23.11.2019. - u Domu HV "Zrinski", održali smo redovnu izvještajnu Godišnju skupštinu Zbora voda. Na Skupštini je sudjelovalo 15 od 17 naših članova, 4 roditelja i 12 gostiju. Predsjednik nas je izvjestio o ovogodišnjim aktivnostima, a bilo ih je 42. Posebno smo ponosni što smo ove godine obišli prostor u Pounju, kako smo i planirali. Isto tako, ispuni smo i svoju obavezu oko izgradnje koso pomične platforme za našeg člana Božidara Mikšu, gdje smo prikupili 53.000,00 kn i u suradnji sa Gradom i Županijom, a uz potporu i naših donatora i prijatelja. Rampa je postavljena i naš član sada samostalno izlazi iz stana u gradske aktivnosti, gdje se priključuje i našim aktivnostima. Priredili smo 4 samostalne izložbe, organizirali smo 7 prezentacija dokumentarnih filmova i raznih predavanja, organizirali smo nekoliko aktivnosti za prikupljanje donatorskih sredstava za našeg Božidara, održali smo i 6 predavanja o MES i NUS zajedno sa GD CK Klc i PU Klc za učenike osnovnih i srednjih škola. Tijekom godine, održano je 8 sastanaka Zbora voda, 5 sastanak Stožera voda i 1 sastanak sa roditeljima malodobnih članova. Ove godine održan je "17. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj", gdje se odazvalo 35 vozila, a obišli smo crtu bojišnice sa lijeve i desne obale r. Kupe. Uspješno smo organizirali i 10. orijentacijski cross za učenike osnovnih škola; "Crtom Turanjske bojišnice". Ove godine pobijedila je ekipa učenika iz OŠ "Braća Seljan".  Uspješno smo organizirali i proveli 9. ljetni šumski pokretni tabor, a pridružili su nam se članovi Molitvene zajednice "Nanovo rođeni" iz Zagreba. Ukupno nas je na taborovanju bilo 17, a obišli smo  Zvijezdu, Akvarij, Muzej na Turnju, MC DR "D. Pintar", tvornicu TTK u Logorištu, Švarču, NS "sv. Josipa", crkvu "Srca Isusova", Hrnetić i Ozalj. Naši gosti su bili oduševljeni taborovanjem i vožnjom u vojnim vozilima tipa "Pinzgauer" i Camagniola "AR - 55". Najviše aktivnosti ove godine ima Marko Radočaj - 30, zatim Filip Pvičić - 29 i Ivica Tuškan - 22. Ovim su članovima dodijeljena priznanja i nagrađeni su lijepom knjigom koju je osigurao predsjednik. Za naše donatore, podupiratelje i suradnike, pripremili smo i podijelili prigodne zahvalnice.

 

06.11.2019. - Policijska uprava karlovačka i Povijesna postrojba "Karlovački počasni vod ZNG-'91." u mjesecu studenom 2018. godine pokrenuli su zajedničku akciju za pomoć umirovljenom policijskom službeniku Policijske uprave karlovačke i hrvatskom branitelju Božidaru Mikši u prikupljanju financijskih sredstava za ugradnju invalidske platforme, okomito podizne za prijevoz invalida i teško pokretnih osoba. Uz veliku suradnju i podršku Grada Karlovca, Karlovačke županije, policijskih službenika PU karlovačke, građana Karlovačke županije, dobrih ljudi i prijatelja omogućena je realizacija ugradnje invalidske platforme koja će Božidaru omogućiti kvalitetniji život, samostalan izlazak iz zgrade bez barijere nemogućnosti samostalnog kretanja. Danas, 6. studenog, uz sve dozvole i suglasnosti te uz nazočnost načelnika Policijske uprave karlovačke Darka Bratića, gradonačelnika grada Karlovca Damira Mandića i dopredsjednika Povijesne postrojbe Karlovački počasni vod ZNG-91, brigadira u mirovini, Dubravka Halovanića postavljena koso podizna sklopiva platforma stavljena je u funkciju za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti ispred ulaznih stepenica stambene zgrade na adresi Marina Držića 11, Karlovac. Osim Božidara, invalidnu platformu moći će koristiti i ostali stanari kojima je narušeno zdravstveno stanje. Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su nam pomogli te kroz zajedničku suradnju bili podrška u realizaciji ugradnje ove iznimno važne invalidske platforme.

 

03.11.19. - sudjelovali smo na komemoraciji u Belaju, u organizaciji Općine Barilović, u spomen za žrtve iz razdoblja Domovinskog rata, a koje su prouzročili pobunjeni Srbi i JNA, prilikom proboja iz kasarne u Logorištu. U kapelici M.B. Fatimske, u Belaju, prikazana je sv. misa koju je predvodio biskup šibenski, msgr. Tomislav Rožić,a koji je istakao žrtve iz Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Ovaj je prostor bremenit turbulencijama i opterećen ratovima, pa su ljudski i materijalni gubici veliki. Nakon sv. mise, u dvorištu kapelice, održan je prigodni program uz polaganje vijenaca i paljenje lampiona na spomen obilježje sa 651 poginulim, od koji su 51 poginuli u Domovinskom ratu sa ovoga prostora. Proboj iz kasarne u Logorištu trajao je od 04. - 06. 11. 1991. g. i jedini je proboj JNA i pobunjenih Srba u R. Hrvatskoj, a borba sa tenkovima druga je bitka protiv oklopa nakon Vukovarske iz razdoblja Domovinskog rata. I učenici OŠ "Barlović" kao i Župni zbor "sv. Vid" iz Ladvenjka, priredili su prigodni muzičko - recitatorski program za sve nazočne, prisjećajući se žrtava ovoga kraja i svih poginulih za slobodu Hrvatske.

 

04.10.2019. - povodom 28. obljetnice žestokog napada neprijateljske vojske, pobunjenih Srba i paravojnih formacija na pomoćnom smjeru napada OG - 1; Vojnić - Tušilović - Karlovac, sa Korduna na grad Karovac, a posebno na predgrađe grada, Turanj, danas smo evocirali uspomene na te događaje. Tom prigodom u OŠ "Turanj", otvorili smo prigodnu izložbu ratne fotografije, MES-a, sredstava veze i projektila, pod nazivom "Sjećanje na Turanj - 91." Tom prigodom podijeljene su zahvalnice sudionicima, priznanja, medalje i nagrade osvajačima postignutih rezultata na našem crossu, održanom 28.09.2019. g. Podjelu nagrada za cross i izložbu otvorio je gen.zbora Pavao Miljavac, naš ratni zapovjednik ZP Klc. i sadašnji predsjednik HGZ-a uz nazočnost brojnih generala, gostiju i pripadnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Učenici ove škole priredili su prigodni program za sve goste i uzvanike. Program je nastavljen uz komemoraciju na spomen obilježju na Turnju i obilasku Muzeja Domovinskog rata. Za sve sudionike današnjeg događanja, članovi Gradske četvrti "Turanj" priredili su prigodnu okrijepu. Na ovo događanje došli su i naši gosti iz Rijeke - Kolekcionari militarija i izložili makete borbene tehnike iz razdoblja Domovinskog rata kao i članovi Časničkog zbora Slovenske vojske iz Metlike i Veterani vojne za Sloveniju iz Bele Krajine. Našu izložbu smo organizirali u OŠ "Turanj" uz svesrdnu pomoć nastavnika i ravnateljice gđe. Snježane Žunac.

 

28.09.2019. - već tradicionalno organizirali smo 10. orijentacijski cross "Crtom Turanjske bojišnice", a ove godine odazvalo se 5 osnovnih škola i to: "Turanj", "Banija", "Braća Seljan", "Dragojla Jarnević" i "Švarča" sa 12 ekipa. Ovogodišnja staze bila je duga 14,5 km, a vodila je dijelom crte Turanjske bojišnice. Sve ekipe su obišle sve zadane kontrolne točke i to: Trg Hrvatskih redarstvenika, Opća bolnica na Švarči, stari most na r. Mrežnici u M. Polju, Muzej Domovinskog rata na Turnju, Trg 129. br. HV u G. Mekušju i ponovo na Trg Hrvatskih redarstvenika. Prije početka takmičenja, svi sudionici su sudjelovali u postavljanju lampiona uz spomen ploču poginulih policajaca PU karlovačke iz razdoblja Domovinskog rata, u predvorju PU karlovačke. Takmičenje je započelo 09,00 sati, a završilo u 13,34 sata. Najbolje rezultate postigla je ekipa "Hrenovke" iz OŠ "Braća Seljan" u sastavu: Mia Malović, Nika Pleša i Tara Kranjčević. Drugo mjesto zauzela je ekipa "Lavovi" iz OŠ "Turanj" u sastavu: Edvin Ružnić, Fran Malešić i Danijel Bosnić. Treće mjesto zauzela je ekipa "Tigrovi" iz OŠ "Braća Seljan" u sastavu: Luka Milandić, Dino Spudić i Tin Cibulka. U ovogodišnjoj organizaciji crossa pomogli su nam volonteri GD CK Karlovac, koji su popunili neke naše radne točke. Zahvaljujemo ravnateljima i mentorima koji su pripremili, organizirali i doveli ekipe na takmičenje. Kako je dan bio ugodno sunčan, svi naši takmičari uz ugodno druženje i šetnju po nepoznatom terenu, proveli su sadržajno prijepodne za dugo sjećanje.