Dana 27. ožujka, po našem redovnom planu izobrazbe i odobrenju ministra MORH-a, g. A. Kotormanovića, obišli smo Vojni poligon "Eugen Kvaternik" u Slunju, gdje smo se upoznali sa poligonom, sredstvima koja se koriste u obuci, a obišli smo i vrelo r. Mrežnice, koja izvire u središtu ovoga poligona. Zapovjednik poligona, brig. I. Jurilj sa suradnicima lijepo nas je primio u upoznao sa poligonom. Po povratku smo svratili na spomen obilježje u Slunju i odali počast poginulim, nestalim i stradalim hrvatskim braniteljima i mještanima ovoga kraja.

SLIKE

 

Dana 02. ožujka, održan je 14. tradicionalni Dekanatski Križni put Karlovačkog dekanata, kroz Gradsku park šumu Kozjača. Početak Križnoga puta bio je na Švarči ispred crkve "Sv. Franje Ksaverskog", a završio je na Dubovcu sa Sv. misom za sve učesnike u crkvi "Sv. Josipa. Križni je put priprema za najveći katolički blagdan Uskrs, a predvodio ga je karlovački dekan Ivan Norbert Koprivec. Kroz molitvu i pjesmu, hodočasnici su savladali tešku snježnu ovogodišnju stazu. Mi iz PP "KPV ZNG-91." zajedno sa našim roditeljima, posvetili smo 9. postaju našoj Pravobraniteljici i njenim satelitima, kako bi im dragi Bog bar malo prosvijetlio pamet i razmišljanja.

SLIKE

 

11. veljače, nazočili smo sv. misi i procesiji sa svijećama za Gospu Lurdsku, u župnoj crkvi na Švarči. Sv. misu i procesiju predvodio je vlč. Dubravko Hren, predavač na bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

 

U suradnji s udrugom KA Urbani, organizirali smo projekciju dokumentarnog filma "Nebeski vitezovi slavonske ravni" o prvoj zračnoj potpori ZNG/HV na bojišnici oko Vukovara i u Vukovaru. O filmu su govorili brig./mir. Vladimir Rajtar - pilot i zapovjednik voda poljoprivredne avijacije, puk./mir. Josip Hrgović - pilot, ntp./mir. Josip Kardinal - pilot i oružar, i por. Robert Paradžik - pilot. Nakon projekcije filma, organizirana je prigodna tribina koju je vodila gđa. Andrea Štalcar Furač, a razvila se zanimljiva diskusija uz evociranje događaja nazočnih pilota iz razdoblja Domovinskog rata. Ovaj dokumentarni film je prvi o ovoj tematici. Stihove o Domovinskom ratu recitirao je g. Vladimir Halovanić, a priređena je i prigodna izložba maketa Maketarskog društva Kalovac. Očekujemo prezentaciju i drugo izdanje knjige "Nebeski vitezovi" autora brig./mir. Vladimira Rajtara.

 

U sklopu redovne obuke po našem Planu i programu, danas smo obišli Interventnu jedinicu policije u njihovoj bazi i upoznali se sa njihovom povijesnicom, upalili smo lampion za sve poginule pripadnike ove postrojbe, upoznali se sa njihovim djelokrugom rada uz film i praktične aktivnosti djelatnika sa pojedinom specijalnom opremom koju koriste u radu. Sa postrojbom nas je upoznao zapovjednik voda, g. Branko Milas. U PU Karlovačkoj dočekla nas je gđa. Anita Gračan i upoznala nas sa dijelom ove uprave.  Na ulazu u upravu, upalili smo lampion i prisjetili se poginulih policijskih djelatnika u Domovinskom ratu, a zatim smo obišli neke dijelove ove uprave. Posjetili smo u odjelu policije Pirotehničku službu gdje nas je voditelj odjela, g. Josip Krivačić upoznao sa MES i NUS koje se još uvijek mogu naći na terenu, kao i sa postupkom prilikom pronalaženja istih. Obišli smo i OKC, "srce" naše uprave, gdje se slijevaju svi podaci o događajima u našoj županiji, u smislu sigurnosti, a i šire. Sa radom Centra upoznao nas je g. Ranko Vukošić, voditelj smjene i njegov zamjenik g. Antun Švinger. Upoznali smo i krim. tehniku kojom raspolaže naša PU, te se upoznali sa radom krim. tehničara. Obišli smo i Odjel za upravne poslove gdje se izrađuju dokumenti za svakog pojedinca; osobne iskaznice, vozačke dozvole, putovnice, oružani listovi i registracije vozila. Svi naši nazočni članovi pratili su sve aktivnosti i puno toga novoga naučili. Zahvaljujemo se djelatnicima PU Klc. koji su nam to sve pokazali. Želimo im puno uspjeha u poslu i dobro zdravlje.

SLIKE