"14.11.2021. - sudjelovali smo na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Oklopno - mehanizirane bojne u 4. OZ Klc., koja je sudjelovala u najkritičnije vrijeme obrane ovoga prostora od nasrtaja pobunjenih Srba i JNA. Bojna je djelovala do sredine 1992. g. kada je preustrojena u OKM satniju i djelovala je do kraja rata, tj. rasformira se po završetku VRO "Oluja-95.".  Okupljanje sudionika obilježavanja bilo je ispred Spomen obilježja "4 rijeke" na Trgu hrvatskih branitelja, gdje su postavljeni vijenci i lampioni za poginule i nestale hrvatske branitelje. Nakon toga je u Mahičnom bila prikazana sv. misa u Župnoj crkvi "pohođenja Marijina" koju je predvodio vlč. Nikola Sanjković. Tijekom ovoga obilježavanja pridržavali smo se trenutno važećih epidemioloških mjera.

 

11.11.2021. - u OŠ "Barilović", brig./mir. Dubravko Halovanić i prof. Davor Vidović održali su prigodno predavanje o proboju kasarne bivše JNA: "Stjepan Milašinčić - Šiljo" iz prigradskog naselja Logorište, po temi "Borbena akcija Logorište".  Učenici ove OŠ sa zanimanjem su pratili i predavanje i dokumentarni film iz razdoblja Domovinskog rata o ovoj borbenoj akciji. Prof. Davor Vidović, radi u Srednjoj školi "D. Resa" i vodi program za zanimanje "Puškar", jedinstveno u našoj Republici. Izložio je makete borbene tehnike koja je sudjelovala u ovom proboju. Na kraju predavanja i izložbe, bilo je ugodno odgovarati na razna pitanja koja su učenici postavljali. Zahvaljujemo i nastavnicima ove škole, koji predano rade na usvajanju novih znanja kod učenika i odgojno djeluju na učenike koji su pažljivi i disciplinirani na nastavi, a aktivno sudjeluju u nastavnom procesu.

 

23.10.2021. - otišli smo našim vozilom Fiat Campagniola AR 55 u Stipan, na mjesto pogibije našeg sugrađana i ratnog pilota HRZ-a, puk. Miroslava Perisa u s. Stipan, na tada okupiranom prostoru. Miroslav je zajedno sa pilotom HRZ-a, brig. Ivanom Selakom, bio na borbenoj zadaći i po izvršenju borbenog zadatka, a na povratku, pogođen je neprijateljskom raketom PVO sustava, "Strijela 2M", iz sastava 18. br. SVK. Pilot i avion MIG-21, pali su nedaleko sela Stipan, za oko 10 km južno od mjesta Lasinja, gdje se sada nalazi prigodno spomen obilježje. Oko toga Spomen obilježja posadili smo 5 sadnica Am. borovca i 2 sadnice bijelog bora, kako bi istakli ovo spomen obilježje. Ovdje živi vrlo mali broj stanovnika pa nam je vrlo važno sačuvati ovo spomen obilježje i zaštititi ga od nasrtaja podivljalog rastinja. Nakon ove radne akcije, priredili smo si i prigodan terenski objed na žaru, kako to i dolikuje našim pripadnicima.

 

23.10.2021. - na današnji dan prije 30 godina, 1991. g. , ustrojena je karlovačka 129. br. HV sa ciljem pojačavanja obrane ovog prostora pored tada već ustrojene 110. br. ZNG. I mi smo sudjelovali na obilježavanju ovogodišnje 30. obljetnice ustrojavanja 129. br. HV, a svečano otvaranje izložbe ratnih fotografija bilo je u Šetalištu dr. Franje Tuđmana, pod radnim nazivom, "129 m ratnih fotografija za 129. br. HV", autora Zdenka Barjakovića. Izložbu je otvorio zamjenik predsjednika Vlade R. Hrvatske i ministar Hrvatskih branitelja, g. Tomo Medved. Na izložbi su još govorili, g. Miroslav Rade, predsjednik udruge pripadnika 129. br., g. Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca i gđa. Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije. Svi su evocirali uspomene na ovu brigadu i razdoblje njenog djelovanja. I sam autor izložbe se vrlo emotivno obratio okupljenim sudionicima, sa molbom, ako se prepoznaju na kojoj fotografiji, neka se i zaokruže i dopišu svoje uspomene ispod fotografije. Na izložbi u Perivoju sudjeluju i razne Braniteljske zadruge i OPG-i na Sajmu proizvodnih udruga.

 

06.10.2021. - u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva 9, Klc., organizirali smo predstavljanje novog dokumentarnog filma "Oklop na četiri rijeke", režisera g. Daria Lonjaka i scenariste g. Velimira Grgića iz Pulsar Produkcije. Film je snimljen na našem prostoru i u filmu naši branitelji i domoljubi govore o načinu suprotstavljanja Srpskoj agresiji u početku Domovinskog rata. Film je montirala gđica. Lucija Strugar, a glazbu je priredio g. Bojan Petrović, direktor fotografije je Filip Tot. U filmu govore; g. Marko Vuković o stvaranju bacača bombi tipa "Krešimir M-91.", o priručnim bacačima tipa "Branimir" i načinu lansiranja bombi na cilj. O raznim priručnim bombama i oružju koje su kreirali brojni entuzijasti, govorio je brig./mir. Dubravko Halovanić. Za aktivnosti transporta u prostor pod kontrolom pobunjenih Srba i načinu ulaska u poluokruženo Topusko sa konvojem hrane i novim ljudstvom, govorio je g. Petar Banić. O stvaranju oklopnog kamiona "sv. Jura" i njegovoj uporabi, govorili su g. Tomislav Rebrović,  g. Nikola Juran, g. Petar Žanić i g. Željko Mateša. Fotografije u dokumentarnom filmu ustupili su g. Dinko Neskusil i g. Dubravko Halovanić. Svi nazočni sa zanimanjem su pogledali film i pozitivno se izrazili o ovom uratku. Ovim dokumentarnim filmom zabilježena je povijest na našim prostorima i ostat će trajna uspomena na hrabra i maštovita rješenja naših branitelja pri organizaciji obrane i suprotstavljanju agresiji.