15.06.2017. - sudjelovali smo na tradicionalnom okupljanju vjernika u Nacionalnom svetištu "Sv. Josipa" na Tijelovo i Tijelovskoj procesiji kroz grad Karlovac. Nakon svetkovine Presvetog Trojstva, slavi se svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Misno slavlje predvodio je msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrabački sa brojnim svećenicima našeg dekanata. Na ovo hodočašće odazvao se veći broj raznih udruga, društava i vjernika. Nakon sv. mise, ustrojena je hodočasnička povorka, a u sredini povorke, msgr. Ivan Šaško, biskup, nosio je Presveto kroz grad Karlovac, pod "nebom" koje su nosili: gardisti KGG, dočasnici i časnici H KoV-e, vatrogasci JVP GK i vatrogasci DVD "Klc.". Zastanci su bili kod župne crkve "Srca Isusova" u Novom Centru, kod župne crkve "Presvetog Trojstva" u Zvijezdi i u župi "Sv.Tri kralja" na Baniji, gdje je procesija i završila. Naši gardisti su nosili svijeće uz Križ i uz "nebo". Bila nam je čast sudjelovati na ovoj svetkovini.

 

14.06.17. - Supercars club "6to6" iz Španjolske, posjetio je Muzejsku zbirku naoružanja Domovinskog rata na Turnju u svojoj Europskoj turi sportskim automobilima tipa "Porsche". Trasa kroz R. Hrvatsku vodi smjerom: Split - Zadar - Karlovac - Zagreb i sljedeći zastanak je u Ljubljani. "Europe Tour 6to6" organizirao je g. Jordi Lozano iz Madrida, a na Turanj je dovezao 45 sportskih automobila tipa "Porsche" sa oko 80 posjetitelja. Sudionici ove ture upoznati su sa našim Domovinskim ratom, Muzejskom zbirkom i događanjima na Turnju, a izloženu borbenu tehniku iskoristili su za naše i svoje predstavljanje predstavljanje na nacionalnoj televiziji Španjolske. Istinom o Domovinskom ratu, gledatelji u Španjolskoj upoznati su u direktnom javljanju, a prijevod na španjolski, pomogla nam je gđa. Eva Pavan, pročelnica EU integracija u županiji. Gosti su bili oduševljeni ambijentom i sa pijetetom su saslušali predavanje o Domovinskom ratu, događajima na Turnju i žrtvi naših branitelja na ovom prostoru.

Prilog HRT

 

03.06.2017. - u dogovoru sa UŠP Karlovac, izveli smo radove na izgradnji mostića preko grabe na planinarskom putu od "Kraljevog groba" do Pavlinskog samostana. Dio naših članova posjetio je našu povijesnu Petrovu goru, mjesto sahrane posljednjeg kralja hrvatske krvi, Petra Svačića, Pavlinski samostan, spomenik iz NOB-a, autora Voina Bakića na Velikom Petrovcu i Lovački dom "Muljava". U našim radnim aktivnostima, izradili smo mostić preko duboke grabe na planinarskom putu od Kraljevog groba do Pavlinskog samostana iz 12. stoljeća, koji je dijelom obnovljen i pripremljen za posjete znatiželjnika. Na Malom Petrovcu, obišli smo i Orintološki park, gdje je nekada bilo Omladinsko naselje, a u Domovinskom ratu, ovdje je bila "Ratna bolnica Op.ŠTO Vojnić". Na kraju radnog i povijesnog dijela posjete, okrijepili smo se u restoranu "Muljava", izvrsnim palačinkama sa šumskim voćem. Pomalo umorni i iscrpljeni, vratli smo se našim povijesnim vozilom AR-55, Campagniola.

 

27.05.17. - i ove godine, proveli smo "15. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj", kako smo i planirali u suradnji sa Zapovjedništvom H KoV-e, na predviđenoj trasi uz obilazak dijela okupiranog prostora iz razdoblja Domovinskog rata i upoznali naše goste sa bogatom poviješću našeg kraja. Predsjednik organizacijskog odbora bio je gen.puk. Mate Ostović, zapovjednik H KoV-e. Na Trgu bana Jelačića, naši gosti i sudionici, mogli su se upoznati sa borbenom tehnikom i borbenim sredstvima koja se danas koriste u OSRH, a uz izložbu naših starodobnih vojnih vozila koja su se nekada koristila na ovim prostorima. Izložbu maketa borbene tehnike izložio je g. Davor Vidović, maketar i zaljubljenik u vojnu povijest.  Po planiranom vremenu obišli smo sve destinacje i vratili se na vrijeme u Karlovac, na polaznu točku. Prvi zastanak smo imali na našem povijesnom vodocrpilištu "Borlin", gdje su nas dočekali djelatnici "Vodovod-a", gđa. Božica Ratajić i g. Kristijan Kolaković, te upoznali sa izvorima pitke i zdrave vode koju koristimo. Drugi zastanak imali smo na vili "Anzić", gdje nas je dočekao poznati karlovački planinar i voditelj CEIK-a "Braća Seljan". Proveo nas je po muzejskoj postavi najmlađek Muzeja planinarstva u R. Hrvatskoj uz bogate sadržaje eksponata koji imaju svaki svoju priču. Sljedeća destinacija bila je u Nacionalnom svetištu "Sv. Josipa", gdje nas dočekuje msgr. Antun Sente, ml. - rektor Svetišta, i upoznaje nas sa ovim Svetištem, uz blagoslov i druženje. Na Vojnom vježbalištu "Kupa", upoznali smo se sa sredstvima Pont.inž.bojne, sa zapovjednikom, puk. Dejanom Petrovićem. Svi sudionici su imali priliku voziti se u PTS-u, transporteru za savladavanje vodenih zapreka. Na Vojnom poligonu "Cerovac", uz domaćina, puk. Miroslava Cara i zapovjednika Poligona, ntp. Tomislava Bašu, upoznli smo se sa ovim poligonom, a obišli smo i neka vježbališta. Ovdje je bilo i druženje uz neizostavan "vojnički grah", koji su pripremili i podijelili djelatnici iz "Pletera". Sljedeći zastanak imali smo na Slunjskim brdima u OPG-u "Poturica", a sa uzgojem lavande upoznao na sje g. Robert a gđa. Dubravka pripremila je pikantne proizvode od lavande kojoj nisu mogli odoliti izbirljivi sladokusci iz naše skupine. Zadnje zadržavanje bilo je na Turnju u Muzejskoj zbirci naoružanja Domovinskog rata, koju su svi naši gosti upoznali, a upalili smo i lampione za sve poginule na "mostobranu Turanj". Na obostrano zadovoljstvo, puni lijepih utisaka i zanimljivih doživljaja vraćamo se u Karlovac na polaznu točku. Na Susret se odazvalo 40 vozila a najstarije vozilo Susreta ima g. Želimir Krističević, JEEP FORD GPV iz 1942. g. 
- najstariji vozač je g. Franc Medvešek, 1941. g iz Celja, R. Slovenija,
- najstariji motocikl ima g. Zlatko Bajec, OTMK "Karlovac", DKV iz 1953. g.,
- najkompletnije vozilo ima g. Roland Simčić, OTK "Delnice", VW SVIMWAGEN,
- najmlađi sudionik Susreta je Luka Gradišar - 7 g.
- najvjerniji sudionici Susreta su g. Ivan Kosturić i g. Ivan Skender, do sada bili na svih 15. susreta.
Iskreno se nadamo i narednom Susretu u južni dio naše županije, na godinu.

 

POZIV

PROGRAM