11.11.2022. - sudjelovali smo na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja karlovačke 13. domobranske pukovnije. Ova je postrojba ustrojena 15.11.1992. g., a djelovala je do 30.06.1995. kada je rasformirana, a branitelje popunjavaju ostale postrojbe tadašnjeg ZP Karlovac, prvenstveno 110. karlovačku brigadu i pristožerne postrojbe ZP Klc. Danas je predstavljena monografija ove postrojbe u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "I. G. Kovačić". Monografiju su napisali pripadnici ove pukovnije uz iznošenje svojih doživljaja i opisa vremena u kojem su djelovali. Ilirska dvorana bila je popunjena do posljednjeg mjesta uz prigodni program učenika Glazbene škole u Karlovcu. Predstavljanje knjige vodio je uređivački kolegij sa recenzentima, gen.zbora Pavlom Miljavcem i brig. Milanom Malešom.

 

08.11.2022. - sudjelovali smo na komemoraciji za 17 poginulih pripadnika 129. br. koji su poginuli na današnji dan prije 31 godinu. Sv. misu predvodio je msgr. Ferdinand Vražić i nadahnuto je govorio u homiliji o ovom i sličnim događajima iz razdoblja Domovinskog rata. Nakon sv. mise, postavljeni su vijenci i upaljeni lampioni na spomen obilježje uz kapelicu "Uznesenja sv. Križa" u Draganićkim Mrzljacima. Na komemoraciji je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar Hrvatskih branitelja, g. Tomo Medved, naša županica, gđa. Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik, g. Damir Mandić, gradonačelnica Ozlja, gđa. Lidija Bošnjak, NO gđa. Anica Domladovac i brojne udruge proistekle iz razdoblja Domovinskog rata.

 

06.11.2022. - obilježena je 31. obljetnica proboja tenkova iz kasarne u Logorištu, danas u s. Belaj. Svetu misu i prigodnu homiliju vodio je msgr. Ferdinand Vražić, prisjećajući se nevinih žrtava i stravične materijalne štete koju su počinili vojnici i pobunjeni Srbi prilikom proboja kroz Belajske Poljice - Belaj - Podvožić - Ladvenjak - Selište - Markušiće i Dolnji Velemerić. Uz msgr. F. Vražića, sudjelovali su i svećenici ovoga kraja. Proboj je započeo 04. studenog i nakon pretrpljenog borbenog neuspjeha, kolona se vraća u kasarnu gdje zapovjednik ppuk. B. Hercegovac donosi odluku o ustrojavanju probojne kolone borbenih vozila i kolone kamiona sa borbenom opremom, streljivom i MTS koja kreće 05.11. u 14,30 sada u smjeru s. Ladvenjka. Kako izvještava k-dant Hercegovac, kolona se pod borbom probija do s. Markušića gdje zanoćuje i nastavlja 06.11. do D. Velemerića, a u 10,00 prelazi čelom kolone most na r. Korani u s. Malići i u 11,00 čelom kolone izbija u Vojnić. Prilikom ovoga proboja, jedinstvenog u 5. VO tadašnje JNA, poginulo je 18 civila, 19 branitelja HV i 13 vojnika tzv. JNA i rezervista. Nakon sv. mise, vijence i upaljene svijeće za žrtve ovoga proboja i sve žrtve kroz ratove na ovom prostoru, postavili su na spomen obilježje gđa. Martina Furdek Hajdin u ime MHB i KŽ, g. Ivan Jušić u ime MORH-a, NO g. Dražen Peraković, g. Tomislav Boljar, gen. J. Stojković i gđa. K. Srakovčić ispred grada D. Rese. Prigodna sjećanja na ovaj događaj, održali su gđa. Martina Furdek Hajdin, gen. Josip Stojković, g. Ivan Jušić, a udruge proistekle iz Domovinskog rata, upalili su prigodne lampione. Prigodno evociranje uspomena na ovaj dan održao je puk./mir. Stjepan Brnardić, sudionik ovoga događaja.

 

31.10.2022. - sudjelovali smo na polaganju vijenaca i paljenju lampiona za Sve svete. Ovu aktivnost organizirali su u Zapovjedništvu HKoV-a, a vijence i lampione postavili su delegacije iz sastava MORH-a, PU Klc., županije i grada. Udruge proistekle iz Domovinskog rata postavili su upaljene lampiona. Blagoslov i prigodnu homiliju održao je vlč. Ivan Blaževac, vojni kapelan u Z. H. KoV-e, prisjećajući se svih svetaca kao običnih ljudi i apostola koji su slijedili Isusa za njegova života, a kasnije širili vjeru po svijetu.

 

04.10.2022. - u OŠ. "Braća Seljan" organizirali smo prigodnu izložbu povodom 31. obljetnice stravičnog napada na naš grad pod radnim nazivom: "Naš ranjeni grad - 1991. g.". Izložbu smo zajednički sa školom svečano otvorili danas u 11,00 sati, a učenici su priredili prigodan program koji je oduševio nazočne. Na izložbi su govorili; gđa. Marija Šćulac, gđa. Draženka Sila Ljubenko, gđa. Jasmina Budinski, ravnateljica OŠ, g. Špiro Janović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i gen. zbora Pavao Miljavac, koji je i otvorio izložbu. Izložili smo povijesne zemljovide, ratne fotografije, sredstva veze, zbirku projektila, pješačko naoružanje i MES. Grad kao suorganizator našeg 11. crossa, pomogao je u organizaciji crossa, pa je gđa. Draženka Sila Ljubenko, pročelnica iz GUK-a, podijelila priznanja, nagrade knjigom, medalje i pehare za prve tri plasirane ekipe. Podijeljene su i zahvalnice suradnicima koji su pomogli u organizaciji i provođenju 11. crossa. Nakon otvorenja izložbe, učenici i gosti pogledali su izložene eksponate i fotografije uz sjećanje na naše branitelje koji su svojom hrabrošću, znanjem i lukavstvom nadmudrili i osujetili neprijateljska osvajanja i na ovim našim prostorima. Izložbu i cross organizirali smo u sklopu obilježavanja tradicionalne manifestacije "Sjećanje na Turanj". Izložba će ostati otvorena do 18.10. i može se razgledati u ovoj školi.