09.07.2022. - uključili smo se u obilježavanje Dana grada i sudjelovali na "Zvjezdanom ljetu", gdje smo našim vozilom "Pinzgauer 710 K" prevozili zainteresirane posjetitelje od Katzlerovog paviljona u Radićevoj ulici do Turnja - Muzej Domovinskog rata. Započeli smo u 09,00 sati smjerom: Korzo - Domobranska - Rakovac - Mostanje - Turanj - G. Mekušje - SRC "Korana" - hotel "Lana Korana" - Ruski put - Gaza - Radićeva ul. Prevezli smo pedesetak putnika, a malo smo produžili vrijeme do 14,00 sati, jer smo imali zainteresiranih putnika. Svi putnici bili su zainteresirani za vožnju i zadovoljni trasom u ovom raritetnom vojnom terencu.

 

24.06.2022. - organizirali smo u galeriji Studentskog centra prigodnu izložbu povodom 31. obljetnice ustrojavanja 110. karlovačke brigade. Izložili smo ratne fotografije, zemljovide i dio naoružanja. Kako je vidljivo iz priloženog, naoružanje je skromno, kako je to bilo u to doba 1991. godine. Ovoga puta imamo i goste, HČZ grada Zagreba, koji su nam ustupili 5 panoa fotografija brigada koje su ratno djelovale na našem prostoru tijekom Domovinskog rata. Prilikom otvaranja izložbe, sudjelovali su i prijašnji zapovjednici koji su evocirali svoje uspomene iz toga razdoblja; brig. Luka Janči, brig.gen. Rudolf Brlečić, brig. Ivan Matoković i brig. Josip Tomačić. Glazbom nas je razgalio naš branitelj, Tomica Jambrošić. Program je nadahnuto vodio g. Željko Šančić, ravnatelj SCK. Prigodno se obratio i gen. boj. Josip Stojković, također nekadašnji pripadnik 110. br. ispred HGZ. Na otvaranju izložbe, pored branitelja i udruga iz razdoblja Domovinskog rata, sudjelovali su: gđa. dr. Maja Grba Bujević, gđa. Ivana Fočić, gđa. Maja Vučić Knežević, brig. gen. Željko Gašparić, puk. Miroslav Car, puk. Rudolf Klicper, gđa. dr. Mirica Rapić, gđa. Renata i g. Matija Brunskole iz Metlike. Prezentirana su i dva dokumentarna filma: napad na Karlovac i 109 heroja 110. br. ZNG. Izložena su i dva ratna barjaka 110. br. ZNG koje su izvezle časne sestre Karmelićanke iz Remeta u vrijeme Domovinskog rata. Posjetitelji su sa zanimanjem pogledali izložbene eksponate.

 

11.06.2022. - sudjelovali smo na prigodnom druženju za Dan branitelja grada Zagreba u Hrvatskom Leskovcu. U organizaciji Udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata iz H. Leskovca, predsjednik g. Zdenko Kornet, mi smo priredili prigodnu izložbu naoružanja, ratnih fotografija i zemljovida iz našeg prostora, a HČZ grada Zagreba, predsjednik g. Rudi Klicper, postavio je svoje ratne fotografije o ratnim brigadama. OTK "Zlatni kotač", predsjednik g. Mladen Veršić, priredio je izložbu starodobnih vojnih vozila. Mi smo sudjelovali sa našim vozilom Fiat Campagniola, a promotivna vožnja je bila do Bratine gdje smo posjetili udrugu "Titanik - 100". Ovu udrugu sada vodi g. Kruno Žunac i upoznaje nas sa udrugom i aktivnostima koje provode. Po povratku sa promotivne vožnje, održan je prigodni program koji su priredili učenici OŠ "H. Leskovac", postavljeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima ovoga kraja. Nakon svečanog dijela programa, upriličeno je druženje sa domaćinima i gostima. Prije povratka u Klc., posjetili smo grob našeg starog prijatelja i pokretača naših Susreta, g. Želimira Meglaja na groblju u Lučkom. U kasno poslijepodne vratili smo se svojim kućama.

 

28.05.2022. - održali smo naš 20. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj, po predviđenom planu koji smo si zacrtali, u vrlo složenim vremenskim uvjetima. Na Susret se odazvalo 35 vozila, 10 motocikala i 23 terenca, a 2 vozila nisu bila u ovoj kategoriji. Predsjednik organizacijskog odbora, g. Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar Hrvatskih branitelja. Trasa promotivne vožnje bila je u istočnom dijelu naše županije, gdje su u Domovinskom ratu bila poljska skladišta MES-a, a prošli smo pored dva tijekom kretanja u Novigradu na Dobri. Posjetili smo Bazu Interventne postrojbe policije PU karlovačke u Erjavcu. Posjetili smo i OPG "Kovač", u Jaškovu, koji proizvode bučino ulje, orahe i lješnjake. Ovdje nas je dočekala i gradonačelnica Ozlja, gđa. Lidija Bošnjak. Svratili smo i u poznati restoran "Žganjer", gdje nas je gđa. Lidija Žganjer Gržetić upoznala sa poznatom štrudlom i Guinnessovom knjigom rekorda. Objedovali smo u Pastoralnom centru "sv. Vinko Paulski" u Novigradu na Dobri, a tu smo upriličili i vožnju u našem oklopnom transporteru M-60. Po povratku u Karlovac, posjetili smo Zavičajnu kuću KUD-a "sv. Ana" na Vučjaku. Planirano vrijeme povratka bilo je oko 19,00 sati, a cijelo vrijeme nas je pratila kiša. Na godinu planiramo isto jednu kratku turu uz upoznavanje našeg kraja.

https://cross-press.net/Docu/CROATIA/2022.05.28-SusretStardobnihVojnihVozila-Novigrad/

 

POZIV

PROGRAM

ORGANIZACIJSKI ODBOR