26.03.2022. - u parku Pastoralnog centra Župne crkve "Srca Isusova" u Novom centru, popunili smo novim sadnicama park koji se tek ustrojava oko Pastoralnog centra. Akciju smo organizirali povodom Dana šumara, Dana voda i pozdrav proljeću. Prečasni dekan karlovački, vlč. Dražen Karačić, pohvalno se izrazio za našu aktivnost i pohvalio nas za aktivnosti očuvanja sjećanja na Domovinski rat kao i ovakve ekološke aktivnosti. Nama ne trebaju instruktori iz SIH-a za organizaciju aktivnosti jer ih znamo i možemo osmisliti sami. Naša sljedeća aktivnost vezana je za početak Domovinskog rata.

 

12.03.2022. - danas smo proveli 22. Karlovački križni put kroz Kozjaču, od župne crkve "sv. Franjo Ksaverski" na Švarči do župne crkve "M.B. Snježne" na Dubovcu. Trasu od 12 km kroz šumu Kozjaču, savladalo je 158 hodočasnika, kako bi rekli, od 7 do 77 godina. Križni put je predvodio preč. dekan, Dražen Karačić uz pratnju svećenika našeg dekanata, vlč. Duje Kurtovića i vlč. Antuna Kolića. Na 3. postaji kod lovačke kućice LD "Dubovac" - grupa "Švarča", lovci su priredili okrijepu, pa smo malo predahnuli i nastavili dalje. Na 6. postaji u jarku Jamadola, zapali smo lampion za sve žrtve iz razdoblja 2. svj. rata, koji su ovdje završili svoj životni put bez suda i sudišta. Na 9. postaji, kod kapele "sv. Ane" na Vučjaku, vrijedne članice KUD-a "sv. Ana", pripremile su okrijepu i slatkiše za umorne hodočasnike. Nakon kraćeg odmora, nastavljamo kretanje do župne crkve "M.B. Snježne", gdje je održana i sv. misa za sve sudionike ovoga hodočašća, koju je predvodio vlč. Antun Kolić. Krenuli smo u 09,00, a putovanje i sv. misu završili smo u 14,30 sati. Iako umorni, svi su bili zadovoljni ovim lijepim i duhovno osvježavajućim Karlovačkim križnim putem.

 

10.03.2022. - u restoranu "Panorama" održali smo naš konstituirajući sastanak "20. organizacijskog odbora za 20. susret sarodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj". Ovogodišnji predsjednik 20. O.O. je g. Tomo Medved, potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja, dopredsjednik je g. Marko Vuković, koordinator, g. Ivan Gradišar, voditelj 20. susreta, brig./mir. Dubravko Halovanić i članovi odbora: gđa. Anita Gračan - PU Klc., gđa. Draženka Sila Ljubenko - gradska pročelnica, gđa. Anđelka Mađar - TZGK, g. Mladen Veršić - direktor HAVAP-a, g. Ivan Končić - OTK "Zlatni kotač" i g. Željko Fanjak - KŽ i TZKŽ.

 

04.02.2022. - na nekadašnjem Vojnom aerodromu "Objekat 505", Željava, sa kojeg je prije 30 godina u kasnim popodnevnim satima borbenim avionom MIG - 21 BIS, na hrvatsku stranu preletio pilot Danijel Borović i sletio na oslobođeni Vojni aerodrom u Puli. Dakle, na današnji dan, prije 30 godina, HV je dobila svoj prvi nadzvučni borbeni avion, a toga dana prisjetio se i puk. Danijel Borović. Mala skupina, štovatelja ove hrabre akcije, poštujući epidemiološke mjere, zajedno sa pilotom, prisjetila se toga događaja uz još uvijek živo sjećanje i spomen na te slavne dane Domovinskog rata. Obišli smo dio galerije podzemnog dijela aerodroma, br. 3 i 4, a zatim je u župnoj crkvi "sv. Jurja" u Korenici služena sv. misa za sve poginule branitelje. Postavljeni su lampioni i vijenci na spomen obilježje u Parku sv. Jurja u Korenici. Održana je i mala svečanost u Domu branitelja gdje su nas ugodno zabavljali članovi Klape "sv. Juraj" HRM, a puk. Borović se prisjetio složenog i specifičnog leta i izvlačenja obitelji iz Bihaća. Iz naše županije svečanost su uveličali gđa. dr. Maja Grba - Bujević, saborska zastupnica, g. Damir Bratić, načelnik PU Klc. i g. Mihajlo Bićanić, načelnik općine Rakovica i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

25.01.2022. - u Knjižnici za mlade, organizirali smo obilježavanje 29. obljetnice VRO "Gusar - Maslenica", a prigodno predavanje održali su gen.puk. Mladen Fuzul i brig.gen. Ivan Raos, sudionici ove operacije. Sudionici na predavanju, a bilo ih je oko 30, sa zanimanjem su pratili izlaganje i interesirali se oko provođenja operacije. Gen.puk. M. Fuzul na zanimljiv i interesantan način iznosio je tijek operacije sa nizom detalja kojih se prisjetio i osobno ih doživio. Ova operacija je pokazala sposobnost Hrvatske vojske za uspješno vođenje ovakvih složenih borbenih aktivnosti s obzirom kako smo vojsku stvarali od nule. Ovdje je prvi puta primijenjena intergranska organizacija kooperativnosti HRM, HRZ i PZO i H KoV-e. Operacija započinje 22.01.1993. g., traje 72 sata i u ustavnopravni poredak R. Hrvatske vraćeno je 92 km kvadratna nekada okupiranog prostora. Otklonjena je neposredna opasnost za grad Zadar, spojen je ponovo jug i Dalmacija R. Hrvatske, ostvaren je glavni cilj operacije. Oslobođen je zadarski aerodrom u Zemuniku, oslobođena je HE "Peruća", a Specijalna policija prodorom na M. Alan i Tulove grede, stavlja pod kontrolu Obrovac, Benkovac i komunikaciju za Gračac. Napadna operacija izvedena je u 5 smjerova, a pravilnim korištenjem naših snaga, gardijskih brigada, pričuve i domobrana, stečena su iskustva za daljnje planiranje sličnih operacija. Prvi puta u HV primijenjen je helikopterski desant. U očajničkom potezu, neprijatelj minira HE "Peruču" 27.01.93. g., ali plan ne uspijeva pa HV oslobađa hidrocentralu i stavlja ju pod svoju kontrolu. U operaciji je poginulo 127 branitelja, a ranjeno je 158 branitelja. U Masleničkom ždrilu postavljeni su pontoni kojima se povezuje komunikacija sa Dalmacijom i jugom Hrvatske. Operacija je pokazala sposobnost HV za daljnja oslobađanja okupiranih prostora. Za ovo predavanje izložili smo dio ratnih fotografija i jedan dokumentarni fil iz naše bogate arhive.