11.01.2015. - davne 1578. godine, šezdesetak branitelja Gvozdanskog pružali su otpor nadmoćnoj turskoj vojsci. Trajalo je sve dok su imali streljiva, hrane, vode i ogrijeva. Iako im je svega toga ponestalo, nisu pomišljali na predaju. Turci su i dalje napadali, ali iza zidina gradine "Gvozdansko" nije se dva - tri dana uzvraćala paljba. Kada su Turci provalili ulazna vrata zatekli su zaprepašćujući prizor. Nisu zatekli žive duše jer su svi bili mrtvi, zapravo zamrznuti, žene, djeca i branitelji koji su čvrsto držali svoje naoružanje. Taj prizor zadivio je i turskog vojskovođu, koji je naredio da se svi pokopaju po kršćanskom običaju.

Hrvatsko žrtvoslovno društvo i Koordinacija braniteljskih udruga Grada Zagreba i ove godine su organizatori hodočašća hrvatskih domoljuba u Gvozdanskom. Na koncelebriranoj sv. misi u župnoj crkvi "Sv. Filipa i Jakova", koju je predvodio msgr. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, te msgr. Vlado Košić, biskup sisačko-moslavački i brojni svećenici, evocirane su uspomene na ove branitelje i stradale mještane Gvozdanskog iz 1941. i 1991. godine. Nakon mise, uslijedio je mimohod nazočnih branitelja, gostiju i mještana od župne crkve do spomen križa, gdje je održana komemoracija poginulim u svim bitkama za našu domovinu Hrvatsku, a na zidinama gradine "Gvozdansko" upaljen je "plamen slobode".  Na komemoraciji su govorili: g. Ivica Matošević, ispred organizatora, g. Damir Borovšak, inicijator ovoga događanja i g. Ivo Žinić, župan sisačko-moslavački. U svečanom dijelu programa sudjelovali su još Počasno-zaštitna bojna OSRH i kuburaško društvo iz Velike Gorice. Nakon svečanog dijela uslijedilo je druženje učesnika hodočašća. Na povratku smo posjetili spomen obilježje u mjestu "Brijuni" kod Gline, gdje je potpisana predaja 21. kordunaškog korpusa SVK u "Oluji" 1995. godine.

 

08.01.2015. - po našem rasporedu redovne obuke i izobrazbe, obišli smo Državni arhiv u Karlovcu i Galeriju "V. Karas" gdje smo se upoznali sa izložbama o 1. svj. ratu, koje su tu pripremljene. U DAK-u, nas je g. Damir Klaić upoznao sa izloženim dokumentima, fotografijama, zemljovidima i događajima koji su obilježili naš prostor u vrijeme odvijanja 1. svj. rata.

U galeriji "V. Karas" kroz izložbu nas je provela gđica. Matea Grgić, kustosica, gdje smo se upoznali sa dokumentima, eksponatima, dijaramama sa prikazom života u teškim terenskim uvjetima na Sočanskoj fronti, kako boraca tako i pojedinih naših sugrađana te gradskog djelovanja ondašnjih stanovnika u gradu. Izložbe su pripremljene na vrlo zanimljiv način tako da je bilo vrlo interesantno obići ih.

U DUSZ-u, Centar 112, Karlovac, upoznao nas je g. Martin Barić, pročelnik ureda, sa radom i djelovanjem ovoga Centra, pogledali smo i nastavni film o požaru na otvorenom, te se upoznali sa načinom prijave događaja i potrebnih informacija kako bi C - 112 mogao pravilno reagirati i pružiti odgovarajuću pomoć. Svi nazočni članovi su prošli obuku u prijavi nekog događaja. Današnja posjeta navedenim institucijama bila je vrlo korisna i zanimljiva. Našim prezentatima i njihovim institucijama zaželjeli smo puno uspjeha u njihovim aktivnostima, dobro zdravlje i sreću u 2015. g.

 

29.12.2014. - kao i svake godine, tako smo i ove napravili završni izlet u šumu Kozjaču. Po redovnom programu pratili smo tragove, kretali se po teško prohodnom terenu, ložili vatru na snijegu i pripremali jelo na terenu. Kako je ove godine bilo prekrasno snježno sunčano hladno vrijeme i debljina snježnog pokrivača oko 15 cm,  tako je izlet bio vrlo zanimljiv i dinamičan. Ujedno smo napuninili i jedno hranilište za srneću divljač, jer smo koristili prostor lovačke kućice "Mokrice" za pripremu hrane i loženje vatre. Svi nazočni imaju lijepa sjećanja sa ovoga izleta.

 

16.12.2014. - učestvovali smo na snimanju "Milenijske fotografije", u prostoru Muzejske zbirke naoružanja Domovinskog rata na Turnju. Učesnici su još bili učenici i nastavnici OŠ "Turanj", mještani Turnja i nekoliko naših pripadnika. Snimanje je bilo povodom pogibije našeg snimatelja g. Živka Krstičevića, koji je izvještavao sa Turnja 1991. g. za TV kuću "WTN iz SAD-a i Canade i zaslužan je za istinu koju je prenosio sa Turnja ratne 1991. godine.  Poginuo je 30.12.1991. g., a učesnici fotografije su obrazovali njegov lik za spomen i sjećanje na Živka. Ovo je 443. Milenijska fotografija sa određenom tematikom. Mi ćemo imati prezentaciju filma o ovom snimatelju u Pastoralnom centru "Sv. Tri kralja" na Baniji, 30.12. u 20,00 sati, na 23. obljetnicu njegove pogibije. Radujemo se Vašem dolasku!

 

14.12.2014. -Zagrebačka katedrala; Hrvatski izviđači donijeli su Betlehemsko svjetlo u našu Prvostolnicu iz Beča, a nakon sv. mise, Svjetlo je podijeljeno Izviđačkim odredima koje će to dalje raznijeti po R. Hrvatskoj. Svetu misu je predvodio msgr. Josip Kuhtić, rektor katedrale, a sv. misi je nazočio i g. Josip Leko, predsjednik Hrvatskog državnog sabora. Ovogodišnje geslo je: "Svjetlo radosti, mira, ljubavi i praštanja".  Ovo su Svjetlo donijeli Izviđači iz Beča avionom iz Betlehemske spilje, gdje se rodio Isus, simbolizira mir, pravednost, istinu i povjerenje. Iz Beča se Svjetlo raznosi po cijeloj Europi, a to je već postala međunarodna aktivnost i Svjetlo iz Betlehema prenose još Izviđači iz Azije, Sjeverne Afrike, Sjeverne i Južne Amerike.

Naš SIH Betlehemsko svjetlo prenosi iz Beča od 1992. godine. Mi smo Svjetlo prenijeli našim braniteljima u Savskoj 66, a zatim u Švaračku župu, Dekanat "Presveto Trojstvo" i na Predblagdanski koncert "Večer selski gucov" u Domu OSRH "Zrinski", gdje je Svjetlo podijeljeno posjetiteljima i učesnicima programa. Betlehemsko svjetlo raznijet ćemo još po karlovačkim vrtićima, Dubovačkoj i Novigradskoj župi, te Centru za beskućnike. Betlehemsko svjetlo putuje po našoj županiji, a u ponedjeljak idemo u slunjski Dekanat na zornicu gdje će se Svjetlo po prvi puta proširiti i po ovom Dekanatu. Svjetlo putuje do naših srdaca u miru, radosti, ljubavi i praštanju.

SLIKE