16.07.2023. - na Švaračkom brdu u župi "sv. Franje Kasverskog" svoj dijamantni jubilej i 60 godina svećeništva proslavio je naš župnik msgr. Ferdinand Vražić. Okupilo se veliko mnoštvo vjernika a naš župnik je u svom stilu održao domoljubnu i rodoljubnu homiliju, naravno bez razglasa. Veliko mnoštvo puka švaračkog nahrlilo je na ovu svetkovinu Majke Božje Karmelske i nakon 8 godina ponovo čuti glas našeg svećenika koji je 50 godina živio i radio, patio i tješio nas Švarčake. Puno je uspomena i emocija danas na ovom Švaračkom brdu. Nakon sv. mise, uslijedile su zahvale i želje za dobrim zdravljem i još puno godina služenja puku vjerničkom. Iskoristili smo prigodu i zajedno sa našim msgr. F. Vražićem ovjekovječili uspomenu sa sadašnjim i bivšim članovima naše udruge. Neka mu dobri Bog podari zdravlja, snage i bistrine kako bi i dalje bio s nama.

 

15.07.2023. - u Novigradu smo postavili taborsku prostoriju kako bi drugi tjedan organizirali i izveli našu "10. Ljetni šumski tabor DOBRA - 23" sa udrugom "Projekt Velebit" iz Zagreba. Danas je kompletiran prostor za izvođenje planiranog tabora u vremenu od 17. - 23.07. a usputno smo se i okupali na r. Dobri. Nadamo se kako će u vrijeme taborovanja biti vrijeme kao danas. Zahvaljujemo našim vrijednim članovima koji su danas sudjelovali u radu.

 

08.07.2023. - sudjelovali smo na "Zvjezdanom ljetu" sa našim terenskim vozilom "Pinzgauer 710 K" i prevozili u promotivnoj vožnji zainteresirane naše sugrađane. Promotivna vožnja započinjala je ispred Paviljona "Katzler" smjerom: Radićeva - Križanićeva - Radićeva - Rakovac - Mostanje - Turanj - Mostanje - Rakovac - hotel Korana Srakovčić - Gaza - Zrinski trg - paviljon "Katzler". U vozilu smo obilazili dio karlovačkre crte bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata. Prolazili smo kroz dio Zvijezde i tražili starog graditelja Martina Gambona, ali ga nismo našli. Ove godine smo imali 6 tura sa prosječno 5 putnika. Vozio je naš predsjednik Filip Pavičić, a promotivna vožnja se odvijala od 09,00 - 13,00 sati. Kako nije bilo gužve kao prošlih godina, s aktivnošću smo završili u 13,00 sati.

 

10.06.2023. - sudjelovali smo na 11. međunarodnom susretu kolekcionara militarija u Matuljima. Ovaj lijepi i koristan susret je organizirao g. Damir Batistić već 11. godinu, sa udrugom Kolekcionara militarija Liburnijskog kraja iz Opatije. Na susret su se odazvali razni kolekcionari militarija, maketari maketa borbene tehnike i zrakoplovstva, starodobnih vojnih vozila, raznih potrepština vojnog porijekla, značaka, oznaka, minijatura, fotografija i ostataka dijelova naoružanja. Mi smo izložili ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata sa našeg prostora i ratnih fotografija sa naše 1. izložbe rata u Ukrajini. Izložili smo i minsko - eksplozivna sredstva u edukativne svrhe radi preventivnog upoznavanja šire zajednice sa opasnošću koja još uvijek vreba u nekim dijelovima naše Domovine. Na sajmu smo uspostavili puno novih kontakata za daljnju suradnju i druženje u sličnim aktivnostima.

 

03.06.2023. - po redovnom planu izobrazbe, boravili smo na terenu u Novigradu na Dobri. Kako je cijelo vrijeme kišilo, izobrazbu smo održali na terasi jedne vikendice. Obrađene su teme iz topografije: Snalaženje na zemljovidu, orijentacija i mjerenja. Podigli smo i dio našeg šatora, radi pregleda i upoznavanja sa rukovanjem. Pripremili smo si i objed na žaru. Uz cvrkut ptica i pojavu sunčanih zraka, vratili smo se kućama, odmoreni, osvježeni i spremni za nove avanture, kako školske tako i svakodnevne.