05.08.2018. - prilikom polaganja vijenaca i paljenja lampiona za poginule i nestale Hrvatske branitelje, na našem groblju "Jamadol", i naši pripadnici sudjelovali su u toj aktivnosti. U organizaciji protokola Karlovačke županije, a povodom 23. obljetnice VRO "Oluja", na groblju "Jamadol" predstavnici Vojske, Policije, Županije, grada i udruge proistekle iz Domovinskog rata, položeni su vijenci i upaljeni lampioni.

 

04. - 05.08.2018. - sudjelovali smo na obilježavanje 23. obljetnice Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja, sa sudjelovanjem u protokolu ovogodišnjeg obilježavanja sa starodobnim vojnim vozilima. U Knin smo krenuli 04.08. i usput obišli Spomen obilježje poginulim policijskim službenicima PU Karlovačke u Budačkoj Rijeci, gdje smo upalili lampion za poginule policajce i početak rata na našem prostoru. Sljedeći zastanak imali smo na vrelu r. Zrmanje, koje je vrlo živopisno, vrlo zaklonjeno, a voda izbija iz bezbroj manjih i većih vrela. Voda je hladna i osvježila nas je nakon dužeg putovanja našim vozilima. Ovdje se spajamo na našim prijateljima iz OTK "Zlatni kotač" iz Zagreba. Nakon kraćeg odmora, zajedno u koloni od 10 vozila krećemo prema Kninu. Po dolasku u grad Knin, bilo nam je organizirano predavanje o borbenom putu 4. gbr. "Puci", koje je za nas organizirao g. Željko Šižgorić sa članovima Udruge veterana 4. gbr. - brig./mir. Ivanom Čikarom, puk./mir. Draženom Rajčićem i puk/mir. Milenkom Jelićem. Vrlo interesantno je predstavljen borbeni put 4. gbr "Pauci" od ustrojavanja, 28. travnja 19991. g. do preustroja u prosincu 1995. g. Nakon predavanja, posjetili smo Kninsku tvrđavu i novootvoreni Muzej Domovinskog rata, upoznali se sa poviješću ovoga kraja. Nakon tvrđave, odlazimo u vojarnu "Kralj Zvonimir" gdje nam je bio organiziran smještaj i odmor za naredni dan. 05.08., nakon ustajanja odlazimo na pistu gdje ustrojavamo kolonu za moto-mimohod koja je na rasporedu u 09:20 sati. Na pisti se postrojavaju još i motoristi pa zajedno sa njima činimo motoriziranu kolonu. Motorista je bilo oko 120, a nama se pridružuju članovi OTK "Sinj" i "Ruža Hrvatska" sa svojim starodobnim vojnim vozilima gdje sada imamo ukupno 15 vozila. Nakon sudjelovanja u moto-mimohodu, mi se parkiramo uz vojsku na pomoćnom stadionu NK "Dinara", gdje smo sastavni dio Taktičko-tehničkog zbora OSRH i sudjelujemo u događanjima u gradu Kninu. Zapalili smo i lampion za sve poginule u VRO "Oluja" na glavnom gradskom trgu. Oko 13:30 sati izvlačimo se iz grada i krećemo za Slunj na obilježavanje Dana grada Slunja. U Slunj smo stigli oko 18:15 i zapalili lampion za sve poginule pripadnike 14. dp. "Slunj" i građane grada Slunja na Spomen obilježju u Parku dr. F. Tuđmana. Ovdje je upravo počeo i program nastupom KUD-ova ovoga kraja i gostiju iz Unsko-Sanskog kantona, koji smo pratili jedno vrijeme. Još za vidnog dijela dana, vratili smo se u Karlovac, a naši prijatelji iz Zagreba u Zagreb.

 

13.07.2018. - sudjelovali smo na obilježavanju Dana grada Karlovca za njegov 439. rođendan. Polaganje cvjetnih aranžmana i paljenje lampiona bilo je na Trgu hrvatskih branitelja, gdje smo se uključili u udruge proistekle iz Domovinskog rata. Sudjelovali smo i na sv. misi za poginule branitelje u crkvi "Presvetog Trojstva" koju je predvodio msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački sa nazočnim svećenicima karlovačkog dekanata. Iza sv. mise u našem Zorin domu, održana je svečana sjednica gdje su naši zaslužni sugrađani primili odličja i nagrade.

 

28.06.2018. - uključili smo se u obilježavanje 27. .obljetnice ustrojavanja 110. br. ZNG. Prije podne obiđene su lokacije baziranja brigade u početku Domovinskog rata, a poslije podne spomen obilježja i to: groblje Jamadol, Veliki križ na Dubovcu, Trg hrvatskih branitelja, spomen obilježje na Turnju i kapelica "sv. Doroteje" - Mala Švarča. Uključili su se predstavnici grada i županije, a izaslanik ministra hrvatskih branitelja bio je gen. boj. Josip Stojković. Upriličena je i sv. misa u crkvi "Presvetog Trojstva" za poginule branitelje i pripadnike 110. br. ZNG, koju je predvodio fra. Kruno. Nadahnutu homiliju održao je msgr. Ferdinand Vražić. Ova je brigada bila prvoustrojena na ovom našem prostoru, a prvi zapovjednik je bio major. Luka Janči, zatim ppuk. Rudolf Brlečić, zatim ppuk. Ivan Matoković i pukovnik Josip Tomačić. Tijekom Domovinskog rata brigada je izgubila 109 pripadnika, čija su imena spomenuta na početku sv. mise. Tijekom ratnog razdoblja, brigada je bila kompletna, a tijekom 1993. g. je bila smanjena na samo jednu interventnu satniju, da bi opet u 1994. g. sve bojne bile kompletirane i prošle obuku u pripremi za 1995. g. kada je brigada borbeno djelovala u VRO "Oluja". Nakon ove operacije, brigada je smanjenog brojnog stanja do preustroja 1998. g. kada se gasi i prelazi u novi oblik sa drugim preostalim postrojbama na ovom prostoru. Iz ove brigade 1991. g. ustrojavale su se i druge postrojbe koje su bile u sastavu 4. operativne zone i kasnije Zbornog područja Karlovac.

 

25.06.2018. - nazočili smo polaganju vijenaca i paljenju lampiona na groblju Jamadol, povodom Dana državnosti, a u znak sjećanja za poginule i nestale hrvatske branitelje. Ovom svečanom činu nazočili su predstavnici lokalne samouprave iz županije, grada, Hrvatske vojske, policije i udruga proistekle iz Domovinskog rata. Molitvu zahvale održao je vlč. Andrija Markač, policijski kapelan, uz sjećanje na sve naše branitelje, a posebno na one koji su svoje živote utkali u stvaranje naše Domovine.