25.11.2017. - u prostoru Doma OSRH "Zrinski", održali smo našu Redovnu izvještajnu skupštinu Zbora voda. Sa radom smo započeli u 09,00 sati uz multimedijalne izvještaje: predsjednika, zapovjednika, blagajnika i Suda časti. Nazočne goste, roditelje i prijatelje, upoznali smo sa ovogodišnjim aktivnostima kojih je ove godine bilo u izobilju, a sudjelovali smo na 36 aktivnosti ove godine i 12 prošle godine, nakon Godišnje skupštine. Naši članovi priredili su MMP sa ovogodišnjeg taborovanja "DOBRA - 17", a prerdstavljanje je izvodio Filip Pavičić koji je sam i složio MMP. Događanja sa "15. međunarodnog susreta starodobnih vojnih vozila" priredili su Patrik Rade i Goran Resovac. Recitacije iz razdoblja Domovinskog rata pripremio je i recitirao Karlo Vojak. Upoznali smo nazočne sa Planom rada u idućoj 2018. godini sa financijskim smjernicama. Donešeno je i nekoliko Odluka o promjenama u Stožeru voda, visini članarine koja je 100,oo kn sa plaćanjem do 15. ožujka iduće godine, uključenju u HAVAP i našim neaktivnim članovima koje smo isključili iz naše postrojbe sa obavezom plaćanja članarine za ovu godinu. Naši gosti na GS vrlo su lijepo govorili o našem radu i pohvalno se izrazili o našim aktivnostima. Posebno bi istaknuli naše goste, gđu. Mariju Pavičić - predsjednicu udruge roditelja poginulih branitelja KŽ, g. Mladena Veršića, predsjednika HAVAP-a sa kojim surađujemo već duži niz godina, gđu. Draženku Sila Ljubenko, pročelnicu za Društvene aktivnosti GUK-a i izaslanicu gradonačelnika, msgr. Ferdinanda Vražića, koji je s nama od početka djelovanja ove udruge, g. Mladena Kuku, predsjednika CEIK-a "Braća Seljan" sa kojim stalno surađujemo, g. Nikolu Matičića, predsjednika Hrvatskog domobrana RH i ogranak Rijeka, g. Nikolu Katića, počasnog predsjednika HD - ogranak Duga Resa, g. Hrvoja Dugog, tajnika HD - ogranak Karlovac, gđu. Tanju Petrić, izaslanicu načelnika PU Klc. i g. Krešimira Hotka, predsjednika ASK "Gromovi". Naši najaktivniji članovi su: Filip Pavičić, Ivica Tuškan i Joško Željeznjak, a pored Priznanja nagradili smo ih i vrijednim monografijama Karlovačke županije. Za ovu GS, priredili smo prigodnu izložbu ratne fotografije i fotografija naših aktivnosti. Skupštinu smo okončali u 10,45 sati, a zatim se kratko družili i razmjenjivali uspomene.

 

POZIV

PLAN RADA U 2018. GODINI

 

11.11.2017. - u suradnji sa PA "Valentić tours", posjetili smo Vukovar i Kneževe Vinograde. Voditeljica, gđa. Katica Vuković, okupila je ekipu zainteresiranih sudionika ovoga poučnog i lijepog izleta u herojski grad Vukovar. Posjetili smo Franjevački samostan i župnu crkvu "Sv. Filipa i Jakova" sa upoznavanjem crkve i kratkim filmom o Vukovaru. U vojarni "204. vukovarske brigade", bojnik Franjo nas je upoznao sa muzejskom postavom "Bitke za Vukovar" gdje smo doznali puno događaja i osoba koje su iznijele ovu bitku. Spoznali smo povijesne činjenice kako je oko 1.800 branitelja odoljevalo brojčano jačim snagama u ljudstvu i tehnici sa oko 25.000 dobro naoružanih vojnika, napadalo je ovaj grad. Gubici za neprijatelja su stravični, oko 10.000 poginulih i oko 15.000 ranjenih, sa 300 izgubljenih oklopnih vozila i 25 zrakoplova. U samom gradu, oko 1.600 branitelja i civila je poginulo u vrijeme opsade Vukovara. Oko jedne trećine branitelja se probijalo iz obruča po manjim skupinama, a najduže se održala Mitnica - 2. bojna. Protivno svim normama i postignutim dogovorima sa Međunarodnim Crvnim Križem i promatračima EEZ, vojska i četnici vrše brojne zločine i provode turturu nad civilima, ratnim zarobljenicima i ranjenicima. Brojne su masovne grobnice na ovom prostoru, a najveća je "Ovčara". Po zauzimanju grada, domaći Srbi i četnici prednjače u zločinima nad susjedima Hrvatima, a više od 5.000 Vukovaraca bilo je po raznim logorima u Srbiji, gdje su pretrpjeli teška zlostavljanja, a mnogi se nisu vratili. Obišli smo stratište "Ovčaru", Memorijalni hangar i Groblje Hrvatskih branitelja. Nakon objeda, na obali Dunava, prošetali smo novim mostom Žan Mišela nikolijera, posjetili Veliki Križ na Dunavu, i Ratnu bolnicu sa "Mjestom sjećanja". Već pomalo umorni i puni lijepih dojmova, svraćamo do Memorijalnog centra "gen. Blago Zadro" na čuvenoj Trpinjskoj cest - groblju tenkova. Odavde krećemo za Baranju u Kneževe Vinograde. Dočekuju nas ljubazni domaćini i upoznaju sa Vinskim podrumom "Belje", koje je još osnovao princ Eugen Savojski 1697. godine. Ovdje se osvježavamo uz degustaciju vrhunskih vina: Graševine, Šardonea i Frankovke. U kasnim satima vraćamo se u Karlovac.

 

08.11.2017. - sudjelovali smo na komemoraciji u Draganićkim Mrzljacima za 17 poginulih branitelja iz sastava 129. br. HV, koji su poginuli na današnji dan prije 26 godina od rakete iz aviona JNA, tipa MIG-21bis. Naime, toga dana poslije obuke, vojnici iz sastava 129. br. nakon objeda, odmarali su se u svojim prostorijama u pripremi za izlazak na prvu crtu bojišnice. Oko 14,15 nadletio ih je jedan neprijateljski MIG-21 i istresao svoj smrtonosni teret na barake u kojima su oni boravili. Prilikom toga raketiranja, poginulo je 17, a ranjeno oko 20 branitelja na ovom prostoru gdje se sada nalazi Spomen kapelica izgrađena 1994. godine. Sve nazočne pozdravio je predsjednik 129. br., g. Miroslav Rade, Svih poginulih na današnji dan prisjetio se puk./mir. Nikola Juraić a sv.. misu za poginule predvodio je preč. Dražen Karačić uz domaćeg župnika i msgr. Ferdinanda Vražića, koji je održao nadahnutu homiliju. Nakon sv. mise, vijence i lampione položili su g. Damir Jelić, župan sa suradnicima, g. Damir Mandić, gradonačelnik sa suradnicima, g. Bencetić Stjepan, načelnik općine sa suradnicima, g. Ivica Porubić, zamjenik Načelnika PU Klc sa suradnicima, udruge proistekle iz Domovinskog rata; 129. br., 110. br. 1.gbr, 2. gbr, SJP "GROM", udruga roditelja poginulih branitelja, udruga obitelji poginulih branitelja, UDVDR - ogranak Ozalj i Draganić, članoi obitelji poginulih branitelja, članovi HD - ogranak Karlovac i D.Resa, članovi HDZ - ogranak Draganić i članovi PP "KPV ZNG-91.".

 

05.11.2017. - sudjelovali smo na komemoraciji za poginule branitelje u borbenoj akciji "Logorište", od prije 26 godina. Komemoracija se odvijala u Belaju, najprije sa sv. misom koju je predvodio msgr. Mile Bogović, biskup u miru, koji je evocirao uspomene iz Domovinskog rata i Krbavske bitke iz 1493. godine. Biskup je okrunio kip M.B. Fatimske tijekom sv. mise. Naime, ove bitke povezuje domoljublje i obrana svoje zemlje, kada su branitelji uz veliku žrtvu zaustavili osvajače sa Istoka. Nakon sv. mise, pristupilo se polaganju vijenaca i paljenju lampiona za poginule branitelje kojih je na ovom Spomen obilježju više od 600, zajedno sa žrtvama iz 2. svj. rata. Izaslanik NGS i ministra branitelja, bio je gen.zbora/mir. Pavao Miljavac, koji je naglasio kako je ova bitka sa tenkovima, druga po veličini iza Vukovarske, a razaranje neprijatelja i iskaljivanje bijesa na civilnom stanovništvu i objektima slično kao i u Vukovaru. Neprijatelj je primijenio teži put za izvlačenje i proboj iz kasarne u Logorištu na smjeru: Logorište - Belajske Poljice - Belaj - Podvožić - G. Velemerić - Barilović. Ovim potezom postigao je iznenađenje jer je glavnim snagama već 02. studenog krenuo u opći napad sa osnovice Turanj - G. Mekušje u smjeru Karlovca. Sami proboj započeo je 04. studenog i odvijao se u dvije faze. Pvi dan proboja izlaze osiguravajući dijelovi glavnine na smjerove za stvaranje osnovice za izvlačenje glavnine i dolazak snaga ojačanja radi potpore i preuzimanja sredstava iz kasarne i izvlačenje na okupirani teritorij. Prvi dan neprijatelj trpi jaku vatru i ima velike gubitke, pa drugi dan donosi odluku o uzimanju sredstava koje može pokupiti i kreće u proboj na smjeru: Logorište - Belajske Poljice - Ladvenjak - Selište. Neposrednim izvlačenjem rukovodi puk. Mirko Raković, zamjenik k-danta OG-1. Treći dan izvlačenja, kolona je iz Selišta otišla u Markušiće i D. Velemerić, gdje je oko 10,00 sati čelo kolone prešlo preko pontonskog mosta na r. Korani u s. Malići ulazi na okupiran teritorij, a oko 11,00 sati čelo kolone je ušlo u Vojnić. Tako je izvlačenje neprijateljske kolone iz kasarne u Logorištu trajalo 3 dana uz veliko razaranje civilnih objekata i žrtve na obje strane. Učenici OŠ iz Barilovića, pripremili su prigodni program uz postavljanje lampiona na Spomen obilježje i uveličali današnju komemoraciju.