20.06.2019. - sudjelovali smo na proslavi svetkovine Tijelova i Tijelovskoj procesiji kroz Karlovac. Svetu misu u Nacionalnom svetištu "sv. Josipa", koju je predvodio msgr. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački sa našim domaćim svećenicima i dekanom, prečasnim Draženom Karačićem. Procesija je povezala 4 karlovačke župe i to; NS "sv. Josipa" - crkva "Srca Isusova" - crkva "Presvetog Trojstva" - crkva "Sveta Tri Kralja".  Ovom svetkovinom slavimo otajstvo Žive Božje prisutnosti. Lomljenjem Euharistijskog kruha govori nam o jedinstvu, ne samo o jedinstvu Crkve već i jedinstvu ljudskoga roda, o bratoljublju kojima se međusobno pomaže dijeliti kruh drugima i sa drugima dijeliti bilo što. To je osnovna kršćanska zadaća, a to je naglasio i msgr. Mijo Gorski, u prigodnoj homiliji. Blagoslov za sve ljude nastaje dijeljenjem, darivanjem, kao što se nama Krist daruje u Presvetoj Euharistiji. U procesiji su pored brojnih vjernika sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske, Policije, Vatrogastva, KGG i naše postrojbe.

 

08.06.2019. - sudjelovali smo na misnom slavlju u povodu 332. obljetnice proslave svetog Josipa, glavnog nebeskog zaštitnika Hrvatske u NS "sv. Josipa" na Dubovcu. Okupili smo se u Domobranskoj vojarni, postavili lampion za poginule branitelje na Spomen križu ispred Zapovjedništva HKoV-e i u koloni krenuli do NS. U procesiji su pored domaćih svećenika sudjelovali: ratne zastave HV, povijesne postrojbe HV, žudije, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, policija, štovatelji sv. Josipa i naša tri vozila. Organiziranu hodnju predvodio je msgr. Antun Sente ml., rektor Svetišta. Svetu misu predvodio je msgr. dr. Jure Bogdan, vojni biskup i nadahnuto govorio o izboru sv. Josipa za nebeskog zaštitnika naše Domovine. Nakon sv. mise, naša mala kolona otišla je na vilu Anzić radi druženja sa novoizabranom braćom Družbe Hrvatskog Zmaja, a koju su organizirali Zmaj Abesinski II, Mladen Kuka i Zmaj Vukovarski II, Antonio Bosio.

 

01.06.2019. - u Hrvatskom Leskovcu na inicijativu Udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata iz Hrvatskog Leskovca, postavili smo našu izložbu naoružanja, ratne fotografije, projektila i MES-a u Društvenom domu, a povodom Dana Hrvatskih branitelja grada Zagreba. Prigodni program na otvorenju izložbe pripremili su učenici i nastavnici OŠ "Hrvatski Leskovac", ravnateljica gđa. Dubravka Ljubičić. U programu su sudjelovala djeca i mladi samostana "Sv. Josipa". Izložbu je otvorio gen. puk. Jozo Miličević, izaslanik gradonačelnika, a skupu su se obratili još i g. Zdenko Koren, predsjednik udruge, brig./mir. Dubravko Halovanić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i ravnateljica OŠ, gđa. Dubravka Ljubičić. Izložbu su podržali branitelji sa obitelji i mještani ovoga mjesta uz prigodni domjenak. Na spomen obilježje poginulim braniteljima ovoga kraja, postavili smo lampione.

 

25.05.2019. - u povodu 28. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske i 440. obljetnice izgradnje grada Karlovca, organizirali smo tradicionalni "17. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj". Na ovaj susret pristiglo je 37 vozila i to: 28 terenaca i 9 motocikala, a ukupno je bilo 142 sudionika koji su putovali zadanom trasom. Promotivna vožnja bila je ove godine uz crtu bojišnice na r. Kupi, a obišli smo na desnoj obali mjesta: Kamensko, gdje nam se obratio i upoznao nas sa crkvom i samostanom M.B. Sniežne, pater Mario Škrtić, gvardijan. Posjetili smo i našu Žitnu lađu "Zora", provozali se po r. Kupi u Brođanima. Na spomen obilježja postavi smo lampione za poginule branitelje ovoga prostora. Nastavljamo kretanje do Lasinje, gdje nas dočekuje g. Željko Prigorac s ekipom branitelja, upoznaje nas sa općinom i planovima. Postavljamo lampione na spomen obilježja, upoznajemo se sa Spomen sobom i Etno kućom uz osvježenje i kraće zadržavanje. Putovanje nastavljamo preko r. Kupe u Jamnicu. Ovdje nas dočekuje g. Tomo Kovačić, načelnik općine i gđa. Štefica Radinić, zamjenica načelnika. Upoznajemo se s ovom općinom i postavljamo lampione na spomen obilježje. Ulazimo u pogon "Jamnica" - punionicu mineralne vode, a sa proizvodnim procesom upoznaje nas g. Tihomir Pintarić. Uz osvježenje paletom proizvoda i lijepom edukacijom, nastavljamo kretanje kroz mjesto Pisarovina do Donje Kupčine. Ovdje nas dočekuje KUD "Magdalena" i svojim bogatim narodnim nošnjama upriličuju nam prigodnu dobrodošlicu programom koji su priredili. Ovdje je bio organiziran i objed koji je pripremljen u hotelu "Korana Srakovčić", a svi sudionici Susreta bili su jako zadovoljni ovogodišnjim objedom. Podijeljena su priznanja za najstarijeg vozača Susreta - g. Franc Medvešek iz R. Slovenije, najstarije vozilo ima g. Želimir Krističević - Jeep Ford iz 1942. g., najstariji motocikl ima g. Ivica Barić - "Motoguzzi Falkone" iz 1972. g. Najkompletnije vozilo ima g. Zlatko Kojundžić - "VW shwimwagen T-181" iz 1975.g. Najmlađi sudioni Susreta je Mateo Jandrečić, 9 god., a sa svojim djedom Slavkom već popravlja starodobna vojna vozila. Nakon podjele priznanja i zahvalnica, posjetili smo Zavičajni muzej u D. Kupčini s kojim nas je upoznala gđa. Anđelka Vidović, a koji baštini povijest ovoga kraja u nekoliko drvenih objekata. Krećemo prema Karlovcu i na Trg bana Jelačića dolazimo u 18,30 sati, najranije do sada. Tijekom putovanja na pojedinim točkama, brigadir Josip Tomačić, zapovjednik 110. karlovačke ZNG brigade, upoznavao nas je sa situacijom i borbenim djelovanjima u ovom prostoru. Ovaj su nam Susret uveličali i časnici iz ZSČ - Metlika, sa kojima dobro surađujemo. Sudionici su bili zadovoljni ovogodišnjom trasom kretanja i upoznavanja ovog dijela naše županije. Na donatorskoj akciji prikupili smo 2.387,30 kn za Božidara Mikšu.

 

POZIV

ORGANIZACIJSKI ODBOR

PROGRAM