30.04.2020. - na današnji dan prije 349 godina, 30.04.1671. godine, ob devete ure smaknuti su odsjecanjem glave hrvatski ban Petar Zrinski i markiz Fran Krsto Frankopan u Bečkom Novigradu, zbog sramne presude o pobuni protiv habsburške vlasti. Zajedno sa mađarskim velikašima ustali su protiv apsolutizma austo-ugarskog cara Leopolda I, nakon nepravedno potpisanog Vašvarskog mira 1664. g. između Beča i Osmanlija, a bez nazočnosti i protiv volje hrvatskog i ugarskog plemstva. Sve što su Hrvati i Mađari povratili od turske najezde prema Beču, tim mirom su izgubili. Sve je to dovelo do nezadovoljstva hrvatsko-ugarskog plemstva i njihovog otpora carskoj vlasti, a što je rezultiralo njihovom zatočeništvu i smaknućem na zgražanje čitave ondašnje Europe. Za nas Karlovčane postoji posebna empatija prema tim velikanima naše povijesti, jer su oni ovdje na našem prostoru ostavili duboke tragove i tu imali svoj dom. Sa osobitim poštovanjem i zahvalnošću prisjećamo se ovih hrvatskih velikana. A povratak njihovih zemnih ostataka iz Bečkog Novigrada 1919. godine u Zagrebačku prvostolnicu, prije 101 godinu, prisjećamo se odajući počast i vječnu zahvalu, jer su ostavili duboki trag u našoj povijesti kao prvi borci za nacionalno oslobađanje hrvatskih krajeva od tuđinske vlasti.

 

07.03.2020. - današnji 21. Memorijalni dekanatski Križni put kroz našu park šumu Kozjaču, protekao je sa malo izmjenjenom trasom kretanja jer se u šumi trenutno odvijaju uzgojno-eksploatacijski radovi Šumarije Karlovac. Krenuli smo sa polazne točke ispred župne crkve "sv. Franjo Ksaverski" na Švarči, gdje nas je pozdravio preč. Dražen Karačić, dekan karlovačkog dekanata. Trasa Križnog puta sa postajama odvijala se po glavnoj vlaki kruz revir Kozjača, a na lovačkoj kućici "Mokrice" ugostili su nas lovci LU "Dubovac", grupa "Švarča" sa čajem i kuhanim vinom. Ugodno je bilo malo predahnuti i nastaviti duhovno promišljanje nastavkom kretanja do Vučjaka. Ovdje ispred kapelice "sv. Ane", dočekuju nas članice KUD-a "sv. Ana" Vučjak uz priređenu pravu gozbu sa sudionike Križnog puta. Članice su nam priredile kolače, štrudle, grickalice, sokove, kavu i čaj uz obavezan osmijeh pa smo osvježeni nastavili kretanje do posljednje točke na Dubovcu, župne crkve "M.B. Snježne", gdje je bila i sv. misa koju je za sudionike Križnog puta prikazao preč. Dražen Karačić, dekan uz asistenciju vlč. Duje Kurtovića. Ovogodišnja trasa bila je duga 12,5 km, a savladalo ju je nešto više od stotinu sudionika. Duhovno osvježeni i pripremljeni za predstojeći Veliki tjedan i dane korizme koji tome predhode, pomalo umorni i zadovoljni, vratili smo se svojim kućama.

 

26.01.2020. - sudjelovali smo na komemoraciji za žrtve iz razdoblja 2. sv. rata, kada su 1943. god. partizanske jedinice osvojile Krašić i poubijale sve zarobljenike ustaško-domobranskih formacija, od kojih je dio odveden i bačen u jamu Jazovku. Na sv. misi u crkvi "Presvetog Trojstva",  koju je predvodio domaći župnik, vlč. Ivan Vučak, a misna čitanja pročitala je gđica. Ines Mateša. Na sv. misi sudjelovali su članovi udruga Hrvatski domobran - ogranak Karlovac i D. Resa, članovi udruge CEIK "Braća Seljan", DBHZ - Zmajski stol iz Karlovca, PP "KPV ZNG-'91.", udruga branitelja 151. br. HV iz Samobora i vjernici iz Župe Krašić. Nakon sv. mise, svečana povorka je obišla groblje u Krašiću gdje je sahranjen dio poubijanih branitelja Krašića, a njih se prisjetio g. Hrvoje Dugi i vlč. Ivan Vučak, te nakon kratke molitve za pokojnike, vraćamo se u Župnu dvoranu. Ovdje je g. Mladen Kuka uz dokumentarni film "Zločin bez kazne - Jazovka", objasnio i prisjetio se pronalaska jame Jazovke 1989. god. i spuštanje u samu unutrašnjost jame. Prošle godine, nakon 30 godina, ponovo je zajedno sa vlč. Ivanom Vučak posjetio Jazovku. Svoje utiske iznio je i vlč. Ivan, a nazočnima se obratio i načelnik općine Krašić. Predavanje je bilo vrlo impresivno i emocionalno.

 

17.01.2020. - u MO "Mala Švarča" organizirali smo izložbu naslova "Na prvoj crti sjećanja", a povodom 28. obljetnice međunarodnog priznanja i 22. obljetnice mirne integracije. Izložba je inicirana od strane Vijeća MO i predsjednice, gđice. Ivane Mihalić, a temeljem dobre suradnje s našom udrugom i prve organizirane postrojbe NZ prije početka Domovinskog rata. Na izložbi smo izložili ratne fotografije sa ovoga našeg terena i sa poznatim osobama iz ovoga MO, MES-a, naoružanja iz razdoblja Domovinskog rata, dokumentima o organiziranoj postrojbi tadašnje "čete NZ" i dokumentarnim filmovima sa ovoga prostora. Dokumenti o ovoj postrojbi upravo govore o dobroj organiziranosti i pravovremenim pripremama za predstojeća ratna djelovanja. Zapovjednik ove postrojbe bio je tada kap. Dubravko Halovanić, njegov zamjenik Ivan Dobranić, a kasnije Tomica Belavić. Tomica Belavić komletnu četu pripaja u sastav 129. br. HV, a po njegovom odlasku na višu dužnost i organizaciju domobranskih postrojbi, zapovjednik domobranskog voda bio je Juraj Tuškan, najprije u sastavu 1. domobranske bojne, a kasnije samostalni vod u sastavu 13. domobranske pukovnije, gdje je ova postrojba dočekala i završetak rata. Izloženi dokumenti podsjetili su mještane na same početke Domovinskog rata, naše pripreme i organizirane obuke u sklanjanju i rukovanju naoružanjem, što je bilo presudno u daljnjem tijeku rata. Tada je to sve organizirao predsjednik g. Ivan Sučić uz potporu Kriznog štaba i svih mještana. Na otvaranju su uzeli učešće, gđica Ivana Mihalić koja je pozdravila sve goste i sumještane. Brig./mir. Dubravko Halovanić, autor ove izložbe, podsjetio je sumještane na stvaranje i organizaciju postrojbe, a brig./gen. Rudof Brlečić, prisjetio se ratnih aktivnosti kao drugi zapovjednik 110. br. ZNG i stvaranja naše vojske. Izložbu je otvorio naš gradonačelnik g. Damir Mandić i poželio još ovakvih i sličnih druženja. Mještani Male Švarče dali su tako svoj obol u stvaranju samostalne Republike Hrvatske na samoj crti bojišnice.

 

12.01.2020. - sudjelovali smo na 11. hodočašću u Gvozdansko, mjesto vele junaštva hrvatskog naroda i sjećanje na tragičan događaj stradavanja i pogibije hrvatskih branitelja 12. siječnja1578. godine, kao i sjećanje na nevine žrtve stradanja hrvatskog naroda u ovim krajevima iz 1941. i 1991. godine. Svetu misu u crkvi "sv. Filipa i Jakova" predvodio je sarajevski biskup u miru, msgr. Pero Sudar u koncelebraciji sa biskupom sisačke biskupije, msgr. dr.sc. Vladom Košićem i nazočnim svećenicima. Nadahnuta homilija msgr. Sudara na ovom svetom mjestu hrvatskih mučenika, njihov doprinos, zalog i žrtva za slobodom u tadašnja vremena, obavezuje nas danas na suradnju, toleranciju i svijest za poštivanje žrtve naših predaka. Obilježavanjem spomena na ove događaje, prihvaćamo nasljeđe kulture, vjere i povijesne baštine jer se radi o univerzalnim ljudskim vrednotama i vrijednostima. Nakon sv. mise, u mimohodu smo došli do spomen obilježja u Gvozdanskom, gdje se odvijala komemoracija za žrtve, polaganje vijenaca i paljenje lampiona izaslanstva Predsjednice, Vlade i županije te brojnih gradova, općina i udruga proisteklih iz razdoblja Domovinskog rata. I mi smo položili upaljeni lampion na spomen obilježje u Gvozdanskom.