04.11.2020. - na sastanku Stožera voda i dogovoru za ovogodišnju redovnu elektronsku Godišnju skupštinu, koju ćemo održati 21. studenog 2020. godine, prisjetili smo se i 29. obljetnice bitke u Logorištu uz dokumentarni film i multimedijalno predstavljanje te bitke. Prije 29 godina kasarna JNA "Stjepan Milašinčić - Šiljo", izvršila je borbeni proboj iz okruženja, jedini u 5. Vojnoj oblasti i u proboju od 04. - 06. studenog 1991. godine, izvukla ljudstvo i dio tehnike sa dijelom MTS-a na okupiranu teritoriju. Ova borbena akcija bila je koordinirana iz SSNO u Beogradu preko Zapovjedništva OG-1 na Zrinu i postrojbi koje su prihvatile snage iz kasarne na crti Turanjske bojišnice. Velikim pritiskom na Turanj, zavarali su naše snage, a proboj izvršile u suprotnom smjeru: kasarna - Belajske Poljice - Ladvenjak - Selište - Markušići - s. Malići. Bitka sa tenkovima trajala je tri dana i dvije noći, a neprijateljske snage devastirale su prostor kroz koji su prošli uz velike materijalne štete i ljudske žrtve. Sela kroz koja su prošli: Logorište, Belajske Poljice, Ladvenjak, Selište, Markušići, Podvožić, Gornji i Donji Velemerić, sa više od 120 devastiranih obiteljskih kuća i oko 200 gospodarskih objekata sa 16 ubijenih civila i 17 pripadnika ZNG. U početnoj fazi ove borbene akcije, naše su snage pretrpjele borbeni neuspjeh, a u drugoj fazi i brzom snalaženju, pružili su otpor i zaustavili neprijateljske snage nanijevši im gubitke u ljudstvu i tehnici, a prisilili su ih i na izmjenu prvotne namjere o iseljavanju kompletne kasarne za 6 - 8 dana. U borbama su sudjelovani pripadnici 110. br. ZNG, pripadnici 137. br. HV, pripadnici NZ iz mjesta kroz koja su prolazili. Na ovom prostoru sudjelovali su i pripadnici 3 bojne 2. gardijske brigade, koji su ostali kod kuće na odmoru jer se ova bojna izmjestila sa našeg prostora 2. studenog u Dugo Selo. Ova je bitka bila druga po angažiranju tenkova i borbe sa tenkovima, odmah iza Vukovarske bitke, a jedinstvena u borbenom proboju iz okruženja.

 

24.10.2020. - u selu Stipan na Kordunu, postavljeno je spomen obilježje za poginulog pilota 1. eskadrile HRZ-a, pok. puk. Miroslava Perisa. 1993. g. u povratku nakon izvršenog borbenog zadatka, avion MIG-21 je pogođen raketom SA-7 "Grall", a pao je u blizini sela Stipan gdje je poginuo i pilot puk. Miroslav Peris. Njegova obitelj i udruge proistekle iz Domovinskog rata postavile su prigodno spomen obilježje. Mi smo danas oko spomen obilježja posadili sadnice koje bi u budućnosti trebale osigurat lakše održavanje spomen obilježja, a mjesto bi trebalo biti uočljivije i lakše dostupno. Tijekom radova pratila nas je kiša, ali nas to nije omelo u našem planu pa smo uspjeli prirediti i prigodni objed na žaru.

 

17.10.2020. - u suradnji sa mladima iz DVD-a "Hrnetić - Novaki" danas smo organizirali izobrazbu sa praktičnim radom na orijentaciji u prirodi po temi: kretanje po nepoznatom terenu sa zemljovidom i kompasom. Sudjelovali su mladi iz ovoga DVD-a i naši članovi udruge. Ovu izobrazbu smo organizirali na inicijativu voditelja DVD-a "H - N", g. Roberta Hranilovića i njegovih pomoćnika. Prošli ponedjeljak smo u sklopu ove izobrazbe organizirali prigodno predavanje u prostorijama društva, a danas smo to praktično provjerili na terenu. Voditelj izobrazbe bio je brig./mir. Dubravko Halovanić. Na planinarskom domu na Vinici, proveli smo i izobrazbu po ovoj temi na sravnavanju zemljovida i zemljišta kako bi polaznici izobrazbe stekli uvid kako je to zemljište prikazano na zemljovidu. Svi polaznici bili su zainteresirani za rad i aktivno su sudjelovali u ovoj izobrazbi. Na kraju današnje aktivnosti svi sudionici su si pripremili prigodan zalogaj na otvorenoj vatri uz šalu i prepričavanje dogodovština sa današnje izobrazbe. Nadamo se kako će im to ostati u ugodnom sjećanju.

 

02.-10.10.2020. - u vojarni "110. br. ZNG/HV" u Kamenskom, postavili smo prigodnu izložbu povodom 29. obljetnice Dana inženjerije, roda inženjerije i Dana vojne kapelanije "Sveti anđeli čuvari". Na ovoj svečanosti podijeljene su prigodne zahvalnice, priznanja i nagrade zaslužnim pripadnicima ove postrojbe, a prigodan govor održali su zapovjednik inž. pukovnije, brig. Alan Srpak i načelnik stožera i zamjenik zapovjednika H KoV-e, gen.bojnik Tihomir Kundid. Za tu prigodu postavili smo prigodnu izložbu ratne fotografije, zemljovida, naoružanja, radio uređaja i dokumentarnih filmova iz razdoblja Domovinskog rata. Izložbu je otvorio i razgledao gen.boj. Tihomir Kundid, kao i nazočni pripadnici ove pukovnije. Svetu misu za poginule branitelje i pripadnike ove pukovnije, slavio je fra. Matej Ećimović, vojni kapelan iz Gospića zajedno sa vojnim i policijskim kapelanima i svećenicima karlovačkog dekanata. Tom prigodom blagoslovljeno je i novo zvono ove kapelanije na budućoj kapelici ove pukovnije. Voinici i vojnikinje, dočasnici i časnici bili su zainteresirani za našu izložbu. Iskrene čestitke i još puno akcija i aktivnosti želimo ovoj pukovniji i njezinim pripadnicima.

 

14.09.2020. - prije 27 godina na današnji dan, poginuo je naš domaći sin i vrstan pilot 1. borbene eskadrile HRZ-a, puk. Miroslav Peris. U suradnji sa udrugom Specijalne policije "Grom", obitelji pok. Perisa i Banijanskom školom, posjetili smo mjesto stradavanja puk. Perisa u s. Stipan na Kordunu. Miroslav Peris je bio učenik osnovne škole na Baniji, a završio je Vojnu gimnaziju u Mostaru i Vojnu akademiju u Zadru. Radio je na Vojnom aerodromu "Klek 505", pored Bihaća u 352. izviđačkoj eskadrili. Po izbijanju pobune srpskih separista i otvorenog ranog sukoba tadašnje JNA protiv Republike Hrvatske, pilot M. Peris prelazi na stranu R. Hrvatske i sudjeluje u stvaranju 1. borbene eskadrile Hrvatskog zrakoplovstva 1992. g. gdje zajedno sa svojim istomišljenicima štiti hrvatsko nebo. U jednoj borbenoj akciji na današnji dan prije 27 godina, u uspješno obavljenom zadatku, pilot i njegov avion MIG-21 BIS, nisu se vratili sa zadaće. Pogođeni su i oboreni iznad sela Stipan na Kordunu u Domovinskom ratu. Danas smo evocirali uspomenu na taj događaj i posjetili mjesto stradavanja. U subotu, 19.09. udruga SJP "Grom" organizirat će Ultra maraton od osnovne škole na Baniji do mjesta Sošice na Žumberku, odakle potiče puk. M. Peris. Uz put će se položiti lampioni i cvijeće na grob puk. Perisa u Hrnetiću na groblju i upaliti lampion u Krašiću kod spomen obilježja blaženom A. Stepincu.