05.08.2021. - već 26. godinu, prisjećamo se stoljetnog sna o stvaranju naše Domovine, koji je dosanjan i ostvaren 05. kolovoza 1995. godine u veličanstvenoj VRO "Oluja-95." Svim našim članovima, roditeljima poginulih i nestalih naših branitelja, Hrvaticama i Hrvatima te svima koji se tako osjećaju, čestitamo Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. VRO "Oluja" isplanirana je u Vojnom vrhu R. Hrvatske pod rukovodstvom dr. Franje Tuđmana, Prvog Hrvatskog predsjednika, a izvele su ju naše Oružane snage. Time je VRO "Oluja-95." postala pobjedonosna operacija u stvaranju cjelovite R. Hrvatske. Sudjelovali smo na postavljanju lampiona i vijenaca na Centralnom križu groblja Jamadol, prigodnoj sv. misi u Župnoj crkvi "Presvetog srca Isusova" za poginule i nestale branitelje našeg prostora i svečanosti u Kninu.


Foto: MORH

 

10.07.2021. - u sklopu manifestacije povodom Dana grada, "Zvjezdano ljeto", i mi smo se uključili u ovu aktivnost. Našim terenskim vozilom tipa "Pinzgauer", prevozili smo zainteresirane posjetitelje od Katzlerovog paviljona do Turnja, dijelom karlovačke bojišnice, vraćali se preko G. Mekušja u Karlovac. Uspjeli smo u 8 tura prevesti oko 50 sudionika, koji su bili zadovoljni ovakvim načinom upoznavanja crte bojišnice i pohvalno su se izrazili na ovoj aktivnosti.

 

28.06.2021. - sudjelovali smo na svečanom obilježavanju ustrojavanja karlovačke 110. br. ZNG, ustrojene prije 30 godina u gradu Karlovcu. Na ovim prostorima, to je prva veća postrojba, vojno ustrojena kao pričuvna postrojba Hrvatske policije. Sastojala se od 5 bataljuna i to; 1. i 2. - Karlovački, 3. - Dugareški, 4. - Ogulinski i 5. - Slunjski. Iz ove postrojbe kasnije su se razvile druge brigade i pristožerne postrojbe. Tijekom Domovinkog rata, kroz brigadu je prošlo oko 9.000 pripadnika, a žrtvu na Oltar Domovine položilo je 109 pripadnika. Na današnjem obilježavanju prisjetili smo se tih branitelja i zapalili lampione na spomen obilježju kod Suda i na Turnju. Ekipe iz udruge 110. br. ZNG/HV, obišle su i druga groblja te posjetili grobove naših pripadnika. U Muzeju na Turnju, postavljena je prigodna izložba ratnih fotografija, barjaka i odličja iz sastava brigade. Ovo obilježavanje trajalo je više dana uz bogat kulturno umjetnički i sportski program.


Foto: Karlovačka županija

 

06.06.2021 - sudjelovali smo na Mladoj svetoj misi novozaređenog svećenika, vlč. Luke Tufekovića. Okupljanje nazočnih je bilo ispred stana u Krležinoj ulici u Klc-u, a nakon blagoslova Lukinih roditelja, oca Andrije i majke Marije, krenuli smo u procesiji do Župne crkve "Srca Isusova" uz pratnju brojnih prijatelja, rodbine i vjernika ove Župe. Svoju prvu sv. misu započeo je uz brojne svećenike, mentore, suradnike i vjernike, vrlo samouvjereno i odmjereno, pod budnim okom preč. Dražene Karačića, dekana karlovačkog dekanata. Po završetku sv. mise, podijelio je svoj mladomisnički blagoslov svima nazočnima pa tako i našoj ekipi koja je sudjelovala na sv. misi. Vlč. Luki želimo puno uspjeha u njegovim nakanama, dobro zdravlje i snalaženje u odabiru svoga životnog puta.

 

03.06.2021. - u suradnji sa OTK "Zlatni kotač" iz Zagreba, udruge branitelja DR "Plitvička jezera" i puk./mir. Danijelom Borovićem, posjetili smo devastirani vojni aerodrom "Željava" u Ličkom Petrovom Selu. Putovali smo starodobnim vojnim vozilima, a uz put smo upalili lampione na spomen obilježju u Budačkoj Rijeci za naše poginule policijske službenike, postreljane 04.08.1991. g. Isto smo postavili upaljen lampion na spomen obilježju u gradu Slunju za poginule mještane ovoga prostora. Sastali smo se na tzv. "trijanglu" gdje se sastaju 3 izlazne staze iz podzemnih galerija, gdje nas je puk./mir. Danijel Borović upoznao sa ovim zdanjem iz razdoblja JNA. Dužina podzemnih galerije je 3,5 km, a svaki dio tunelskog sustava bio je osmišljen za službu neometanog i kompleksnog sustava organizacije rada u svim uvjetima eksploatacije. Ovaj se objekt mogao hermetički zatvoriti i biti u potpunom režimu rada 30 dana bez obzira na vanjski svijet. Mogao je izdržati nuklearni napad od 20 kilotona. Iz podzemnih galerija gdje je bilo 4 izlaza, moglo se polijetati i slijetati na 3 ulazno - izlazne staze koje su vodile do dvije poletno - sletne staze. U samoj galeriji bili su smješteni borbeni avioni 124.i 125. lovačke eskadrile, te 352. izviđačke eskadrile, ukupno 58 aviona organiziranih u 117. mješoviti avio puk. Po obilasku podzemne galerije, prigodni objed su nam priredili članovi udruge branitelja "Plitvička jezera". Mi smo nastavili putovanje na Ličku Plješivicu gdje smo obišli radarski sustav ovoga aerodroma. Kako je bio lijep i sunčan dan, imali smo prekrasan pogled na dvije države, Republiku Hrvatsku i Lički prostor, te Federaciju Bosne i Hercegovine i Unsko Sanski kanton. Puni utisaka i prekrasnih doživljaja, vratili smo se umorni, ali povijesno ispunjeni, kasno poslijepodne u Karlovac.