14.04.2019. - sudjelujemo na dekanatskom Križnom putu od Ozlja do Svetica sa hodočasnicima iz Ozlja. Hodočašće predvode uz preč. Josipa Jakovčića, dekana i pater Dario Grbac i pater Filip Vicić, lazaristi Hrvatske zajednice lazarista iz Novigrada na Dobri. Ovo se hodočašće održava svake godine na Cvjetnicu, a povodom sjećanja na patera Janeza Ivana Strašeka, koji je mučki ubijen 30.03.1947. godine u šumi kojom i mi prolazimo, kada se vraćao iz Ozlja na Svetice nakon sv. mise na Cvjetnicu. Svake godine na ovom Križnom putu sudjeluje i rodbina pok. vlč. Strašeka. Nećak pok. Strašeka, g. Drago Strašek, čita i 7. postaju, po inspiraciji blaženog Alojzija Stepinca, koji je i prihvatio svećenike iz Slovenije na naš prostor i pružio im zaštitu. Pater Strašek se dobro uklopio u ovu sredinu i širio je zajedništvo, ljubav i zagovarao crkveni brak. To se nije svidjelo tadašnjim komunističkim vlastima, pa je pater Strašek sačekan u zasjedi i mučki likvidiran. Na ovogodišnjem Križnom putu je i preč. Franc Rataj, provincijal (vizitator), Slovenske provincije i Hrvatske zajednice Lazarista, a pokreće se postupak za proglašenje patera Janeza Strašeka za blaženika. U ovom prostoru pok. pater Strašek simbolizira poveznicu zajedništva hrvatskog i slovenskog naroda. Na hodočašće se odazvalo preko 200 sudionika koji su bez poteškoća savladali predviđenu trasu Križnog puta i osježeni, nadahnuti i veseli došli u crkvu "Rođenja Marijina" na Svetice. Dočekao nas je pater Marko sa svojim vjernicima i lijepo ugostio.

 

13.04.2019. - sa članovima Hrvatskog domobrana - ogranak Sv. Ivan Zelina, sudjelovali smo i vodili ih po našem prostoru od Karlovca do Slunja i Cetingrada. Svake godine odaberu jednu novu lokaciju i obiđu spomen obilježja iz razdoblja Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, na temu Križnog puta. Ove godine su odabrali ovaj naš prostor pa smo ih mi vodili po našem kraju od Karlovca, Jamadola, Turnja, Krnjaka, Dolnjeg Budačkog, Slunja, Vojnog poligona, Cetingrada i Belaja. Posjećivali smo spomen obilježja uz molitvu i upoznavanje sa krajem i značenjem svakog spomen obilježja. Na trasi kretanja, uključivali su se i drugi sudionici kao npr. na Vojnom poligonu "E. Kvaternik", dočekao nas je Vojni kapelan, vlč. Miljenko Majić i službujući časnik, sat. Siniša Modrušan, upoznali nas sa zanimljivom crkvom "Blaženog Ivana Merza" na Vojnom poligonu i sa samim poligonom. U Slunju nas je dočekao g. Franjo Bjelošević, član Udruge branitelja ovoga kraja i upoznao nas sa gradom i crkvom. U Cetingradu nas je dočekao msgr. Marijan Ožura, župnik u miru i upoznao nas sa događajima i žrtvama ovoga kraja i crkvom. Na ovom Križnom putu bili su još gosti iz Križevaca i Rijeke. Svi su bili zadovoljni obiđenim prostorom i načinom na koji su upoznali ovaj naš prostor.

 

30.03.2019. - danas je u napuštenom vojnom skladištu "Jamadol" organiziran Međunarodni airsoft susret u organizaciji ASK "Karlovac". Kako je na susretu bio i naš oklopni transporter M-60 "sanitet", tako smo mi iskoristili ovaj susret za našu edukaciju o ovom transporteru iz razdoblja Domovinskog rata. Skinuli smo se sa plastike i dio današnjeg prekrasnog dana, proveli u prirodi uz edukaciju i vožnju našim transporterom. Posjetili smo i nekada uređeno sklonište za djelatnike ovoga skladišta. Ova je edukacija bila namjenjena našim mlađim članovima koji su i sudjelovali u današnjoj aktivnosti. I sudionici susreta su bili oduševljeni sudjelovanjem ovoga nesvakidašnjeg vozila na današnjem susretu.

 

20.03.2019. - članovi Organizacijskog odbora 17. međunarodnog susreta starodobnih vojnih vozila, pod vodstvom g. Ivana Srakovčića, predsjednika, obišli su trasu promotivne vožnje smjerom: Klc. - Kamensko - Brođani - Lipje - Banski Kovačevac - Lasinja - Pisarovina - Dolnja Kupčina - Šišljavić - Zamršje - Rečica - Klc. Upoznali smo se sa kulturnim, povijesnim, gospodarskim i lokalnim zanimljivostima. Sada slijedi izrada Programa 17. susreta, koji ćemo dostaviti do sredine travnja. Iskreno se nadamo kako će i ovogodišnja trasa biti zanimljiva našim gostima i posjetiteljima.