16.11.20023. - organizirali smo predstavljanje nove knjige autora dr. Nevena Materljana, "Banovina Hrvatska - Prva hrvatska pobjeda nad velikosrpskim terorizmom". Dr. Materljan je vrlo jednostavnim i slikovitim jezikom opisao stvaranje Hrvatske banovine najprije u sastavu Kraljevine SHS, zatim u 1. Jugoslaviji i kompliciranost povijesnih događanja na Hrvatskoj povijesnoj sceni. Nakon puno događanja i izmjena povijesnih osoba na političkoj pozornici, 1939. g. zaživjela je i Banovina Hrvatska, ali joj je rok bio kratak jer je već 10. travnja 1941. g. nestala sa političke scene. Prve "vojne" formacije pojavljuju se već 1918. g. u obliku samoorganizacije Hrvatske seljačke zaštite, (HSZ), jer politička zaštita od Velikosrpske hegemonije nije prestajala. Dr. Materljan je vrlo plastično objasnio izgled i naoružanje pripadnika HSZ. Kako smo se i tada mučili sa organizacijom obrane svoga životnog prostora, tako je to bilo i u 1991. g. pa je prikazan prigodni dokumentarni film "Bitka za Logorište". Isto tako, posložili smo i prigodnu izložbu ratne fotografije iz Logorišta, te radio - uređaje korištene tijekom Domovinskog rata. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo a sudionici su sudjelovali u predavanju.

 

12.11.2023. - sudjelovali smo na obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja VOMP-e, 1991. g., oklopno - mehanizirani bataljun u okviru 4. OZ Klc. Okupili smo se na Trgu Hrvatskih branitelja ispred Suda uz polaganje vijenaca i postavljanje lampiona na spomen obilježje "4. rijeke". Ispred MHB bio je brig. gen. Ivan Pokaz, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Hrvatskih branitelja, ispred županije je bila gđa. Valentina, a ispred grada Klc-a bila je dogradonačelnica, gđa. Ivana Fočić, te udruga VOMP-a, ogranak Klc., i ostali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon spomen obilježja, svetu misu za poginule i nestale branitelje prikazao je vlč. Ivan Braovac, župnik Župe Uznesenja B.D. Marije u Mahičnom. Nakon sv. mise, svi sudionici današnjeg obilježavanja pozvani su na zajedničko druženje, usaglašavanje stavova iz razdoblja Domovinskog rata i prigodni domjenak.

 

08.11.2023. - sudjelovali smo na komemoraciji u Draganićkim Mrzljakima za žrtve poginulih branitelja iz sastava 129. br. HV, a koji su poginuli pri avio napadu aviona MIG - 21 na objekat gdje su se trenutno odmarali, na današnji dan prije 32 godine. Tom prilikom je poginulo 17 branitelja a 20 ih je bilo ranjeno, a na mjestu pogibije izgrađena je kapelica sa spomen pločom poginulih branitelja. Sv. misu u kapelici predvodio je msgr. Ferdinand Vražić sa domaćim župnikom. Nakon sv. mise i nadahnute homilije, postavljeni su vijenci i upaljeni lampioni na spomen obilježju. Vijence i lampione postavili su izaslanik ministra MHB, naša županica, gradonačelnik, načelnica općine, rodbina i pripadnici udruga proisteklih iz razdoblja Domovinskog rata. Sve goste i dostojnike sačekao je i pozdravio predsjednik udruge 129. br., g. Miroslav Rade.

 

ČLANAK