30.09.2023. - organizirali smo 12. orijentacijski cross za osnovnoškolce u obilasku dijela crte bojišnice i sjećanju na Turanj. Prijavljeno je 16 ekipa iz 6 naših osnovnih škola i to: "Švarča", "Turanj", "Braća Seljan", "Rečica", "Dragojla Jarnević" i "Banija". Startalo je 15 ekipa a stazu je obišlo 13 ekipa. Dužina staze je bila oko 12 kilometara sa 6 KT. Na svakoj KT učenici su odgovarali na po 3 pitanja iz povijesti grada Karlovca, naše županije i Domovinskog rata. Dvije ekipe su odustale tijekom obilaska staze i nisu završile takmičenje, što nam je žao jer je staza bila koncipirana ujednačeno bez velikih uspona i strmih padova, uz normalnu šetnju se mogla savladati za 3 sata. Najbolje rezultate postigla je ekipa "Spartanci" iz OŠ "D. Jarnević" sastava: Noa Kralj - vođa ekipe, Leon Opačić i Borna Dugi, članovi. Drugo mjesto osvojila je ekipa "Banija - 2" sastava: Marko Fičko - vođa ekipe, Ivano Mesec i Luka Pereško, članovi. Treće mjesto osvojila je ekipa "Banija - 1", sastava: Lucija Dropulić - vođa ekipe, Ana Čurilović i Tara Kranjc, članice. Iskrene čestitke ovim uspješnim ekipama. Uz današnje lijepo vrijeme, ugodno druženje i ugodnu šetnju uz upoznavanje kraja u kojem živimo, učenici su bez teškoća savladali zadanu stazu i veseli se vratili na poziciju starta. Nadamo se kako smo uspjeli u našem naumu sa malo truda i dobre volje zadovoljiti i oraspoložiti učenike sa današnjom aktivnosti na svježem zraku i ugodnom suncu. Čestitamo svim učenicima na današnjem trudu a mentorima zahvaljujemo na zalaganju i potpori koju su nam pružili. Nadamo se i narednim aktivnostima.

 

23.09.2023. - Uređenje skladišta,u prostoru strelišta na Jamadolu, grupa naših članova odazvala se pozivu predsjednika i presložili smo i posložili sredstva koja ovdje čuvamo. Prostor smo očistili od smeća i paučine te presložili vojne sanduke, ostatke topničkih i minobacačkih projektila, minobacače iz razdoblja Domovinskog rata koji su rađeni u našim tvornicama za naše branitelje, naoružanje i raznu opremu. Kompletirali smo neka sredstva i odabrali ostatke projektila koje još treba urediti i pripremiti za izlaganje na našim izložbama. Presložili smo i naoružanje, razne sanduke i minobacače za izlaganje na budućim izložbama. Članovi udruge su sa zanimanjem prionuli radu i upoznavali se sa pojedinim sredstvima koje posjedujemo u našoj Muzejskoj zbirci.

 

16.09.2023. - povodom 30. obljetnice pogibije našeg heroja i pilota, puk. Miroslava Perisa, u OŠ "Banija" priređen je prigodni program učenika ove škole a Udruga specijalne policije "Grom", organizirala je prigodni 6. ultramaraton od škole u Karlovcu do Sošica, rodnog mjesta obitelji Peris. Na početku programa sve nazočne su pozdravili predstavnici županije, MHB, grada, Zapovjed. H KoV-e, PU Klc., ravnateljica škole, gđa. Antonija Mastelić, udruge "Grom" i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Zapaljeni su lampioni i postavljen je cvjetni aranžman ispod spomen ploče u predvorju škole, najprije obitelji Peris a zatim svi nazočni. Maratonci su krenuli na svoj maraton a ostali sudionici vozilima su došli na groblje u Hrnetiću, gdje je sahranjen pilot puk. M. Peris. Na grobno mjesto postavljeni su lampioni i cvjetni aranžman a nadletio nas je borbeni avion MIG - 21 HRZ-a u brišućem letu. Naši predstavnici su isto sudjelovali u ovoj aktivnosti. Ovdje je bio nazočan i brig. pilot Ivan Selak, koji je bio vođa grupe pare aviona u izvršenju borbene zadaće 14.09.93. g. i zadnji je bio sa pok. puk. M. Perisom. Ponosni smo što je pok. puk. M. Peris bio naš sugrađan i ratni kolega utkan u obranu Republike Hrvatske i našeg grada.

 

14.09.2023. - Stipaan, sjećanje na pok. pilota, puk. Miroslava Perisa, na današnji dan prije 30 godina, za Domovinu život je dao naš poznati pilot HRZ-a, 1. lovačke eskadrile prilikom izvršenja borbene zadaće na tada okupiranom prostoru. Prisjetili smo se toga događaja u s. Stipan, gdje je sada spomen obilježje pok. pilotu. Zajedno sa ravnateljicom OŠ. "Banija", gđom Antonijom Mastelić, obišli smo mjesto pogibije i postavili lampione za pok. pilota i prisjetili se toga događaja. Pok. Miroslav Peris bio je učenik OŠ "Banija" i kao odličan učenik upisao se najprije u Vojnu zrakoplovnu gimnaziju u Mostaru a zatim na Vojnu zrakoplovnu akademiju u Zadru. Kao obučeni i osposobljeni pilot RV i PVO JNA, (Ratnog vazduhoplovstva i protuvazdušne odbrane), prešao je na našu stranu tijekom početka Domovinskog rata i uključio se u 1. zrakoplovnu lovačku eskadrilu tada ustrojenog HRZ i PZO, (Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane). Nakon izvršenog borbenog zadatka u pari sa brig. Ivanom Selakom, a prilikom povratka, pogođen je raketom PZO sustava "KUB". Svoj život dao je za slobodu i nezavisnost Republike Hrvatske, neka mu je vječna slava i hvala, počivao u miru Božjem sa svim poginulim Hrvatskim braniteljima.

 

09.09.2023. - sudjelovali smo na tradicionalnom 12. međunarodnom sajmu militarija, već nekoliko godina za redom u organizaciji "Hrvatsko društvo kolekcionara militarija", predsjednik Damir Batistić. Mi smo izložili naše ratne fotografije i naoružanje koje je korišteno u početnom razdoblju Domovinskog rata a izrađeno je u raznim priručnim radionicama. Upoznali smo se i sa pneumatskim čekićem koji je služio za delaboraciju pješačkog streljiva. Kao i obično, bilo je vrlo zanimljivih eksponata, fotografija, vojne opreme, vojnih vozila, vojnih sredstava i raznih militarija iz raznih razdoblja na ovom prostoru. Pri povratku smo posjetili i Prirodoslovni muzej u Rijeci, upoznali se sa biljnim i životinjskim svijetom Kvarnera. Uz lijepo druženje i sunčani dan, proveli smo jedan ugodan i koristan dan sa našim prijateljima.