U subotu, 3. ožujka, priključili smo se sada već tradicionalnom Križnom putu kroz šumu Kozjaču, od crkve na Švarči, "sv. F. Ksaverskog" do našeg nacionalnog svetišta "sv. Josipa" na Dubovcu. Križni put je ove godine bio u organizaciji Karlovačkog dekanata, a vodio ga je osobno  preč. Ivan Norbert Koprivec, dekan, sa još tri svećenika. Pretpostavlja se, da je u šumi Kozjača, predio zvan "Jamadol", pobijeno nakon 2. sv. rata više tisuća zatvorenika i zarobljenika, koje su streljali partizani, a koji su bili zatočeni u "Francuskom magacinu", danas kod "Karlovačke pivovare" na Dubovcu. Područje ovih grobnica još se istražuje, pa se i mi uključujemo u tu nakanu kako bi sve žrtve bile eshumirane i dostojno pokopane.

SLIKE

 

Pri obilježavanju obljetnice smrti Dr. Ante Starčevića, članovi Hrvatskog domobrana - ogranak Rijeka, posjetili su grob Dr. A. Starčevića u Šestinama i nazočili sv. misi u Zagrebačkoj katedrali, a u povratku posjetili su Muzejsku zbirku naoružanja Domovinskog rata na Turnju i zapalili lampion za poginule branitelje Karlovačkog kraja. O izloženim eksponatima u Muzeju, borbenoj crti na Turnju i događajima iz razdoblja Domovinskog rata upoznao ih je brig./mir. Dubravko Halovanić, a o djelovanju naše postrojbe, gđica Dijana Nikolić. Naši gosti bili su zadovoljni i puni zahvale za saznanje o Domovinskom ratu na karlovačkom prostoru i radu naše postrojbe na očuvanju sjećanja o Domovinskom ratu.

SLIKE

 

- nazočili smo obilježavanju obljetnice pogibije branitelja gvozdanskog iz 1578. godine, srednjovjekovne kovnice novca hrvatskih kraljeva, koju su nakon duge opsade osvojili osmanlijski osvajači

- hrabri hrvatski branitelji radije su svi izginuli nego se predali osvajačima, 14. siječnja 1578. godine

SLIKE

 

10.01.2012.

U sklopu redovne obuke i izobrazbe obišli smo grad Karlovac i upoznali se sa njegovom kulturnom i povijesnom baštinom, obišli smo karlovačko Veleučilište i upoznali se sa prehrambenim studijem (proizvodnja sira i piva), strojarskim studijem te zaštitom prirode i lovstvom.
Posjetili smo Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, u službi za prevenciju ovisnosti upoznali smo se sa ovisnošću i posljedicama.
Pri obilasku grada posjetili smo i naš Dom umirovljenika "Sv. Antun".

 

Prezentatori:
Grad Karlovac: brig./mir. Dubravko Halovanić

Veleučilište: prof. Marijana Božičević
prof. Josip Čulig
prof. Mirko Butković
prof. Vedran Slijepčević

Dom umirovljenika: g. Predrag Kučinić - socijalni radnik

Paviljon Katzler: gđa. Morana

ZZJZKŽ Služba za prevenciju: psiholog Ivica Šusto
med.teh. Ivica Đerek

SLIKE

 

- obilježena 20. obljetnica pogibije ratnog snimatelja na Turnju, Živka Krstičevića
- na spomen ploči uklesano je i njegovo ime, prikazan zadnji kadar koji je zabilježio u vrijeme pogibije; u organizaciji g. Ivice Sertića
- o Živku je govorio g. Damir Glavaš, dopredsjednik Udruge ratnih snimatelja i novinara, suradnik Živka Krstičevića

SLIKE