POZIV

PROGRAM

POVIJESNA MJESTA 21. SUSRETA

 

30.04.2023. - na današnji dan od prije 352. godine, posjetili smo najznačajniji događaj Hrvatske povijesti, kada su našim plemićima, vojskovođama i mecenama tadašnje Hrvatske politike odrubljene glave u borbi za pravicu, banu grofu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu. Ove naše povijesne osobe pokrenule su pobunu protiv neiskrene i omalovažavajuće politike Bečkog dvora i cara Leopolda 1. Pobuna se sastojala u stalnom omalovažavanju i uspješnoj obrani ovih krajeva od Osmanlijskih provala, te povratu zauzetih teritorija Osmanlijama. Isto tako, protivno zaključcima Hrvatskog plemstva na Cetinskom saboru 1526. g. o obvezama cara i Dvora prema banovini Hrvatskoj i Hrvatskom plemstvu. Kada je pobuna osujećena 1670. g., pokretači pobune, ban P. Zrinski i knez Fran K. Frankopan, dobrovoljno odlaze caru na oprost u Bečki Novigrad, gdje su zatočeni i suđeni a 30. travnja 1671. g. i sramotno pogubljeni. Nakon sramotnog pogubljenja, njihove obitelji su uništene a imanja opljačkana, a grobna mjesta premještana i skrnavljena. Nakon nekoliko preseljenja, naši su plemići premješteni na mjesno groblje 1885. g. a odatle su im zemni ostaci 1919. g. premješteni u Zagrebačku katedralu, gdje se i sada nalaze u organizaciji Braće Družbe Hrvatskog Zmaja. Po obilasku Bečkog Novigrada, 1999. g. članovi Zmajskog stola iz Karlovca, DBHZ u sastavu: dr. sc. Milan Kruhek, ing. Zvonimir Gerber i ing. Ivan Rapić, pronalaze zapušteno grobno mjesto na mjesnom groblju i donose odluku o uređenju istog. Grobno mjesto je 2.000. g. uređeno, iako sada prazno, ali za spomen na naše plemenitaše, i dalje se posjećuje. Posjetili smo i mjesto pogibije u dvorištu nekadašnje oružane a sada gradskog parka, gdje su položeni vijenci i upaljeni lampioni za naše velikaše u podnožju bisti koje su postavljene 2020. godine. Isto tako, posjetili smo i katedralu uz čije temelje su jedno vrijeme počivali njihovi zemni ostaci a gdje se i danas nalazi sramotna ploča koja govori o tom događaju. Dokazano je kako je ovo suđenje bilo ništavno, protuzakonito i sramotno a uređenjem gradskog parka, sada se želi postaviti i dio zida na sjećanje za postavljene ploče sa mjesta stratišta, koje su sada sklonjene. Danas na prostoru parka evocirane su povijesne činjenice o ovom događaju gdje su o tome govorili: Veleposlanik R. Hrvatske u R. Austriji, Veliki meštar Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, župan Međimurske županije, Zapovjednik Čakovačke garde i dogradonačelnik Bečkog Novigrada. U katedrali je slavljena i sv. misa za naše velikaše sa svećenikom iz Gradišća. Svečanost su oplemenili članovi Crkvenog zbora iz Gradišća, gradišćanski Hrvati. Danas smo upoznali veliki i slavni dio naše povijesti koja se polako zapostavlja, pogotovo u našem gradu Karlovcu.

 

29.04.2023. - obilježili smo Dan planeta Zemlja u prostoru Novigrada na Dobri, a pored orijentacije i iznalaženja naše pozicije na zemljovidu, postavili smo i šator od šatorskih krila. Na prostoru koji smo odabrali, vatru je založio Bruno iz prve. Svi su pripremili štapove za pripremu hrane na žaru. Po postavljanju šatora od 3 šatorska krila, skupljali smo ljekovito bilje koje smo pronašli na terenu. Tako je tu pronađen plućnjak, bijeli gavez, biskupska kapica, kozja brada, mrtva kopriva, paprat, stelja, obična kopriva, divlja jagoda, maslačak i žabljak. Nakon ugodne šetnje po šumi i prikupljanja ljekovitog bilja, pojeli smo pripremljenu hranu uz vatru. Sklonili smo naš šator i složili šatorska krila, te se spustili na mjesno groblje. Posjetili smo grobno mjesto našeg dobrotvora i podupiratelja, gen.zbora Pavla Miljavca, odali mu poštu i prisjetili se njegovog druženja na našim izložbama. Po povratku sa ove naše ugodne i zanimljive aktivnosti, svratili smo i u stari Frankopanski grad "Novigrad na Dobri", iz 14. st. od kuda je i krenula poznata povijesna pobuna naših plemića protiv cara Leopolda 1., koji se nije pridržavao dogovora koji je sklopljen još 1526. g. na Saboru u Cetingradu. Toga događaja ćemo se sutra prisjetiti.

 

 

04.04.2023. - u organizaciji PU Karlovačke i suradnji GD CK Klc., CZ KŽ i PP "KPV ZNG-91." na Gradskoj tržnici upriličili smo predstavljanje minske opasnosti u našoj županiji. Ova aktivnost organizirana je temeljem Svjetske akcije svjesnosti o minskoj opasnosti pod radnim nazivom: "manje oružja - manje tragedija", jer je mjesec travanj proglašen "mjesecom svjesnosti o minskoj opasnosti". Mi smo izložili našu kolekciju PP, PT mina i UBS-a, (ubojnih borbenih sredstava). Na ovoj akciji obratile su se gđa. Martina Furdek Hajdin, naša županica i gđa. Anita Gračan, djelatnica PU Klc.