07.03.2018. - u prostoru našeg kazališta, promovirali smo novu knjigu admirala Davora Domazeta Loše. Okupio se lijepi broj naših branitelja koji su sa pažnjom i zanimanjem pratili izlaganje admirala. Nesvakidašnja saznanja koja prati admiral, nisu beznačajna s obzirom na sudbinu koja nam se nameće bez obzira kojem dijelu svijeta pripadamo. Svijet polako prelazi u novu religiju a to je novac, užitak i razvraće. Jedan od naših prvih ljudi koji je to otkrio, bio je naš mučenik i svetac, msgr. Alojzije Stepinac. Ova knjiga govori o njemu i njegovoj viziji.

 

17.02.2018. - već tradicionalno, u organizaciji Karlovačkog dekanata održan je 19. po redu Križni put kroz šumu Kozjaču. Vodiči su bili pripadnici Povijesne postrojbe "Karlovački počasni vod ZNG-91.", a iz razloga sječe drvnih sortimenata, staza je malo izmijenjena. Pokret je bio ispred Župne crkve "Sv. Franjo Ksaverski" na Švarči, gdje je uvodni dio održao vlč. Duje Kurtović. Sudionike je pozdravio i preč. Dražen Karačić, dekan, a daljnje vođenje preuzeo je pater Mario Škrtić, gvardijan Župe "M.B. Snježne" sa Kamenskog. Na prvom odmorištu kod lovačke kućice u Mokricama, za osvježenje i okrijepu, čaj i kuhano vino pripremili su lovci Grupe "Švarča" i pripadnici PP "KPV ZNG-91." U prostoru Jamadola, postavili smo lampion za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Nastavak kretanja slijedio je do kapele "Sv. Ane" na Vučjaku, gdje su nam članovi KUD-a "Sv. Ana", pripremili bogatu okrijepu od čaja, kuhanog vina, raznih kolača i kave. Veći dio staze Križnog puta bio je pokriven snijegom, a uz vedro raspoloženje, molitvu i ugodno druženje, savladali smo i tu žrtvu. Križni put je završio kod Župne crkve "M.B. Snježne" na Dubovcu, gdje je dekan, preč. Dražen Karačić prikazao Sv. misu zahvalnicu i nadahnuto se obratio sudionicima Križnog puta. Pomalo umorni od ugodnog vremena i svježeg zraka, rastali smo se sa porukom "Do viđenja iduće godine".

 

24.01.2018. - organizirali smo u Gradskoj upravi predstavljanje knjige "Svjedočanstva glinskih logoraša" u suradnji sa Karlovačkom županijom, gradom Karlovcem, Udrugom "Hrvatsko društvo logoraša Srpskih koncentracijskih logora" i Hrvatskim generalskim zborom, autora g. Ivana Lipka. Knjigu su predstavljali g. Ivica Matošević i g. Ivan Lipak i sam stradalnik iz pakla ovoga logora a g. Josica Cindrić je evocirao uspomene na dane provedene u logorima Manjača, Stara Gradiška i Bjeljina. O knjizi su još govorili g. Damir Mandić, gradonačelnik i g. Damir jelić, župan, koji je povezao povijest u ponavljanju događaja samo sa drugim akterima, hrvatski štit i kao grb i kao obranu od stalne prijetnje sa našim braniteljima koji su utkali svoje živote u našu sadašnju Državu. Posebno je istakao značaj ovakovih skupova koji govore o žrtvi naših branitelja uvučenih u rat koji nismo željeli. Ova je knjiga vrijedan dokument i smjernica za daljnja istraživanja. Svaki stradalnik je opisao svoje doživljaje i surovost kazamata gdje su boravili, a opisano je 360 sudbina na 504 stranice teksta. Posebno nas boli istina o našem pravosuđu koje ništa ne radi na sankcioniranju ovih činjenica i aktera opisanih u ovoj knjizi. Zahvaljujemo našim pomagačima i svim ljudima dobre volje koji su nazočili ovom predstavljanju. Posebna zahvala Prvom pjevačkom zboru Hrvatskih branitelja "Petar Svačić", koji su nam uljepšali i osvježili predstavljanje knjige.

 

14.01.2018. - sudjelovali smo na obilježavanju 440. obljetnice jedinstvene bitke u svijetu, gdje je kompletna obrana utvrde Gvozdanskog radije izabrala smrt, nego Tursko roblje. Te 1578. godine, šačica vojnika, njih 50 i 250 civila, uspješno je odolijevala Turskim jurišima, a opsada je započela početkom listopada 1577. godine. Utvrda Gvozdansko, nalazi se na putu između Gline i Dvora u Pounju. Izgradili su je plemići Zrinski, Nikola 3. i njegov sin, Nikola 4. Šubić - Zrinski - Sigetski, a namjena joj je bila kovnica novca za potrebe organizacije obrane Banovine od Turskih najezda i provala. Na Božić, 1577. turski zapovjednik, Ferhat paša, sa 10 tisuća vojnika opsjedao je gradinu Gvozdansko i po treći puta pozvao branitelje na predaju. No, branitelji se nisu htjeli predati i ustuknuti pred toliko silnom vojskom, već su radije izabrali smrt. Predposljednji juriš turskih osvajača bio je odbijen još 10. siječnja 1578. g., a tijekom noći, 12. na 13. siječnja ugasila se i posljednja vatra u gradu. Uslijedio je novi Turski napad, ali bez otpora. Sve dosadašnje juriše, posada gradine uspješno je odbijala uz nadljudske napore izmučene glađu i hladnoćom. Ulaskom Turaka u gradinu, ostali su zatečeni strahovitim prizorom, jer su svi branitelji bili na svojim mjestima, ali smrznuti i nepomični. Poštujući njihovo junaštvo,  sam Ferhat paša, naredio je sahranu ovih branitelja po katoličkim običajima i time odao veliko poštovanje prema svojim neprijateljima. Tragična sudbina ponovila se za Božić 1941. i 1991. g. kada su srbočetničke horde poharale ovo selo, pa smo se i tih žrtava prisjetili. Svetu misu  u Župnoj crkvi "Sv. Filipa i Jakova", za sve poginule branitelje i mještane ovoga sela, slavio je msgr. Tomislav Rogić, biskup šibenski sa msgr. Vladom Košićem, biskupom sisačkim i biskupima u miru; msgr. Antunom Ivasom i msgr. Milom Bogovićem, uz nazočnost ovdašnjih svećenika. Svi nazočni današnjoj komemoraciji, poklonili su se žrtvi ovih hrabrih i nevinih žrtava uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u središtu Gvozdanskog. Ovdje su bile brojne delegacije, izaslanici Predsjednice, Vlade, Hrvatskog Sabora, ministra obrane, Načelnika Glavnog stožera, ministar hrvatskih branitelja, g. Tomo Medved, Hrvatski generalski zbor sa predsjednikom, gen.zbora Pavlom Miljavcem, župan SMŽ, g. Ivo Žinić, gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata i Hrvatski domobrani, te ostali građani i mještani okolnim mjesta. Iz Karlovca smo bili mi, članovi PP "KPV ZNG-91." i Družba Braće hrvatskog zmaja - Zmajski stol iz Karlovca. Vidljivo je na ovom svjetlom primjeru kako se brani Domovina i kršćanstvo na ovim prostorima.

 

30.12.2017. - na mostobranu Turanj, obilježili smo pogibiju našeg TV snimatelja, g. Živka Krstičevića. Društvo snimatelja, novinara i izvjestitelja iz razdoblja Domovinskog rata, naša udruga i GČ "Turanj", na Turnju je obilježilo 26. obljetnicu pogibije ovoga novinara koji je sa kamerom u ruci i prenoseći istinu u Svijet, zabilježio posljednje trenutke boravka na crti Turanjske bojišnice. Ujedno smo se prisjetili svih naših poginulih branitelja i novinara kako na Turnju, tako i diljem Hrvatske, koji su svoje živote utkali u obranu i izgradnju naše Domovine. U spomen na naše branitelje i novinare, evocirala je uspomenu i naša ratna novinarka, gđa. Željka Pulez, g. Ivica Sertić i g. dr. Ervin Jančić, koji je bio na Turnju u momentu pogibije Živka Krstičevića. Za trajnu uspomenu na sve naše branitelje, a pogotovo mostobrana Turanj, upaljeni su lampioni na spomen obilježje. Želimo zadržati u memoriji svoje sugrađane i branitelje koji su položili život na Oltar Domovine u trajnom sjećanju, neka im je velika hvala i vječna slava, počivali u miru Božjem.