28.09.2019. - već tradicionalno organizirali smo 10. orijentacijski cross "Crtom Turanjske bojišnice", a ove godine odazvalo se 5 osnovnih škola i to: "Turanj", "Banija", "Braća Seljan", "Dragojla Jarnević" i "Švarča" sa 12 ekipa. Ovogodišnja staze bila je duga 14,5 km, a vodila je dijelom crte Turanjske bojišnice. Sve ekipe su obišle sve zadane kontrolne točke i to: Trg Hrvatskih redarstvenika, Opća bolnica na Švarči, stari most na r. Mrežnici u M. Polju, Muzej Domovinskog rata na Turnju, Trg 129. br. HV u G. Mekušju i ponovo na Trg Hrvatskih redarstvenika. Prije početka takmičenja, svi sudionici su sudjelovali u postavljanju lampiona uz spomen ploču poginulih policajaca PU karlovačke iz razdoblja Domovinskog rata, u predvorju PU karlovačke. Takmičenje je započelo 09,00 sati, a završilo u 13,34 sata. Najbolje rezultate postigla je ekipa "Hrenovke" iz OŠ "Braća Seljan" u sastavu: Mia Malović, Nika Pleša i Tara Kranjčević. Drugo mjesto zauzela je ekipa "Lavovi" iz OŠ "Turanj" u sastavu: Edvin Ružnić, Fran Malešić i Danijel Bosnić. Treće mjesto zauzela je ekipa "Tigrovi" iz OŠ "Braća Seljan" u sastavu: Luka Milandić, Dino Spudić i Tin Cibulka. U ovogodišnjoj organizaciji crossa pomogli su nam volonteri GD CK Karlovac, koji su popunili neke naše radne točke. Zahvaljujemo ravnateljima i mentorima koji su pripremili, organizirali i doveli ekipe na takmičenje. Kako je dan bio ugodno sunčan, svi naši takmičari uz ugodno druženje i šetnju po nepoznatom terenu, proveli su sadržajno prijepodne za dugo sjećanje.

 

14.09.2019. - na današnji dan, prije 26 godina, u borbenoj akciji na prostoru okupiranog Korduna, poginuo je naš pilot borbenog aviona MIG - 21 BIS, puk. Miroslav Peris, pri izvršavanju postavljenog borbenog zadatka. Miroslav Peris je bio i učenik ove škole, a po završetku škole odlazi u Vojnu gimnaziju u Mostar i Vojno zrakoplovnu akademiju u Zadar. Po izbijanju velikosrpske agresije na R. Hrvatsku, prelazi na stranu Hrvatske vojske i uključuje se u 1. borbenu eskadrilu HV. Svoje borbene zadaće izvršavao je predano i savjesno, štiteći hrvatsko nebo od pobunjenih Srba i nasrtaja raspadajuće JNA. U ovoj školi postavljena je prošle godine spomen ploča našeg učenika i vrsnog pilota, a toga trenutka i tih slavnih događanja iz razdoblja Domovinskog rata, prisjetili smo se i danas. Skup je popratila i vrsna violinistica ove škole. Okupljanje je bilo u školi, a obratili su nam se gđa. Antonija Mastelić - Milanović, ravnateljica i g. Damir Mandić, gradonačelnik, uz evociranje na taj događaj i učenika ove škole. Postavljeni su cvjetni aranžmani i upaljene svijeće za poginulog pilota, a Udruga specijalne policije KŽ organizirala je i ultra maraton u sjećanje na ovaj događaj od škole do njegovog rodnom mjesta Sošice na Žumberku. Posjećeno je i groblje u Hrnetiću kao i mjesto pada oborenog aviona 14.09.1993. g. u selu Stipan na Kordunu. Pored gradskih i policijskih struktura, ovdje su bili i njegovi kolege iz HRZ-a, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i maratonci iz više naših klubova.

 

05.09.2019. - u organizaciji KPA "Vodomar" iz D. Rese, realizirali smo predavanje za članove ovoga kluba o MES i NUS. Kako u našim rijekama ima još ostataka minsko-eksplozivnih sredstava i neaktiviranih ubojnih sredstava, rukovodstvo ovoga kluba pozvalo nas je za organizaciju jednog ovakvog predavanja, g. Edo Dol, predsjednik i g. Ivo Špelić, tajnik, a kako bi se svi zainteresirani članovi upoznali sa MES i NUS. Uz predavanje prikazali smo i dva kratka dokumentarna filma: "Polja smrti" i "Poslije rata", koja su vrlo edukativna jer se radi o konkretnim događajima iz razdoblja Domovinskog rata na ovu temu. Uz naše predavanje uključili su se i njihovi članovi koji su prenijeli svoja iskustva na mlađe članove i to: g. Ivica Samovojska i gđa. Anita Gračan. Sudionici predavanje bili su zainteresirani za ovo predavanje i uključili se u razgovor nakon predavanja, uz iznošenje osobnih iskustava tijekom ronjenja na raznim aktivnostima.

 

29.08.2019. - u Parku Bedema ljubavi, ispred Zapovjedništva HKoV-e, položeni su vijenci i upaljene svijeće za poginule branitelje tijekom Domovinskog rata. Prije 28 godina na ovom mjestu organiziran je skup majki čiji su sinovi bili u JNA na odsluženju vojnog roka po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Skup su organizirali Samostalni sindikati i Hrvatska žena, ogranak Karlovac, a skupu su se pridružile većinom majke i žene u radnim organizacijama iz prostora Karlovca, više od 10.000 sudionika. Skup je organiziran ispred današnje Komande garnizona Karlovac, a majke su tražile povrat sinova iz JNA kako ne bi bili korišteni za vojnu intervenciju protiv Hrvatske, jer se ratna opcija osjećala u zraku. Na današnjem skupu vijence su položili izaslanstva grada Karlovca, županije, HV i MUP-a, Samostalnih sindikata i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Evociranje uspomena na taj događaj upriličili su g. Vito Begović i gđa. Slavica Kavicki, sudionici i organizatori od prije 28 godina. Ovogodišnjem skupu obratila se i zahvalila gđa. Navijalić, zamjenica gradonačelnika.

 

10.08.2019. - sudjelovali smo u obilježavanju 24. obljetnice VRO "Oluja" i povratku branitelja sa ratišta nakon završetka Domovinskog rata. U organizaciji HČZ - ogranak D. Resa, predsjednik brig./mir. Marko Benić, udruge pripadnika 137. br., predsjednik puk./mir. Ivo Benić i grada D. Rese, gradonačelnik g. Tomislav Boljar, organizirano je druženje branitelja u amfiteatru gradskog parka D. Rese. Mi smo sudjelovali sa izložbom naoružanja koje je korišteno tijekom Domovinskog rata, a sve smo to dopremili u stradobnom vojnom vozilu Fiat Campagniloa AR - 55. Naša postava bila je od 16,00 - 19,30 sati, a puno branitelja je pogledalo izloženo naoružanje. Svatko od njih je imao svoju interesantnu priču iz rata ili neku dogodovštinu sa oružjem koje su koristili u ratu. Ovdje su se uključli i drugi pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pa su policajci pripremali gulaš i vojnički grah. Navečer je bio prezentiran dokumentarni film o ratu u Karlovačkoj županiji kao i niz dokumentarnih filmova sa ovoga našeg prostora. Bilo je ugodno družiti se sa braniteljima i slušati njihove priče iz rata. Ovom jednostavnom gestom, prisjetili smo se događanja iz razdoblja stvaranja naše Domovine i žrtava koje su tada posijane.