20.11.2016. - sudjelovali smo na Godišnjoj izvještajnoj skupštini Hrvatskog domobrana - ogranak Sv. Ivan Zelina, u Zelini. Sudionici Skupštine, članovi i gosti srdačno su nas pozdravili. Nakon Skupštine, na mjesnom groblju, položeni su cvjetni aranžmani i zapaljene svijeće za poginule u svim ratovima na Spomen obilježju uz mimohod na i sa groblja. Nakon radnog i svečanog dijela Skupštine, u prostorijama DVD Sv. Ivan Zelina, održano je ugodno druženje svih sudionika uz prigodni domjenak.

 

19.11.2016. - boravili smo kod prijateljske udruge u Bratini "TITANIK 100", koji žele otgnuti od zaborava stradanje ovoga veličanstvenog broda na kojem je bilo i naših predaka čiji je cilj bio Amerika. Ova udruga promovira taj dio povijesti i povezani su sa svim društvima takovog karaktera u svijetu. Ove godine u lipnju, ovdje je boravila udruga iz Švicarske koji su se oduševili radom ove udruge i predstavljanjem Titanika na našem prostoru. Udruga "T - 100" preselila je staru drvenu kućicu u kojoj je do pedesetih godina živio preživjeli stradalnik sa Titanika, uredila mali muzej i polako postavlja tematski park oko te kućice. Mi smo danas posadili 12 lipa, koje će simbolizirati 270 metarski brod jer sada ukupno ima 27 posađenih lipa, u aleji lipa. Na ovom parku radili smo i prošle godine, pa je sad aleja završena. Nastavljamo suradnju sa ovom udrugom i u budućnosti.

 

09.11.2016. - u Gradskoj knjižnici "I.G. Kovačić" organizirali smo predavanje i dokumentarni film o proboju kasarne NH "Stjepan Milašinčić - Šiljo" u Logorištu od 04. - 06.11. 1991.g., po temi "Borbena akcija Logorište". Povodom 25. obljetnice početka Domovinskog rata i sjećanja na žrtve koje su tijekom rata utkane u slobodnu i nezavisnu R. Hrvatsku, prisjetili smo se 18 civilnih i 23 vojne žrtve sa naše strane u ovoj borbenoj akciji. Pobunjeni Srbi i JNA razorili su i uništili više od 100 obiteljskih objekata i preko 120 gospodarskih objekata u ovom proboju, a oštećeno je preko 200 objekata što stanovanja što gospodarskih zgrada u zahvatu komunikacije kojim su se probijali. Ova bitaka sa oklopom, po veličini i žrtvama druga je u našem Domovinskom ratu nakon bitke za Vukovar. Ovo je jedina kasrna JNA u R. Hrvatskoj, koja je izvela proboj i odvezla dio tehnike iz okruženja. Sa neprijateljske strane, po izvještaju k-danta kasarne, pretrpjeli su gubitke u ljudstvu sa 14 poginulih i 33 ranjena neprijateljska vojnika. Kako bi nas zavarao, neprijatelj je ostvario borbeni pritisak na Turanj, a proboj izveo dužim putem na smjeru: Logorište - Belajske Poljice - Ladvenjak. Selište - Markušići - D. Velemerić i preko pontonskog mosta prešao na suprotnu stranu. U početnoj fazi ove bitke, trpili smo velike gubitke, ali brzim prilagođavanjem novonstale situacije i reorganizacijom obrane, prisebnosti pojedinaca, stvoreni su uvjeti za nanošenje gubitaka neprijatelju. U napuštenoj kasarni, mnogo je naših branitelja naoružano raznim tipovima tada suvremenog naoružanja od pješačkog, topničkog, oklopnog, raketnog, do suvremenih sredstava veze, inžinjerije, ABKO i PZO, čime smo poboljšali obrambenu sposobnost naših i drugih postrojbi.

 

23.10.2016. - uključili smo se u obilježavanje ustrojavanja 25. obljetnice 129. br. HV. Na spomen obilježje u G. Mekušju postavili smo lampion, zajedno sa ostalim udrugama i prisjetili se 28-ce poginulih branitelja iz ove karlovačke brigade. U Radićevoj ulici, na Turističko - ugostiteljskoj školi, postavljena je i prigodna Spomen ploča, gdje je za vrijeme Domovinskog rata bilo u jedno vrijeme Zapovjedništvo 129. br. u tadašnjoj vojarni.

 

20.10.2016. - zajedno sa Državnim arhivom Karlovac, (DAKA), i Hrvatskim dokument. memorijalnim centrom Domovinskog rata iz Zgb-a, prigodno smo obilježili 25. obletnicu početka Domovinskog rata i Dan neovisnosti uz prigodno predavanje gđe. Ane Holjevac - Tuković, (HMDC DR) po temi: "Početak Domovinskog rata u R. Hrvatskoj",  dokumentarni film: "Ratna zbilja" i izložbu novih 20 velikih ratnih fotografija u prostoru DAKA. Izložba, predavanje i dokumentarni film bili su vrlo posjećeni, a od gostiju došli su: g. Tomo Medvjed, ministar hrvatskih branitelja, g. Branko Kaleb, ministarstvo kulture, g. Ivan Banjavčić, dožupan KŽ, g. Jure Katić, gradonačelnik Slunja, g. Zoran Vilović, dogradonačelnik D. Rese, g. Željko Šančiić, pročelnik u KŽ, g. Željko Car, NO Ribnik, g. Željko Prigorac, NO Lasinja, gđa. Andreja Navijalić, pročelnica GUK, msgr. Ferdinand Vražić i brojni posjetitelji, branitelji i učenici osnovnih i srednjih škola. Izložbu su nam uveličali i naši gosti iz OTK "Zlatni kotač" Zgb, koji su došli sa svojim starodobnim vojnim vozilima usprkos kiši, g. Ivan Skender, g. Slavko Jandrečić, g. Slavko Krautszel i g. Nenad Hodak.