08.11.2017. - sudjelovali smo na komemoraciji u Draganićkim Mrzljacima za 17 poginulih branitelja iz sastava 129. br. HV, koji su poginuli na današnji dan prije 26 godina od rakete iz aviona JNA, tipa MIG-21bis. Naime, toga dana poslije obuke, vojnici iz sastava 129. br. nakon objeda, odmarali su se u svojim prostorijama u pripremi za izlazak na prvu crtu bojišnice. Oko 14,15 nadletio ih je jedan neprijateljski MIG-21 i istresao svoj smrtonosni teret na barake u kojima su oni boravili. Prilikom toga raketiranja, poginulo je 17, a ranjeno oko 20 branitelja na ovom prostoru gdje se sada nalazi Spomen kapelica izgrađena 1994. godine. Sve nazočne pozdravio je predsjednik 129. br., g. Miroslav Rade, Svih poginulih na današnji dan prisjetio se puk./mir. Nikola Juraić a sv.. misu za poginule predvodio je preč. Dražen Karačić uz domaćeg župnika i msgr. Ferdinanda Vražića, koji je održao nadahnutu homiliju. Nakon sv. mise, vijence i lampione položili su g. Damir Jelić, župan sa suradnicima, g. Damir Mandić, gradonačelnik sa suradnicima, g. Bencetić Stjepan, načelnik općine sa suradnicima, g. Ivica Porubić, zamjenik Načelnika PU Klc sa suradnicima, udruge proistekle iz Domovinskog rata; 129. br., 110. br. 1.gbr, 2. gbr, SJP "GROM", udruga roditelja poginulih branitelja, udruga obitelji poginulih branitelja, UDVDR - ogranak Ozalj i Draganić, članoi obitelji poginulih branitelja, članovi HD - ogranak Karlovac i D.Resa, članovi HDZ - ogranak Draganić i članovi PP "KPV ZNG-91.".

 

05.11.2017. - sudjelovali smo na komemoraciji za poginule branitelje u borbenoj akciji "Logorište", od prije 26 godina. Komemoracija se odvijala u Belaju, najprije sa sv. misom koju je predvodio msgr. Mile Bogović, biskup u miru, koji je evocirao uspomene iz Domovinskog rata i Krbavske bitke iz 1493. godine. Biskup je okrunio kip M.B. Fatimske tijekom sv. mise. Naime, ove bitke povezuje domoljublje i obrana svoje zemlje, kada su branitelji uz veliku žrtvu zaustavili osvajače sa Istoka. Nakon sv. mise, pristupilo se polaganju vijenaca i paljenju lampiona za poginule branitelje kojih je na ovom Spomen obilježju više od 600, zajedno sa žrtvama iz 2. svj. rata. Izaslanik NGS i ministra branitelja, bio je gen.zbora/mir. Pavao Miljavac, koji je naglasio kako je ova bitka sa tenkovima, druga po veličini iza Vukovarske, a razaranje neprijatelja i iskaljivanje bijesa na civilnom stanovništvu i objektima slično kao i u Vukovaru. Neprijatelj je primijenio teži put za izvlačenje i proboj iz kasarne u Logorištu na smjeru: Logorište - Belajske Poljice - Belaj - Podvožić - G. Velemerić - Barilović. Ovim potezom postigao je iznenađenje jer je glavnim snagama već 02. studenog krenuo u opći napad sa osnovice Turanj - G. Mekušje u smjeru Karlovca. Sami proboj započeo je 04. studenog i odvijao se u dvije faze. Pvi dan proboja izlaze osiguravajući dijelovi glavnine na smjerove za stvaranje osnovice za izvlačenje glavnine i dolazak snaga ojačanja radi potpore i preuzimanja sredstava iz kasarne i izvlačenje na okupirani teritorij. Prvi dan neprijatelj trpi jaku vatru i ima velike gubitke, pa drugi dan donosi odluku o uzimanju sredstava koje može pokupiti i kreće u proboj na smjeru: Logorište - Belajske Poljice - Ladvenjak - Selište. Neposrednim izvlačenjem rukovodi puk. Mirko Raković, zamjenik k-danta OG-1. Treći dan izvlačenja, kolona je iz Selišta otišla u Markušiće i D. Velemerić, gdje je oko 10,00 sati čelo kolone prešlo preko pontonskog mosta na r. Korani u s. Malići ulazi na okupiran teritorij, a oko 11,00 sati čelo kolone je ušlo u Vojnić. Tako je izvlačenje neprijateljske kolone iz kasarne u Logorištu trajalo 3 dana uz veliko razaranje civilnih objekata i žrtve na obje strane. Učenici OŠ iz Barilovića, pripremili su prigodni program uz postavljanje lampiona na Spomen obilježje i uveličali današnju komemoraciju.

 

15.10.2017. - sudjelovali smo na Godišnjoj izbornoj skupštini Hrvatskog domobrana - ogranak "Sv. Ivan Zelina" u Zelini. Na GS došlo je priličan broj gostiju iz raznih ogranaka i dali potporu g. Juraju Fruku, koji je ponovno izabran za Predsjednika ovoga ogranka. I predsjednik središnjice, g. Nikola Matičić, zahvalio je g. Jurju na njegovoj dosadašnjoj aktivnosti i zaželio mu nove uspjehe uz dobro zdravlje i u idućem mandatnom razdoblju. I mi se pridružujemo ovim lijepim željama, a g. Jurju želimo još puno aktivnosti u očuvanju domovinskog naboja, dobro zdravlje i strpljivosti u ostvarenju planiranog. Našoj članici, gardistici Đurđici, želimo uspjeh u obrazovanju i ostvarenje planiranih želja.

 

05.10.2017. - u sklopu izložbe "Prva crta sjećanja", u OŠ "Banija", dovezli smo oklopni transporter M-60 "sanitet" i upoznali učenike sa njegovim djelovanjem u Domovinskom ratu, a zatim provozali sve sudionike predavanja tim transporterom po dijelu kruga ove škole. Svi koji su koristili uslugu vožnje bili su oduševljeni ovim transferom. Ovaj OT M-60 bio je na Istočnoslavonskom ratištu tijekom 1991./92. godine sa zadaćom izvlačenja ranjenika i pružanja medicinske pomoći u prvim minutama ranjavanja. U OT M-60, mogla su se prevoziti 2 ležeća ranjenika i 4 sjedeća, a ekipu su činili posada transportera; zapovjednik, vozač, radio-fonista koji je ujedno bio i na strojnici PAM cal. 12,7 mm za zaštitu i obranu transportera, te medicinska ekipa od lječnika i medicinske sestre ili bolničara.

 

04.10.2017. - sudjelovali smo na komemoraciji "Sjećanje na Turanj" za 26. obljetnicu žestokog napada pobunjenih Srba i JNA na grad Karlovaci okolicu grada. Bogati arsenal raznih topničkih, raketnih i avio projektila označio je krvavu dramu narednih četiri godine borbe za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Na ovim se prostorima branila čast i slava opstojnosti u ovom prostoru, a životom su platili mnogi branitelji dajući svoju žrtvu za našu Domovinu. Tih slavnih dana se želimo prisjetiti i evocirati uspomene na mladiće i djevojke koji su bez puno znanja u strategiju i taktiku stali na branik Domovine, sa puškom u ruci ovdje na Turnju i zaustavili daleko nadmoćnijeg i opremljenijeg napadača. U OŠ "Banija" priredili smo prigodnu izložbu na tu tematiku uz suradnju sa učenicima, nastavnicima i ravnateljicom ove škole, kao i naših prijatelja i branitelja iz oldtajmer klubova iz Zgb-a i Klc-a, Rijeke, Varaždina i o. Žirja. Izložbu ratne fotografije, projektila, naoružanja i starodobnih vojnih vozila uz prigodan program učenika OŠ "Banija", uveličali su naši cijenjeni gosti: gen.zbora/mir. Pavao Miljavac, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i predsjednik HGZ-a, gradonačelnik g. Damir Mandić, pročelnica za društvene djelatnosti, gđa. Draženka Sila Ljubenko, predstavnici PU Klc., naši gosti iz OTK, Zlatni kotač" iz Zgb-a, OTK "Karlovac", HD - ogranak Rijeka, predsjednik 7. gbr iz Varaždina, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada i županije. Izložbu je otvorio gen.zbora/mir. Pavao Miljavac, a prigodne nagrade, pehare i zahvalnice za sudionike orijentacijskog crossa podijelio je naš gradonačelnik, g. Damir Mandić. Najljepše zahvaljujemo gđi. Antoniji Mastelić- Milanović, ravnateljici i prof. Dijani Grginčić, na ukazanom povjerenju i organizaciji ove izložbe u OŠ "Banija".