POZIV

PLAN RADA U 2018. GODINI

 

11.11.2017. - u suradnji sa PA "Valentić tours", posjetili smo Vukovar i Kneževe Vinograde. Voditeljica, gđa. Katica Vuković, okupila je ekipu zainteresiranih sudionika ovoga poučnog i lijepog izleta u herojski grad Vukovar. Posjetili smo Franjevački samostan i župnu crkvu "Sv. Filipa i Jakova" sa upoznavanjem crkve i kratkim filmom o Vukovaru. U vojarni "204. vukovarske brigade", bojnik Franjo nas je upoznao sa muzejskom postavom "Bitke za Vukovar" gdje smo doznali puno događaja i osoba koje su iznijele ovu bitku. Spoznali smo povijesne činjenice kako je oko 1.800 branitelja odoljevalo brojčano jačim snagama u ljudstvu i tehnici sa oko 25.000 dobro naoružanih vojnika, napadalo je ovaj grad. Gubici za neprijatelja su stravični, oko 10.000 poginulih i oko 15.000 ranjenih, sa 300 izgubljenih oklopnih vozila i 25 zrakoplova. U samom gradu, oko 1.600 branitelja i civila je poginulo u vrijeme opsade Vukovara. Oko jedne trećine branitelja se probijalo iz obruča po manjim skupinama, a najduže se održala Mitnica - 2. bojna. Protivno svim normama i postignutim dogovorima sa Međunarodnim Crvnim Križem i promatračima EEZ, vojska i četnici vrše brojne zločine i provode turturu nad civilima, ratnim zarobljenicima i ranjenicima. Brojne su masovne grobnice na ovom prostoru, a najveća je "Ovčara". Po zauzimanju grada, domaći Srbi i četnici prednjače u zločinima nad susjedima Hrvatima, a više od 5.000 Vukovaraca bilo je po raznim logorima u Srbiji, gdje su pretrpjeli teška zlostavljanja, a mnogi se nisu vratili. Obišli smo stratište "Ovčaru", Memorijalni hangar i Groblje Hrvatskih branitelja. Nakon objeda, na obali Dunava, prošetali smo novim mostom Žan Mišela nikolijera, posjetili Veliki Križ na Dunavu, i Ratnu bolnicu sa "Mjestom sjećanja". Već pomalo umorni i puni lijepih dojmova, svraćamo do Memorijalnog centra "gen. Blago Zadro" na čuvenoj Trpinjskoj cest - groblju tenkova. Odavde krećemo za Baranju u Kneževe Vinograde. Dočekuju nas ljubazni domaćini i upoznaju sa Vinskim podrumom "Belje", koje je još osnovao princ Eugen Savojski 1697. godine. Ovdje se osvježavamo uz degustaciju vrhunskih vina: Graševine, Šardonea i Frankovke. U kasnim satima vraćamo se u Karlovac.

 

08.11.2017. - sudjelovali smo na komemoraciji u Draganićkim Mrzljacima za 17 poginulih branitelja iz sastava 129. br. HV, koji su poginuli na današnji dan prije 26 godina od rakete iz aviona JNA, tipa MIG-21bis. Naime, toga dana poslije obuke, vojnici iz sastava 129. br. nakon objeda, odmarali su se u svojim prostorijama u pripremi za izlazak na prvu crtu bojišnice. Oko 14,15 nadletio ih je jedan neprijateljski MIG-21 i istresao svoj smrtonosni teret na barake u kojima su oni boravili. Prilikom toga raketiranja, poginulo je 17, a ranjeno oko 20 branitelja na ovom prostoru gdje se sada nalazi Spomen kapelica izgrađena 1994. godine. Sve nazočne pozdravio je predsjednik 129. br., g. Miroslav Rade, Svih poginulih na današnji dan prisjetio se puk./mir. Nikola Juraić a sv.. misu za poginule predvodio je preč. Dražen Karačić uz domaćeg župnika i msgr. Ferdinanda Vražića, koji je održao nadahnutu homiliju. Nakon sv. mise, vijence i lampione položili su g. Damir Jelić, župan sa suradnicima, g. Damir Mandić, gradonačelnik sa suradnicima, g. Bencetić Stjepan, načelnik općine sa suradnicima, g. Ivica Porubić, zamjenik Načelnika PU Klc sa suradnicima, udruge proistekle iz Domovinskog rata; 129. br., 110. br. 1.gbr, 2. gbr, SJP "GROM", udruga roditelja poginulih branitelja, udruga obitelji poginulih branitelja, UDVDR - ogranak Ozalj i Draganić, članoi obitelji poginulih branitelja, članovi HD - ogranak Karlovac i D.Resa, članovi HDZ - ogranak Draganić i članovi PP "KPV ZNG-91.".

 

05.11.2017. - sudjelovali smo na komemoraciji za poginule branitelje u borbenoj akciji "Logorište", od prije 26 godina. Komemoracija se odvijala u Belaju, najprije sa sv. misom koju je predvodio msgr. Mile Bogović, biskup u miru, koji je evocirao uspomene iz Domovinskog rata i Krbavske bitke iz 1493. godine. Biskup je okrunio kip M.B. Fatimske tijekom sv. mise. Naime, ove bitke povezuje domoljublje i obrana svoje zemlje, kada su branitelji uz veliku žrtvu zaustavili osvajače sa Istoka. Nakon sv. mise, pristupilo se polaganju vijenaca i paljenju lampiona za poginule branitelje kojih je na ovom Spomen obilježju više od 600, zajedno sa žrtvama iz 2. svj. rata. Izaslanik NGS i ministra branitelja, bio je gen.zbora/mir. Pavao Miljavac, koji je naglasio kako je ova bitka sa tenkovima, druga po veličini iza Vukovarske, a razaranje neprijatelja i iskaljivanje bijesa na civilnom stanovništvu i objektima slično kao i u Vukovaru. Neprijatelj je primijenio teži put za izvlačenje i proboj iz kasarne u Logorištu na smjeru: Logorište - Belajske Poljice - Belaj - Podvožić - G. Velemerić - Barilović. Ovim potezom postigao je iznenađenje jer je glavnim snagama već 02. studenog krenuo u opći napad sa osnovice Turanj - G. Mekušje u smjeru Karlovca. Sami proboj započeo je 04. studenog i odvijao se u dvije faze. Pvi dan proboja izlaze osiguravajući dijelovi glavnine na smjerove za stvaranje osnovice za izvlačenje glavnine i dolazak snaga ojačanja radi potpore i preuzimanja sredstava iz kasarne i izvlačenje na okupirani teritorij. Prvi dan neprijatelj trpi jaku vatru i ima velike gubitke, pa drugi dan donosi odluku o uzimanju sredstava koje može pokupiti i kreće u proboj na smjeru: Logorište - Belajske Poljice - Ladvenjak - Selište. Neposrednim izvlačenjem rukovodi puk. Mirko Raković, zamjenik k-danta OG-1. Treći dan izvlačenja, kolona je iz Selišta otišla u Markušiće i D. Velemerić, gdje je oko 10,00 sati čelo kolone prešlo preko pontonskog mosta na r. Korani u s. Malići ulazi na okupiran teritorij, a oko 11,00 sati čelo kolone je ušlo u Vojnić. Tako je izvlačenje neprijateljske kolone iz kasarne u Logorištu trajalo 3 dana uz veliko razaranje civilnih objekata i žrtve na obje strane. Učenici OŠ iz Barilovića, pripremili su prigodni program uz postavljanje lampiona na Spomen obilježje i uveličali današnju komemoraciju.

 

15.10.2017. - sudjelovali smo na Godišnjoj izbornoj skupštini Hrvatskog domobrana - ogranak "Sv. Ivan Zelina" u Zelini. Na GS došlo je priličan broj gostiju iz raznih ogranaka i dali potporu g. Juraju Fruku, koji je ponovno izabran za Predsjednika ovoga ogranka. I predsjednik središnjice, g. Nikola Matičić, zahvalio je g. Jurju na njegovoj dosadašnjoj aktivnosti i zaželio mu nove uspjehe uz dobro zdravlje i u idućem mandatnom razdoblju. I mi se pridružujemo ovim lijepim željama, a g. Jurju želimo još puno aktivnosti u očuvanju domovinskog naboja, dobro zdravlje i strpljivosti u ostvarenju planiranog. Našoj članici, gardistici Đurđici, želimo uspjeh u obrazovanju i ostvarenje planiranih želja.