18.12.2017. - Betlehemsko svjetlo danas smo odnijeli u Župnu crkvu "Sv. Franje Ksaverskog" na Švarču, a navečer u Dom HV, gdje je bila održana Duhovna obnova. U organizaciji karlovačkog dekanata, msgr. Ferdinand Vražić, Duhovnu obnovu vodio je pater Ivan Matić. Nakon Obnove, svi zainteresirani građani ponijeli su Betlehemsko svjetlo, simbol mira, ljubavi i razuma, svojim kućama.

 

17.12.17. - već deset godina naša postrojba "Karlovački počasni vod ZNG-91." donosi u naš Dekanat, Betlehemsko svjetlo, na treću nedjelju Adventa iz zagrebačke prvostolnice u Karlovac. Ovogodišnji pokrovitelj donošenja Betlehemskog svjetla iz Beča, bio je g. Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, a Svjetlo su donijeli Izviđači SIH-a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Okupljanje svih Izviđačkih skupina iz R. Hrvatske bilo je ispred zagrebačke prvostolnic,e a dobrodošlicu je poželio msgr. Josip Kuhtić, rektor zagrebačke prvostolnice. Nakon sv. mise, Svjetlo je podijeljeno izviđačima i građanima koji će to odnijeti u svoja mjesta stanovanja. Pod pokroviteljstvom Gradske uprave, Svjetlo smo odnijeli u naš Dekanat na večernju sv. misu u Župnu crkvu Srca Isusova, gdje je izloženo za preuzimanje ostalim građana koji si žele Svjetlo odnijeti svojim kućama. Sv. misu je prikazao msgr. Ferdinand Vražić i zahvalio nam na već tradicionalnom donošenju Betlehemskog svjetla u Karlovac. Ovogodišnje geslo je: "Betlehem neka sija u našim srcima", za radost i dobrotu u vjeri nade, ljubavi i mira. Od sutra Svjetlo ćemo raznijeti i po našim ostalim župnim crkvama.

 

12.12.2017. - u Palači "Herzer" VGM, otvorena je izložba 7. gardijske brigade "Puma". Povodom 25e obljetnice osnivanja ove brigade, pripadnici Udruga 7. GBR, priredili su još niz drugih događanja, kao npr.; koncerti, kazališna predstava, likovna kolonija, javna tribina, sportske manifestacije srednjoškolaca Varaždinske županije, predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, te svečana akademija. Ratni put 7.GBR prikazan je kroz dokumentarni materijal ratnom fotografijom i naoružanjem korištenim u Domovinskom ratu iz bogate Zbirke naoružanja Povijesne postrojbe "Karlovački počasni vod ZNG-91.", kao i multimedijski materijal iz arhive 7. GBR. Na izložbi su izložene i umjetničke slike, nastale na prigodnoj likovnoj koloniji u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka ove postrojbe. Izložbom poput ove želi se naglasiti doprinos pripadnika 7. gardijske brigade "Puma" u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske uz promicanje važnosti očuvanja stečevina Domovinskog rata. Izložbu je otvorio g. Ivan Čehok, gradonačelnik grada Varaždina. Ova brigada osnovana je Odlukom Vrhovnog zapovjednika OS RH, 23. prosinca 1992. godine sa sjedištem u Varaždinu. Osnovnu strukturu činili su pripadnici V. bojne 1. "A" brigade ZNG, koji su već imali ratno borbeno iskustvo u oslobađanju južne Hrvatske, odnosno dubravačkog zaleđa. Po osnivanju, brigada postaje profesionalna gardijska postrojba i stavlja se pod izravno zapovijedanje Glavnog stožera OS RH. Brigada je sudjelovala na svim ratištima gdje su vođene oslobodilačke borbe a tijekom 1993. godine, od veljače do listopada, dio brigade sudjelovao je i u obrani karlovačkog bojišta na prostoru Generalskog stola. U nizu preustroja i modernizacije Hrvatske vojske, novim preustrojem 7.GBR formalno je ugašena 07. srpnja 2003. godine. Od ustrojavanja do gašenja 7. GBR, kroz brigadu je prošlo oko 4.500 branitelja, od kojih oko 450 mobiliziranih. Tijekom ratnih djelovanja, poginulo je 25 pripadnika 5. bojne 1. "A" brigade i 91 pripadnik 7. GBR. Jedan pripadnik je nestao a 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno. Čast nam je sudjelovati na ovoj obljetnici, a izložbu je osmislila i priredila gđa. Spomenka Težak, kustos VGM-a uz svesrdnu pomoć g. Igora Tkalca, tajnika udruge i brig./mir. Dubravka Halovanića.

 

03.12.2017. - sudjelovali smo na sv. misi za pokojnog gen.puk. Slobodana Praljka u crkvi "Hrvatskih mučenika" u Hrnetiću. Sv. misu je predvodio vlč. Filip Pavlović,  a na sv. misi bili su branitelji iz gradova Karlovca i Duge Rese, kao i udruge Hrvatski domobran - ogranci iz Karlovca i D. Rese, te gen.zbora Pavao Miljavac i nekoliko visokih časnika HVO i članova Hrvatskog generalskog Zbora. Gen.puk. S. Praljak, dragovoljac je Domovinskog rata i ratni zapovjednik obrane Sunje, a po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini, odlazi u prostor Srednje Bosne, gdje obrazuje obranu toga prostora. Na Haškom  političkom Sudu, pila je okrenuta naopako. Vidjevši kako nema povijesne istine, odlučuje se na ovaj čin oduzimanja života. Presuda Haškog Suda za R. Hrvatsku i njene građane je sramotna i nije prihvatljiva, a potrebno je uložiti sve sudske i državno pravne veze za ispravljanje ovakove presude. Gen.puk. S. Praljak je častan čovijek, a odlučio se na čin oduzimanja života jer nije mogao živjeti sa stigmom koju su mu namijenili bjelosvjetski hoštapleri, bez pravde i prava.

 

25.11.2017. - u prostoru Doma OSRH "Zrinski", održali smo našu Redovnu izvještajnu skupštinu Zbora voda. Sa radom smo započeli u 09,00 sati uz multimedijalne izvještaje: predsjednika, zapovjednika, blagajnika i Suda časti. Nazočne goste, roditelje i prijatelje, upoznali smo sa ovogodišnjim aktivnostima kojih je ove godine bilo u izobilju, a sudjelovali smo na 36 aktivnosti ove godine i 12 prošle godine, nakon Godišnje skupštine. Naši članovi priredili su MMP sa ovogodišnjeg taborovanja "DOBRA - 17", a prerdstavljanje je izvodio Filip Pavičić koji je sam i složio MMP. Događanja sa "15. međunarodnog susreta starodobnih vojnih vozila" priredili su Patrik Rade i Goran Resovac. Recitacije iz razdoblja Domovinskog rata pripremio je i recitirao Karlo Vojak. Upoznali smo nazočne sa Planom rada u idućoj 2018. godini sa financijskim smjernicama. Donešeno je i nekoliko Odluka o promjenama u Stožeru voda, visini članarine koja je 100,oo kn sa plaćanjem do 15. ožujka iduće godine, uključenju u HAVAP i našim neaktivnim članovima koje smo isključili iz naše postrojbe sa obavezom plaćanja članarine za ovu godinu. Naši gosti na GS vrlo su lijepo govorili o našem radu i pohvalno se izrazili o našim aktivnostima. Posebno bi istaknuli naše goste, gđu. Mariju Pavičić - predsjednicu udruge roditelja poginulih branitelja KŽ, g. Mladena Veršića, predsjednika HAVAP-a sa kojim surađujemo već duži niz godina, gđu. Draženku Sila Ljubenko, pročelnicu za Društvene aktivnosti GUK-a i izaslanicu gradonačelnika, msgr. Ferdinanda Vražića, koji je s nama od početka djelovanja ove udruge, g. Mladena Kuku, predsjednika CEIK-a "Braća Seljan" sa kojim stalno surađujemo, g. Nikolu Matičića, predsjednika Hrvatskog domobrana RH i ogranak Rijeka, g. Nikolu Katića, počasnog predsjednika HD - ogranak Duga Resa, g. Hrvoja Dugog, tajnika HD - ogranak Karlovac, gđu. Tanju Petrić, izaslanicu načelnika PU Klc. i g. Krešimira Hotka, predsjednika ASK "Gromovi". Naši najaktivniji članovi su: Filip Pavičić, Ivica Tuškan i Joško Željeznjak, a pored Priznanja nagradili smo ih i vrijednim monografijama Karlovačke županije. Za ovu GS, priredili smo prigodnu izložbu ratne fotografije i fotografija naših aktivnosti. Skupštinu smo okončali u 10,45 sati, a zatim se kratko družili i razmjenjivali uspomene.