29.08.2019. - u Parku Bedema ljubavi, ispred Zapovjedništva HKoV-e, položeni su vijenci i upaljene svijeće za poginule branitelje tijekom Domovinskog rata. Prije 28 godina na ovom mjestu organiziran je skup majki čiji su sinovi bili u JNA na odsluženju vojnog roka po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Skup su organizirali Samostalni sindikati i Hrvatska žena, ogranak Karlovac, a skupu su se pridružile većinom majke i žene u radnim organizacijama iz prostora Karlovca, više od 10.000 sudionika. Skup je organiziran ispred današnje Komande garnizona Karlovac, a majke su tražile povrat sinova iz JNA kako ne bi bili korišteni za vojnu intervenciju protiv Hrvatske, jer se ratna opcija osjećala u zraku. Na današnjem skupu vijence su položili izaslanstva grada Karlovca, županije, HV i MUP-a, Samostalnih sindikata i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Evociranje uspomena na taj događaj upriličili su g. Vito Begović i gđa. Slavica Kavicki, sudionici i organizatori od prije 28 godina. Ovogodišnjem skupu obratila se i zahvalila gđa. Navijalić, zamjenica gradonačelnika.

 

10.08.2019. - sudjelovali smo u obilježavanju 24. obljetnice VRO "Oluja" i povratku branitelja sa ratišta nakon završetka Domovinskog rata. U organizaciji HČZ - ogranak D. Resa, predsjednik brig./mir. Marko Benić, udruge pripadnika 137. br., predsjednik puk./mir. Ivo Benić i grada D. Rese, gradonačelnik g. Tomislav Boljar, organizirano je druženje branitelja u amfiteatru gradskog parka D. Rese. Mi smo sudjelovali sa izložbom naoružanja koje je korišteno tijekom Domovinskog rata, a sve smo to dopremili u stradobnom vojnom vozilu Fiat Campagniloa AR - 55. Naša postava bila je od 16,00 - 19,30 sati, a puno branitelja je pogledalo izloženo naoružanje. Svatko od njih je imao svoju interesantnu priču iz rata ili neku dogodovštinu sa oružjem koje su koristili u ratu. Ovdje su se uključli i drugi pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pa su policajci pripremali gulaš i vojnički grah. Navečer je bio prezentiran dokumentarni film o ratu u Karlovačkoj županiji kao i niz dokumentarnih filmova sa ovoga našeg prostora. Bilo je ugodno družiti se sa braniteljima i slušati njihove priče iz rata. Ovom jednostavnom gestom, prisjetili smo se događanja iz razdoblja stvaranja naše Domovine i žrtava koje su tada posijane.

 

04.-05.08.2019. - sudjelovali smo na obilježavanju 24. obljetnice VRO "Oluja-95.". Mi smo na ovo obilježavanje išli sa starodobnim vojnim vozilom "Fiat Campagniola AR-55", zajedno sa našim prijateljima iz Karlovca i Zagreba. Krenuli smo 04.08. u 08,30, a posjetili smo OPG "Novković" u Točku, gdje smo bili posluženi kvalitetnim sirevima. Na Plitvicama smo upalili lampion na spomen obilježje prvog poginulog u Domovinskom ratu, Josipa Jovića. Kretanje smo nastavili do Knina, a smjestili smo se u vojarnu "4. gbr. Pauci". Nakon smještaja, posjetili smo poznato izletište "Krčić", gdje smo se odmarali i večerali. Rano ujutro, 05.08. naš nastup sa starodobnim vojnim vozilima i motoristima bio je u 06,50 sa smještajem uz TT Zbor na željezničkoj postaji. Postavili smo i lampion za poginule branitelje u ovoj operaciji na spomen obilježje kao sve braniteljske udruge nakon svečanog programa na Trgu A. Starčevića. Nakon sv. mise i objeda, krenuli smo u povratak za Karlovac.

 

Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja želi Povijesna postrojba "Karlovački počasni vod ZNG-'91."

 

30.07.2019. - skupina branitelja i kolekcionara iz Rijeke, danas je posjetila Karlovac - Zvijezdu, prostorije HVIDR-e sa Spomen sobom, Muzej na Turnju, Vatrogasni muzej, izložbu grbova na Starom gradu, autora g. Zvonka Gerbera, Stari grad Dubovac, u našem vojnom vozilu tipa "Pinzgauer 710 K". Ovi naši prijatelji dolaze nam na naše Susrete starodobnih vojnih vozila i izlažu svoje makete, odore i znamenje Hrvatske vojske iz razdoblja Domovinskog rata. Kako imamo zajedničke sklonosti, dogovorili smo i ovaj poseban posjet našem gradu sa lokacijama koje smo zajednički posjetili. Naši gosti bili su impresionirani našim gradom i puni utisaka vratili se u rodni grad na moru s kojim nas povezuje povijesna cesta "Lujzijana" izgrađena početkom 19. st. Posebno su ih impresionirali naši parkovi i zelenilo koje brižno održavaju djelatnici "Zelenila". Ovi su branitelji svoja ratna iskustva stjecali na Ličkom ratištu u sastavu 111. br. ZNG, 128. br. HV, 306. LoB-e i SJP "Ajkule" pa su se lako uklopili i shvatili naše probleme na bojišnici. Dogovorili smo i zajednička djelovanja u budućnosti kako bi se još više povezali i zbližili.