24.06.2020. - u Knjižnici za mlade, održali smo predstavljanje knjige supružnika Danijela i Snježane Borović koji su nas upoznali sa svojom knjigom o uspješnom preletu pilota Danijela Borovića sa baznog aerodroma JNA "Željava" na slobodni teritorij R. Hrvatske, 04.02.1992. g. Ispred nakladničke kuće "Alfa", obratila nam se gđa. Helena Magdić i ukratko opisala aktivnosti nakladnika na ovako zanimljivim pričama. O pripremi preleta i komplikacijama koje su imali, upoznao nas je pilot Danijel Borović, te samom letu i spletu nespretnih okolnosti koje je imao pri preletu do Pulskog vojnog aerodroma na sam dan preleta. Imali smo čast upoznati se sa stvaranjem Prve eskadrile borbenih aviona HRZ-a RH. Gđa. Snježana je posebno dojmljivo opisala svoj put izvlačenja sa malodobnim sinom Vanjom, iz Bihaća preko Jajca, Posušja, sve do Splita, a kasnije i do Zagreba. Ovo vrlo zanimljivo iskustvo podijelili smo s našim vjernim slušateljima, a posebno je izrazila svoje emocije gđa. Martina Hajdin Furdek, dožupanica, koja se posebno zahvalila gđi. Snježani na hrabrosti, odlučnosti i izdržljivosti koju je morala donijeti na ovakvu odluku. Billo je dosta zanimljivih pitanja naših posjetitelja na koje su odgovarali i g. Danijel i gđa. Snježana. Zaključili smo kako bi ovakvih predavanja trebalo puno više pogotovo za naše mlađe slušatelje kako bi se upoznali sa problematikom stvaranja naše države.

 

10.06.2020. - u Nacionalnom Svetištu "Sv. Josipa" slavljena je sveta misa povodom obilježavanja 333. obljetnice nebeskog zaštitnika Domovine Hrvatske. Godine 1687. tadašnji hravatski sabor izabrao je na svojoj redovnoj sjednici sv. Josipa za svoga zaštitnika. Sv. misu predvodio je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, sa brojnim svećenicima predvođenih našim dekanom, preč. Draženom Karačićem i msgr. Antunom Sente 2, rektorom svetišta. Crkva je bila ugodno popunjena, a svečanost su uveličali vatrogasci DVD- Zabok, sa svojim orkestrom.

 

03.06.2020. - organizirali smo i vrijedno izvršili akciju čišćenja sa sjeverne strane Župne crkve "sv. Franjo Ksaverski" na Švarči u park šumi. Očistili smo smeće, izrasline bagrema i granje te spalili na parkiralištu. Radna akcija je započela u 16,00 sati, a završila u 19,00 sati.

 

23.05.2020. - na 100. obljetnicu smrti feldmaršala Svetozara Borojevića, posjetili smo njegovu rodnu kuću u Mečečanima na putu od Petrinje prema Hrvatskoj Kostajnici i zajedno sa Braćom družbe Hrvatskog zmaja - Zmajski stol iz Karlovca i Karlovačkom građanskom gardom, poklonili se ovom velikom i slavnom voskovođi iz razdoblja Austo-ugarske monarhije. Svetozar je rođen 2. prosinca 1856. godine u ovom selu gdje je završio i osnovno obrazovanje. Daljnje školovanje nastavio je u Monarhiji od Sremske Kamenice, Graza do Pečuha, gdje je stupio na službu u 52. ugarsku pukovniju kao kadet, a stječe i časnički čin poručnika. Prva svoja ratna iskustva stječe u okupaciji Bosne i Hercegovine 1878. godine. U 1. svj. ratu, Borojević je u Karpatima, u sastavu 4 vojske AUM, gdje uspješno sprječava prodor Rusa u Mađarsku. Ovdje stječe veliku slavu, a Mađari ga smatraju svojim braniteljem. Po ulasku Italije u rat, kap. Borojevića premještaju na Sočanski front 1915. g. koji on uspješno brani. Strategija Talijana je bila prodrijeti prema Trstu. U 11 talijanskih ofenziva, smišljenom taktičkom odvažnošću i lukavstvom, sprječava prodor talijanske vojske prema Trstu i odbacije ih na rijeku Pjave, u dubinu Talijanskog teritorija. Ovdje je unaprijeđen u generala i brani široki front prema Sloveniji. U svim motivacijskim govorima sa vojnicima koje redovno obilazi na bojišnici, ističe svoje hrvatsko porijeklo. Po završetku rata, njegova se vojska uredno povlači sa bojišnice, a on dobiva najviši čin u Monarhiji, čin feldmaršala - adekvatno "stožerni general" u HV.  FML Borojević je vojskovođa bez izgubljene bitke, a završetkom rata i raspadom AU monarhije, prestaje i njegova vojna karijera. Odbačen od hrvatske domovine, živi u siromaštvu sa suprugom u Klagenfurtu, a umire 23. svibnja 1920. godine. Njegovi borci i časnici sakupili su sredstva i kupili mu grobno mjesto u Arkadama Bečkog groblja, gdje se i sada nalazi. U doba slave i rata mnogi gradovi su ga imenovali za počasnog građanina i to: Petrinja, Ljubljana, Košice, Sl. Brod, Požega, Varaždin, Rijeka, Sinj, Koprivnica, Karlovac, Osijek, Bjelovar i Zagreb. FML Borojevića je krasila upornost, talent i privrženost vojnom pozivu, a bio je najpoznatiji vojskovođa u 1. svj. ratu, jedan od najvećih hrvatskih vojnih umova, od anonimnog dječaka sa Banovine do ravnog svome caru. Neka mu je vječna slava i hvala. Na povratku smo posjetili povijesna mjesta na trasi kretanja i to: "Banov kamen" koji su postavili pripadnici 1. banijske pukovnije bana, a tada baruna Josipa Jelačića, prilikom izgradnje ceste od Petrinje do Gline. Posjetili smo i poznatu crkvu M.B. Snježne u Gori, koja je u Domovinskom ratu bila sravnjena sa zemljom te spomen obilježje u Brionima gdje je potpisana predaja 21. kordunaškog korpusa u Domovinskom ratu.

 

21.05.2020. u Organizacijskom odboru na čelu sa predsjednikom, g. Markom Vukovićem, na sastanku u povodu održavanja tradicionalnog "18. međunarodnog susreta starobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj", koji se trebao održati 30.svibnja ove godine, odgođen je i premješten za jesenji rok. Temeljem preporuke Kriznog stožera CZ KŽ, odluka je jednoglasno donešena, a "18. susret" ćemo održati 5. rujna 2020. g., ali sa smanjenim programom i trasom promotivne vožnje. Iskreno se nadamo kako će naši sudionici shvatiti ozbiljnost situacije i pridružiti nam se na jesen.