04.04.2024. - svake godine na današnji dan još u Domovinskom ratu, proglašen je Međunarodni dan svjesnosti od minske opasnosti i pomoći u protuminskom djelovanju a mjesec travanj - mjesec svjesnosti o minsko - eksplozivnoj opasnosti i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. U suradnji sa PU Karlovačkom, Crvenim križem županije i grada Slunja, Centrom 112 i PP "KPV ZNG-91.", u Slunju smo organizirali upoznavanje građana grada Slunja na sajmeni dan o svjesnosti minske opasnosti. Nakon Domovinskog rata 12 županija bilo je minski zagađeno a 101 grad i općina trpjeli su posljedice miniranosti. Naša županija je tijekom Domovinskog rata bila 52 % okupirana, a nakon VRO "Oluja - 95", taj oslobođeni dio bio je zagađen MES i NUS borbenim sredstvima. Najviše gubitaka nakon rata, imali smo sa 268 osoba stradalih od zaostalih mina, od čega 63 smrtno stradale osobe jer je 150 kvadratnih kilometara našeg prostora bilo zagađeno minama, cca 25.000 kom. Naša županija je razminirana sa oko 75 % i do kraja 2025. bi trebala biti očišćena. Na ovom današnjem upoznavanju uključila se i naša županica, gđa. Martina Furdek Hajdin, koja je sa zanimanjem pregledala izložena naša sredstva MES-a i NUS-a.Prilikom povratka iz Slunja, postavili smo lampion za naše poginule policijske službenike u Budačkoj Rijeci.

 

 

29.02.2024. - organizirali smo i održali prigodni glazbeni program za obilježavanje 2. obljetnice rata u Ukrajini uz našu izložbu ratne fotografije iz Ukrajine. Nakon intoniranja himni R. Hrvatske i Ukrajine, te minutom tišine za poginule branitelje iz Domovinskog rata i Ukrajinskog rata, započeo je prigodni program. U situaciju nas je uveo Ukrajinski spot sa trenutno popularnim pjevačem Janukovičem i prisjeti nas trenutne ratne situacije. Udruga Ukrajinaca Kulturno - prosvjetnog društva "Haličina" sa nekoliko glazbenih točaka na Ukrajinskom, podsjetila nas je na naše trenutke Domovinskog rata a nazočnim Ukrajincima sjetu i sjećanje na rodni kraj. Ukrajinci iz KPD "Haličina" izvodili su sve glazbene točke i na Ukrajinskom i na Hrvatskom a Zbor iz GD CK Klc. "Aktivni kutak 60+" vratio nas je u dane ponosa i slave iz vremena Domovinskog rata. Zamjenica županice, gđa. Vesna Hajsan Dolinar prisjetila se vremena dolaska raseljnih Ukrajinaca u naš prostor i njihovo snalaženje u novoj sredini. Najmlađi sudionici ove večeri bili su mali Ukrajinci Glazbene škole Karlovac - područni odjel Ozalj sa nekoliko glazbenih točaka. Naša profesorica glazbe, gđa. Irena Božičević, podsjetila nas je na ratna vremena poznatom glazbenom točkom "Moja Domovina". Ovu večer uveličali su i Ukrajinci iz udruga u Zagrebu i Rijeci. Na večerašnjem programu sudjelovala je i Primadona Riječke opere, gđa. Olga Kaminko, također Ukrajinka sa suprugom.

 

24.02.2024. - okupljamo se na Švarči ispred Župne crkve "sv. Franjo Ksaverski" jer krećemo na 24. Dekanatski Križni put kroz šumu Kozjaču. Ovdje su i naši svećenici; preč. Dražen Karačić, dekan, vlč. Antun Kolić i vlč. Duje Kurtović a Križni put predvodi preč. D. Karačić. krećemo u 09,00 sati po planiranom rasporedu. Prvo odmorište je na 2. postaji KP, kod lovačke kućice u Mokricama, a vrijedni lovci LU "Dubovac" - grupa Švarča, priredili su nam osvježenje i okrijepu za dušu i tijelo. Kako je ova subota pred 2. Korizmenu nedjelju, ovaj je Križni put priprema za dolazeći Uskrs i Uskršnje blagdane. Na putu kretanja, moli se i propituje kako u grupi tako i svaki za sebe o Korizmenom vremenu i svojim osobnim stavovima u vjeri. Na 6. postaji postavljamo lampion za sve poginule i umorene iz razdoblja 2. svj. rata a upoznajemo sudionike sa tragičnim događajima u poslijeratno vrijeme na ovom prostoru. Na 9. postaji ispred kapelice sv. Ane na Vučjaku, dočekuju nas vrijedne članice istoimenog KUD-a "sv. Ana" uz okrijepu i odmor za naše hodočasnike. kratko se zadržavamo pa nastavljamo kretanje do našeg cilja, župne crkve "M.B. Snježne" na Dubovcu. Dolazimo oko 14,oo sati i sudjelujemo na sv. misi koju predvodi vlč. Antun Kolić uz sudjelovanje vlč. Duje Kurtovića. Kako je na ovogodišnjem DKP sudjelovalo oko 200 sudionika, popunjavamo ovu staru i povijesnu crkvu u potpunosti. Nakon sv. mise, vlč. Antun se zahvalio svima sudionicima na današnjem sudjelovanju i pripravi za Korizmu, žrtvi koju smo mi podnijeli, a pomalo umorni, duhovno okrijepljeni, na svježem i lijepoj prirodi, odlazimo svojim kućama.