03.11.19. - sudjelovali smo na komemoraciji u Belaju, u organizaciji Općine Barilović, u spomen za žrtve iz razdoblja Domovinskog rata, a koje su prouzročili pobunjeni Srbi i JNA, prilikom proboja iz kasarne u Logorištu. U kapelici M.B. Fatimske, u Belaju, prikazana je sv. misa koju je predvodio biskup šibenski, msgr. Tomislav Rožić,a koji je istakao žrtve iz Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Ovaj je prostor bremenit turbulencijama i opterećen ratovima, pa su ljudski i materijalni gubici veliki. Nakon sv. mise, u dvorištu kapelice, održan je prigodni program uz polaganje vijenaca i paljenje lampiona na spomen obilježje sa 651 poginulim, od koji su 51 poginuli u Domovinskom ratu sa ovoga prostora. Proboj iz kasarne u Logorištu trajao je od 04. - 06. 11. 1991. g. i jedini je proboj JNA i pobunjenih Srba u R. Hrvatskoj, a borba sa tenkovima druga je bitka protiv oklopa nakon Vukovarske iz razdoblja Domovinskog rata. I učenici OŠ "Barlović" kao i Župni zbor "sv. Vid" iz Ladvenjka, priredili su prigodni muzičko - recitatorski program za sve nazočne, prisjećajući se žrtava ovoga kraja i svih poginulih za slobodu Hrvatske.

 

04.10.2019. - povodom 28. obljetnice žestokog napada neprijateljske vojske, pobunjenih Srba i paravojnih formacija na pomoćnom smjeru napada OG - 1; Vojnić - Tušilović - Karlovac, sa Korduna na grad Karovac, a posebno na predgrađe grada, Turanj, danas smo evocirali uspomene na te događaje. Tom prigodom u OŠ "Turanj", otvorili smo prigodnu izložbu ratne fotografije, MES-a, sredstava veze i projektila, pod nazivom "Sjećanje na Turanj - 91." Tom prigodom podijeljene su zahvalnice sudionicima, priznanja, medalje i nagrade osvajačima postignutih rezultata na našem crossu, održanom 28.09.2019. g. Podjelu nagrada za cross i izložbu otvorio je gen.zbora Pavao Miljavac, naš ratni zapovjednik ZP Klc. i sadašnji predsjednik HGZ-a uz nazočnost brojnih generala, gostiju i pripadnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Učenici ove škole priredili su prigodni program za sve goste i uzvanike. Program je nastavljen uz komemoraciju na spomen obilježju na Turnju i obilasku Muzeja Domovinskog rata. Za sve sudionike današnjeg događanja, članovi Gradske četvrti "Turanj" priredili su prigodnu okrijepu. Na ovo događanje došli su i naši gosti iz Rijeke - Kolekcionari militarija i izložili makete borbene tehnike iz razdoblja Domovinskog rata kao i članovi Časničkog zbora Slovenske vojske iz Metlike i Veterani vojne za Sloveniju iz Bele Krajine. Našu izložbu smo organizirali u OŠ "Turanj" uz svesrdnu pomoć nastavnika i ravnateljice gđe. Snježane Žunac.

 

28.09.2019. - već tradicionalno organizirali smo 10. orijentacijski cross "Crtom Turanjske bojišnice", a ove godine odazvalo se 5 osnovnih škola i to: "Turanj", "Banija", "Braća Seljan", "Dragojla Jarnević" i "Švarča" sa 12 ekipa. Ovogodišnja staze bila je duga 14,5 km, a vodila je dijelom crte Turanjske bojišnice. Sve ekipe su obišle sve zadane kontrolne točke i to: Trg Hrvatskih redarstvenika, Opća bolnica na Švarči, stari most na r. Mrežnici u M. Polju, Muzej Domovinskog rata na Turnju, Trg 129. br. HV u G. Mekušju i ponovo na Trg Hrvatskih redarstvenika. Prije početka takmičenja, svi sudionici su sudjelovali u postavljanju lampiona uz spomen ploču poginulih policajaca PU karlovačke iz razdoblja Domovinskog rata, u predvorju PU karlovačke. Takmičenje je započelo 09,00 sati, a završilo u 13,34 sata. Najbolje rezultate postigla je ekipa "Hrenovke" iz OŠ "Braća Seljan" u sastavu: Mia Malović, Nika Pleša i Tara Kranjčević. Drugo mjesto zauzela je ekipa "Lavovi" iz OŠ "Turanj" u sastavu: Edvin Ružnić, Fran Malešić i Danijel Bosnić. Treće mjesto zauzela je ekipa "Tigrovi" iz OŠ "Braća Seljan" u sastavu: Luka Milandić, Dino Spudić i Tin Cibulka. U ovogodišnjoj organizaciji crossa pomogli su nam volonteri GD CK Karlovac, koji su popunili neke naše radne točke. Zahvaljujemo ravnateljima i mentorima koji su pripremili, organizirali i doveli ekipe na takmičenje. Kako je dan bio ugodno sunčan, svi naši takmičari uz ugodno druženje i šetnju po nepoznatom terenu, proveli su sadržajno prijepodne za dugo sjećanje.

 

14.09.2019. - na današnji dan, prije 26 godina, u borbenoj akciji na prostoru okupiranog Korduna, poginuo je naš pilot borbenog aviona MIG - 21 BIS, puk. Miroslav Peris, pri izvršavanju postavljenog borbenog zadatka. Miroslav Peris je bio i učenik ove škole, a po završetku škole odlazi u Vojnu gimnaziju u Mostar i Vojno zrakoplovnu akademiju u Zadar. Po izbijanju velikosrpske agresije na R. Hrvatsku, prelazi na stranu Hrvatske vojske i uključuje se u 1. borbenu eskadrilu HV. Svoje borbene zadaće izvršavao je predano i savjesno, štiteći hrvatsko nebo od pobunjenih Srba i nasrtaja raspadajuće JNA. U ovoj školi postavljena je prošle godine spomen ploča našeg učenika i vrsnog pilota, a toga trenutka i tih slavnih događanja iz razdoblja Domovinskog rata, prisjetili smo se i danas. Skup je popratila i vrsna violinistica ove škole. Okupljanje je bilo u školi, a obratili su nam se gđa. Antonija Mastelić - Milanović, ravnateljica i g. Damir Mandić, gradonačelnik, uz evociranje na taj događaj i učenika ove škole. Postavljeni su cvjetni aranžmani i upaljene svijeće za poginulog pilota, a Udruga specijalne policije KŽ organizirala je i ultra maraton u sjećanje na ovaj događaj od škole do njegovog rodnom mjesta Sošice na Žumberku. Posjećeno je i groblje u Hrnetiću kao i mjesto pada oborenog aviona 14.09.1993. g. u selu Stipan na Kordunu. Pored gradskih i policijskih struktura, ovdje su bili i njegovi kolege iz HRZ-a, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i maratonci iz više naših klubova.

 

05.09.2019. - u organizaciji KPA "Vodomar" iz D. Rese, realizirali smo predavanje za članove ovoga kluba o MES i NUS. Kako u našim rijekama ima još ostataka minsko-eksplozivnih sredstava i neaktiviranih ubojnih sredstava, rukovodstvo ovoga kluba pozvalo nas je za organizaciju jednog ovakvog predavanja, g. Edo Dol, predsjednik i g. Ivo Špelić, tajnik, a kako bi se svi zainteresirani članovi upoznali sa MES i NUS. Uz predavanje prikazali smo i dva kratka dokumentarna filma: "Polja smrti" i "Poslije rata", koja su vrlo edukativna jer se radi o konkretnim događajima iz razdoblja Domovinskog rata na ovu temu. Uz naše predavanje uključili su se i njihovi članovi koji su prenijeli svoja iskustva na mlađe članove i to: g. Ivica Samovojska i gđa. Anita Gračan. Sudionici predavanje bili su zainteresirani za ovo predavanje i uključili se u razgovor nakon predavanja, uz iznošenje osobnih iskustava tijekom ronjenja na raznim aktivnostima.