08.09.2018. - već tradicionalno na Malu Gospu posjećujemo svetkovinu na Sveticama u Župnoj crkvi "Rođenja Marijina". U procesiji se redovno nosi i kip B.D. Marije, a ovoga puta su to nosili: Ivica, Marko, Filip i Patrik. Misno slavlje je predvodio msgr. Franjo Komarica, biskup banjalučki sa brojnim svećenicima ovoga kraja. Vrlo nadahnuto je govorio u homiliji o povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hrvatskoj. Naročito je istaknuo patnje u Domovinskom ratu i pomoć koju su primali poglavito malobrojni šikanirani i obespravljeni Hrvati i Muslimani u Banja Luci i okolici, od strane nas Hrvata iz R. Hrvatske i svijeta. Na kraju svete mise, blagoslovio je kip male Marije koji ju prikazuje dok je bila dijete i blagoslovio djecu oko njena kipa. Nakon svete mise, zadržali smo se sa biskupom u ugodnom razgovoru, a ispričao nam je nekoliko priča iz Domovinskog rata koje je on doživio. Za sjećanje na ovaj dan, zapovjednik Ivica Tuškan je biskupu poklonio našu knjigu "Znanje je naše oružje" i čašu u obliku rasprskavajuće mine. Biskupu smo poželjeli dobro zdravlje i puno uspjeha u njegovim aktivnostima na zaštiti i očuvanju Hrvata u Bosni.

 

30.08.2018. - Međunarodni dan nestalih osoba, obilježava se danas u Karlovcu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gđe. Kolinde Grabar - Kitarović i Ministarstva Hrvatskih branitelja te brojnih državnih uzvanika, udruga stradalnika, nestalih i raseljenih, te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prije podne smo bili na polaganju vijenaca i paljenju lampiona za poginule branitelje na spomen obilježju "4 rijeke" kod Suda, a prigodnu molitvu i blagoslov vodio je preč. Dražen Karačić, dekan. Zatim na sv. misi u Nacionalnom svetištu "Sv. Josipa" koju je koncelebrirao msgr. Antun Sente, mlađi, Rektor svetišta. Oko podneva, u gradskom parku Dr. F. Tuđmana, organiziran je prigodni program, a u obraćanju su sudjelovali u ime organizatora, g. Tomislav Katić, g. Damir Mandić, gradonačelnik, predstavnici udruga nestalih, djece nestalih, ministra Hrvatskih branitelja, g. Tome Medveda i naše predsjednice gđe. Kolinde Grabar - Kitarović.

 

29.08.2018. - u Parku Bedema ljubavi, danas nakon 27 godina, prisjetili smo se okupljanja majki vojnika na odsluženju vojnog roka diljem tadašnje Jugoslavije, a protiv rata i nepravednog produženja vojnog roka u tzv. JNA. Ovdje ispred tadašnje Komande, okupilo se preko 10 tisuća majki i ostalih radnih ljudi. Skup je organizirao tadašnji Savez sindikata i udruga Hrvatska žena. Skupu su se obratili g. Vitomir Begović ispred Sindikata, gđa. Ljilja Sabljić ispred Hrvatske žene i g. Damir Mandić, gradonačelnik. Svi su se prisjetili tih povijesnih dana u borbi za mir, a protiv rata i huškaške politike pobunjenih Srba, krnjeg rukovodstva tadašnjeg SFRJ i vojnog vrha.

 

05.08.2018. - prilikom polaganja vijenaca i paljenja lampiona za poginule i nestale Hrvatske branitelje, na našem groblju "Jamadol", i naši pripadnici sudjelovali su u toj aktivnosti. U organizaciji protokola Karlovačke županije, a povodom 23. obljetnice VRO "Oluja", na groblju "Jamadol" predstavnici Vojske, Policije, Županije, grada i udruge proistekle iz Domovinskog rata, položeni su vijenci i upaljeni lampioni.

 

04. - 05.08.2018. - sudjelovali smo na obilježavanje 23. obljetnice Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja, sa sudjelovanjem u protokolu ovogodišnjeg obilježavanja sa starodobnim vojnim vozilima. U Knin smo krenuli 04.08. i usput obišli Spomen obilježje poginulim policijskim službenicima PU Karlovačke u Budačkoj Rijeci, gdje smo upalili lampion za poginule policajce i početak rata na našem prostoru. Sljedeći zastanak imali smo na vrelu r. Zrmanje, koje je vrlo živopisno, vrlo zaklonjeno, a voda izbija iz bezbroj manjih i većih vrela. Voda je hladna i osvježila nas je nakon dužeg putovanja našim vozilima. Ovdje se spajamo na našim prijateljima iz OTK "Zlatni kotač" iz Zagreba. Nakon kraćeg odmora, zajedno u koloni od 10 vozila krećemo prema Kninu. Po dolasku u grad Knin, bilo nam je organizirano predavanje o borbenom putu 4. gbr. "Puci", koje je za nas organizirao g. Željko Šižgorić sa članovima Udruge veterana 4. gbr. - brig./mir. Ivanom Čikarom, puk./mir. Draženom Rajčićem i puk/mir. Milenkom Jelićem. Vrlo interesantno je predstavljen borbeni put 4. gbr "Pauci" od ustrojavanja, 28. travnja 19991. g. do preustroja u prosincu 1995. g. Nakon predavanja, posjetili smo Kninsku tvrđavu i novootvoreni Muzej Domovinskog rata, upoznali se sa poviješću ovoga kraja. Nakon tvrđave, odlazimo u vojarnu "Kralj Zvonimir" gdje nam je bio organiziran smještaj i odmor za naredni dan. 05.08., nakon ustajanja odlazimo na pistu gdje ustrojavamo kolonu za moto-mimohod koja je na rasporedu u 09:20 sati. Na pisti se postrojavaju još i motoristi pa zajedno sa njima činimo motoriziranu kolonu. Motorista je bilo oko 120, a nama se pridružuju članovi OTK "Sinj" i "Ruža Hrvatska" sa svojim starodobnim vojnim vozilima gdje sada imamo ukupno 15 vozila. Nakon sudjelovanja u moto-mimohodu, mi se parkiramo uz vojsku na pomoćnom stadionu NK "Dinara", gdje smo sastavni dio Taktičko-tehničkog zbora OSRH i sudjelujemo u događanjima u gradu Kninu. Zapalili smo i lampion za sve poginule u VRO "Oluja" na glavnom gradskom trgu. Oko 13:30 sati izvlačimo se iz grada i krećemo za Slunj na obilježavanje Dana grada Slunja. U Slunj smo stigli oko 18:15 i zapalili lampion za sve poginule pripadnike 14. dp. "Slunj" i građane grada Slunja na Spomen obilježju u Parku dr. F. Tuđmana. Ovdje je upravo počeo i program nastupom KUD-ova ovoga kraja i gostiju iz Unsko-Sanskog kantona, koji smo pratili jedno vrijeme. Još za vidnog dijela dana, vratili smo se u Karlovac, a naši prijatelji iz Zagreba u Zagreb.