12. listopad 2013. g. - u prijepodnevno vrijeme obišli smo fortifikacije iz razdoblja Domovinskog rata, na Martinšćaku, premjerili ih i upisali u naš katalog. Pored radnih aktivnosti radili smo i po programu SIH-a: paljenje vatre u složenim uvjetima, priprema hrane i rad sa šumskim alatom. Nakon naše radne aktivnosti posjetili smo Karlovački željeznički kolodvor koji obilježava 120. obljetnicu, kao i 140. obljetnicu povezivanja Karlovca i Rijeke željezničkom prugom. U prostoru našeg kolodvora sa povjesnicom ove zgrade i željezničke mreže u R. Hrvatskoj, upoznala nas je gđa. Renata Veličan, kustosica željezničarskog muzeja iz Zagreba. Napomenula je kako je ova naša zgrada izgrađena prije 110 godina i druga je po ljepoti i funkcionalnosti u R. Hrvatskoj, iza Zagrebačkkog kolodvora. Po povijesnom prikazu obišli smo prostor čvorišta u Karlovcu, upoznali se sa ložionom, radionom, okretalištem, spremištem i vozili se u šinobusu. Nazočni članovi bili su zainteresirani sa današnjim radom i pažljivo su upijali bogatu povijest grada Karlovca.

 

28.09.2013. - već tradicionalno i ove godine održali smo 4. orijentacijski cross "Crtom Turanjske bojišnice", na koji se prijavilo 28 ekipa, a startalo je 18 ekipa i to: OŠ. "D. Jarnjević" - 9 E, OŠ. "Banija" - 6 E, OŠ. "Draganići" - 2 E i OŠ. "B. Seljan" - 1 E. Tako smo 60-tak učenika prošetali kroz prirodu gdje su se družili, upoznali kraj u kojem žive i naučili nešto novo što ih je ponukalo dolaskom na ovo takmičenje. Zadivljuje interes učenika OŠ "D. Jarnjević", kao i postignuti rezultati, jer su sva tri mjesta osvojili upravo ovi učenici. Prvo mjesto - ekipa "Fifi i frendovi" sastava: Nikica Ivandić, Roko Prpić i Marko Krivačić.
Drugo mjesto - ekipa Astronauti" sastava: Luka Kordić, Maja Bartolac i Jana Martinović
Treće mjesto: - ekipa "Brze sove" sastava: Sven Amon, Ivan Miško i Marin Štambuk
Proglašenje postignutih rezultata, podjela prigodnih medalja, poklona i pokala biti će 04. listopada, na Turnju u prostoru Muzejske zbirke, nakon svečanosti kod spomen obilježja u 13,00 sati.

 

13. - 15. rujna 2013. g. boravili smo u prostoru Šibensko-Kninske županije, na obilježavanju 22. obljetnice "Žirjanskih dana ponosa i slave". Sjećanje na stvaranje R. Hrvatske i obranu Šibenika u "rujanskom ratu" 1991. godine, posebno sa o. Žirja, evocirao je prof. dr. sc. Onasin Cvitan, i sam sudionik tih događanja. Promotivnom vožnjom kroz Vodice i Šibenik, u starodobnim vojnim vozilima, ukrcali smo se na trajekt i prebacili na o. Žirje, gdje smo bili smješteni. Obišli smo te povijesne prostore koje želi sačuvati i o njima brinuti Udruga "Ruža Hrvatska", koja veliki napor ulaže na očuvanju i obnovi povijesnih položaja, tako značajnih za obranu i opstojnost Šibenika. Bila nam je čast sudjelovati u ovoj manifestaciji i sa puno novih povijesnih činjenica smo upoznati. Entuzijastima sa o. Žirja i šire želimo puno uspjeha u narednim aktivnostima jer su njihovi rezultati vidljivi, a onim zajedljivim želimo puno primjedbi i daljnjeg nerada jer tako daju novi elan ovima što rade.

SLIKE

 

17. kolovoza 2013. g. na poziv Časničkog zbora općine Metlika, nazočili smo u uzvratnoj posjeti na 15. susretu Saveza časničkog zbora Slovenske vojske uz spuštanje čamcima rijekom Kupom. Na susretu se okupilo više od stotinjak časnika Slovenske vojske iz Maribora, Brežica, Litije, Novog Mesta i domaćina iz Metlike, predstavnici Slovenskog parlamenta, Slovenske vojske, Udruge veterana rata za Sloveniju, vojnog diplomatskog Zbora u RS. Na ovom susretu bili su i naši prijatelji iz Udruge veterana - ogranak Ozalj - Žakanje. Spuštanje r. Kupom bilo je organizirano od s. Žunići do s. Adlešići, gdje smo se ugodno družili sa našim susjedima do kasnih popodnevnih sati.

 

Povodom obilježavanja 18. obljetnice VRO "Oluja-'95.", u Zapovjedništvu H KoV-e, Domobranska 12 u Karlovcu, otvorena je izložba "Oluja - '95.  - Priča s Karlovačkog područja". Izložene su fotografije snimljene bespilotnom letjelicom tadašnjeg ZP Kalovac, pri proboju Turnja, 06. kolovoza 1995. godine, ratne fotografije događaja iz toga razdoblja, zbirka projektila, MES-a i radio uređaja iz bogate riznice PP "KPV ZNG-'91." Izložbu je otvorio gen. bojnik Dragutin Repinc, zapovjednik H KoV-e, uz nazočnost g. Ivana Vučića, župana, gđe. Marine Kolaković, dogradonačelnice, g. Ivice Porubića, zamjenika načelnika PU Klc. sa suradnicima, g. Miroslava Rade, zapovj. JVP GK, g. Martina Barića, pročelnik pod. ureda DUZS, g. Damira Stojkovića, pročelnika pod. ureda HCR-a, gđe. Branke Hastor, ravnateljice GD HCK Klc., djelatnika Zapovjedništva i postrojbi i brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Autori izložbe su: brig./mir. D. Halovanić i Verino Joha. Izložba će biti otvorena do kraja kolovoza.

SLIKE