02.-10.10.2020. - u vojarni "110. br. ZNG/HV" u Kamenskom, postavili smo prigodnu izložbu povodom 29. obljetnice Dana inženjerije, roda inženjerije i Dana vojne kapelanije "Sveti anđeli čuvari". Na ovoj svečanosti podijeljene su prigodne zahvalnice, priznanja i nagrade zaslužnim pripadnicima ove postrojbe, a prigodan govor održali su zapovjednik inž. pukovnije, brig. Alan Srpak i načelnik stožera i zamjenik zapovjednika H KoV-e, gen.bojnik Tihomir Kundid. Za tu prigodu postavili smo prigodnu izložbu ratne fotografije, zemljovida, naoružanja, radio uređaja i dokumentarnih filmova iz razdoblja Domovinskog rata. Izložbu je otvorio i razgledao gen.boj. Tihomir Kundid, kao i nazočni pripadnici ove pukovnije. Svetu misu za poginule branitelje i pripadnike ove pukovnije, slavio je fra. Matej Ećimović, vojni kapelan iz Gospića zajedno sa vojnim i policijskim kapelanima i svećenicima karlovačkog dekanata. Tom prigodom blagoslovljeno je i novo zvono ove kapelanije na budućoj kapelici ove pukovnije. Voinici i vojnikinje, dočasnici i časnici bili su zainteresirani za našu izložbu. Iskrene čestitke i još puno akcija i aktivnosti želimo ovoj pukovniji i njezinim pripadnicima.

 

14.09.2020. - prije 27 godina na današnji dan, poginuo je naš domaći sin i vrstan pilot 1. borbene eskadrile HRZ-a, puk. Miroslav Peris. U suradnji sa udrugom Specijalne policije "Grom", obitelji pok. Perisa i Banijanskom školom, posjetili smo mjesto stradavanja puk. Perisa u s. Stipan na Kordunu. Miroslav Peris je bio učenik osnovne škole na Baniji, a završio je Vojnu gimnaziju u Mostaru i Vojnu akademiju u Zadru. Radio je na Vojnom aerodromu "Klek 505", pored Bihaća u 352. izviđačkoj eskadrili. Po izbijanju pobune srpskih separista i otvorenog ranog sukoba tadašnje JNA protiv Republike Hrvatske, pilot M. Peris prelazi na stranu R. Hrvatske i sudjeluje u stvaranju 1. borbene eskadrile Hrvatskog zrakoplovstva 1992. g. gdje zajedno sa svojim istomišljenicima štiti hrvatsko nebo. U jednoj borbenoj akciji na današnji dan prije 27 godina, u uspješno obavljenom zadatku, pilot i njegov avion MIG-21 BIS, nisu se vratili sa zadaće. Pogođeni su i oboreni iznad sela Stipan na Kordunu u Domovinskom ratu. Danas smo evocirali uspomenu na taj događaj i posjetili mjesto stradavanja. U subotu, 19.09. udruga SJP "Grom" organizirat će Ultra maraton od osnovne škole na Baniji do mjesta Sošice na Žumberku, odakle potiče puk. M. Peris. Uz put će se položiti lampioni i cvijeće na grob puk. Perisa u Hrnetiću na groblju i upaliti lampion u Krašiću kod spomen obilježja blaženom A. Stepincu.

 

12.09.2020. - udruga Turističkih vodiča "Bastion" iz Karlovca održala je edukaciju za svoje čanove na prostoru desne obale r. Kupe. Za tu prigodu na edukaciju se putovalo u našem vozilu Pinzgauer, a posjećeno je OPG "Gliboki brod - Marinković" u Brežanima i Žitna lađa "Zora" u Brođanima. Edukacija je bila organizirana od strane TZGK, i vrlo je korisna. Članovi udruge "Bastion" bili su vrlo zadovoljni vožnjom u terenskom vozilu, pa je nastao i ovaj video zapis.

 

05.09.2020. - održali smo naš 18. susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj, malo u skraćenom obimu, ali je ipak održan. Na susret se odazvalo 72 sudionika i 25 vozila i to: 9 motocikala i 16 terenaca. Po predviđenom programu, susret je otvorila gđa. Martina Furdek Hajdin, županica KŽ, a na svečanom otvaranju govorili su još i g. Damir Mandić, gradonačelnik i g. Marko Vuković, predsjednik Organizacijskog odbora. Po dolasku vozila na mjesto okupljanja, Trg bana Jelačića u Zvijezdi, maketari iz Opatije; Damir Batistić, Čestimir i Damjan Komarek, izložili su svoje makete borbene tehnike i odore iz razdoblja Domovinskog rata. Vojnički doručak podijeli su djelatnici i volonteri GD CK Karlovac. Poštivale su se epidemiološke mjere pa se ova mala skupina raspršila po Trgu i oko vozila. Prva točka posjete bio je Muzej vatrogastva kroz koji nas je proveo Dražen Petrić. U Centru za beskućnike proveo nas je Petar Banić i uz praktičan obilazak poligona za praktikum, upoznao nas sa djelovanjem ovoga Centra. Nastavljamo putovanje kroz grad do Poslovne zone "Korana", koju nam predstavlja g. Željko Fanjak, direktor. Putovanje nastavljamo do Barilovačkog Leskovca i posjećujemo Župnu crkvu "sv. Josipa" koju nam predstavlja vlč. Tomislav Krajačić. Ova je crkva stradala u Domovinskom ratu i još liječi rane. Nastavljamo putovanje do Sv. Petra Mrežničkog, gdje imamo objed i odmor. Župnu crkvu "sv. Petra" predstavio nam je preč. Milan Pavlek, a sa bogatom poviješću ovoga kraja upoznao nas je g. Juraj Čunović, povjesničar. Nakon objeda koji nam je priredio restoran "Panorama" i odmora pod šatorom koji su postavili vojnici Inž. pukovnije HV, podijelili smo naše zahvalnice i priznanja vozačima, donatorima i suradnicima. Izabrano je najstarije vozilo koje ima Želimir Krističević, Jeep Ford iz 1942. g., a koji je i najstariji vozač na susretu, rođen 1942. g. Najstariji motocikl ima Marijan Frketić, BMW R65 iz 1979. g. Najkompletnije vozilo ima gđa. Nada Tuđan, Jeep Ford iz 1943. g. Naši najvjerniji vozači su i dalje Ivan Skender i Ivan Kosturić, koji na našim susretima sudjeluju od početka, već 18 godina. Najmlađi sudionik susreta je Marko Car, koji ima 13 godina i pomaže djedu Miji u popravljanju i uređenju starodobnih vozila. Ovdje nas je dočekao Mario Polović, OPG "Maline Polović" i počastio nas svojim slasnim plodovima u sokovima, đemu i vinu od malina. Nastavljamo putovanje do D. Rese, gdje nas dočekuje g. Tomislav Boljar, gradonačelnik i u Amfiteatru upoznaje sa ovim zanimljivim industrijskim gradom. Počastio nas je i pićem pa smo okrijepljeni krenuli natrag na Trg u karlovačku Zvijezdu. Cijelo vrijeme prate nas vrijedni i iskusni Policijski službenici; g. Antun Škrtić i Marko Belavić iz PPRP Karlovac. Zamoreni, ali okrijepljeni današnjim druženjem, rastajemo se sa porukom za naredno druženje na 19. susretu iduće godine.

 

29.08.2020. - Na današnji dan, 29. kolovoza 1991. g. Savez sindikata i Hrvatska žena, organizirali su prosvjedni skup u Karlovcu ispred Komande grada protiv odlaska naših mladića u JNA, gdje se koriste za napade na Hrvatsku policiju i pojedina mjesta. Spomen križ i fontana izgrađeni su za 4 obljetnicu ZP Karlovac, 1995. g. nakon veličanstvene VRO "Oluja", kao simbol sjećanja i stradanja za sve žrtve u Domovinskom ratu. Fontana i križ uređeni su ispred zapovjedništva ZP Klc, za vrijeme zapovjednika gen.boj. Miljenka Crnjca. Na današnjoj komemoraciji sudjelovali su predstavnici Sindikata, županije, grada, Hrvatske vojske i policije i udruga proisteklih u Domovinskom ratu. Današnje evociranje spomena na te burne i povijesne dane prisjetio se g. Begović, predstavnik Sindikata, koji je i tada bio uključen u organizaciju skupa pod nazivom "Bedem ljubavi".