Vražić. Okupilo se veliko mnoštvo vjernika a naš župnik je u svom stilu održao domoljubnu i rodoljubnu homiliju, naravno bez razglasa. Veliko mnoštvo puka švaračkog nahrlilo je na ovu svetkovinu Majke Božje Karmelske i nakon 8 godina ponovo čuti glas našeg svećenika koji je 50 godina živio i radio, patio i tješio nas Švarčake. Puno je uspomena i emocija danas na ovom Švaračkom brdu. Nakon sv. mise, uslijedile su zahvale i želje za dobrim zdravljem i još puno godina služenja puku vjerničkom. Iskoristili smo prigodu i zajedno sa našim msgr. F. Vražićem ovjekovječili uspomenu sa sadašnjim i bivšim članovima naše udruge. Neka mu dobri Bog podari zdravlja, snage i bistrine kako bi i dalje bio s nama.