30.09.2021. - u Ozlju, u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja, postavili smo izložbu "30. obljetnice početka Domovinskog rata i glavnog napada na Karlovac, 04.10.91." pod pokroviteljstvom HGZ, DBHZ - ZS Klc., grada Ozlja i Zavičajnog muzeja Ozalj. Okupljanje je bilo u dvorištu Staroga grada, a izložbu starodobnih vojnih vozila uveličali su članovi OTK "Zlatni kotač" iz Zgb-a, sa predsjednikom g. Mladenom Veršićem i domaćim snagama. Postavljanjem lampiona ispod ploče Zrinskih i Frankopana, započeo je program otvaranja, koji je vodio g. Stjepan Bezjak, kustos Muzeja. Nakon intoniranja Državne himne, brig./mir. Dubravko Halovanić, i izaslanik MHB, upoznao je nazočne sa sadržajem izloženih eksponata i skrenuo pažnju na izložene raritete. Vrlo nadahnuto je govorila v/d pročelnica DBHZ, ZS Klc, dr. Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička i gđa. Lidija Bošnjak, gradonačelnica grada Ozlja. Voditelj programa je pročitao nekoliko stihova iz razdoblja Domovinskog rata, a zatim se skupu obratila gđa. Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice, evocirajući uspomene na razdoblje Domovinskog rata i žrtve naših branitelja na izgradnji Republike Hrvatske. Izložbu je otvorio gen.bojnik/mir. Marko Lukić, prvi zapovjednik Specijalnih postrojbi Policije u RH, savjetnik pok. Prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana i voditelj borbene akcije na Plitvicama na 30.03.91. g., a sada član predsjedništva HGZ. Posebno je naglasio očuvanje uspomene na Hrvatske branitelje, iznošenje istine i dokumenata o našem obrambenom ratu, sa posebnim naglaskom na mlade naraštaje. Ispričao je svoje doživljaje sa prvih borbenih zadataka i vatrenih kontakata sa pobunjenim Srbima. Izložbu nam je uveličala i saborska zastupnica, dr. Maja Grba Bujević. Nakon svečanog otvaranja, svi sudionici pri ulazu u galerijski prostor, pozvonili su na naše zvono u znak sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje i prvog  Predsjednika dr. F. Tuđmana. Na otvaranju izložbe sudjelovali su i predstavnici braniteljskih udruga sa karlovačkog i ozaljskog prostora, a svečanosti se pridružio i g. Matija Brunskole, član Časničkog zbora i predsjednik veterana Bele Krajine iz susjedne R. Slovenije. Na Izložbi sudjeluju i gosti; g. Davor Vidović, izlaže makete borbene tehnike i g. Vladimir Tuđan, izlaže radio uređaje koje smo koristili tijekom Domovinskog rata. Svi nazočni su bili impresionirani viđenim materijalom i pohvalno su se izrazili o ovoj izložbi.

 

 

18.09.2021. - okupili smo se u OŠ "Banija", kako bi obilježili 28. obljetnicu pogibije našeg heroja i pilota 1. lovačke eskadrile HRZ HV, puk. Miroslava Perisa. Pok. pilot M. Peris poginuo je na borbenom zadatku 14.09.1993. g. pri povratku nakon uspješno završenog zadatka, pogođen neprijateljskom raketom, oboren u s. Stipan, na tada okupiranom teritoriju, južno od Lasinje za oko 10 km. U OŠ "Banija", 2018. g. postavljena je prigodna spomen ploča u znak sjećanja na nekadašnjeg učenika ove škole, a sve je srdačno pozdravila gđa. Antonija Mastelić Milanović, ravnateljica ove škole. Nakon postavljanja lampiona i cvjetnog aranžmana od obitelji, predstavnika gradske uprave, predstavnika HRZ-a, predstavnika maratona, udruga iz Domovinskog rata, predstavnika DBHZ - ZS Karlovac i naše udruge, krenulo se u smjeru groblja u s. Hrnetić. Ispred škole krenuo je i 4. maraton od Karlovca do Sošica, u organizaciji udruge Specijalne policije "Grom" i organizatora Nikice Vrapca, našeg čuvenog maratonca. Mi smo u ovu aktivnost krenuli sa našim terenskim vozilom Pinzgauer. Posjetili smo i mjesto pada aviona u s. Stipan, postavili lampione i ugodno se družili sa predstavnicima HRZ-a, BDHZ i ravnateljice OŠ "Banija". Po povratku iz Stipana, zaustavili smo se u Lasinji gdje se razdvajamo i odlazimo po svojim daljnjim aktivnostima.

 

07.09.2021. - u suradnji sa USKA-om, udrugom slijepih, sa našim vozilom tipa Pinzgauer 710 K, prevezli smo dio članova ove udruge, sa predsjednikom, g. Mirsadom Bećirevićem, po dijelu crte karlovačke bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata, do Brođana i Žitne lađe. Uz put smo ih upoznali sa crtom bojišnice i povijesti grada Karlovca kao trgovačkog središta i ulozi Žitne lađe u to doba. Članovi udruge su bili vrlo lijepo raspoloženi i tijekom putovanja pjesmom popratili putovanje. Nakon završetka putovanja, sretni i zadovoljni, prepričavali su svoje doživljaje. Sretni i puni doživljaja kako sa lokacijom koju smo posjetili, tako i vozilom koje smo koristili, rastali smo se sretni i veseli, svojim kućama.

 

29.08.2021.- sudjelovali smo u tradicionalnom obilježavanju 30. obljetnice "Bedema ljubavi" kod spomen obilježja ispred Zapovjedništva H KoV-e. Prije 30 godina, na ovom mjestu održan je mirni prosvjed ispred komande karlovačkog garnizona tzv. JNA, a za mirno rješavanje nastale krize u tadašnjoj Jugoslaviji i otpuštanje mladića iz JNA, svojim kućama. Ovim današnjim skupom prisjećamo se sa pijetetom svih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, koji su utkali svoje živote u oltar Domovine. Pored udruga proisteklih iz Domovinskog rata, skupu su prisustvovali predstavnici grada i županije, uz prigodne riječi i evociranje uspomena na Domovinski rat i ovaj skup. Msgr. Ferdinand Vražić priključio se ovom skupu uz blagoslov i evociranje uspomena na ovaj događaj od prije 30 godina.


Foto: karlovacki.hr