Na otoku Žirju od 17. do 19. rujna bila je organizirana manifestacija pod nazivom „Žirjanski dani ponosa i slave 2010“ u kojoj su sudjelovali i pripadnici naše postrojbe.

 

Radi se o međunarodnom susretu ratnih veterana i ljubitelja starodobnih vojnih vozila i motocikala.

Glavni dio ove trodnevne manifestacije bio je u subotu 18. rujna kada se održao svečani mimohod svih učesnika i počasnih uzvanika sa starodobnim terenskim vojnim vozilima i motociklima na relaciji: zapadna bitnica (Vela Glava) – južna bitnica (Zvizdulje).

Dolazak na odredište (Zvizdulje) bio je popraćen i atraktivnim skokovima padobranaca.

Zatim je održano predavanje autentičnih učesnika uz prezentaciju izvornih snimaka na temu „Žirje brani Hrvatsku“.

Nakon toga uslijedio je dolazak na obližnju srednjovjekovnu povijesnu utvrdu „Gradina“ (6.st.n.e.), te predavanje i prezentacija originalnih povijesnih ratnih odora iz tog razdoblja.

Navečer, za zabavu bila je zadužena grupa Canzona.

 

 

Jedna od zanimljivosti bilo je upoznavanje sa topovima „Ruža hrvatska“.

Naime, ti topovi su u vrijeme Domovinskog rata bili od iznimne važnosti jer su uvelike pomogli braniteljima Šibenika obraniti svoj grad i spriječiti tenkovski napad neprijatelja.

Inače, riječ je o topovima koje je proizvela talijanska tvornica Ansaldo u vrijeme 2. svjetskog rata. Opća namjena im je bila borba protiv plovnih objekata na moru, protiv oklopnih i motoriziranih sredstava te neutraliziranje žive sile i paljbenih sredstava.

 

Slike možete pogledati ovdje