15.12.2019. - u zagrebačkoj Prvostolnici preuzeli smo Betlehemsko svjetlo mira koje su naši Hrvatski Izviđači donijeli u Zagreb. Na ulazu u Katedralu dočekao nas je preč. Josip Kuhtić, rektor Katedrale sa suradnicima. Sa Izviđačima je došao g. Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog državnog sabora, pod čijim se pokroviteljstvom ovo i odvija. Hrvatski Izviđači jučer su Svjetlo uzeli u Beču, Austrijskoj Prvostolnici, gdje su ga Austrijski Izviđači donijeli iz Betlehema dan ranije. U Beč dolaze svi Izviđači iz Europe, Sjeverne Amerike, dijelova Azije i Južne Amerike i nose ih u svoje zemlje, gdje se dijele po crkvama. Nakon svečane sv. mise, Svjetlo je podijeljeno nazočnim Izviđačima iz cijele R. Hrvatske i građanima. Mi smo ove godine po deseti put donijeli Svjetlo u naš dekanat, Župnu crkvu "Presvetog Srca Isusova". Svjetlo je preuzeo msgr. Ferdinand Vražić, župnik u ovoj crkvi, a nakon sv. mise, Svjetlo smo podijelili nazočnom puku. Ovogodišnje geslo glasi: "Ponesimo u naše domove i naša srca ovo Svjetlo radosti i mira uz Isusovu prisutnost". Pogodilo se, kako je tada prečasni F. Vražić, prije deset godina, preuzeo Svjetlo u Župnoj crkvi na Švarči. Ovo Svjetlo ćemo raznijeti po našem dekanatu, Mrežničkom i Slunjskom.

 

14.12.2019. - sudjelovali smo na Osnivačkoj skupštini Hrvatskog domobrana - ogranak Rijeka, na Trsatu u Auli pape Pavla Ivana II. Mi već duže vremena sudjelujemo u radu ove udruge i oni se rado odazivaju na naše aktivnosti. Ovdje su obišli sve naše značajnije lokacije iz povijesti, a pogotovo iz razdoblja Domovinskog rata. Za predsjednika je izabran g. Nikola Matičić, a udruga je zacrtala ambiciozne programe za narednu aktivnost. Prije ove Skupštine, obišli smo Svetište na Trsatu, M.B. Trsatske, a susreli smo i naše prijatelje iz Opatije i Rijeke - udrugu maketara Kvarnera, koji su i kod nas izlagali svoje makete. Prigodnu izložbu priredili su g. Damjan i Čestimir Komarek. Skupština je pripremljena sa prigodnim kulturno umjetničkim programom. Tako nas je zabavljao g. Vladimir Vikner, pjevač, gđa. Olga i g. Sergej Kaminski, prvaci Riječke opere iz Ukrajine. Skupštini je nazočilo i puno gostiju iz ogranaka diljem naše Domovine.

 

23.11.2019. - u Domu HV "Zrinski", održali smo redovnu izvještajnu Godišnju skupštinu Zbora voda. Na Skupštini je sudjelovalo 15 od 17 naših članova, 4 roditelja i 12 gostiju. Predsjednik nas je izvjestio o ovogodišnjim aktivnostima, a bilo ih je 42. Posebno smo ponosni što smo ove godine obišli prostor u Pounju, kako smo i planirali. Isto tako, ispuni smo i svoju obavezu oko izgradnje koso pomične platforme za našeg člana Božidara Mikšu, gdje smo prikupili 53.000,00 kn i u suradnji sa Gradom i Županijom, a uz potporu i naših donatora i prijatelja. Rampa je postavljena i naš član sada samostalno izlazi iz stana u gradske aktivnosti, gdje se priključuje i našim aktivnostima. Priredili smo 4 samostalne izložbe, organizirali smo 7 prezentacija dokumentarnih filmova i raznih predavanja, organizirali smo nekoliko aktivnosti za prikupljanje donatorskih sredstava za našeg Božidara, održali smo i 6 predavanja o MES i NUS zajedno sa GD CK Klc i PU Klc za učenike osnovnih i srednjih škola. Tijekom godine, održano je 8 sastanaka Zbora voda, 5 sastanak Stožera voda i 1 sastanak sa roditeljima malodobnih članova. Ove godine održan je "17. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj", gdje se odazvalo 35 vozila, a obišli smo crtu bojišnice sa lijeve i desne obale r. Kupe. Uspješno smo organizirali i 10. orijentacijski cross za učenike osnovnih škola; "Crtom Turanjske bojišnice". Ove godine pobijedila je ekipa učenika iz OŠ "Braća Seljan".  Uspješno smo organizirali i proveli 9. ljetni šumski pokretni tabor, a pridružili su nam se članovi Molitvene zajednice "Nanovo rođeni" iz Zagreba. Ukupno nas je na taborovanju bilo 17, a obišli smo  Zvijezdu, Akvarij, Muzej na Turnju, MC DR "D. Pintar", tvornicu TTK u Logorištu, Švarču, NS "sv. Josipa", crkvu "Srca Isusova", Hrnetić i Ozalj. Naši gosti su bili oduševljeni taborovanjem i vožnjom u vojnim vozilima tipa "Pinzgauer" i Camagniola "AR - 55". Najviše aktivnosti ove godine ima Marko Radočaj - 30, zatim Filip Pvičić - 29 i Ivica Tuškan - 22. Ovim su članovima dodijeljena priznanja i nagrađeni su lijepom knjigom koju je osigurao predsjednik. Za naše donatore, podupiratelje i suradnike, pripremili smo i podijelili prigodne zahvalnice.

 

06.11.2019. - Policijska uprava karlovačka i Povijesna postrojba "Karlovački počasni vod ZNG-'91." u mjesecu studenom 2018. godine pokrenuli su zajedničku akciju za pomoć umirovljenom policijskom službeniku Policijske uprave karlovačke i hrvatskom branitelju Božidaru Mikši u prikupljanju financijskih sredstava za ugradnju invalidske platforme, okomito podizne za prijevoz invalida i teško pokretnih osoba. Uz veliku suradnju i podršku Grada Karlovca, Karlovačke županije, policijskih službenika PU karlovačke, građana Karlovačke županije, dobrih ljudi i prijatelja omogućena je realizacija ugradnje invalidske platforme koja će Božidaru omogućiti kvalitetniji život, samostalan izlazak iz zgrade bez barijere nemogućnosti samostalnog kretanja. Danas, 6. studenog, uz sve dozvole i suglasnosti te uz nazočnost načelnika Policijske uprave karlovačke Darka Bratića, gradonačelnika grada Karlovca Damira Mandića i dopredsjednika Povijesne postrojbe Karlovački počasni vod ZNG-91, brigadira u mirovini, Dubravka Halovanića postavljena koso podizna sklopiva platforma stavljena je u funkciju za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti ispred ulaznih stepenica stambene zgrade na adresi Marina Držića 11, Karlovac. Osim Božidara, invalidnu platformu moći će koristiti i ostali stanari kojima je narušeno zdravstveno stanje. Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su nam pomogli te kroz zajedničku suradnju bili podrška u realizaciji ugradnje ove iznimno važne invalidske platforme.

 

03.11.19. - sudjelovali smo na komemoraciji u Belaju, u organizaciji Općine Barilović, u spomen za žrtve iz razdoblja Domovinskog rata, a koje su prouzročili pobunjeni Srbi i JNA, prilikom proboja iz kasarne u Logorištu. U kapelici M.B. Fatimske, u Belaju, prikazana je sv. misa koju je predvodio biskup šibenski, msgr. Tomislav Rožić,a koji je istakao žrtve iz Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Ovaj je prostor bremenit turbulencijama i opterećen ratovima, pa su ljudski i materijalni gubici veliki. Nakon sv. mise, u dvorištu kapelice, održan je prigodni program uz polaganje vijenaca i paljenje lampiona na spomen obilježje sa 651 poginulim, od koji su 51 poginuli u Domovinskom ratu sa ovoga prostora. Proboj iz kasarne u Logorištu trajao je od 04. - 06. 11. 1991. g. i jedini je proboj JNA i pobunjenih Srba u R. Hrvatskoj, a borba sa tenkovima druga je bitka protiv oklopa nakon Vukovarske iz razdoblja Domovinskog rata. I učenici OŠ "Barlović" kao i Župni zbor "sv. Vid" iz Ladvenjka, priredili su prigodni muzičko - recitatorski program za sve nazočne, prisjećajući se žrtava ovoga kraja i svih poginulih za slobodu Hrvatske.