03.04.2023. - u Opatiji je HČZ Liburnije organizirao prigodnu izložbu sa udrugom "Kolekcionara militarija Liburnijskog kraja" i Povijesnom postrojbom "Karlovački počasni vod ZNG-91." temeljem događanja na Plitvicama. Na izložbi su izložene ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata, makete borbene tehnike, MTS, pješačko naoružanje, projektili, odore i dokumentarni filmovi. Na otvaranju izložbe obratio se g. Jure Krišto, član Predsjedništva HČZ-a Liburnije i prisjetio se ratnih događanja iz razdoblja Domovinskog rata sa ratišta koja je sa suborcima prošao a što je zabilježeno i prigodnim fotografijama. O izložbi i ratnom putu postrojbe "Opatijski štakori" evocirao je uspomene brig. gen. Frano Primorac, predsjednik HČZ-a Liburnije. Izložbu je otvorio i prisjetio se ratnih događanja g. Fernando Kirigin, gradonačelnik grada Opatije i zahvalio na postavljanju ove poučne i korisne izložbe. izložba će biti otvorena do ponedjeljka 10.04. a možda se i produži ako bude interesa jer je Opatija puna gostiju za Uskršnje blagdane.

 

 

25.03.2023. - proveli smo današnju akciju "Pozdrav proljeću", koju smo planirali po Godišnjem planu aktivnosti. U povodu Dana šuma i šumara, te dolasku proljeća, ovu aktivnost proveli smo na Martinšćaku (TT-345), našem glavnom promatračkom mjestu i utvrdi iz razdoblja Domovinskog rata. Po dolasku na ovu visinsku točku našim vozilom AR-55, založili smo vatru kako bi paralelno sa našim aktivnostima priredili i objed na žaru. Tu su se svi pokazali vrlo agilno i ubrzo je taj dio bio primjerno odrađen. Upoznali smo se sa ovim objektom, izvršili orijentaciju u prostoru i upoznali se okolnim zemljištem. Uvježbali smo i nekoliko osnovnih čvorova koji su nam potrebni u našim aktivnostima: ambulantni, zastavni, policijski i skraćivaljku. Obišli smo i neke još vidljive instalacije iz razdoblja Domovinskog rata, koje su odigrale važnu ulogu pri obrani ovoga prostora. Kako je vrijeme bilo promjenljivo, kako i dolikuje proljeću, u naletu kiše, povukli smo se u bazu i završili sa današnjim druženjem koje je bilo kratko, ali vrlo ugodno i sadržajno.

 

22.03.2023. - u OŠ "Švarča", organizirali smo u suradnji sa ovom školom, prigodnu izložbu ratne fotografije povodom 32. obljetnice borbene akcije na Plitvicama pod radnim nazivom "Svjedoci govore". Učenici i nastavnici ove škole priredili su prigodni glazbeni program a o izložbi svojim doživljajima govorili su dr. Maja Grba Bujević, gen.boj. Ljubo Ćesić Rojs i glavni policijski savjetnik Marko Lukić, voditelj borbene akcije, koji je i otvorio ovu izložbu. Na izložbi su još nazočili ratni zapovjednici 110. br. ZNG - brig. J. Tomačić i 137. br. gen.boj. J. Stojković, zamjenik načelnika PU Klc. Darko Bratić, gđa. Melita Lauš iz MHB, puk. Šaflin, zapovjed. 603. pbr. Klc. g. Tomislav Magdić, branitelji Slunja, gđa. Marija Šćulac, KŽ, gđa. Draženka Sila Ljubenko, GUK, gđa. Sanda i g. Boško Rupčić, GDCKK, gđa. Anita Gračan, PU Klc. i g. Rudi Klicper, HČZ grada Zagreba. Učenici su imali pitanja za naše goste koji su rado odgovarali na njih i tako prenijeli svoje ratne doživljaje na mlade generacije.