12. siječnja 2014. g. na poziv Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, grada Zagreba, pozvani smo na komemoraciju u čast sjećanja na hrvatske domoljube iz 1578. godine, koji su se radije smrznuli i ostali na braniku svoje Domovine na čast i slavu svoju, a nisu se htjeli predati višestruko nadmoćnijem Osmanlijskom osvajaču, koji ih je više mjeseci opkoljavao i iznuravao svojim uzastopnim jurišima, napadajući kaštel i kovnicu novca obitelji Zrinski. Isto tako, sjećanje na naše domoljube iz 1941. i 1991. godine, kada su opet napadači upali u ovo selo i uništili sve što je živo bilo u tom selu. Na ovoj komemoraciji bilo je puno naših branitelja sa Banovine i drugih mjesta, a koncelebriranu Sv. misu je predvodio msgr. Anto Ivas, biskup Šibensko - Kninski, zajedno sa msgr. Vladom Košićem, biskupom Sisačko - Moslavačkim i domaćim župnicima. Organizacija ovog komemorativnog skupa bila je na visini.

 

28.12. završni izlet u Kozjaču odvijao se prema predviđenom planu sa vrlo lijepim i sunčanim zimskim vremenom. Savladavali smo načine kretanja po terenu, izviđanje, učili i ponavljali vrste drveća, palili vatru i pripremali hranu na terenu. Uz vrlo ugodno druženje boravili smo na lovačkoj kućici, gdje nas je dočekao poznati lovac Bela, a susreli smo i članove Airsoft kluba "Karlovac". Bilo je lijepo šetati šumom i osloboditi se svakodnevnih briga koje nas okružuju. Vratili smo se oko 12,30 kući, osvježeni i odmoreni, spremni za nova nadolazeća uzbuđenja.

 

15. 12. naši pripadnici donijeli su Betlehemsko svjetlo u Karlovački dekanat na Sv. misu u 18,00 sati u crkvu "Presvetog trojstva".  Ovo se Svjetlo već više od 20 godina donosi u R. Hrvatsku, točnije od njenog međunarodnog priznanja, a donose ga predstavnici Izviđača iz Beča, gdje se Svjetlo već tradicionalno donosi u Europu iz Betlehema. Ovogodišnje Svjetlo sa izviđačima je u našu Prvostolnicu unio g. Josip Leko, predsjednik Hrvatskog Sabora, i predao ga msgr. Josipu Kohtu, ravnatelju Zagrebačke katedrale. Nakon Sv. mise, Svjetlo je podijeljeno Izviđačkim odredima koje će ga dalje raznijeti širom naše Domovine. Ovogodišnje geslo je: "Betlehem je u nama".

 

Dana 13.12.2013. u suradnji sa MUP, PU Karlovačka, sudjelovali smo u akciji "Mir i dobro", prezentirajući minsko-ekspolozivna sredstva i neeksplodirale projektile zaostale iz Domovinskog rata, radi očuvanja zdravlja i upoznavanja sa potencijalnom opasnošću, kao i upoznavanje sa pirotehnikom kojoj u ovo sveto i svečano vrijeme nije mjesto i prigoda uporabe, pogotovo nezaštićene i neobrazovane djece. Obišli smo OŠ u Netretiću i Jarčem Polju, a u ponedjeljak i Krnjaku. Uz medijsku prezentaciju i školske eksponate, predavanje je popraćeno i poučnim dokumentarnim filmom o stradanju dječaka u bezazlenoj dječjoj igri sa ručnom bombom. Učenici su bili vrlo zainteresirani na predavanju.

 

Dana 11.12.2013. g. u GK "I. G. Kovačić" zajedno sa udrugom "Ka-urbani", organizirali smo prezentaciju dokumentarnog filma o Sarajevu tijekom rata, autorice gđe. Suade Kapić, uz stručno predavanje i razgovor gen. A. BiH Jovana Divjaka, zapovjednika i organizatora obrane Sarajeva. Na prezentaciji su još sudjelovali: gen. zbora Petar Stipetić, brig. gen. Rudolf M. Brlečić, gđa. Marija Medić, g. Ivica Sertić, msg. F. Vražić i brojni branitelji, koji su se uključili u tribinu "Civil je najveća žrtva". Bilo je potresno i vrlo emocionalno gledati kadrove iz ratnog Sarajeva uz stručno i razložno predavanje g. Jovana Divjaka, koji je ostavio jak dojam na sve nas nazočne ovom događanju. Gen. Jovan Divjak je direktor udruženja "Obrazovanje gradi BiH", gdje se prikuplja potpora za školovanje djece bez roditeljske skrbi i djece slabijeg imovnog stanja, radi nastavka školovanja i uključenja u normalne tokove života. Udruženje radi na sličnim načelima kao i naša udruga.