U vremenu od 08. - 16. srpnja, sproveli smo naše "pokretno ljetnje taborovanje" koje se odvijalo na nekoliko lokacija. Bazni tabor nam je bio u Novigradu na Dobr,i a posjetili smo još Toplice Lešće, s. Lipa i Čorkovu uvalu u sklopu NP "Plitvička jezera". Ukupno smo prešli oko 400 km našim starodobnim vojnim vozilom. Taborovanje je započelo 10 učesnika, 8 naših članova i 2 gosta. Nakon smještaja u šatore i prvih aktivnosti gdje se svaki učesnik sam brine o sebi i prilagođava se situaciji u kolektivu, drugog dana u večernjim satima napušta nas troje učesnika tabora, jedna djevojčica i dva dječaka. Nastavljamo sa odgojno obrazovnim aktivnostima gdje obrađujemo teme iz Domovinske izobrazbe, Izviđačke izobrazbe, Vojne izobrazbe i rukovanje šumskim alatima. Posebno smo obradili teme iz pružanja Prve pomoći uz slaganje nosila sa šatorskim krilom, izvlačenje povređenog i brzi transport do najbližeg vozila, izrada zaklona od šatorskih krila, orijentacija i kretanje po nepoznatom zemljištu pomoću zemljovida i kompasa, pronalaženje pojedinih točaka na nepoznatom zemljištu, upoznavanje sa florom i faunom kraja gdje boravimo, paljenja vatre i sl. Posjetili smo tijekom taborovanja još Karlovački salon u Starom gradu Dubovcu i Zlatnu sv. misu msgr. F. Vražića za svoju 50 obljetnicu svećeničkog rada. Najzanimljiviji dio ovogodišnjeg taborovanja bio je premještanje tabora u Čorkovu uvalu, nesvakidašnji obilazak dijela prašume u Čorkovoj uvali i dijela NP "Plitvička jezera", te povratak u bazni tabor. Svaki dan smo sami pripremali doručak i kuhali čaj od drugog ljekovitog bilja. Svim učesnicima ovogodišnjeg taborovanja iskreno čestitam na požrtvovnosti i zalaganju koje su iskazali pri savladavanju predviđenog plana i programa taborovanja. Najljepše se zahvaljujem i roditeljima na povjerenju koje su mi ukazali.

SLIKE

 

Dana 22. lipnja zajedno sa Oldtimerima, ljubiteljima starodobnih vojnih vozila iz Karlovca i Zagreba, posjetili smo Ličku Plješevicu, vrh Gole Plješevice TT-1646 m, objekte Radarske postaje nekadašnje JNA, prekrasnu prirodu i pustolovno putovanje do cilja i natrag, te nekadašnji vojni aerodrom "Željava". Vidljivost je bila dobra pa smo se lijepo mogli orijentirati i osmotriti planinske masive koji nas okružuju. Boravak na ovoj planini pruža nezaboravan doživljaj i osvježenje. Samo putovanje ovim starim vozilima već izaziva pustolovinu, a dolazak na cilj i povratak poduhvat je vrijedan divljenja ovih entuzijasta. Posebna zahvala našim prijateljima iz PP Korenica, koji su nam pružali potporu i pomoć u ovom zahvatu.

SLIKE

 

Svi koji žele ići u Vukovar 08. listopada 2013. g. potrebno je prijaviti se do kraja kolovoza u Stožer

 

Dana 08. lipnja, nastavili smo sa obilaskom, evidentiranjem i uređenjem fortifikacija uz magistralnu željezničku prugu: Karlovac - Ogulin. Obišli smo, evidentirali i očistili 7 objekata uglavnom iz 2. svj. rata. Najviše ovih utvrđenja je vidno devastirano i oštećeno, a ima i lijepih primjera koje održavaju mještani na čijoj su se zemlji, ranije ti objekti nalazili. Uglavnom ih koriste kao skladišne prostore, mjesta za spaljivanje korova ili ih jednostavno održavaju uz svoje vrtove. Objekti koji su van naseljenih mjesta, prepušteni su zubu vremena i naravno besposličarima koji i tu imaju potrebe to devastirait, bez razloga i pameti. Obilazak smo organizirali starodobnim vojnim vozilom "Campagniola AR-55".

SLIKE

 

03.06. u OŠ "Braća Seljan" otvorena je prigodna izložba fotografija iz bespilotne letjelice pri proboju Turnja 06. kolovoza 1995. godine, ratne fotografije i borbena oprema obiju vojski, te minsko eksplozivna edukativna sredstva. Izložba je otvorena povodom 120. obljetnice ove škole i 22. obljetnice stvaranja OSRH. Izložbu je otvorio gen. bojnik Dragutin Repinc, zapovjednik HKoV-e sa suradnicima ,a izložbu su priredili Verino Joha i Dubravko Halovanić uz stručno vodstvo prof. Halyne Kybinsky. Gardista Verino prvi puta izlaže dio svoje
bogate zbirke, koju marljivo sakuplja već nekoliko godina.

SLIKE