01.10.2022. - organizirali smo i proveli tradicionalni 11. orijentacijski cross za više razrede osnovne škole pod radnim nazivom "Crtom Turanjske bojišnice". Prijavilo se 15 ekipa, a na startu se pojavilo 13 koje su sve obišle zadanu trasu u dužini cca 14 km. Sudjelovalo je 6 OŠ; "Švarča", "Turanj", "Braća Seljan", "Dragojla Jarnević", "Banija" i "Rečica". Natjecatelji su bili zainteresirani i savladali kompletnu stazu u predviđenom vremenu. Pobijedila je ekipa OŠ "Švarče" sastava: Roko Trupković, vođa ekipe, David Banović i Matej Bunčić. Drugoplasirana ekipa je ekipa "Kralj Dmitar Zvonimir", OŠ "D. Jarnević" sastava. David Bijelić, vođa ekipe, Kristiano Vukušić i Jan Šestak. Trećeplasirana ekipa je ekipa "Banija 1" iz OŠ "Banija", sastava: Luka Turković, vođa ekipe, Marko Fičko i Tara Vidiček Ljubojević. Natjecatelji i mentori pohvalno su se izrazili o ovoj aktivnosti jer su danas djeca pokazala zainteresiranost za povijest grada, županije i Domovinskog rata.

 

24.09.2022. - sudjelovali smo na poziv Zveze Slovenskih častnikov Metlike na tradicionalnom obilježavanju poznate akcije "Vranov let" iz razdoblja NOB-a. Davne 1943. godine, na tada oslobođenoj teritoriji u Beloj Krajini, organizirano je prebacivanje ranjenika sa ovog prostora u talijansku Američku bazu kod grada Barija, transportnim avionom "Dakota 3 C". Na ovogodišnjem obilježavanju bio je i jedan od tih spašenih ranjenika već u poznim godinama. Na privremeno uređenom uzletištu, tadašnji partizani uredili su pistu odakle je u nekoliko navrata bilo polijetanje i slijetanje ovakvih zrakoplova koji bi dovozili humanitarnu pomoć iz baze u Bariju, a odvozili ranjenike na liječenje. O ovom događaju, govorili su: g. Darko Zevnik, gradonačelnik, g. Marijan Križman, predsjednik Oslobodilne fronte, g. Marijan Šarec, ministar obrane R. Slovenije, gđa. Polona Kambić, parlamentarka R. Slovenije, a svečanosti su nazočili još i gđa. Helen Tizdel i g. Samuel Kalić iz Veleposlaništva Velike Britanje. O ovom događaju knjigu je napisao g. Ralf Čerčils, američki građanin, sudionik ove akcije. Na svečanosti su nastupili vojnici Počasno - zaštitne bojne, ženski pjevački zbor iz Metlike te učenici OŠ sa recitacijama. Nastupili su i kostimirani pripadnici 1. Dolenjskog partizanskog odreda. Nakon planiranog programa, za sudionike je priređen prigodan domjenak. Mi smo još posjetili g. Alfonza Baškovića, kolekcionara povijesnog oružja i upoznali se sa njegovom zbirkom naoružanja i vojne opreme koju marljivo skuplja i izlaže u svojoj kući. Proveli smo ugodan dan i lijepo druženje sa našim prijateljima, Časničkim zborom i Veteranima Bele krajine.

 

18.09.2022. - sudjelovali smo na oldtajmerskom susretu u Velikoj Gorici koji je organizirao OTK "Turopolje" - g. Vladiir Štarkelj. Na ovom susretu bilo je starodobnih vojnih i civilnih vozila, motocikala i traktora. Posebnu draž susretu dali su kostimirani mladići i djevojke iz razdoblja 19. st. Cijelo vrijeme trajanja susreta izmjenjivali su se razni izvođači na centralnoj pozornici. Osmišljena je i jeftina, ukusna gastro ponuda. Susret je započeo u 15,00 sati, a završio službeno u 20,00 sati. Mi smo otišli ranije jer su nam došli naši članovi iz Rijeke. Ugodno smo se osjećali i lijepo proveli na ovom susretu. Organizatoru zahvaljujemo na pozivu i želimo im puno uspjeha u njihovim novim aktivnostima.

 

10.09.2022. - sudjelovali smo na sajmu militarija u Matuljima - Rijeka. Sajam je organizirala Udruga kolekcionara militarija Liburnijskog kraja - g. Damir Batistić, predsjednik, u prostoru "Hangar" u Matuljima. Sudjelovalo je više od 30 izlagača koji su izložili nekoliko tisuća predmeta iz raznih razdoblja vojne povijesti R. Hrvatske. Mi smo izložili ratne fotografije, dio naoružanja i dio razne vojne opreme korištene u Domovinskom ratu. Posjetitelji su bili zainteresirani za eksponate koje smo izložili i sa zanimanjem to razgledavali. Sajam je trajao od 08,00 - 13,00 sati, a zatim je bilo zanimljivo predavanje o našim policijskim postrojbama u Domovinskom ratu pod radnim nazivom: "Tanka plava linija", predavač g. dr. Neven Materljan. Dr. Neven je i sam bio pripadnik policijskih postrojbi pričuvnog sastava u početku Domovinskog rata, a zatim prelazi u HV na dužnosti Načelnika zdravstvene struke najprije u 111. br. ZNG a zatim u 305. Logističke baze u Rijeci. Nakon umirovljenja 2004. g. posvećuje se predstavljanju digniteta Domovinskog rata. Sajam su posjetili i učenici Srednje škole iz D. Rese - smjer puškar, voditelj prof. Davor Vidović. Vrlo zanimljivo smo proveli današnji dan i vratili se oko 16,00 sati u Karlovac.

https://poduckun.net/novosti/videofoto-odrzan-deseti-medjunarodni-susret-kolekcionara-militarije--vojne-memorabilije-policijskog-i-vatrogasnog-znakovlja-i-starina

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/opatija/susret-kolekcionara-militarije-od-metaka-vojnickih-kaciga-do-dzipova-i-vojnih-motocikala/

 

05.08.2022. - pridružili smo se svečanom obilježavanju 27. obljetnice VRO "Oluja" u organizaciji Karlovačke županije. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje kao i prvog predsjednika R. Hrvatske, dr. Franju Tuđmana, na Centralnom križu groblja Jamadol. Prigodnu molitvu predvodio je dekan karlovačkog dekanata, preč. Dražen Karačić. Svetu misu u crkvi "Presvetog Srca Isusova" i sjećanje na sve žrtve u Domovinskom ratu, predvodio je preč. Dražen Karačić, a msgr. Ferdinand Vražić u prigodnoj homiliji prisjetio se žrtve koju su naši branitelji dali tijekom Domovinskog rata i u samoj VRO tijekom izvođenja borbenih djelovanja. U Muzeju Domovinskog rata na Turnju, održano je prigodno predavanje na temu "Karlovačka županija  u Domovinskom ratu, 1991. - 1995." koje je održao brig./mir. Dubravko Halovanić. Nakon predavanja, udruga pripadnika "SJP GROM" imala je primjedbu na predavanje jer se njih ne spominje u sastavu OS na ovom prostoru. Ovo predavanje je koncipirano na razvoj Oružanih snaga i djelovanje postrojbi u ovom prostoru, gdje oni nisu bili ni uključeni niti su borbeno djelovali u sastavu postrojbi 4. OZ i ZP Klc. Ovim predavanjem prisjetili smo se svih naših branitelja, stradalnika i prognanika koji su dali svoju žrtvu na Oltar Domovine tijekom ratnih godina u sastavu naših postrojbi.