15.01.2023. - sudjelovali smo danas na 13. hodočašću u povijesno mjesto Gvozdansko za velejunaštvo Hrvatskog naroda. Vraćamo se u povijest, godine 1577. - 1578. kada skupina branitelja odolijeva nasrtajima osmanlija u osvajanju ove utvrde iz sastava obitelji Zrinski. Gradinu je tada branilo 50 banskih vojnika, 4 kapetana i 250 pripadnika stalne posade sa obiteljima. Opsada započinje, peta po redu, 09. rujna 1577., a za Božić , Ferhat - paša, zapovjednik ove osmanlijske grupacije, po treći put nudi preostalim braniteljima časnu predaju utvrde. Branitelji nisu prihvatili ponuđeni prijedlog uz riječi: "kako će to nama budući naraštaji oprostiti!" Božić su preživjeli a utvrdu nisu predali. U cik zore 13.01.1578. godine, započinje napad osmanlija ali bez otpora branitelja! Ulaskom u utvrdu, osmanlije nalaze smrznute branitelje otvorenih očiju na svojim borbenim pozicijama na bedemima. Potresen viđenim, Ferhat - paša naredi i provede sahranu ovih branitelja po katoličkom obredu i dostojno ih sahrani uz sve vojne počasti. Ovog događaja se sjećamo i komeoriramo, jer branitelji višu nisu imali hrane, baruta i ogrijeva, a odlučili su rađe otići u smrt nego živjeti u sramoti. Presedan neviđen u povijesti ratovanja. Svetu misu zahvalnicu, slavili su msgr. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko - Osječki i msgr. dr. Vlado Košić, biskup Sisačko - Moslavački sa domaćim svećenicima. Nakon sv. mise, održan je svečani mimohod i komemoracija, položeni su vijenci i upaljeni lampioni na spomen obilježje; predstavnika Vlade i MHB - gen.zbora Josip Lucić, u ime Sabora - gđa. Marijana Petir, Hrvatski generalski zbor na čelu sa gen.boj. Marinkom Krešićem, predsjednikom, zamjenik župana Sisačko - Moslavače županije - g. Mihajlo Jurić, gradonačelnici i načelnici općina, brojne udruge Povijesnih postrojbi, udruge branitelja iz razdoblja Domovinskog rata, udruge Hrvatske domovinske vojske i brojni pojedinci. Ove godine su sudjelovali i članovi Saveza povijesnih vozila sa nekoliko povijesnih vozila iz OTK "Zlatni kotač" iz Zgb.-a. Prigodne stihove recitirao je poznati naš pjesnik, g.Ante Nadomir Šutra iz Zvonimirovog grada Knina. Sa povijesnim aspektima upoznao nas je g. Damir Borovčak, začetnik ovoga hodočašća. Naši članovi su bili uključeni u protokol nošenja prigodnih vijenaca za navedene institucije. Iako hladan, sunčani dan, zagrijao nam je srca na ovoj povijesnoj komemoraciji. U povratku iz Gvozdanskog, posjetili smo i spomen obilježje u Brijunu, kod Gline, gdje se predao 21. kordunaški korpus SVK, 09. kolovoza 1995. godine.

 

05.01.2023. - po našem planu i programu izobrazbe, obuke i upoznavanja sa institucijama države, županije i grada, obišli smo Policijsku upravu Karlovačku, Centar - 112, Radio Karlovac i Karlovački tjednik, foto studio "Anđela" i Područni odjsek za poslove obrane, Karlovac. U PU Klc. dočekao nas je policijski službenik, g. Željko Pavlić, upoznao nas sa ovom PU i u njegovoj pratnji obišli smo sve rodove i službe o ovoj PU. Na ulazu u Upravu, postavili smo lampion za sve poginule i nestale djelatnike ove Uprave tijekom Domovinskog rata. U OKC-u, dočeku nas načelnik, g. Davor Ivanković i upoznaje nas sa "mozgom" ove PU. Upoznali smo se sa Odjelom Kriminalističke policije i sudjelovali u jednom procesu. Posjetili smo i ured Načelnika, Odjel za vozačke dozvole, oružje, osobne dokumente a tu nas dočekuje i Načelnica, gđa. Jasminka Tot. Po završenoj posjeti PUK, odlazimo u C - 112, gdje nas Načelnik g. Alenko Hudak upoznaje sa ovim Centrom. Sudjelujemo u jednoj praktičnoj akciji i upoznajemo se sa Žurnim službama i Operativnim snagama na raspolaganju ovoga Centra te njihovoj upotrebi. Odlazimo u Redakciju Karlovačkog tjednika i Hrvatskog radio Karlovca, a ovdje nas dočekuje glavni urednik g. Ivica Pilaković. Upoznajemo se sa ovom institucijom a posebno sa studiom Radija Karlovac kojeg vodi g. Branko Obradović. Uz put posjećujemo i Foto studio "Anđela", gdje nas gđa. Anđela poslaguje za povijesnu fotografiju. Još posjećujemo i Područni odsjek za poslove obrane, Karlovac a dočekuje nas zamjenica načelnika, gđa Dijana. Tu se upoznajemo sa načinom upisa u Vojnu evidenciju i svrhom postojanja ovoga ureda. Danas smo imali vrlo dinamičan tempo i nadam se kako smo uspješno realizirali današnji program te nešto korisno naučili za svakodnevni život. Sudionici današnje aktivnosti bili su vrlo disciplinirani i zainteresirani za rad i stjecanje novih znanja.

 

30.12.2022. - sudjelovali smo na komemoraciji za poginulog novinara WTN-a, Živka Krstičevića, koji je poginuo na današnji dan prije 31 godinu na Turnju. Živko je na naše ratište došao iz Pakraca sredinom studenog 1991. godine a izvještavao je za TV kuću WTN iz Sj. Amerike i Canade o ratnim aktivnostima na Turanjskoj bojišnici. Pripremao je i dostavljao priloge i za HTV a svoj život je okončao na Turnju šireći istinu o Domovinskom ratu na Karlovačkoj bojišnici. Njegove priloge rado su pratili naši iseljeni Hrvati u dijaspori u SAD-a i Canadi. O njegovom ratnom putu danas su govorili kolege novinari sa kojima se družio i radio dok je boravio na ovom prostoru a to su gđa. Željka Pulez, g. Josip Grdina i g. Ivica Sertić iz tadašnjeg "Radio Karlovca i Karlovačkog tjednika." O zbrinjavanju i posljednjem razgovoru s njim prisjetio se dr. Ervin Jančić, koji ga je dopratio u našu bolnicu gdje je i Živko izdahnuo od posljedica ranjavanja i iskrvarenja koje je nastupilo nakon eksplozije minobacačke mine 120 mm, koja je eksplodirala nekih 10 metara od njega, na današnji dan prije 31 godinu. Na spomen obilježje postavljen je upaljeni lampion u znak sjećanja na Živka i sve poginule na ovoj bojišnici tijekom Domovinskog rata.

 

23.12.22. - u OŠ "Grabrik" organizirana je prigodna Božićna priredba za učenike, roditelje i rodbinu ove škole, koju su priredili sami učenici, nastavnici i profesori ove škole. U sredini lijepog i zanimljivog programa, unijeli smo Betlehemsko svjetlo i upalili ga za učenike ove škole, pod posebnim Božićnim ugođajem. O svjetlu mira, ljubavi, radosti i zajedništva prigodno je govorila naša zapovjednica Lorena. Neka toplina plamena B. S. grije srca ovih učenika, nastavnika, profesora i roditelja u ovo sveto vrijeme kada očekujemo rođenje Spasitelja.

Nakon OŠ "Grabrik", Betlehemsko svjetlo prenosimo u Nacionalno svetište "sv. Josipa" na Dubovcu i sudjelujemo na sv. misi koju je predvodio msgr. Marinko Matić, generalni vikar Šibenske nadbiskupije. Svjetlo smo odmah upalili na početku sv. mise i sudjelovali na misnom slavlju. Mir, ljubav, radost i zajedništvo neka prožme župljane ove župe.