28.04.2021. - danas smo bili u Ogulinu, u suradnji sa djelatnicima PU Klc. na prvođenju akcije: "Manje oružja - manje tragedija".  Akcija se provodila u vremenu od 09,00 - 11,00 sati, a građani su bili zainteresirani za akciju i interesirali se o MES i NUS koje smo mi izložili. Za vrijeme akcije posjetili su nas načelnik PU Klc. g. Darko Bratić sa načelnikom PP Ogulin i gđa. Martina Furdek Hajdin, županica KŽ.

 

23.04.2021. - u suradnji sa PU Klc. na karlovačkoj tržnici bili smo uključeni u provođenje tradicionalne akcije: "Manje oružja, manje tragedija". Akcija se provodila u vremenu od 09,00 - 11,00 sati, a izložena su minsko-eksplozivna sredstva, promotivni filmovi i prigodni tiskani materijali sa naznakom na povrat ilegalnog naoružanja, MES-a i NUS-a koje se još nalaze kod građana, a izazivaju samo tragediju. Posjetitelji su sa zanimanjem i pažnjom popratili ovu akciju. Posjetili su nas još i načelnik PU Klc., županica i zamjenica KŽ kao i gradonačelnik Karlovca.

 

29.03.2021. - povodom 30. obljetnice borbene akcije MUP-a RH, postavili smo izložbu fotografija, naoružanja i dokumenata na sjećanje kada je uspostavljen javni red i mir, te povraćen Nacionalni park Plitvička jezera u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske i deblokirana cesta D - 1, koja spaja sjever i jug R. Hrvatske. Zapovjedništvo ove borbena akcije uspostavljeno je u PU Karlovačkoj, a akcijom je rukovodio g. Marko Lukić, a snagama na terenu zapovjedao je g. Josip Lucić. Snage MUP RH činili su pripadnici Jedinice za posebne zadatke iz Rakitja, ATJ Lučko i Jedinice specijalne policije. Jedinica specijalne policije iz PU Klc. sudjelovala je u ovoj akciji kao borbeno osiguranje vanjskog prstena zajedno sa istom postrojbom iz PU Gospić. Akcija Krvavi Uskrs u punoj je mjeri pokazala s kojim žarom, zanosom i domoljubljem hrvatske snage spremno brane svoju domovinu. Nažalost, pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje. U akciji je ranjeno 9 policajaca. U ovoj je akciji primjenjena nova taktika sanitetskog zbrinjavanja, jer je sanitetski tim hrvatskih snaga policije predvodio dr. Josip Husar. Uz Hrvatske policajce kojima je pružena pomoć na terenu, zbrinuti su i ranjeni pripadnici pobunjeničke milicije SAO Krajine, a sve u skladu s načelima humanosti i odredbi Ženevske konvencije. U akciju se uključila i JNA, ali kao tampon zona između naših i pobunjeničkih snaga sa cijevima okrenutim prema našim snagama. Prije otvaranja izložbe, u prostoru PU Klc. upaljene su svijeće za poginule policijske djelatnike tijekom Domovinskog rata, uz molitvu Policijskog kapelana, vlč. Andrije Markača. Nazočnima su se obratili prigodnim riječima brig./mir. Dubravko Halovanić, autor izložbe i dopredsjednik PP "KPV ZNG-91.", g. Darko Bratić, načelnik PU Klc. i gen.zbora/mir. Josip Lucić, koji je i otvorio ovu izložbu. Podijelio je svoje sjećanje iz razdoblja početka Domovinskog rata sa nazočnim gostima koji su sudjelovali na otvaranju izložbe.

 

10.02.2021. - u 62. godini, u rodnom Krašiću, napustio nas je hrvatski mučenik komunističkog režima, Blaženi kardinal Alojzije Stepinac. U Župnoj crkvi "Presvetog Trojstva" i voditelja župe, vlč. Ivana Vučaka, koncelebriranom sv. misom, slavljen je Spomendan na Blaženog kardinala Alojza Stepinca, a misno slavlje je predvodio msgr. Giorgio Lingua, Apostolski nuncij Svete stolice u R. Hrvatskoj, sa brojnim svećenicima. Pod epidemiološkim mjerama, a pod Stepinčevim geslom: "U tebe se gospodine uzdam" cijelo misno slavlje odvijalo se u očekivanju i proglašenju svetim. Blaženog Alojzija krasi pobožnost i svjedočanstvo istine, a progonjen je neistinom. Do sada iz svih nevolja izišao je kao pobjednik. Iskreno se nadamo i to priželjkujemo, kako će i ovu bitku dobiti na čast Oltara.

 

Naš prijedlog spomen obilježja u Logorištu za 30. obljetnicu bitke za Logorište:
ODBOR ZA IZGRADNJU SPOMEN OBILJEŽJA U LOGORIŠTU