25.03.2023. - proveli smo današnju akciju "Pozdrav proljeću", koju smo planirali po Godišnjem planu aktivnosti. U povodu Dana šuma i šumara, te dolasku proljeća, ovu aktivnost proveli smo na Martinšćaku (TT-345), našem glavnom promatračkom mjestu i utvrdi iz razdoblja Domovinskog rata. Po dolasku na ovu visinsku točku našim vozilom AR-55, založili smo vatru kako bi paralelno sa našim aktivnostima priredili i objed na žaru. Tu su se svi pokazali vrlo agilno i ubrzo je taj dio bio primjerno odrađen. Upoznali smo se sa ovim objektom, izvršili orijentaciju u prostoru i upoznali se okolnim zemljištem. Uvježbali smo i nekoliko osnovnih čvorova koji su nam potrebni u našim aktivnostima: ambulantni, zastavni, policijski i skraćivaljku. Obišli smo i neke još vidljive instalacije iz razdoblja Domovinskog rata, koje su odigrale važnu ulogu pri obrani ovoga prostora. Kako je vrijeme bilo promjenljivo, kako i dolikuje proljeću, u naletu kiše, povukli smo se u bazu i završili sa današnjim druženjem koje je bilo kratko, ali vrlo ugodno i sadržajno.

 

22.03.2023. - u OŠ "Švarča", organizirali smo u suradnji sa ovom školom, prigodnu izložbu ratne fotografije povodom 32. obljetnice borbene akcije na Plitvicama pod radnim nazivom "Svjedoci govore". Učenici i nastavnici ove škole priredili su prigodni glazbeni program a o izložbi svojim doživljajima govorili su dr. Maja Grba Bujević, gen.boj. Ljubo Ćesić Rojs i glavni policijski savjetnik Marko Lukić, voditelj borbene akcije, koji je i otvorio ovu izložbu. Na izložbi su još nazočili ratni zapovjednici 110. br. ZNG - brig. J. Tomačić i 137. br. gen.boj. J. Stojković, zamjenik načelnika PU Klc. Darko Bratić, gđa. Melita Lauš iz MHB, puk. Šaflin, zapovjed. 603. pbr. Klc. g. Tomislav Magdić, branitelji Slunja, gđa. Marija Šćulac, KŽ, gđa. Draženka Sila Ljubenko, GUK, gđa. Sanda i g. Boško Rupčić, GDCKK, gđa. Anita Gračan, PU Klc. i g. Rudi Klicper, HČZ grada Zagreba. Učenici su imali pitanja za naše goste koji su rado odgovarali na njih i tako prenijeli svoje ratne doživljaje na mlade generacije.

 

 

 

04.03.2023. - i ove godine pred drugu Korizmenu nedjelju, vodili smo sada već tradicionalni "23. Karlovački križni put kroz šumu Kozjaču". Ovaj su Križni put pokrenuli mladi Franjevačke mladeži dok je preč. Ferdinand vražić bio Dekan Karlovačkog dekanata 2.000. godine. Naša udruga je preuzela vođenje ovoga KKP prije 12 godina. Uvrstili smo lovce, KUD "sv. Ana" i stratište "Jamadol" u program. Ovogodišnji KKP predvodio je preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata. Sa polazne točke ispred župne crkve "sv. Franjo Ksaverski" na Švarči, krenulo je preko 200 sudionika u 09,00 sati. Uz savladavanje zadane trase kretanja i Postaje križnog puta, prvi zastanak imali smo kod lovačke kućice u Mokricama. Lovci LU "Dubovac - grupa Švarča", počastili su nas čajem, kuhanim vinom i krafnama. Nastavak je slijedio do Jamadola, gdje smo postavili lampion i upoznali nazočne sa potencijalnim stratištima iz razdoblja Drugog svj. rata. Drugi zastanak smo imali na Vučjaku kod KUD-a "sv. Ana", gdje su vrijedne članice ovoga KUD-a priredile osvježenje uz kavu, čaj i grickalice za umorne hodočasnike. Nastavak je slijedio do župne crkve "M.B. Snježne" na Dubovcu, gdje smo stigli u 14,00 sati. Ovdje je dekan, preč. D. Karačić slavio sv. misu sa vlč. Dujom Kurtovićem, vlč. Antunom Kolićem i dvojicom franjevaca iz Kamenskog za sve sudionike ovoga hodočašća. Zahvalio je svima na sudjelovanju i korizmenoj pripravi za Uskrs, što je i cilj ovoga hodočašća. Pomalo umorni ali duhovno okrijepljeni po lijepom i sunčanom danu, vratili smo se svojim kućama.

 

24.02.2023. - u našem kazalištu "Zorin dom", organizirali smo prigodnu izložbu ratne dokumentarne fotografije pod radnim naslovom: "rat u Ukrajini i Domovinski rat u KŽ - sličnosti i razlike" kao potporu hrabrim braniteljima Ukrajine. Na izložbi su izložene ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata na našem prostoru iz naše bogate arhive i ratne fotografije iz Ukrajine koje su prikupili naši sugrađani iz Ukrajine a sada trenutno nastanjeni u Karlovcu. Uz izložene dokumentarne fotografije, izložili smo i topničke projektile raznih kalibara, koji svakodnevno padaju sa neprijateljskog prostora po Ukrajini i Ukrajinskim braniteljima na crti bojišnice kao i civilnom stanovništvu. Prigodno predavanje o sličnosti i razlikama ovih ratova održao je brig.gen. Frane Tomičić, potpredsjednik HGZ-a. Na izložbi je prigodnu riječ održao i g. Marin Svetić, predsjednik Gradskog vijeća. Skupu se prigodno obratio i izaslanik Veleposlanika Ukrajine, g. Serhi Horopah, Prvi savjetnik u Veleposlanstvu. Naglasio je sličnosti u ovom ratu sa Domovinskim ratom i zahvalio se građanima grada Karlovca, lokalnoj samoupravi i svima koji pružaju potporu njegovim sunarodnjacima na svim nivoima u ovim teškim vremenima koje proživljavaju a pogotovo branitelji na crti bojišnice u Ukrajini.

Na izložbi je nastupio i Prvi orkestar Ukrajinaca u Karlovcu sa prigodnim glazbenim programom. Skup su podržali i brojni branitelji udruga proisteklih iz Domovinskog rata na našem prostoru. Izložbu je otvorila gđa. Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije i pohvalno se izrazila na trudu koji je uložen za postav ove izložbe a poželjela je brzo okončanje ratnih sukoba u Ukrajini. Večerašnji program je vodila Karlovačka glumica Lovorka Trdin. Pored Članova HGZ-a: gen.boj. Josipa Stojkovića, brig.gen. Frane Tomičića i brig. D. Halovanića, izložbi su nazočili i brig.gen. Željko Gašparić, brig.gen. Rudi Brlečić kao i brig. Josip Tomačić, zapovjednik 110. br. ZNG. Iz PU Klc. nazočio je g. Tomislav Bosiljevac, viši policijski inspektor. Izložba ostaje otvorena do 06. ožujka. Posebno zahvaljujemo tiskari "Pećarić & Radočaj" i aranžerstvu "Barjaković" na pomoći i potpori u pripremi izložbe. Slava Ukrajini - herojima slava!