30.09.2017. - organizirali smo već tradicionalni orijentacijski cross za osnovne škole, sada već osmu godinu, pod radnim nazivom "Crtom Turanjske bojišnice". Prijavljeno je bilo 19 ekipa, a na startu se postrojilo 15 ekipa koje su savladale predviđenu stazu od 14 km, uz druženje i upoznavanje s novim terenom. Sudionici su iskazali i svoje znanje iz poznavanja povijesnih događaja, ličnosti s našega prostora i novije hrvatske povijesti. Zamjetno je kako naši učenici slabo prate teren i zemljovid, pa su se dvije ekipe pogubile u terenu, ali su se vratile nakon izvjesnog vremena na pravu stazu. Najbolje vrijeme i najbolje odgovore dali su sljedeći sudionici ovoga crossa po rangu:
1. mjesto osvojila je ekipa "LAVOVI" O.Š. "B. Seljan" - sastava: Jerko Kovačević, Dominik Šegota i Matija Erak.
2. mjesto osvojila je ekipa "IMENA BEZ" O.Š. "Turanj"- sastava: Marijana Ribić, Martina Pranjić i Antonela Ramljak.
3. mjesto osvojila je ekipa "PANJEVI" O.Š. "Turanj" - sastava: Dragan Tavić, Filip Šalković i Josip Stojanović.
Sudionici crossa došli su na vrijeme na startnu poziciju na parkiralište restorana "Lana Korana", gdje su izvučeni startni brojevi i pristupilo se takmičenju. Staza kretanja planirana je po crti nekadašnje bojišnice do G. Mekušja (Trg 129. br.) uz r. Kupu, a zatim do Pavlinskog samostana i crkve "M.B. Snježne" na Kamenskom, dalje uz groblje, poljskim putem do Banovca, gdje je neprijatelj u ratu imao značajne instalacije naoružanja i borbene tehnike, a koje smo iskusili tijekom Domovinskog rata. Sa Banovca, poljskim putem do Muzejske zbirke naoružanja na Turnju i dalje trasom stare pruge i Aleju branitelja, na polaznu točku ispred restorana. Mentori učenika su obišli stazu i nisu imali primjedbi na ovako koncipirani sadržaj, a izrazili su i pozitivan stav oko načina i sadržaja današnjeg crossa. Dan je bio sunčan i pogodan za šetnju pa su učenici boravili u prirodi uz korisne i sadržajne aktivnosti. Zahvaljujemo svim učenicima, mentorima i ravnateljima koji su sudjelovali na današnjoj aktivnosti.

 

09.09.2017. - u dogovoru sa vlč. Dujom Kurtovićem, izvodili smo radnu aktivnost na uređenju okoliša Župne crkve "Sv. Franje Ksavera" na Švarči. Uklonili smo i spalili odbačene grane i smeće sa sjeverne strane župne crkve. Mala skupina članova naše udruge, potrudila se i uljepšala okoliš, a pošto je vrijeme bilo bez vjetra i oblačno, sve izvučeno smeće  i granje smo uspješno neškodljivo uklonili vatrom. S malo truda, lijepim druženjem, uljepšali smo okoliš naše župne crkve.

 

02.09.2017. - sudjelovali smo u organizaciji Međunarodnog susreta Airsoft klubova iz R. Hrvatske, R. Slovenije, u V. Paki koje je organizirao ASK "Gromovi" iz V. Pake. Susretu se odazvalo stotinjak sudionika, a obrađivala se tema obrane i napada na plinovod "Južni tok" sa sprječavanjem kemijskog napada od strane branitelja plinovoda. Igrajuće strane, "Crveni" i "Plavi", pokazale su zavidnu snalažljivost na terenu uz korištenje terenskih i vremenskih uvjeta koji su vladali na samom terenu. Zapovjednici su rješavali postavljene zadatke uz maksimalno angažiranje svih sudionika Susreta, pa su i zadaće uspješno realizirane. Naša uloga na ovom Sustretu bila je potpora u vozilima koje su vozili naši vozači, OT M-60 - vozač Ivica Pulez i Pinzgauer, vozač Domagoj Matić. Sve postavljene zadatke od strane zapovjednika, uspješno smo realizirali, a zapovjednici su pravilnim odlukama, usprkos lošim vremenskim uvjetima, realizirali svoje namjere uz upotrebu naše potpore. Zahvaljujemo našim prijateljima iz ASK "Gromovi" na aktiviranju i potpori koju su oni nama pružili. Iskreno se nadamo obostranoj suradnji u narednim aktivnostima. "ASK "Gromovi" službeno je registriran 2009. g., a klub djeluje od 2005. g. na području Karlovačke županije. Klub organizira i sudjeluje na raznim susretima kako u R. Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Članovi kluba su punoljetne osobe koje slobodno vrijeme provode u prirodi uz razne aktivnosti i simulacije. Imaju i svoju stranicu: www.gromovi.com.

 

12.08.2017. - u povodu trodnevlja i svetkovine Velike Gospe, 15. kolovoza, u župi "Uznesenja B. D. Marije" - Novigrad na Dobri, a u dogovoru sa paterom Filipom, postavili smo izložbu ratne fotografije "Crkve na crti bojišnice" karlovačkog i dugoreškog kraja, sa izložbom projektila koji su korišteni za razaranje tih crkava. Na samu svetkovinu kao i u trodnevlju, izložba je bila dobro posjećena. U pripremi izložbe sudjelovali su Filip i Matija te tako omogućili pravovremeno postavljanje ove izložbe. Izložba je postavljena u Pastoralnom centru "Sv. Vinko Paulski" do Male Gospe, a može se razgledati svaki dan u vrijeme rada PC u Novigradu na Dobri.

 

04./05.08.2017. - sudjelovali smo na ovogodišnjem obilježavanju 22. obljetnice VRO "Oluja" u Kninu i Slunju. Sa starodobnim vojnim vozilima bili smo uključeni u Svečani mimohod zajedno sa motoristima kroz grad Knin, a zatim na Taktičko - tehničkom zboru u sastavu MORH-a i GS OSRH. U Knin smo došli 04.08. i smjestili seu Vojarnu "Andrija Matijaš - Pauk". Na putu smo upalili lampion na Turnju i Plitvičkim jezerima za sve poginule hrvatske branitelje. Zajedno sa prijateljima iz Zagreba, OTK "Zlatni kotač", OTK "Sesvete" i iz Imotskog, OTK "Imotski", ukupno  7 starodobnih vojnih vozila. Po dolasku u Knin, smještaj u vojarnu, posjetili smo izvor rijeke Krke gdje smo upriličili druženje i razmjenu iskustva. Povratkom u vojarnu, noćimo i ujutro palimo lampion na spomen obilježje poginulih pripadnika 4. gbr. "Pauci" i njihovom zapovjedniku Andriji Matijašu. Nakon doručka odlazimo u vojarnu "Kralj Zvonimir"  gdje se priključujemo motoristima i sudjelujemo u Svečanom mimohodu kroz grad Knin. Parkiramo vozila na pomoćnom stadionu, na TTZ-u i izlažemo naša vozila zajedno sa borbenom opremom i tehnikom OSRH. Radi uključenja u obilježavanje Dana grada Slunja, iz Knina krećemo u 13,30 kako bi stigli na polaganje lampiona i vijenaca u parku "Dr. Franje Tuđmana" na spomen obilježju u Slunju. Iz razloga gužve na cesti. I ovdje postavljamo lampion za poginule branitelje ovoga kraja. Vrlo smo ponosni i sretni što smo bili dio ekipe za obilježavanje 22. obljetnice VRO "Oluja", na Dan Domovinske zahvalnosti, Danu hrvatskih branitelja i Danu grada Slunja. Na našem prostoru VRO "Oluja" izvedena je briljantno, vojnički korektno i precizno, pod zapovjedanjem gen.puk. Miljenka Crnjca, zapovjednika ZP Karlovac u to vrijeme.