11.05.2024. - sudjelovali smo na sajmu i izložbi militarija u Matuljima. Kao i svake godine, ovu aktivnost organizira Hrvatsko Društvo militarija, predsjednik g. Damir Batistić. Okupilo se šaroliko društvo a na sajmu je bilo izloženo sve što podsjeća ili ima veze sa vojnom uporabom; razne stare vojne fotografije, dijelovi odora, opreme, naoružanja, gramafonskih ploča, knjiga, plakata, dopisnica, razglednica, fotografija, municije, projektila, dijelova nekadašnjeg naoružanja od Antike i Rima do današnjih dana. Mi smo izložili radio uređaje i ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata. Na naš štand svraćali su uglavnom poznavatelji sredstava koja smo izložili a bilo je mlađih zainteresiranih za ista. Bilo je tu i vozila iz razdoblja 2. svj. rata a posebno su bili atraktivni umirovljeni policajci iz "Društva Slovenskih Miličnikov" iz R. Slovenije sa kompletno uređenim voznim parkom i opremom iz razdoblja SFRJ. Našem domaćinu, g. Damiru Batistiću, predsjednik naše udruge g. Filip Pavičić uručio je prigodnu Plaketu za dugogodišnju suradnju i uspješno sudjelovanje na našim aktivnostima. Vrlo je zanimljiv današnji dan sa puno zainteresiranih posjetitelja i izlagača uz lijepo i sunčano vrijeme. Nadamo se i dalje uspješnoj suradnji sa ovom srodnom udrugom a uspostavili smo i daljnje kontakte za suradnju.

 

 

18.04.2024. - organizirali smo predstavljanje knjige "Prelet za Hrvatsku" autora g. Danijela i gđe. Snježane Borović u OŠ "Banija" sa ovom školom i HGZ-om. Predstavljanje je započelo pozdravom gostima, ratnim prijateljima i posjetiteljima koji su se okupili u lijepom broju. Ispred MHB sudjelovao je gen.puk. Dragutin Repinc, ispred HGZ nazočili su: gen. Josip Štimac, gen. Željko Prpić, brig. Marinko Ogorec, ratni pilot, puk. Ivica Ivandić. Ispred županije, gđa Karmen Martišković, ispred grada, g. Marin Svetić, predsjednik Gradskog vijeća, predstavnici udruga proisteklih iz razdoblja Domovinskog rata, roditelji učenika ove škole. Sa zanimanjem ovo su predstavljanje pratili piloti instruktori iz ZB "Lučko", g. Ron Colvard i gđa Erynn Grochowski iz sastava US Army. Glazbene točke izvela je nastavnica glazbenog odgoja, gđa Danijela. Sve nazočne srdačno je pozdravila i ravnateljica škole, gđa Antonija Mastelić. Nakon Himne i minute tišine, članovi PP "KPV ZNG-91.", postavili su lampion ispod spomen ploče pok. pilotu M. Perisu u predvorju škole. O knjizi je vrlo nadahnuto govorio gen. boj. J. Štimac i napomenuo kako su pored puk. D. Borovića bila još 3 pilota iz ZB "Željava" u HRZ i PZO HV a to su: Rudolf Perišin, Ivan Selak i Ivica Ivandić. Tijekom Domovinskog rata, ustrojene su 2 borbene eskadrile, jedna u ZB "Zagreb", a druga u ZB "Pula" sa ukupno 25 pilota. Od ovoga broja 15 pilota je dalo život za Republiku Hrvatsku. Puk. D. Borović je govorio o događajima koji su prethodili samom preletu i tijeku preleta, a gđa Snježana o svojim doživljajima i preživljavanju putovanja u R. Hrvatsku dok se odvijala drama preleta prvog nadzvučnog borbenog aviona MIG - 21, bis. Ova knjiga je posvećena povijesnom herojsko podvigu, osobnim doživljajima, strahovima, dilemama i velikoj osobnoj žrtvi kako bi prvi borbeni avion stigao u Oružane snage HV. Nakon predstavljanja knjige, naša zapovjednica, gar-ca Lorena Pavičić, predala je bračnom paru Borović uramljenu fotografiju sa Željave, na sjećanje i uspomenu ispred udruge. Svi nazočni su bili zadovoljni ovom organizacijom i pohvalno su se izrazili o organizaciji i predstavljanju ove lijepe i zanimljive knjige. Knjigu je tiskala nakladnička kuća "Alfa", a nazočila je i predstavnica, gđica Bojana Meanđija.

 

 

06.04.2024. - sudjelovali smo na prijateljskom Orijentacijskom pohodu uz rijeku Kupu Območnog združenja Slovenskih častnikov Bele Krajine i upoznavanju prirodnih i kulturnih znamenitosti prostora koji smo prolazili. Polazna točka je bila u s. Preloka, gdje nas je voditelj pohoda, ppuk. Anton Šuklje orijentirao, upoznao sa prostorom po geografskoj orijentaciji i trasom po kojoj ćemo se kretati. Smjer kretanja je bio: Preloka - Paunovići - Žunići - Milići - Marindvor - Adlešići. Kako se krećemo uz r. Kupu, na našoj strani su sela: Prilišće - Kunići. Vrlo je zanimljiv prostor po kojem se krećemo a uz pojedine točke dočekuju nas domaćini i počaste sa pićem dobrodošlice. U s. Milićima, nalazi se vrlo značajna i najstarija Pravoslavna crkva u R. Sloveniji. Teren je brdovit i šumovit a krećemo se dobrim putevima koji su uredili inženjerci i policija Slovenske vojske. U s. Adlešići priređeno je druženje i ukusan objed na imanju obitelji Jankovič "Stari pod". Ovdje nas je sa problematikom granice i emigranata upoznao g. Bojan Tomc, viši policijski inspektor PU Novo Mesto. Pohvalno se izrazio o suradnji sa policijom PU Karlovačke. Uz ugodno druženje i sunčani lijepi dan, proveli smo ugodne trenutke sa našim prijateljima iz OZSČ Bele Krajine i gostima iz Brežica.