12.12.2017. - u Palači "Herzer" VGM, otvorena je izložba 7. gardijske brigade "Puma". Povodom 25e obljetnice osnivanja ove brigade, pripadnici Udruga 7. GBR, priredili su još niz drugih događanja, kao npr.; koncerti, kazališna predstava, likovna kolonija, javna tribina, sportske manifestacije srednjoškolaca Varaždinske županije, predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, te svečana akademija. Ratni put 7.GBR prikazan je kroz dokumentarni materijal ratnom fotografijom i naoružanjem korištenim u Domovinskom ratu iz bogate Zbirke naoružanja Povijesne postrojbe "Karlovački počasni vod ZNG-91.", kao i multimedijski materijal iz arhive 7. GBR. Na izložbi su izložene i umjetničke slike, nastale na prigodnoj likovnoj koloniji u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka ove postrojbe. Izložbom poput ove želi se naglasiti doprinos pripadnika 7. gardijske brigade "Puma" u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske uz promicanje važnosti očuvanja stečevina Domovinskog rata. Izložbu je otvorio g. Ivan Čehok, gradonačelnik grada Varaždina. Ova brigada osnovana je Odlukom Vrhovnog zapovjednika OS RH, 23. prosinca 1992. godine sa sjedištem u Varaždinu. Osnovnu strukturu činili su pripadnici V. bojne 1. "A" brigade ZNG, koji su već imali ratno borbeno iskustvo u oslobađanju južne Hrvatske, odnosno dubravačkog zaleđa. Po osnivanju, brigada postaje profesionalna gardijska postrojba i stavlja se pod izravno zapovijedanje Glavnog stožera OS RH. Brigada je sudjelovala na svim ratištima gdje su vođene oslobodilačke borbe a tijekom 1993. godine, od veljače do listopada, dio brigade sudjelovao je i u obrani karlovačkog bojišta na prostoru Generalskog stola. U nizu preustroja i modernizacije Hrvatske vojske, novim preustrojem 7.GBR formalno je ugašena 07. srpnja 2003. godine. Od ustrojavanja do gašenja 7. GBR, kroz brigadu je prošlo oko 4.500 branitelja, od kojih oko 450 mobiliziranih. Tijekom ratnih djelovanja, poginulo je 25 pripadnika 5. bojne 1. "A" brigade i 91 pripadnik 7. GBR. Jedan pripadnik je nestao a 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno. Čast nam je sudjelovati na ovoj obljetnici, a izložbu je osmislila i priredila gđa. Spomenka Težak, kustos VGM-a uz svesrdnu pomoć g. Igora Tkalca, tajnika udruge i brig./mir. Dubravka Halovanića.

 

03.12.2017. - sudjelovali smo na sv. misi za pokojnog gen.puk. Slobodana Praljka u crkvi "Hrvatskih mučenika" u Hrnetiću. Sv. misu je predvodio vlč. Filip Pavlović,  a na sv. misi bili su branitelji iz gradova Karlovca i Duge Rese, kao i udruge Hrvatski domobran - ogranci iz Karlovca i D. Rese, te gen.zbora Pavao Miljavac i nekoliko visokih časnika HVO i članova Hrvatskog generalskog Zbora. Gen.puk. S. Praljak, dragovoljac je Domovinskog rata i ratni zapovjednik obrane Sunje, a po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini, odlazi u prostor Srednje Bosne, gdje obrazuje obranu toga prostora. Na Haškom  političkom Sudu, pila je okrenuta naopako. Vidjevši kako nema povijesne istine, odlučuje se na ovaj čin oduzimanja života. Presuda Haškog Suda za R. Hrvatsku i njene građane je sramotna i nije prihvatljiva, a potrebno je uložiti sve sudske i državno pravne veze za ispravljanje ovakove presude. Gen.puk. S. Praljak je častan čovijek, a odlučio se na čin oduzimanja života jer nije mogao živjeti sa stigmom koju su mu namijenili bjelosvjetski hoštapleri, bez pravde i prava.

 

25.11.2017. - u prostoru Doma OSRH "Zrinski", održali smo našu Redovnu izvještajnu skupštinu Zbora voda. Sa radom smo započeli u 09,00 sati uz multimedijalne izvještaje: predsjednika, zapovjednika, blagajnika i Suda časti. Nazočne goste, roditelje i prijatelje, upoznali smo sa ovogodišnjim aktivnostima kojih je ove godine bilo u izobilju, a sudjelovali smo na 36 aktivnosti ove godine i 12 prošle godine, nakon Godišnje skupštine. Naši članovi priredili su MMP sa ovogodišnjeg taborovanja "DOBRA - 17", a prerdstavljanje je izvodio Filip Pavičić koji je sam i složio MMP. Događanja sa "15. međunarodnog susreta starodobnih vojnih vozila" priredili su Patrik Rade i Goran Resovac. Recitacije iz razdoblja Domovinskog rata pripremio je i recitirao Karlo Vojak. Upoznali smo nazočne sa Planom rada u idućoj 2018. godini sa financijskim smjernicama. Donešeno je i nekoliko Odluka o promjenama u Stožeru voda, visini članarine koja je 100,oo kn sa plaćanjem do 15. ožujka iduće godine, uključenju u HAVAP i našim neaktivnim članovima koje smo isključili iz naše postrojbe sa obavezom plaćanja članarine za ovu godinu. Naši gosti na GS vrlo su lijepo govorili o našem radu i pohvalno se izrazili o našim aktivnostima. Posebno bi istaknuli naše goste, gđu. Mariju Pavičić - predsjednicu udruge roditelja poginulih branitelja KŽ, g. Mladena Veršića, predsjednika HAVAP-a sa kojim surađujemo već duži niz godina, gđu. Draženku Sila Ljubenko, pročelnicu za Društvene aktivnosti GUK-a i izaslanicu gradonačelnika, msgr. Ferdinanda Vražića, koji je s nama od početka djelovanja ove udruge, g. Mladena Kuku, predsjednika CEIK-a "Braća Seljan" sa kojim stalno surađujemo, g. Nikolu Matičića, predsjednika Hrvatskog domobrana RH i ogranak Rijeka, g. Nikolu Katića, počasnog predsjednika HD - ogranak Duga Resa, g. Hrvoja Dugog, tajnika HD - ogranak Karlovac, gđu. Tanju Petrić, izaslanicu načelnika PU Klc. i g. Krešimira Hotka, predsjednika ASK "Gromovi". Naši najaktivniji članovi su: Filip Pavičić, Ivica Tuškan i Joško Željeznjak, a pored Priznanja nagradili smo ih i vrijednim monografijama Karlovačke županije. Za ovu GS, priredili smo prigodnu izložbu ratne fotografije i fotografija naših aktivnosti. Skupštinu smo okončali u 10,45 sati, a zatim se kratko družili i razmjenjivali uspomene.

 

POZIV

PLAN RADA U 2018. GODINI

 

11.11.2017. - u suradnji sa PA "Valentić tours", posjetili smo Vukovar i Kneževe Vinograde. Voditeljica, gđa. Katica Vuković, okupila je ekipu zainteresiranih sudionika ovoga poučnog i lijepog izleta u herojski grad Vukovar. Posjetili smo Franjevački samostan i župnu crkvu "Sv. Filipa i Jakova" sa upoznavanjem crkve i kratkim filmom o Vukovaru. U vojarni "204. vukovarske brigade", bojnik Franjo nas je upoznao sa muzejskom postavom "Bitke za Vukovar" gdje smo doznali puno događaja i osoba koje su iznijele ovu bitku. Spoznali smo povijesne činjenice kako je oko 1.800 branitelja odoljevalo brojčano jačim snagama u ljudstvu i tehnici sa oko 25.000 dobro naoružanih vojnika, napadalo je ovaj grad. Gubici za neprijatelja su stravični, oko 10.000 poginulih i oko 15.000 ranjenih, sa 300 izgubljenih oklopnih vozila i 25 zrakoplova. U samom gradu, oko 1.600 branitelja i civila je poginulo u vrijeme opsade Vukovara. Oko jedne trećine branitelja se probijalo iz obruča po manjim skupinama, a najduže se održala Mitnica - 2. bojna. Protivno svim normama i postignutim dogovorima sa Međunarodnim Crvnim Križem i promatračima EEZ, vojska i četnici vrše brojne zločine i provode turturu nad civilima, ratnim zarobljenicima i ranjenicima. Brojne su masovne grobnice na ovom prostoru, a najveća je "Ovčara". Po zauzimanju grada, domaći Srbi i četnici prednjače u zločinima nad susjedima Hrvatima, a više od 5.000 Vukovaraca bilo je po raznim logorima u Srbiji, gdje su pretrpjeli teška zlostavljanja, a mnogi se nisu vratili. Obišli smo stratište "Ovčaru", Memorijalni hangar i Groblje Hrvatskih branitelja. Nakon objeda, na obali Dunava, prošetali smo novim mostom Žan Mišela nikolijera, posjetili Veliki Križ na Dunavu, i Ratnu bolnicu sa "Mjestom sjećanja". Već pomalo umorni i puni lijepih dojmova, svraćamo do Memorijalnog centra "gen. Blago Zadro" na čuvenoj Trpinjskoj cest - groblju tenkova. Odavde krećemo za Baranju u Kneževe Vinograde. Dočekuju nas ljubazni domaćini i upoznaju sa Vinskim podrumom "Belje", koje je još osnovao princ Eugen Savojski 1697. godine. Ovdje se osvježavamo uz degustaciju vrhunskih vina: Graševine, Šardonea i Frankovke. U kasnim satima vraćamo se u Karlovac.