17.04.2017. - u župnoj crkvi na Švarči, Sv. Franjo Ksaverski, organizirali smo izložbu ratne fotografije "Crkve na crti bojišnice", nakon 25 godina, jer je prva izložba ratnog sadržaja bila u ovom prostoru za vrijeme uskršnjih blagdana 1992. godine. Tema "Crkve na c/b", odabrana je iz razloga sada već obnovljenih i uređenih nekada u Domovinskom ratu, devastiranih i razorenih crkava i kapela na našoj crti bojišnice, od kanala "Kupa - Kupa do Mateškog sela". A to će reći, ponovo uskrsle naše svetinje. Ove fotografije sada su svjedok jednog proteklog i teškog vremena slikovnog zapisa, a kompletna serija obuhvaća 28 crkava i kapelica na ovoj crti bojišnice sa Zvijezdom grada Karlovca. U kratkom povijesnom osvrtu na svaki crkveni objekat, riječju i fotografijom svjedočimo o velikosrpskom razaranju jedne posebne kategorije hrvatskih povijesnih spomenika -  spomenika hrvatske duhovne kulture. Nisu ove crkve i kapele slučajna najdraža meta srpskog topništva, srpske pljačke, paleži i bestijalnog razaranja. Slijepa mržnja nije prepoznavala umjetničku vrijednost ovih građevina, ali je osjećala njihovo povijesno svjedočanstvo koje je govorilo protiv svake mržnje koja vodi u razaranje. Očigledno su ove građevine namjerno razarane sa neskrivenom namjerom i zadaćom, a sa porukom: "Rušeći vaše svetinje, rušimo i vas!". No, niti su mogli porušiti nas, niti su pak porušili naše svetinje. Oni su tu! I razoreni i uništeni, oni sami govore o samoj nekulturi i manjku svake duhovnosti svojih rušitelja.  Ova je izložba organizirana sa vlč. Dujom Kurtovićem, župnikom ove župe i našom udrugom PP "KPV ZNG-91.", posvećena je svim braniteljima koji su svoje živote stavili na Oltar Domovine. Izložbu je otvorio preč. msgr. Ferdinand Vražić, u vrijeme Domovinskog rata i sam svjedok razaranja na ovim prostorima.

 

05.04.2017. - organizirali smo predstavljanje nove knjige admirala Davora Domazeta Loše u našoj GK. "I. G. Kovačić". Razmatranja za "Hrvatsku strategiju nacionalne sigurnosti", sabrano je u korisnu i poučnu knjigu, a predavanje koje je održao admiral Domazet, bilo je vrlo pristupačno, plastično i životno svakodnevno. Admiral je koristio primjere iz naše svakodnevnice. Voditelji specijalno - psihološkog rata uspjeli su stvoriti dvije Hrvatske. Jedna je ona nacionalna, domovinsko - braniteljska i vjernička, koja je, djelovanjem medija, obespravljena i ušutkana. Druga, čiji postroj čine nepopravljivi jugoslaveni, orjunaši, militantni liberalisti i bezbožnici, je bučna, nametljiva i isključiva. Te dvije, u temeljima oprečne Hrvatske ne mogu koegzistirati. Njihov je sraz neizbježan.

 

29.03.2017. - povodom 26. obljetnice krvavih događanja 31. ožujka 1991. godine na Plitvicama, u Zapovjedništvu H KoV-e, zajedno s ovim Zapovjedništvom, organizirali smo izložbu ratne fotografije, naoružanja i projektila iz toga razdoblja, kada su naši policajci probili blokadu i oslobodili zarobljene turiste na Plitvičkim jezerima, rastjerali i zarobili pobunjene Srbe. Ova je izložba sjećanje na tu žrtvu i žrtvu naše policije koja je izvršila deblokadu prostora nacionalnog parka "Plitvička jezera" s porukom kako nije dobro zaboravljati našu povijest. Ovo je sjećanje i na prvu žrtvu Domovinskog rata - mladog policajca Josipa Jovića. Ova borbena akcija poznata je pod nazivom "Krvavi Uskrs". U to vrijeme policijske postrojbe bile su jedina oružana formacija u R. Hrvatskoj. Izložbu je otvorio gen.puk. Mate Ostović, zapovjednik H KoV-e, a nazočili su g. Ivan Vučić, župan, g. Josip Šafar i Ivan Banjavčić, dožupani, g. Dubravko Delić, dogradonačelnik, g. Tomislav Kotić, načelnik PU Klc., msgr. Ferdinand Vražić, g. Martin Barić, načelnik DUSZ u Klc-u, g. Miroslav Rade, zapovjednik JVP GK i brojni pripadnici raznih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Uz izložbu, izložene su i makete borbene tehnike, vrijednog maketara g. Davora Vidovića, prof. iz Srednje škole u D. Resi. Izložba će biti otvorena do 07. travnja, a može se razgledati od 10,00 - 15,00 sati svaki dan.

 

18.03.2017. - Pozdrav proljeću odradili smo u Kozjači, a kretali smo se po zemljovidu uz uporabu radio uređaja. Na Lovački dom "Mokrice" dolazili smo po timovima sa raznih strana uz uporabu zemljovida i kompasa. Nakon ugodne šetnje po ugodnom vremenu, pripremili smo si objed uz nezaobilazni roštilj, a vatru su pripremili Joško i Filip. Ujedno smo razgovarali o neprimjerenim aktivnostima na društvenim mrežama čije smo i sami žrtve bili zahvaljujući polupismenim političarima i raznim sličnim bolesnicima. Upoznali smo i proljetnice koje su upravo u cvatu, kao i klijance raznih vrsta drveća. Nakon ugodnog i zanimljivog boravka na Lovačkom domu, krenuli smo istim postupkom na polaznu točku. Bilo je ugodno i korisno šetati u prirodi jer je vegetacija krenula, a priroda se budi uz živopisni pjev ptica. Nakon ugodnog boravka i opuštenosti, vratili smo se u stvarnost, svojim kućama.

 

15.03.2017. - organizirali smo predavanje o "96. karlovačkoj pješačkoj pukovniji" zajedničke vojske AU, sa borbenim djelovanjem u vrijeme 1914. - 1918. godine na Galiciskoj i Soškoj fronti. Predavanje je održao g. Nikola Tominac, povjesničar i istraživač povijesti 1. svj. rata. G. Nikola pokušava otrgnuti od zaborava teške patnje i krvave bitke nakon 100 godina događanja, s našim precima koji su svoje živote ugradili u našu slobodu. Predavanju se pridružio i dr.sc. Mirko Butković, koji je osvježio sjećanje na stare Karlovčane koji su gradili tada novu tvornicu "Jakil", po povratku iz ratnih pohoda. U vrlo zanimljivom razgovoru, nakon predavanja, uključio se i msgr. Ferdinand Vražić, koji je podsjetio kako je i blaženi Alojzije Stepinac sudjelovao na Soškoj fronti kao časnik u činu poručnika, a pročitao je jednu zanimljivu pjesmu našeg blaženika. Nazočni su bili zadovoljni evociranjem uspomena na naše hrabre pretke. Sa zanimanjem su razgledali naše nove ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata i postavljene artifakte iz 1. svj. rata, koje je postavio kolekcionar Branimir Kuka.