ČLANAK

 

 

05.11.2023. - sudjelovali smo na komemoraciji u s. Belaj, za žrtve proboja tenkova iz kasarne u Logorištu u vremenu od 04. - 06. 11. 1991. godine. U Kapelici "M. B. Fatimske" prikazana je sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu, poraću i 2. svj. ratu a položeni su lampioni i vijenci na spomen obilježje ispred ove kapelice. Sv. misu je predvodio msgr. Juraj Batlja sa domaćim svećenicima. Kroz ovo selo prošla je napadna tenkovska kolona u proboju iz kasarne u Logorištu, uništavajući i rušeći sve pred sobom, uz ogromne ljudske i materijalne žrtve. Tadašnji zapovjednik, ppuk. JNA, Bora Ercegovac, k- dant 8. pmtbr odlučio se za proboj iz okruženja, što je jedini primjer proboja u tada 5. VO. Naše snage su bile zavarane velikim borbenim pritiskom pobunjenih Srba, JNA i rezervista, prema Turnju, čime smo grupirali snage radi zaustavljanja napada 9. mtbr iz Zaječara i 2. br TO "Vojnić" a 04.11.91. započinje proboj tenkovske kolone iz kasarne prema, kako su oni govorili, slobodnoj teritoriji. Pri tom proboju, naneseni su veliki gubici civilnog stanovništva, naših branitelja i razaranja stambenih i gospodarskih objekata. Poginulo je 18 branitelja, 14 civila a zarobljeno je 15 civila koji su završili u zatvoru u Vojniću uz torture i svakodnevno maltretiranje do razmjene 1992. godine. Uništeno i oštećeno je oko 600 stambenih i gospodarskih objekata. Nakon razmjene i povratka, od posljedica mučenja preminulo je sedmero zarobljenih a do danas su svi preminuli. Neprijatelj je imao 13 poginulih i 28 ranjenih boraca, uz gubitak tehnike pri proboju. Za počinjene zločine i veliku materijalnu štetu, u odsutnosti je osuđen na 20 godina, zapovjednik vojarne, ppuk. B. Ercegovac, ali nije dostupan Hrvatskom pravosuđu. Živi i radi u Zemunu, R. Srbija i dalje priča svoje priče o proboju iz Logorišta. Na spomen obilježju ispisano je 654 imena poginulih i nestalih branitelja ovoga kraja kroz ratove. Nakon sv. mise, postavljeni su vijenci i upaljeni lampioni na spomen obilježju koje su projektirali arhitekti obitelji Furač, predstavnici MORH-a, MHB, MUP-a, županije, grada D. Rese, općinei DVD-a Barilović, udruge branitelja nastale iz Domovinskog rata, učenici OŠ "Barilović" i KUD-a "Vinčica". Prigodni program pripremili su učenici OŠ i KUD-a "Vinčica" nakon blagoslova i molitve.

 

29.10.2023. - sudjelovali smo na obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja Ozaljskog bataljuna u sastavu 129. br. HV i Danu Ozaljskih branitelja. Obilježavanje je organizirala Udruga veterana i dragovoljaca KŽ - ogranak "Zrinski - Frankopani" iz Ozlja, na novom spomen obilježju u Vivodini. Ovo spomen obilježje je izgrađeno 2021. g. za sve žrtve ratova na ovom prostoru, poraća i Domovinskog rata. ukupno je upisano 362 žrtve ratova i poraća, te 11 žrtava ovoga kraja u Domovinskom ratu. Na ovoj svečanosti paljenja lampiona i evociranja žrtava sudjelovali su gen. Ivan Pokaz iz MHB, predsjednik UVDDR, gđa. Vesna Hajsan Dolinar, dožupanica KŽ, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, MUP PU Klc., Udruga VDDR iz Pakoštana, Udruge veterana rata za Sloveniju iz Bele Krajine i Dolenjske te Časnički zbor iz Bele Krajine i Metlike. Kako je naglasio župnik župe sv. Lovre, ovdje u Vivodini, vlč. Andrija Markač, ovdje je živjelo više od 3.500 stanovnika prije 2. sv. rata, a sada oko 500. Veliki je to demografski gubitak teško se oporavlja ovaj kraj. Puno je ljudi iselilo nakon 2. svj. rata, a sada se neki mlađi i vraćaju u rodni kraj na temelje koji su njihovi roditelji i djedovi napustili prije 60 - 70 godina. Nakon blagoslova i evociranja uspomena, kolona je krenula na sv. misu u župnu crkvu gdje je za sve žrtve prikazana sv. misa. Nakon mise u Vatrogasnom domu organizirano je druženje uz prigodni program i domjenak.

 

03.10.2023. - u Vojarni 110. br. ZNG na Kamenskom, a u povodu 32. obljetnice ustrojavanja Inženjerije, 15. obljetnice Inženjerijske pukovnije i Vojne kapelanije "sveti Anđeli čuvari" te Danu Inženjerije, održano je prigodno obilježavanje uz svečani postroj, otkrivanje prigodne spomen ploče i naše izložbe ratne fotografije, naoružanja i dio kolekcije topničkih projektila. Na svečanom postroju koji je primio i izvršio pregled gen.boj. Kundid, zamjenik zapovjednika H KoV-e, prigodno su se obratili i čestitali Dan inženjerije županica KŽ, gradonačelnik i brojni gosti. Svetu misu za poginule branitelje i blagoslov spomen ploče upriličio je Vojni biskup, msgr. Juraj Bogdan. Izložbu je otvorio puk. Miroslav Car, zapovjednik pukovnije a prigodne pehare, priznanja, medalje i poklone podijelio je gradonačelnik Damir Mandić, učenicima koji su postigli ekipna 1., 2. i 3. mjesto na Orijentacijskom cross-u "Crtom Turanjske bojišnice". Izložbu su posjetili dočasnici Slovenske vojske u sklopu obilaska Inž. pukovnije u Karlovcu. Vojnici, gosti i učenici sa zanimanjem su razgledali izloženo naoružanje iz razdoblja Domovinskog rata, ratne fotografije i dio zbirke topničkih projektila