15.10.2016. - danas smo putovali kroz povijest starom povijesnom cestom "Jozefinom" našim starodobnim vojnim vozilom "AR-55". Ova je cesta isplanirana kao vojna transportna cesta od Karlovca do Senja, 1775. g., a završena je i u promet puštena 1783. g. Bila je izuzetno važna pa se 1886. g. uspostavlja redoviti poštanski saobraćaj na relaciji: Beč - Zagreb - Karlovac - Senj. Na i uz cestu su izgrađeni brojni mostovi, fontane, miljokazi, sunčane ure... kao trajan spomenik kulturne baštine. I mi smo posjetili jedan takav u Tounju, dvokatni jedinstveni most u ovom dijelu Europe. U Oštarijama nas je dočekao pop Anto Luketić, upoznao nas sa povješću Župne crkve "Uznesenja B.D. Marije", poznatijom kao "M. B. od Čudesa". Ova je crkva izgrađena davne 1450. g. na temeljima stare romaničke crve i na posjedu Stjepana II Frankopana. Bila je trobrodna i vrlo velika za ono vrijeme, oko 60 m u dužini. Po preseljenju Krbavske biskupije iz Udbine u Modruš, postaje katedralna. Crkva je poznata po starim glagoljaškim Misalima i Bravijarima, koje nam je pokazao i pop Anto. Današnji izgled crkva poprima krajem 18. i početkom 19. st. kada je djelimično obnovljena. Jedno je vrijeme služila kao Krajiška utvrda u 17. i 18. st., štiteći prijelaz preko r. Mrežnice u Oštarijama od provale osmanilija iz Bosne. Put nas je dalje vodio do g. Krune Dujmića, u Ogulinu, koji je kolekcionar i ljubitelj starina, od svoje 8. godine. G. Kruno je sakupio veliku zbirku povijesnih, etnoloških, borbenih i kulturnih artifakata i alata kroz sve epohe na ovim prostorima. Kao strastveni ljubitelj starina, uredio je i prostoriju sa postavkama iz razdoblje Domovinskog rata sa Zbirkom odora, činova, amblema i naoružanja, što nam je bilo najzanimljivije. Sa ovim strastvenim kolekcionarom mogli smo pričati cijeli dan, ali smo nastavili naše putovanje do Ogulina, gdje smo postavili lampion za poginule branitelje ovoga kraja, ispred dvorca Bernardina Frankopana. Ovdašnji branitelji kroz povijest, dali su veliki doprinos u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Pošto se spustila jaka kiša, prošli smo pored Ogulinskog mora - jezero "Sabljaci" i započeli povratak prema Karlovcu. U Zvečaju smo prešli pontonski most na r. Mrežnici i krenuli kroz međuriječje od Mrežnice prema Korani uz crtu nekadašnje bojišnice u Domovinskom ratu, preko Barilovačkog Cerovca, Barilovačkog Leskovca do Belaja i Belajskih Poljica. Već umorni, izmoreni kišom i egzotičnim putovanjem u strodobnom vozilu, oko 15,30 sati, vraćamo se u Karlovac, praćeni jakom kišom. I u ovim izuzetno teškim uvjetima, puno smo toga vidjeli i naučili o našoj povijesti, kako bi znali cijeniti vrijeme i mjesto gdje živimo.

 

09.10.2016. - sudjelovali smo na obilježavanju 14. Dana sjećanja i zahvalnosti u Cetingradu. Prije 25 godina, u ranu jesen 1991. godine, ovdje većinski hrvatski narod s ostalim lojalnim građanima Republike hrvatske, morao je napustiti svoj rodni kraj i zavičaj pred ratnim vihorom velikosrpske agresije na našu Domovinu. Pošli su na dug i neizvjestan put progonstva, a pomogli su im mnogi znani i neznani dobri ljudi. Ovdje u susjednoj sada državi, pružili su im pomoć i pomogli im bratski bošnjački i hrvatski narod Unsko - sanskog kantona, Bosne i Hercegovine, mnogi dobri ljudi širom Hrvatske, Europe i svijeta. Nakon veličanstvene VRO "Oluja", kolovoza 1995. godine, a nakon četiri godine progonstva, prognani i raseljeni se vraćaju na svoja srušena i devastirana ognjišta, skućili se i započeli novi život. No, nisu zaboravili progonstvo i dobre ljude. Već 14. godinu organizira se manifestacija: "Dan sjećanja i zahvalnosti", kojom se od srca zahvaljuje svima koji su pomogli ovom napaćenom narodu u progonstvu. Poruka je kako nije zaboravljeno progonstvo i dobri ljudi, izriče se zahvala za učinjeno dobroćinstvo uz obilježavanje 25. obljetnice Dana neovisnosti i 14. obljetnice Dana sjećanja i zahvalnosti. Ovogodišnju manifestaciju organizirali su: Koordinacija braniteljskih udruga, Udruge hrvatskih branitelja Slunja, Cetingrada, Rakovice, Plitvičkih jezera i Vojnića, Braniteljska zadruga "Slovinje", Udruga Cetin - 1527. Cetingrad, Zajednica povratnika i useljenika Karlovačke županije. Nakon Sv. mise u Župnoj crkvi Uznesenja BD Marije, koju je predvodio msgr. Marijan Ožura, domaći svećenik, polaganja vijenaca i paljenje lampiona kod Spomen obilježja hrvatskih žrtava uz molitvu i prigodno sjećanje, održana je svečana akademija na Trgu hrvatskih branitelja, uz novopostavljenu bistu Dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Prigodno su se obratili nazočnima g. Milan Gašparin, načelnik općine, g. gradonačelnik Bihaća, g. Josip Šafar, zamjenik župana KŽ, i g. Tomo Medved, ministar branitelja. Program je vodio g. Ivan Mateša uz potporu Prvog pjevačkog zbora hrvatskih branitelja "Petar Svačić" iz Karlovca, domaćeg KUD-a "Cetinska tamburica" i Kluba prijatelja Cetinskog kraja "Korana" iz Zagreba. Poslije Svečane akademije i kulturno umjetničkog programa, nazočili smo ugodnom druženju nazočnih i domijenku domaćina.

 

04.10.2016. - uključili smo se u obilježavanje tradicionalne aktivnosti "Sjećanje na Turanj", a nozočili smo puštanju i paljenju lampiona sa crte bojišnice za poginule branitelje. Naše mjesto je bilo u Belajskim Poljicima, a pustili smo 15 balona s našeg punkta.

 

03.10.2016. - u Gradskoj knjižnici "I.G. Kovačić" organizirali smo predavanje o Slunju u vrijeme okupacije 1991. g., a predavanje su održali g. Ivan Mateša, gđa. Marija Jagunić, g. Ivan Panić i g. Nikola Turkalj. Prikazali smo i dokumentarni film "Napad na Slunj". Podijeljene su i zahvalnice, priznanja, medalje za orijentacijski cross "Crtom Turanjske bojišnice", održanom 24.09. Prvo mjesto osvojila je ekipa "Turanj" iz OŠ "Turanj", drugo mjesto osvojila je ekipa "Lešinari" iz OŠ "B. Seljan" i treće mjesto osvojiola je ekipa "7. A" iz OŠ "B. Seljan". Medalje, zahvalnice i nagrade podijelio je g. Dubravko Delić, zamjenik gradonačelnika. Nazočni sudionci predavanja bili su zadovoljni saznanjem o događanjima u Slunju za vrijeme okupacije.

 

24.09.2016. - organizirali smo i sproveli orijentacijski cross za učenike osnovnih škola pod radnim nazivom: "Crtom Turanjske bojišnice". Prijavilo se 15 ekipa, a na start je došlo 9 ekipa i to: OŠ. "Turanj" - 3 ekipe, OŠ. "Dragojla Jarnjević" - 3 ekipe, OŠ. "Braća Seljan" - 3 ekipe. Sve ekipe učenika savladale su predviđenu stazu od 12 km i upoznali se sa poviješću na samom poprištu događanja, jer smo stazu pripremili tako da se prođe teren sa pozicijama rasporeda snaga branitelja u vrijeme Domovinskog rata. Svi takmičari su odgovarali na pitanja u testu znanja o karlovačkoj bližoj i daljoj povijsti. Najlbolje rezultate postigla je ekipa "TURANJ" iz OŠ. "Turanj", sastava: Marko Joha, vođa ekipe, Benjanin Ružmić, član i Sven Krčevski, član. Drugo mjesto osvojila je ekipa "LEŠINARI" iz OŠ. "Braća Seljan", sastava: Angela Čalić, voditeljica ekipe, Noa Anić - Milić, član i Leon Veić, član. Treće mjesto osvojila je ekipa "7. A" iz OŠ. "Braća Seljan", sastava: Adrijan Žapčić, vođa ekipe, saša Mišljenčević, član i Karlo Mihovilović, član. Srdačno se zahvaljujemo mentorima ovih učenika koji su shvatili potrebu i uključili naše mlade u izučavanje najnovije naše povijesti, promicanje istine i poštovanje prema stvaraocima ove države tijekom Domovinskog rata.