23.10.2016. - uključili smo se u obilježavanje ustrojavanja 25. obljetnice 129. br. HV. Na spomen obilježje u G. Mekušju postavili smo lampion, zajedno sa ostalim udrugama i prisjetili se 28-ce poginulih branitelja iz ove karlovačke brigade. U Radićevoj ulici, na Turističko - ugostiteljskoj školi, postavljena je i prigodna Spomen ploča, gdje je za vrijeme Domovinskog rata bilo u jedno vrijeme Zapovjedništvo 129. br. u tadašnjoj vojarni.

 

20.10.2016. - zajedno sa Državnim arhivom Karlovac, (DAKA), i Hrvatskim dokument. memorijalnim centrom Domovinskog rata iz Zgb-a, prigodno smo obilježili 25. obletnicu početka Domovinskog rata i Dan neovisnosti uz prigodno predavanje gđe. Ane Holjevac - Tuković, (HMDC DR) po temi: "Početak Domovinskog rata u R. Hrvatskoj",  dokumentarni film: "Ratna zbilja" i izložbu novih 20 velikih ratnih fotografija u prostoru DAKA. Izložba, predavanje i dokumentarni film bili su vrlo posjećeni, a od gostiju došli su: g. Tomo Medvjed, ministar hrvatskih branitelja, g. Branko Kaleb, ministarstvo kulture, g. Ivan Banjavčić, dožupan KŽ, g. Jure Katić, gradonačelnik Slunja, g. Zoran Vilović, dogradonačelnik D. Rese, g. Željko Šančiić, pročelnik u KŽ, g. Željko Car, NO Ribnik, g. Željko Prigorac, NO Lasinja, gđa. Andreja Navijalić, pročelnica GUK, msgr. Ferdinand Vražić i brojni posjetitelji, branitelji i učenici osnovnih i srednjih škola. Izložbu su nam uveličali i naši gosti iz OTK "Zlatni kotač" Zgb, koji su došli sa svojim starodobnim vojnim vozilima usprkos kiši, g. Ivan Skender, g. Slavko Jandrečić, g. Slavko Krautszel i g. Nenad Hodak.

 

15.10.2016. - danas smo putovali kroz povijest starom povijesnom cestom "Jozefinom" našim starodobnim vojnim vozilom "AR-55". Ova je cesta isplanirana kao vojna transportna cesta od Karlovca do Senja, 1775. g., a završena je i u promet puštena 1783. g. Bila je izuzetno važna pa se 1886. g. uspostavlja redoviti poštanski saobraćaj na relaciji: Beč - Zagreb - Karlovac - Senj. Na i uz cestu su izgrađeni brojni mostovi, fontane, miljokazi, sunčane ure... kao trajan spomenik kulturne baštine. I mi smo posjetili jedan takav u Tounju, dvokatni jedinstveni most u ovom dijelu Europe. U Oštarijama nas je dočekao pop Anto Luketić, upoznao nas sa povješću Župne crkve "Uznesenja B.D. Marije", poznatijom kao "M. B. od Čudesa". Ova je crkva izgrađena davne 1450. g. na temeljima stare romaničke crve i na posjedu Stjepana II Frankopana. Bila je trobrodna i vrlo velika za ono vrijeme, oko 60 m u dužini. Po preseljenju Krbavske biskupije iz Udbine u Modruš, postaje katedralna. Crkva je poznata po starim glagoljaškim Misalima i Bravijarima, koje nam je pokazao i pop Anto. Današnji izgled crkva poprima krajem 18. i početkom 19. st. kada je djelimično obnovljena. Jedno je vrijeme služila kao Krajiška utvrda u 17. i 18. st., štiteći prijelaz preko r. Mrežnice u Oštarijama od provale osmanilija iz Bosne. Put nas je dalje vodio do g. Krune Dujmića, u Ogulinu, koji je kolekcionar i ljubitelj starina, od svoje 8. godine. G. Kruno je sakupio veliku zbirku povijesnih, etnoloških, borbenih i kulturnih artifakata i alata kroz sve epohe na ovim prostorima. Kao strastveni ljubitelj starina, uredio je i prostoriju sa postavkama iz razdoblje Domovinskog rata sa Zbirkom odora, činova, amblema i naoružanja, što nam je bilo najzanimljivije. Sa ovim strastvenim kolekcionarom mogli smo pričati cijeli dan, ali smo nastavili naše putovanje do Ogulina, gdje smo postavili lampion za poginule branitelje ovoga kraja, ispred dvorca Bernardina Frankopana. Ovdašnji branitelji kroz povijest, dali su veliki doprinos u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Pošto se spustila jaka kiša, prošli smo pored Ogulinskog mora - jezero "Sabljaci" i započeli povratak prema Karlovcu. U Zvečaju smo prešli pontonski most na r. Mrežnici i krenuli kroz međuriječje od Mrežnice prema Korani uz crtu nekadašnje bojišnice u Domovinskom ratu, preko Barilovačkog Cerovca, Barilovačkog Leskovca do Belaja i Belajskih Poljica. Već umorni, izmoreni kišom i egzotičnim putovanjem u strodobnom vozilu, oko 15,30 sati, vraćamo se u Karlovac, praćeni jakom kišom. I u ovim izuzetno teškim uvjetima, puno smo toga vidjeli i naučili o našoj povijesti, kako bi znali cijeniti vrijeme i mjesto gdje živimo.

 

09.10.2016. - sudjelovali smo na obilježavanju 14. Dana sjećanja i zahvalnosti u Cetingradu. Prije 25 godina, u ranu jesen 1991. godine, ovdje većinski hrvatski narod s ostalim lojalnim građanima Republike hrvatske, morao je napustiti svoj rodni kraj i zavičaj pred ratnim vihorom velikosrpske agresije na našu Domovinu. Pošli su na dug i neizvjestan put progonstva, a pomogli su im mnogi znani i neznani dobri ljudi. Ovdje u susjednoj sada državi, pružili su im pomoć i pomogli im bratski bošnjački i hrvatski narod Unsko - sanskog kantona, Bosne i Hercegovine, mnogi dobri ljudi širom Hrvatske, Europe i svijeta. Nakon veličanstvene VRO "Oluja", kolovoza 1995. godine, a nakon četiri godine progonstva, prognani i raseljeni se vraćaju na svoja srušena i devastirana ognjišta, skućili se i započeli novi život. No, nisu zaboravili progonstvo i dobre ljude. Već 14. godinu organizira se manifestacija: "Dan sjećanja i zahvalnosti", kojom se od srca zahvaljuje svima koji su pomogli ovom napaćenom narodu u progonstvu. Poruka je kako nije zaboravljeno progonstvo i dobri ljudi, izriče se zahvala za učinjeno dobroćinstvo uz obilježavanje 25. obljetnice Dana neovisnosti i 14. obljetnice Dana sjećanja i zahvalnosti. Ovogodišnju manifestaciju organizirali su: Koordinacija braniteljskih udruga, Udruge hrvatskih branitelja Slunja, Cetingrada, Rakovice, Plitvičkih jezera i Vojnića, Braniteljska zadruga "Slovinje", Udruga Cetin - 1527. Cetingrad, Zajednica povratnika i useljenika Karlovačke županije. Nakon Sv. mise u Župnoj crkvi Uznesenja BD Marije, koju je predvodio msgr. Marijan Ožura, domaći svećenik, polaganja vijenaca i paljenje lampiona kod Spomen obilježja hrvatskih žrtava uz molitvu i prigodno sjećanje, održana je svečana akademija na Trgu hrvatskih branitelja, uz novopostavljenu bistu Dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Prigodno su se obratili nazočnima g. Milan Gašparin, načelnik općine, g. gradonačelnik Bihaća, g. Josip Šafar, zamjenik župana KŽ, i g. Tomo Medved, ministar branitelja. Program je vodio g. Ivan Mateša uz potporu Prvog pjevačkog zbora hrvatskih branitelja "Petar Svačić" iz Karlovca, domaćeg KUD-a "Cetinska tamburica" i Kluba prijatelja Cetinskog kraja "Korana" iz Zagreba. Poslije Svečane akademije i kulturno umjetničkog programa, nazočili smo ugodnom druženju nazočnih i domijenku domaćina.

 

04.10.2016. - uključili smo se u obilježavanje tradicionalne aktivnosti "Sjećanje na Turanj", a nozočili smo puštanju i paljenju lampiona sa crte bojišnice za poginule branitelje. Naše mjesto je bilo u Belajskim Poljicima, a pustili smo 15 balona s našeg punkta.