20.03.2019. - članovi Organizacijskog odbora 17. međunarodnog susreta starodobnih vojnih vozila, pod vodstvom g. Ivana Srakovčića, predsjednika, obišli su trasu promotivne vožnje smjerom: Klc. - Kamensko - Brođani - Lipje - Banski Kovačevac - Lasinja - Pisarovina - Dolnja Kupčina - Šišljavić - Zamršje - Rečica - Klc. Upoznali smo se sa kulturnim, povijesnim, gospodarskim i lokalnim zanimljivostima. Sada slijedi izrada Programa 17. susreta, koji ćemo dostaviti do sredine travnja. Iskreno se nadamo kako će i ovogodišnja trasa biti zanimljiva našim gostima i posjetiteljima.

 

16.03.2019. - ovogodišnji 20. Križni put kroz našu park šumu Kozjaču u organizaciji Karlovačkog dekanata, vodili smo mi kao i prošle godine. Na ovogodišnjem Križnom putu bilo je preko 200 sudionika, a sa nama su išli i naši svećenici: vlč. Duje, vlč. Toni, fra. Marino, pater Mario i čs. Elizabeta. Sve nas je pozdravio preč. Dražen Karačić, ispred polazne točke na Švarči, Župna crkva "sv. Franjo Ksaverski. Vrijeme je bilo idealno za pješačenje, a stazu smo prošli za 5 sati uz zaustavljanje na lovačkoj kućici u Mokricama i na Kalvariji kod kapelice "sv. Ane". Ovdje su nam lovci LD "Dubovac - grupa Švarča" i članice KUD-a "Sv. Ana" priredili osvježenje i lijepo druženje. Ovako u zajedništvu i molitvi, svi sudionici su izdržali kompletnu stazu od 11 km i bez većih problema svi stigli na naš cilj u Župnu crkvu "M.B. Snježne". Za sve sudionike sv. misu su prikazali vlč. Antun Kolić i pater Mario Škrtić, napomenuvši kako se trebamo kršćanski ponašati u ovo Korizmeno vrijeme. Pomalo umorni i puni današnjeg zajedništva, nakon sv. mise, svi smo se spustili do NS "sv. Josipa". Ovdje je postavljen kip Majke Tereze, koja i ovdje dočekuje hodočasnike koji posjećuju ovo Nacionalno svetište.

 

 

16.02.2019. -  za danas smo planirali terensku izobrazbu jer je vrijeme u ovo doba godine više nego idealno. Lijep sunčan i ugodan dan pokrenuo nas je na terensku nastavu. Obrađivali smo dvije teme koje se izvode na terenu i to:
1 - izbor mjesta za promatranje i načini promatranja,
2. - praćenje tragova i određivanje pripadnosti pojedinom tragu.
Kako nema vegetacije, prilaženje mjestu promatranja i izbor promatračnice je vrlo složen, pa se treba potruditi pronaći pravo mjesto za pravog promatrača. Našim članovaima je to pravi izazov i sa lakoćom se prilagode terenu na koji dođu. Praćenje tragova je danas bilo otežano jer već duže nema kiše pa je teren suh i teško se uočavaju tragovi. Otkrili smo nekoliko tragova srneće divljači i jedan divlje svinje većeg "kalibra". Dan je protekao vrlo brzo na svježem zraku i zanimljivoj nastavi pa smo odlučili to ponoviti sa malo više zelenila.

 

12.02.2019. - u suradnji s udrugom "Veterana oklopno mehaniziranih postrojbi", predsjednik Josip Stojković, organizirali smo tribinu "Primjena novog Zakona o hrvatskim braniteljima" koji su nam prezentirali djelatnici Ministarstva hrvatskih branitelja, g. Andrija Podnar, gđa. Marija Janjušević i gđica. Melita Lauš. Uvodnim filmom pokušali smo vratiti branitelje u razdoblje o kojem govorimo. Djelatnici MHB iznosili su novine u Zakonu o HB, a bilo je puno pitanja i osobnih situacija. Kako je predavanje bilo uopćeno, branitelji se nisu slagali sa Zakonskim rješenjem, pa se tribina pretvorila u polemiku i osobne probleme. Svi zainteresirani su pozvani u Područni odjel MHB, Meštrovićeva 10, Karlovac, kako bi se sa svakim ponaosob pristupilo u rješavanju mirovinskih prava. Stihove o Domovinskom ratu, govorio je naš poznati pjesnik g. Stjepan Sabljarić. Priredili smo i prigodnu izložbu ratne fotografije iz naše bogate arhive.