10.12.2020. - zajedno s Memorijalnim centrom Hrvatskih branitelja "Damir Pintar" iz Karlovca i našom udrugom, organizirali smo obilježavanje 21. obljetnice smrti Prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Na današnji dan napustio nas je naš prvi predsjednik koji je bio i prvi zapovjednik Hrvatske vojske, a uspješno je vodio sve borbene akcije i operacije koje su uokvirile našu današnju državu, obranili smo se od agresije, oslobodili okupirana područja i mirno integrirali dio okupiranog prostora istočne Slavonije. Država je međunarodno priznata i danas kao članica u sklopu Euoropske unije. To je bila vizija predsjednika Tuđmana. Kao časnik JNA, nije se slagao sa jednoumljem tadašnjeg partijskog sustava, pa je bio izložen šikaniranju i oduzimanju građanskih prava, na raznim montiranim procesima osuđivan i zatvaran u jugoslavenske kazamate, a nije klonuo duhom i imao je svoj cilj. Mi ga pamtimo kao stvaraoce naše države i sjećamo ga se kao takvoga pa smo to danas i pokazali. Na današnjoj komemoraciji sudjedovali su članovi udruga proisteklih iz razdoblja Domovinskog rata i članovi Gradskog odbora HDZ-a na čelu sa g. Damirom Mandićem, predsjednikom i našim gradonačelnikom.

 

21.11.2020. - održali smo našu Redovnu godišnju skupštinu Zbora voda, a kako su specifični uvjeti, Skupština je održana uz poštivanje epidemioloških mjera koje su na snazi, elektronskim putem. Svi naši članovi dobili su sve potrebite dokumente poštom tri tjedna ranije. Na dan održavanja Skupštine, veza se uspostavljala od 09,00 - 20,00 sati, a javilo se 13 od 16 naših članova. Glasovanje je bilo elektronski ili poštom, kako je kome odgovaralo. Svi dokumenti usvojeni su jednoglasno, a usvojeni su izvještaji ; predsjednika, zapovjednika voda, financijski i Suda časti. Izvršene su i promjene u Stožeru voda. Tijekom godine, iako su uvjeti bili vrlo složeni, a financijska sredstva minimalna, održali smo 4 vrlo uspješne izložbe uz prigodne datume, predstavljena je jedna knjiga heroja Domovinskog rata i pilota Danijela Borovića. Održali smo i nekoliko prigodnih predavanja uz predstavljenje 5 dokumentarnih filmova iz razdoblja Domovinskog rata. Naš tradicionalni "18. susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj", planiran za 30. svibnja, preplanirali smo i izveli 05. rujna 2020. g. Prikupilo se 26 vozila, 11 motocikala i 15 terenaca sa osamdesetak sudionika. Usvojili smo i Plan rada sa financijskim planom za 2021. godinu. Ukupno smo održali 35 aktivnosti, a najviše izlazaka ima Ivica Tuškan - 18, zatim Marko Radočaj - 17 i Marko Mihalić -13, a nagrađeni su knjigom. Tijekom godine održali smo 5 sastanaka Zbora voda i 3 sastanka Stožera voda. Ovu vrlo specifičnu Godišnju skupštinu održali smo vrlo neuobičajeno, a podijelili smo i zahvalnice našim donatorima, podupirateljima i suradnicima. Iskreno se nadamo kako ćemo sljedeću GD održati normalno i sa svim našim sudionicima.

 

04.11.2020. - na sastanku Stožera voda i dogovoru za ovogodišnju redovnu elektronsku Godišnju skupštinu, koju ćemo održati 21. studenog 2020. godine, prisjetili smo se i 29. obljetnice bitke u Logorištu uz dokumentarni film i multimedijalno predstavljanje te bitke. Prije 29 godina kasarna JNA "Stjepan Milašinčić - Šiljo", izvršila je borbeni proboj iz okruženja, jedini u 5. Vojnoj oblasti i u proboju od 04. - 06. studenog 1991. godine, izvukla ljudstvo i dio tehnike sa dijelom MTS-a na okupiranu teritoriju. Ova borbena akcija bila je koordinirana iz SSNO u Beogradu preko Zapovjedništva OG-1 na Zrinu i postrojbi koje su prihvatile snage iz kasarne na crti Turanjske bojišnice. Velikim pritiskom na Turanj, zavarali su naše snage, a proboj izvršile u suprotnom smjeru: kasarna - Belajske Poljice - Ladvenjak - Selište - Markušići - s. Malići. Bitka sa tenkovima trajala je tri dana i dvije noći, a neprijateljske snage devastirale su prostor kroz koji su prošli uz velike materijalne štete i ljudske žrtve. Sela kroz koja su prošli: Logorište, Belajske Poljice, Ladvenjak, Selište, Markušići, Podvožić, Gornji i Donji Velemerić, sa više od 120 devastiranih obiteljskih kuća i oko 200 gospodarskih objekata sa 16 ubijenih civila i 17 pripadnika ZNG. U početnoj fazi ove borbene akcije, naše su snage pretrpjele borbeni neuspjeh, a u drugoj fazi i brzom snalaženju, pružili su otpor i zaustavili neprijateljske snage nanijevši im gubitke u ljudstvu i tehnici, a prisilili su ih i na izmjenu prvotne namjere o iseljavanju kompletne kasarne za 6 - 8 dana. U borbama su sudjelovani pripadnici 110. br. ZNG, pripadnici 137. br. HV, pripadnici NZ iz mjesta kroz koja su prolazili. Na ovom prostoru sudjelovali su i pripadnici 3 bojne 2. gardijske brigade, koji su ostali kod kuće na odmoru jer se ova bojna izmjestila sa našeg prostora 2. studenog u Dugo Selo. Ova je bitka bila druga po angažiranju tenkova i borbe sa tenkovima, odmah iza Vukovarske bitke, a jedinstvena u borbenom proboju iz okruženja.

 

24.10.2020. - u selu Stipan na Kordunu, postavljeno je spomen obilježje za poginulog pilota 1. eskadrile HRZ-a, pok. puk. Miroslava Perisa. 1993. g. u povratku nakon izvršenog borbenog zadatka, avion MIG-21 je pogođen raketom SA-7 "Grall", a pao je u blizini sela Stipan gdje je poginuo i pilot puk. Miroslav Peris. Njegova obitelj i udruge proistekle iz Domovinskog rata postavile su prigodno spomen obilježje. Mi smo danas oko spomen obilježja posadili sadnice koje bi u budućnosti trebale osigurat lakše održavanje spomen obilježja, a mjesto bi trebalo biti uočljivije i lakše dostupno. Tijekom radova pratila nas je kiša, ali nas to nije omelo u našem planu pa smo uspjeli prirediti i prigodni objed na žaru.

 

17.10.2020. - u suradnji sa mladima iz DVD-a "Hrnetić - Novaki" danas smo organizirali izobrazbu sa praktičnim radom na orijentaciji u prirodi po temi: kretanje po nepoznatom terenu sa zemljovidom i kompasom. Sudjelovali su mladi iz ovoga DVD-a i naši članovi udruge. Ovu izobrazbu smo organizirali na inicijativu voditelja DVD-a "H - N", g. Roberta Hranilovića i njegovih pomoćnika. Prošli ponedjeljak smo u sklopu ove izobrazbe organizirali prigodno predavanje u prostorijama društva, a danas smo to praktično provjerili na terenu. Voditelj izobrazbe bio je brig./mir. Dubravko Halovanić. Na planinarskom domu na Vinici, proveli smo i izobrazbu po ovoj temi na sravnavanju zemljovida i zemljišta kako bi polaznici izobrazbe stekli uvid kako je to zemljište prikazano na zemljovidu. Svi polaznici bili su zainteresirani za rad i aktivno su sudjelovali u ovoj izobrazbi. Na kraju današnje aktivnosti svi sudionici su si pripremili prigodan zalogaj na otvorenoj vatri uz šalu i prepričavanje dogodovština sa današnje izobrazbe. Nadamo se kako će im to ostati u ugodnom sjećanju.