03.05.2021. - po odobrenju Stožera CZ KŽ i trenutnih epidemioloških mjera, intenzivno smo započeli sa pripremama na našem tradicionalnom "19. susretu starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj". Danas smo obišli trasu promotivne vožnje, a ove godine bi obišli Petrovu Goru i nekadašnji okupirani prostor sa upoznavanjem neprijateljskih položaja i infrastrukture na tom prostoru. Trasa je duga oko 100 km, a obišli bi položaje logistike, zapovjedništva i komunikacija neprijateljskih snaga u razdoblju Domovinskog rata. Za tu prigodu ustrojili smo i Organizacijski odbor 19. susreta, na čijem je čelu gen.boj./mir. Ljubo Ćesić Rojs, dopredsjednik Hrvatskog generalskog zbora. Susret bi se trebao održati 29. svibnja, a iskreno se nadamo kako će to tako i biti.

 

03.05.2021. - u suradnji sa kordinacijom udruga pristeklih iz Domovinskog rata, organizirali smo paljenje lampiona i sv. misu za pok. Gojka Šuška, ratnog ministra, koji je na današnji dan napustio ovaj svijet i prešao u vječnost. Na Turnju ispred spomen obilježja, postavili smo lampione i odali počast poginulim braniteljima koji su položili svoje žoivote za našu Domovinu. Na Švarči, ispred crkve "sv. Franje Ksaverskog", održana je i prigodna sv. misa, koju je predvodio vlč. Ivica Blaževac, vojni kapelan Zapovj. H KoV-e sa domaćim župnikom, vlč. Dujom Kurtovićem. Vlč. Blaževac nadahnuto je govorio o pok. ministru i evocirao uspomene koje je i sam doživio za života pokojnika. Napomenuo je kako je lijepo što smo to organizirali i tako treba nastaviti sa sličnim aktivnostima kako bi mladi očuvali naše povijesne i svjetle tradicije, jer tko ne poznaje povijest, imat će problema u budućnosti.

 

28.04.2021. - danas smo bili u Ogulinu, u suradnji sa djelatnicima PU Klc. na prvođenju akcije: "Manje oružja - manje tragedija".  Akcija se provodila u vremenu od 09,00 - 11,00 sati, a građani su bili zainteresirani za akciju i interesirali se o MES i NUS koje smo mi izložili. Za vrijeme akcije posjetili su nas načelnik PU Klc. g. Darko Bratić sa načelnikom PP Ogulin i gđa. Martina Furdek Hajdin, županica KŽ.

 

23.04.2021. - u suradnji sa PU Klc. na karlovačkoj tržnici bili smo uključeni u provođenje tradicionalne akcije: "Manje oružja, manje tragedija". Akcija se provodila u vremenu od 09,00 - 11,00 sati, a izložena su minsko-eksplozivna sredstva, promotivni filmovi i prigodni tiskani materijali sa naznakom na povrat ilegalnog naoružanja, MES-a i NUS-a koje se još nalaze kod građana, a izazivaju samo tragediju. Posjetitelji su sa zanimanjem i pažnjom popratili ovu akciju. Posjetili su nas još i načelnik PU Klc., županica i zamjenica KŽ kao i gradonačelnik Karlovca.

 

29.03.2021. - povodom 30. obljetnice borbene akcije MUP-a RH, postavili smo izložbu fotografija, naoružanja i dokumenata na sjećanje kada je uspostavljen javni red i mir, te povraćen Nacionalni park Plitvička jezera u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske i deblokirana cesta D - 1, koja spaja sjever i jug R. Hrvatske. Zapovjedništvo ove borbena akcije uspostavljeno je u PU Karlovačkoj, a akcijom je rukovodio g. Marko Lukić, a snagama na terenu zapovjedao je g. Josip Lucić. Snage MUP RH činili su pripadnici Jedinice za posebne zadatke iz Rakitja, ATJ Lučko i Jedinice specijalne policije. Jedinica specijalne policije iz PU Klc. sudjelovala je u ovoj akciji kao borbeno osiguranje vanjskog prstena zajedno sa istom postrojbom iz PU Gospić. Akcija Krvavi Uskrs u punoj je mjeri pokazala s kojim žarom, zanosom i domoljubljem hrvatske snage spremno brane svoju domovinu. Nažalost, pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje. U akciji je ranjeno 9 policajaca. U ovoj je akciji primjenjena nova taktika sanitetskog zbrinjavanja, jer je sanitetski tim hrvatskih snaga policije predvodio dr. Josip Husar. Uz Hrvatske policajce kojima je pružena pomoć na terenu, zbrinuti su i ranjeni pripadnici pobunjeničke milicije SAO Krajine, a sve u skladu s načelima humanosti i odredbi Ženevske konvencije. U akciju se uključila i JNA, ali kao tampon zona između naših i pobunjeničkih snaga sa cijevima okrenutim prema našim snagama. Prije otvaranja izložbe, u prostoru PU Klc. upaljene su svijeće za poginule policijske djelatnike tijekom Domovinskog rata, uz molitvu Policijskog kapelana, vlč. Andrije Markača. Nazočnima su se obratili prigodnim riječima brig./mir. Dubravko Halovanić, autor izložbe i dopredsjednik PP "KPV ZNG-91.", g. Darko Bratić, načelnik PU Klc. i gen.zbora/mir. Josip Lucić, koji je i otvorio ovu izložbu. Podijelio je svoje sjećanje iz razdoblja početka Domovinskog rata sa nazočnim gostima koji su sudjelovali na otvaranju izložbe.