Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja želi Povijesna postrojba "Karlovački počasni vod ZNG-'91."

 

30.07.2019. - skupina branitelja i kolekcionara iz Rijeke, danas je posjetila Karlovac - Zvijezdu, prostorije HVIDR-e sa Spomen sobom, Muzej na Turnju, Vatrogasni muzej, izložbu grbova na Starom gradu, autora g. Zvonka Gerbera, Stari grad Dubovac, u našem vojnom vozilu tipa "Pinzgauer 710 K". Ovi naši prijatelji dolaze nam na naše Susrete starodobnih vojnih vozila i izlažu svoje makete, odore i znamenje Hrvatske vojske iz razdoblja Domovinskog rata. Kako imamo zajedničke sklonosti, dogovorili smo i ovaj poseban posjet našem gradu sa lokacijama koje smo zajednički posjetili. Naši gosti bili su impresionirani našim gradom i puni utisaka vratili se u rodni grad na moru s kojim nas povezuje povijesna cesta "Lujzijana" izgrađena početkom 19. st. Posebno su ih impresionirali naši parkovi i zelenilo koje brižno održavaju djelatnici "Zelenila". Ovi su branitelji svoja ratna iskustva stjecali na Ličkom ratištu u sastavu 111. br. ZNG, 128. br. HV, 306. LoB-e i SJP "Ajkule" pa su se lako uklopili i shvatili naše probleme na bojišnici. Dogovorili smo i zajednička djelovanja u budućnosti kako bi se još više povezali i zbližili.

 

30.07.2019. - u Udrugu slijepih grada Karlovca, kao počasni član primljen je brig./mir. Dubravko Halovanić. Svečana povelja predana mu je na Turnju u Muzeju Domovinskog rata, a temeljem dosadašnje uspješne suradnje s ovom udrugom. Članovi udruge su na Turanj prevezeni u našem vojnom vozilu tipa "PINZGAUER 710 K" što su članovi udruge vrlo lijepo primili i bili puni dojmova nakon vožnje na i sa Turnja. Svi zajedno prošli su i pod stručnim vodstvom upoznali se sa ovim Muzejom. Ovdje su bili i drugi počasni članovi ove udruge. Nezaboravna vožnja i priče iz Domovinskog rata ostat će u sjećanju svima na današnjem izletu.

 

 

0d 15. - 21. srpnja 2019. godine, proveli smo 9. šumski pokretni tabor "Dobra - 19." na lokaciji Novigrada na Dobri. Naši gosti na taboru bili su članovi Molitvene zajednice "Nanovo rođeni" iz Botinca u Zagrebu. Ukupno na taboru je bilo 16 sudionika. Po dolasku na tabor, prije smještanja u šatore, svako je morao urediti svoj ležaj i složiti patente za normalan boravak u šatoru. Provodili smo aktivnosti iz tema izviđačkog sadržaja kao što su: upoznavanje i uporaba šumskog alata, uporaba šatorskog krila kao pelerine i zaštite na bivku, orijentacija u prostoru i kretanje po nepoznatom zemljištu sa kompasom i zemljovidom, izrada bivka i paljenje vatre. Posjetili smo Karlovačku zvijezdu, Muzej na Turnju, NS "sv. Josipa", Hrnetić, Ozalj, novootkrivenu spilju u Ozlju i dio lokaliteta poznatih iz razdoblja Domovinskog rata. Svake večeri uz taborsku vatru imali smo razgovor sa poznatom osobom iz razdoblja Domovinskog rata i to: g. Željko Kekić, gen.zbora Pavao Miljavac, brig./mir. Dubravko Halovanić. Pored ovih tema, sudionici su imali i posebne teme koje obrađuju u Molitvenoj zajednici. Svi sudionici su zadovoljni izvedenim taborovanjem i nose lijepe uspomene sa ovoga tabora. Neki od njih su se prvi puta susreli sa boravkom u prirodi. Po završetku tabora, svako je svoje stvari pospremio i posložio na predviđeno mjesto. Taborska prostorija je sanirana i pospremljena.