Dana 23. studenog, u prostorijama Učilišta hrvatskih branitelja "Damir Pintar", održali smo našu redovnu Godišnju skupštinu zbora voda. Skupštini je nazočilo 14 naših pripadnika, nekoliko roditelja i desetak gostiju, predstavnika udruga sa kojima surađujemo. Nazočne smo upoznali sa našim aktivnostima i predstojećim planovima, a svi naši gosti pohvalno su se izrazili o aktivnostima koje provodimo. Našim vrijednim članovima podijelili smo priznaja (6) i zahvalnice (5), a našim podupirateljima, donatorima, promotorima i pomagačima u radu, dodijelili smo zahvalnice za njihove plemenite geste.

 

- 15.11. - 18,00 sati GK "I.G.K." - dokumentarni film o Gotovini,
- 16.11. - Slunj, komemoracija, nemam još sve podatke,
- 23.11.- 10,00 sati, godišnja skupština PP "KPV ZNG-91.", Domobranska 21, nazočnost i roditelja,
- 27.11. - 19,00 sati, GK "I.G.K." - dokumentarni film i predavanje "Ne zaboravite Vukovar",
- 07.12. - 07,30 sati, Dom HV, posjeta Rijeci, Skupština Domobrana i Gradski muzej Rijeke,
- 11.12. - 19,00 sati, GK "I.G.K." - dokumentarni film o stradanju Sarajeva i predavanje "Civil je najveća žrtva",
- 15.12. - 09,00 sati, Gradska uprava, idemo po Betlehemsko svjetlo, 18,00 sv. misa u Presvetom trojstvu,
- 21. ili 22.12. - 09,00 sati, GMK, posjeta Skloništu za beskućnke,
- 28.12. - 08,30 sati, Dom HV, završni izlet u Kozjaču.

 

12. listopad 2013. g. - u prijepodnevno vrijeme obišli smo fortifikacije iz razdoblja Domovinskog rata, na Martinšćaku, premjerili ih i upisali u naš katalog. Pored radnih aktivnosti radili smo i po programu SIH-a: paljenje vatre u složenim uvjetima, priprema hrane i rad sa šumskim alatom. Nakon naše radne aktivnosti posjetili smo Karlovački željeznički kolodvor koji obilježava 120. obljetnicu, kao i 140. obljetnicu povezivanja Karlovca i Rijeke željezničkom prugom. U prostoru našeg kolodvora sa povjesnicom ove zgrade i željezničke mreže u R. Hrvatskoj, upoznala nas je gđa. Renata Veličan, kustosica željezničarskog muzeja iz Zagreba. Napomenula je kako je ova naša zgrada izgrađena prije 110 godina i druga je po ljepoti i funkcionalnosti u R. Hrvatskoj, iza Zagrebačkkog kolodvora. Po povijesnom prikazu obišli smo prostor čvorišta u Karlovcu, upoznali se sa ložionom, radionom, okretalištem, spremištem i vozili se u šinobusu. Nazočni članovi bili su zainteresirani sa današnjim radom i pažljivo su upijali bogatu povijest grada Karlovca.

 

28.09.2013. - već tradicionalno i ove godine održali smo 4. orijentacijski cross "Crtom Turanjske bojišnice", na koji se prijavilo 28 ekipa, a startalo je 18 ekipa i to: OŠ. "D. Jarnjević" - 9 E, OŠ. "Banija" - 6 E, OŠ. "Draganići" - 2 E i OŠ. "B. Seljan" - 1 E. Tako smo 60-tak učenika prošetali kroz prirodu gdje su se družili, upoznali kraj u kojem žive i naučili nešto novo što ih je ponukalo dolaskom na ovo takmičenje. Zadivljuje interes učenika OŠ "D. Jarnjević", kao i postignuti rezultati, jer su sva tri mjesta osvojili upravo ovi učenici. Prvo mjesto - ekipa "Fifi i frendovi" sastava: Nikica Ivandić, Roko Prpić i Marko Krivačić.
Drugo mjesto - ekipa Astronauti" sastava: Luka Kordić, Maja Bartolac i Jana Martinović
Treće mjesto: - ekipa "Brze sove" sastava: Sven Amon, Ivan Miško i Marin Štambuk
Proglašenje postignutih rezultata, podjela prigodnih medalja, poklona i pokala biti će 04. listopada, na Turnju u prostoru Muzejske zbirke, nakon svečanosti kod spomen obilježja u 13,00 sati.

 

13. - 15. rujna 2013. g. boravili smo u prostoru Šibensko-Kninske županije, na obilježavanju 22. obljetnice "Žirjanskih dana ponosa i slave". Sjećanje na stvaranje R. Hrvatske i obranu Šibenika u "rujanskom ratu" 1991. godine, posebno sa o. Žirja, evocirao je prof. dr. sc. Onasin Cvitan, i sam sudionik tih događanja. Promotivnom vožnjom kroz Vodice i Šibenik, u starodobnim vojnim vozilima, ukrcali smo se na trajekt i prebacili na o. Žirje, gdje smo bili smješteni. Obišli smo te povijesne prostore koje želi sačuvati i o njima brinuti Udruga "Ruža Hrvatska", koja veliki napor ulaže na očuvanju i obnovi povijesnih položaja, tako značajnih za obranu i opstojnost Šibenika. Bila nam je čast sudjelovati u ovoj manifestaciji i sa puno novih povijesnih činjenica smo upoznati. Entuzijastima sa o. Žirja i šire želimo puno uspjeha u narednim aktivnostima jer su njihovi rezultati vidljivi, a onim zajedljivim želimo puno primjedbi i daljnjeg nerada jer tako daju novi elan ovima što rade.

SLIKE