16.02.2019. -  za danas smo planirali terensku izobrazbu jer je vrijeme u ovo doba godine više nego idealno. Lijep sunčan i ugodan dan pokrenuo nas je na terensku nastavu. Obrađivali smo dvije teme koje se izvode na terenu i to:
1 - izbor mjesta za promatranje i načini promatranja,
2. - praćenje tragova i određivanje pripadnosti pojedinom tragu.
Kako nema vegetacije, prilaženje mjestu promatranja i izbor promatračnice je vrlo složen, pa se treba potruditi pronaći pravo mjesto za pravog promatrača. Našim članovaima je to pravi izazov i sa lakoćom se prilagode terenu na koji dođu. Praćenje tragova je danas bilo otežano jer već duže nema kiše pa je teren suh i teško se uočavaju tragovi. Otkrili smo nekoliko tragova srneće divljači i jedan divlje svinje većeg "kalibra". Dan je protekao vrlo brzo na svježem zraku i zanimljivoj nastavi pa smo odlučili to ponoviti sa malo više zelenila.

 

12.02.2019. - u suradnji s udrugom "Veterana oklopno mehaniziranih postrojbi", predsjednik Josip Stojković, organizirali smo tribinu "Primjena novog Zakona o hrvatskim braniteljima" koji su nam prezentirali djelatnici Ministarstva hrvatskih branitelja, g. Andrija Podnar, gđa. Marija Janjušević i gđica. Melita Lauš. Uvodnim filmom pokušali smo vratiti branitelje u razdoblje o kojem govorimo. Djelatnici MHB iznosili su novine u Zakonu o HB, a bilo je puno pitanja i osobnih situacija. Kako je predavanje bilo uopćeno, branitelji se nisu slagali sa Zakonskim rješenjem, pa se tribina pretvorila u polemiku i osobne probleme. Svi zainteresirani su pozvani u Područni odjel MHB, Meštrovićeva 10, Karlovac, kako bi se sa svakim ponaosob pristupilo u rješavanju mirovinskih prava. Stihove o Domovinskom ratu, govorio je naš poznati pjesnik g. Stjepan Sabljarić. Priredili smo i prigodnu izložbu ratne fotografije iz naše bogate arhive.

 

08.02.2019. - u prostoru hotela "Korana Srakovčić" održali smo konstituirajući sastanak članova Organizacijskog odbora "17. međunarodnog susreta starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj". Za predsjednika je izabran g. Ivan srakovčić, vlasnik hotela, i izabrani su članovi Odbora za pripremu i provođenje ovogodišnjeg Susreta. Preliminarno je predložena i trasa promotivne vožnje uz desnu i lijevu obalu r. Kupe, nekadašnje bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata. Sastanak je protekao u dobrom raspoloženju i vedra duha.

Organizacijski odbor

 

02.02.2019. - uključili smo se u hodočašće karlovačkog dekanata za Stepinčevo do Krašića. Polazak je za nas bio u okupljanju ispred župne crkve "sv. Tri kralja" na Baniji. Krenuli smo oko 09,30 smjerom: Banija - Ilovac - D. Pokuplje - Mahično - Gršćaki - Križpolje - Brezarić - Krašić. Po ugodnom vremenu i lijepom broju hodočasnika, cca 350, ovih 20 km savladali smo do 13,30 sati. Ovo se hodočašće upriličuje svake godine, a mi smo za sada sudjelovali na 2. od 5. Blaženi Alojzije Stepinac, rođen je 8. svibnja 1898. godine u s. Brezarić, (Krašić). a za svećenika je zaređen u Rimu 26. listopada 1930. g. Bl. A. Stepinac je jedno vrijeme boravio i u Karlovcu dok je bio pripadnik 26. domobranske pukovnije, koja je bazirala u Karlovcu. Za nadbiskupskog koadjutora posvećen je 24. lipnja 1934. g., a nakon smrti msgr. Antuna Bauera, 7. prosinca 1937. g. postao je zagrebačkim nadbiskupom. Bio je uzorni sluga Božji, a odlikovao se hrabrim navještanjem Evanđelja i ljubavi prema bližnjem. Nakon ustrojavanja nove države, FNR Jugoslavije, započeo je progon Katoličke Crkve. Od Blaženika se zahtijevalo osnivanje tzv "narodne crkve" odvojene od Rima. Odbivši to, montiranim procesom osuđen je 11. listopada 1946. g. na 16 godina strogog zatvora s prisilnim radom. Papa Pio XII., nagrađuje njegove vrline i zasluge 12. siječnja 1953. g. i imenuje ga kardinalom. Umro je na glasu svetosti i mučeništva u Krašiću 10. veljače 1960. g. Sveti Ivan Pavao II., proglasio ga je blaženim u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

 

13.01.2019. - već tradicionalno, u Gvozdanskom sudjelujemo na obilježavanju povijesnih događaja iz 1578. g. kao i događanja po stanovništvo ovoga kraja iz 1941. i 1991. godine. Okupljamo se ispred župne crkve, a sv. misu za sve stradale i poginule kroz povijest predvodi msgr. Vjekoslav Husjak, biskup bjelovarsko - križevačke biskupije. Prije sv. mise, sve nazočne pozdravio je msgr. Vlado Košić, biskup sisačke biskupije koja je kao i bjelovarsko - križevačka osnovana prije 10 godina, 2009. godine. Svetoj misi nazočili su i brojni svećenici ovoga kraja. Ovo hodočašće pokrenuo je domaći svećenik, vlč. Stjepan Filipec i g. Damir Borvčak, prije 10 godina. Ovdje su i prije živjeli ljudi, uz brojne teškoće, ali se živjelo. Posebno je potresna povijesna činjenica kako je tristotinjak branitelja utvrđenog grada Gvozdanskog odoljevalo tromjesečnoj opsadi osmanlijskih osvajača, iako su mogli napustiti utvrdu i premjestiti se dalje u sigurnije krajeve. No, oni su radije izabrali smrt od lagodnog života. Ovdje se nije branio samo njihov život već hrvatski identitet, hrvatska domovina i hrvatski narod. Zato je ova žrtva velejunaštvo hrvatskog naroda i treba joj se pokloniti. I sam Ferhat paša bio je zadivljen ovim junaštvom branitelja i za sve poginule i smrznute branitelje, organizirao je sahranu po katoličkim običajima. Brojne delegacije i udruge pohode ovo mjesto. Nakon sv. mise položeni su vijenci i zapaljeni lampioni za sve poginule i umrle branitelje kroz povijest. U ime predsjednice, nazočnima se obratio njen izaslanik, gen.boj. Marinko Krešić i istakao ovo velejunaštvo. Domaćin ovoga hodočašća, g. Ivo Žinić, župan SMŽ, napomenuo je kako je došlo vrijeme za pokretanje i ovoga kraja pa se i radi na tome.  Na hodočašću brojna je bila i delegacija Hrvatskog generalskog zbora na čelu sa predsjednikom, gen. zbora Pavlom Miljavcem. Mi smo posjetili i ovu velebnu utvrdu prije sv. mise, a posjetili smo i spomen obilježje o predaji 21. kordunaškog korpusa SVK 08.08.1995. godine, nakon VRO "Oluja" u mjestu Brioni kod Gline, pri povratku u Karlovac.