29.04.2023. - obilježili smo Dan planeta Zemlja u prostoru Novigrada na Dobri, a pored orijentacije i iznalaženja naše pozicije na zemljovidu, postavili smo i šator od šatorskih krila. Na prostoru koji smo odabrali, vatru je založio Bruno iz prve. Svi su pripremili štapove za pripremu hrane na žaru. Po postavljanju šatora od 3 šatorska krila, skupljali smo ljekovito bilje koje smo pronašli na terenu. Tako je tu pronađen plućnjak, bijeli gavez, biskupska kapica, kozja brada, mrtva kopriva, paprat, stelja, obična kopriva, divlja jagoda, maslačak i žabljak. Nakon ugodne šetnje po šumi i prikupljanja ljekovitog bilja, pojeli smo pripremljenu hranu uz vatru. Sklonili smo naš šator i složili šatorska krila, te se spustili na mjesno groblje. Posjetili smo grobno mjesto našeg dobrotvora i podupiratelja, gen.zbora Pavla Miljavca, odali mu poštu i prisjetili se njegovog druženja na našim izložbama. Po povratku sa ove naše ugodne i zanimljive aktivnosti, svratili smo i u stari Frankopanski grad "Novigrad na Dobri", iz 14. st. od kuda je i krenula poznata povijesna pobuna naših plemića protiv cara Leopolda 1., koji se nije pridržavao dogovora koji je sklopljen još 1526. g. na Saboru u Cetingradu. Toga događaja ćemo se sutra prisjetiti.

 

 

04.04.2023. - u organizaciji PU Karlovačke i suradnji GD CK Klc., CZ KŽ i PP "KPV ZNG-91." na Gradskoj tržnici upriličili smo predstavljanje minske opasnosti u našoj županiji. Ova aktivnost organizirana je temeljem Svjetske akcije svjesnosti o minskoj opasnosti pod radnim nazivom: "manje oružja - manje tragedija", jer je mjesec travanj proglašen "mjesecom svjesnosti o minskoj opasnosti". Mi smo izložili našu kolekciju PP, PT mina i UBS-a, (ubojnih borbenih sredstava). Na ovoj akciji obratile su se gđa. Martina Furdek Hajdin, naša županica i gđa. Anita Gračan, djelatnica PU Klc.

 

03.04.2023. - u Opatiji je HČZ Liburnije organizirao prigodnu izložbu sa udrugom "Kolekcionara militarija Liburnijskog kraja" i Povijesnom postrojbom "Karlovački počasni vod ZNG-91." temeljem događanja na Plitvicama. Na izložbi su izložene ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata, makete borbene tehnike, MTS, pješačko naoružanje, projektili, odore i dokumentarni filmovi. Na otvaranju izložbe obratio se g. Jure Krišto, član Predsjedništva HČZ-a Liburnije i prisjetio se ratnih događanja iz razdoblja Domovinskog rata sa ratišta koja je sa suborcima prošao a što je zabilježeno i prigodnim fotografijama. O izložbi i ratnom putu postrojbe "Opatijski štakori" evocirao je uspomene brig. gen. Frano Primorac, predsjednik HČZ-a Liburnije. Izložbu je otvorio i prisjetio se ratnih događanja g. Fernando Kirigin, gradonačelnik grada Opatije i zahvalio na postavljanju ove poučne i korisne izložbe. izložba će biti otvorena do ponedjeljka 10.04. a možda se i produži ako bude interesa jer je Opatija puna gostiju za Uskršnje blagdane.