"28.12.2022. - posjetili smo župnu crkvu "sv Franje Ksaverskog" na Švarči i vlč. Duju Kurtovića, župnika ove župe, a donijeli smo Betlehemsko svjetlo mira, radosti, ljubavi i zajedništva u ovu župu. Toplina plamena ovog svjetla neka grije i srca ovih župljana do Badnje večeri kada ćemo u zajedništvu isčekivati rođenje Spasitelja na polnoćki uz pučke napjeve prekrasnih Božićnih pjesama. Ovogodišnje geslo Betlehemskog svjetla je: "Isusovo svjetlo je svjetlo našeg života". Pa neka to svjetlo i dalje osvjetljava naš put i život dok boravimo na ovome svijetu. Slušali smo i svjedočenje jednog branitelja, Marija, koji je iz Karlovca propješačio put do Međugorja, koji je upravo to i potvrdio. Najljepše zahvaljujemo vlč. Duju na pozivu a u ovu župu mi smo donijeli prvi puta Betlehemsko svjetlo tamo daleke 2010. godine, prvi puta u Karlovački dekanat.

 

11.12.2022. - u zagrebačkoj Prvostolnici izuzeli smo Betlehemsko svjetlo koje su naši Izviđači donijeli iz Beča, a Bečki izviđači u Betlehemu na mjestu Isusova rođenja. Ovo je Svjetlo radosti, mira, ljubavi i dobra, neka živi u nama, a toplina koju plamen otpušta neka grije naša srca u iščekivanju ovogodišnjeg Božića. Svjetlo je uneseno pod pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora, g. Gordana Jandrokovića, msgr. Josipa Kuhtića, rektora Katedrale i gđe. Lidije Pozaić, predsjednice SIH-a. Ovogodišnje geslo B. svjetla je: "Isusovo svjetlo našega života". Nakon sv. mise vratili smo se u Karlovac i B. svjetlo odnijeli u župnu crkvu "Presvetog Srca Isusova", na večernju sv. misu, gdje će biti dalje proslijeđeno po župama karlovačkog Dekanata. Sv. misu i prigodnu homiliju održao je Dekan karlovačkog dekanata, preč. Dražen Karačić. Betlehemsko svjetlo iz naše lanterne prenio je msgr. Ferdinand Vražić u uljanicu koja će cijelo vrijeme do Božića biti u ovoj crkvi. Ponosni smo što već 12 godina redovno donosimo Betlehemsko svjetlo u naš karlovački Dekanat.

 

10.12.2022. - u Domu HV održali smo izobrazbu iz razloga lošeg vremena, a planirali smo to izvest u prirodi uz puno sadržajnih aktivnosti. Ponovili smo osnovne strojeve radnje pojedinca i postrojavanje našeg voda kao cjeline. Pogledali smo i dokumentarni film iz razdoblja Domovinskog rata o Vojnom aerodromu kod Bihaća i preletu našeg pilota Danijela Borovića sa MIG - 21 na našu stranu gdje počinje stvaranje prve zrakoplovne eskadrile u HV 1992. g. Svi nazočni bili su zainteresirani na današnjoj izobrazbi i stjecanju novih znanja. Na današnji dan prije 23 godine, 10.12.1999.g, umro je Prvi Hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, pa smo se prisjetili i toga događaja.

 

06.12.2022. - u Starom gradu Ozalj, - Galerija muzeja, sudjelovali smo na otvaranju maketarske izložbe: "Hrvatska vojska i Policija u mjerilu od Domovinskog rata do danas", Hrvatske udruge Vojnih minijaturista". Na inicijativu nač. PP "Ozalj", PU Karlovačke, g. Ladislava Planinca, postavljena je ova izložba u čast 30. obljetnice početka Domovinskog rata i 75. obljetnice Tehničke kulture u Republici Hrvatskoj. O izložbi su govorili: g. Kristijan Matas, predsjednik udruge, g. Hrvoje Nekić, zamjenik predsjednika Tehničke kulture, a izložbu je otvorila gđa. Lidija Bošnjak, gradonačelnica grada Ozlja. Otvaranje izložbe uveličali su učenici Glazbene škole u Ozlju prigodnim programom. Na izložbi su sudjelovali predstavnici udruga proistekli iz razdoblja Domovinskog rata, predstavnici Tehničke kulture grada Karlovca i brojni građani koji su sa zanimanjem razgledali izložene eksponate. Izloženi su modeli ratne borbene tehnike u mjerilu 1 : 75 a ima ih 30. Izložene su i ratne fotografije branitelja gradova u kojima je već gostovala ova izložba. Svi su se složili kako je ovo primjereni prostor za ovakvu izložbu jer sam po sebi govori o obrani od nasrtaja raznih osvajača koji su prolazili ovim prostorom sve do naše najnovije povijesti. Izložba će biti otvorena do 05. veljače 2023. g. Mi smo iskoristili priliku i podijelili zahvalnice našim suradnicima sa kojima smo do sada primjereno i uspješno surađivali, a to su gđa. Lidija Bošnjak, gradonačelnica Ozlja, g. Stjepan Bezjak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj, gđa. Gordana Basar, ravnateljica OŠ "Slava Raškaj" i g. Danijel Stanković, domar.

 

06.12.2022. - noćas nas je napustio naš veliki prijatelj i podupiratelj kako nas kao udruge tako i sve naše članove s kojima je surađivao prenoseći svoje bogato životno i ratno iskustvo na sve nas. Noćas je otišla legenda ovoga kraja, gen. zbora Pavao Miljavac. Uvijek spreman na šalu i ozbiljne teme, uvijek s poukom i obrazovnim djelovanjem, spuštao se na naš nivo i upoznavao nas s povijesnim činjenicama, njegovim bogatim i iskusnim događanjima uvijek uz zajednički zaključak i smjernice za naredne aktivnosti. Posebno je bio sretan i susretljiv kada smo ga posjećivali u našim maskirnim odorama, vraćajući mu sjećanja na početke Domovinskog rata i to razdoblje. Poštovani naš generale, počivaj u miru Božjem i ljubi zemlju za koju si se tako zdušno borio i na kojoj si posadio sjeme dobrote, domoljublja i istine, a ostat ćeš u našim srcima i sjećanjima. Doviđenja u vječnosti.