07.09.2021. - u suradnji sa USKA-om, udrugom slijepih, sa našim vozilom tipa Pinzgauer 710 K, prevezli smo dio članova ove udruge, sa predsjednikom, g. Mirsadom Bećirevićem, po dijelu crte karlovačke bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata, do Brođana i Žitne lađe. Uz put smo ih upoznali sa crtom bojišnice i povijesti grada Karlovca kao trgovačkog središta i ulozi Žitne lađe u to doba. Članovi udruge su bili vrlo lijepo raspoloženi i tijekom putovanja pjesmom popratili putovanje. Nakon završetka putovanja, sretni i zadovoljni, prepričavali su svoje doživljaje. Sretni i puni doživljaja kako sa lokacijom koju smo posjetili, tako i vozilom koje smo koristili, rastali smo se sretni i veseli, svojim kućama.

 

29.08.2021.- sudjelovali smo u tradicionalnom obilježavanju 30. obljetnice "Bedema ljubavi" kod spomen obilježja ispred Zapovjedništva H KoV-e. Prije 30 godina, na ovom mjestu održan je mirni prosvjed ispred komande karlovačkog garnizona tzv. JNA, a za mirno rješavanje nastale krize u tadašnjoj Jugoslaviji i otpuštanje mladića iz JNA, svojim kućama. Ovim današnjim skupom prisjećamo se sa pijetetom svih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, koji su utkali svoje živote u oltar Domovine. Pored udruga proisteklih iz Domovinskog rata, skupu su prisustvovali predstavnici grada i županije, uz prigodne riječi i evociranje uspomena na Domovinski rat i ovaj skup. Msgr. Ferdinand Vražić priključio se ovom skupu uz blagoslov i evociranje uspomena na ovaj događaj od prije 30 godina.


Foto: karlovacki.hr

 

05.08.2021. - već 26. godinu, prisjećamo se stoljetnog sna o stvaranju naše Domovine, koji je dosanjan i ostvaren 05. kolovoza 1995. godine u veličanstvenoj VRO "Oluja-95." Svim našim članovima, roditeljima poginulih i nestalih naših branitelja, Hrvaticama i Hrvatima te svima koji se tako osjećaju, čestitamo Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. VRO "Oluja" isplanirana je u Vojnom vrhu R. Hrvatske pod rukovodstvom dr. Franje Tuđmana, Prvog Hrvatskog predsjednika, a izvele su ju naše Oružane snage. Time je VRO "Oluja-95." postala pobjedonosna operacija u stvaranju cjelovite R. Hrvatske. Sudjelovali smo na postavljanju lampiona i vijenaca na Centralnom križu groblja Jamadol, prigodnoj sv. misi u Župnoj crkvi "Presvetog srca Isusova" za poginule i nestale branitelje našeg prostora i svečanosti u Kninu.


Foto: MORH

 

10.07.2021. - u sklopu manifestacije povodom Dana grada, "Zvjezdano ljeto", i mi smo se uključili u ovu aktivnost. Našim terenskim vozilom tipa "Pinzgauer", prevozili smo zainteresirane posjetitelje od Katzlerovog paviljona do Turnja, dijelom karlovačke bojišnice, vraćali se preko G. Mekušja u Karlovac. Uspjeli smo u 8 tura prevesti oko 50 sudionika, koji su bili zadovoljni ovakvim načinom upoznavanja crte bojišnice i pohvalno su se izrazili na ovoj aktivnosti.

 

28.06.2021. - sudjelovali smo na svečanom obilježavanju ustrojavanja karlovačke 110. br. ZNG, ustrojene prije 30 godina u gradu Karlovcu. Na ovim prostorima, to je prva veća postrojba, vojno ustrojena kao pričuvna postrojba Hrvatske policije. Sastojala se od 5 bataljuna i to; 1. i 2. - Karlovački, 3. - Dugareški, 4. - Ogulinski i 5. - Slunjski. Iz ove postrojbe kasnije su se razvile druge brigade i pristožerne postrojbe. Tijekom Domovinkog rata, kroz brigadu je prošlo oko 9.000 pripadnika, a žrtvu na Oltar Domovine položilo je 109 pripadnika. Na današnjem obilježavanju prisjetili smo se tih branitelja i zapalili lampione na spomen obilježju kod Suda i na Turnju. Ekipe iz udruge 110. br. ZNG/HV, obišle su i druga groblja te posjetili grobove naših pripadnika. U Muzeju na Turnju, postavljena je prigodna izložba ratnih fotografija, barjaka i odličja iz sastava brigade. Ovo obilježavanje trajalo je više dana uz bogat kulturno umjetnički i sportski program.


Foto: Karlovačka županija